Recept Rýžové koule se smetanou

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rýžové koule se smetanou

Úvod

Jednoduchá příprava na rýži s masem a zeleninou.

Postup

Maso si nakrájíme na drobné kostičky,které osmahneme na cibuli s česnekem nakrájené na drobno a osmahnuté do zlatova.Maso podlijeme vínem a poté po trošce vývarem.Před změknutím masa přidáme nadrobno nakrájené papriky.Vaříme do změknutí.

Rýži uvaříme dle návodu s bobkovým listem a solí.

Hotovou rýži bez bobkáče promícháme s masem-téměř bez vývaru a promícháme se smetanou promíchanou s moukou.Společně za stálého míchání vaříme dalších asi deset minut.

Z rýžové směsi vytvarujeme koule a posypeme strouhaným sýrem.


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.10.13 vloženo
  • 2024x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 gr telecí maso
  • 150 gr dlouhozrnná rýže
  • 1 ks zelená paprika
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužek česneku
  • 1 ks bobkový list
  • vývar z masa.sůl,pepř,olej
  • smetana,mouka hladká
  • 1/2 sklenka bílého suchého vína
  • strouhaný tvrdý sýr

Doporučená příloha

  • salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 13.10.13 20:45

Až potom, co se pokusíte ze směsi podle receptu udělat kuličku, dokážete plně ocenit zručnost tvůrce předlohy pro úvodní obrázek :palec:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Skipper 12.10.13 07:58

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Rýžové koule se smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
392 příspěvků 15.10.13 21:04

Ojojoj, tak to nevypadá dobře… Jdu přemýšlet o kloboucích. Nemoh by bejt Portobello?

 
casino
4463 příspěvků 15.10.13 20:17
Nelakuju! A klobouky taky nerad...

Sice toho nakecám, ale nekecám! Při své skleróze si nemohu dovolit „lakovat“.
No, mohl bych, ale brzy byste mě sundali ze švestky :)
V neděli se běžela Velká pardubická… Povedla se!
S každým koníkem jsem si vzpomněl na Labichovu frašku… a na vás :P
Pokud je tedy váš klobouk slaměný, pak přeji dobrou chuť…
A klidně si ho pro lepší chuť třeba nalakujte…
Třeba fondánem narůžovo :mrgreen:

 
casino
4463 příspěvků 14.10.13 22:50
Vy si s tím určitě poradíte...

… ale pro méně zkušené pár maličkostí:
1. Česnek nesmažit současně s cibulí, ale přidat až chvilku před zalitím směsi vínem.
2. Kuchtíci nechávají víno vyvařit až na tuk a pak teprve podlévají horkým vývarem (nebo vodou)
3. Určitě by šlo vše uvařit pouze v jednom hrnci, podobně jako se dělá rizoto po česku; smetany přidat klidně až 200ml a teprve těsně před dovařením rýže přidat papriku.
4. Chraň vás noha páně před moukou! No, kdo rád rozfofrovanou vsázku a připálený hrnec, tak mouku použije ;)

 
hippolyta
392 příspěvků 14.10.13 17:51

Haha, koule takto vytvořená a za vysokou cenu od dlaně oddělená nebude již patrně labužnickým pokrmem, ale spíš municí pro katapulty.

 
Zuzka1973
2072 příspěvků 14.10.13 13:25

@casino S tou krůtou se vám nedivím, předevčírem jsem porcovala a částečně vykosťovala 25-kilovou krůtu :D
U nás se těm „strunám“ říká „pérka“, je fakt, že se blbě dolujou, takže ty spodní packy spíš jen peču, ono se to líp obírá na opečném. :D
Líčíte to tak zapáleně, že už jen díky tomu si recept ukládám a jen co seženu tu jednu jedinou ingredienci, která mi chybí (víno), tak si taky dáme :kytka:

 
casino
4463 příspěvků 14.10.13 12:43
Koule, koule…

… ale sežeňte v Ne ráno v maloměstě 600g telete :) … takže jsem nakonec prvně vykosťoval spodní části krůtích dolních končetin :evil: Nevím, jak se říká těm „strunám“ v mase ale nejspíš všichni víte o čem mluvím a ta práce…, to tedy bylo maso :evil: A záměna masa bylo také to jediné, co jsem v ingr. změnil (vlastně jsem ještě použil kulatou rýži).
Co nešlo nakostečkovat, z toho jsem uvařil vývar, ve kterém jsem posléze uvařil rýži, protože se ukázalo, že maso na cibuli osmažené a vínem podlité (chardonay 2011 do jídla!!! Grrr, srdce mi krvácelo!!! Aby nic nepřišlo nazmar, vypnul jsem digestoř a inhaloval vonné páry. Ta moje, když přišli z procházky, tak: „…gde ses stihls eště před polednem tak zlískat?“) když vydusíte skoro až na tuk, tak maso je udělané tak akorát.
Rýže jsem udělal dvojnásobné množství, ale s masovo-paprikovou směsí jsem smíchal pouze polovinu. Odebral jsem trošku hotového jídla na jednu kouli pro MAKRONKY k focení a zbytek smíchal s druhou polovinou rýže. Nedělám to vyloženě z úsporných důvodů…, jen se mi ekluje, že tady u nás máme obecně tendenci k přehánění v množství „náplní“ (viz např. pizza, pasta) ;)
Že rizoto podle receptu bylo výborné je nezpochybnitelné :palec: ale že i rizoto rýží nastavené bylo také výborné nejsou má slova, ale slova chvály od mančaftu.
Já zde chválou, pravda, moc nehýřím, ale nejen ta smetana udělala své a opět po delší době jsem bez uzardění dal jídlu plný počet *****
Ano JÍDLU!!! :palec: …ten postup by si zasloužil upravit… ;)

 
gmp
1603 příspěvků 14.10.13 00:00
-

Líbezná, však k slabšímu maskulinu přeukrutná, dovol této nehodné osobě, by svou jedinou šedou buňku mozkovou se jen lehce otřel o lem Tvého majestátu.
Dyš se rejže umírněně, přesmíru uvaří mění skupenství sypké ve skupenství matlavé až lepkavé. Pak přichází ta pravá chvíle vykoulení koule. Než tato nehodná osoba není povědoma toho jak takovou vykoulenou kouli oddělit od dlaně aniž by byl zachvácen těmi, jež z kapek krve Úrana se zrodily.

 
hippolyta
392 příspěvků 13.10.13 22:57

Kulička to je, to je fakt, pěkná, pravidelná. Ale jestli jste ji nenalakoval, tak lakujete nás! Podle receptu to nemůže držet, ledaže by se to hodně dlouho a silně hňácalo?

 
Zuzka1973
2072 příspěvků 13.10.13 20:48

@casino :palec: Ta koule se vám povedla na jedničku :potlesk:

 
casino
4463 příspěvků 13.10.13 00:51
Skipper...

… koukám že kdyby se jim nepodařila takhle vypečená fotečka, tak by kolegyňky ani neměly o čom qokat :mrgreen:

Někdy RIZOTO dělám podobně, ale MAKRONKY tomu říkají RÝŽA S MASISKEM :P Samozřejmě bez mouky… ;) a z kulaté rýže.
Opravdu se nesekli v ingrediencích, a neprohodili omylem množství u dvou prvních řádků 8o ;) :nevim: Podle množství rýže to vypadá tak pro dva jedlíky a podle množství masa zase na „Telecí koule“ ;) :mrgreen:

:)…a jako přílohu k tomu ulamovat chleba! Samozřejmě rýžový! :mrgreen:

 
hippolyta
392 příspěvků 12.10.13 23:07

Hele, mně se zdá, že mě nějak moc dobře znáš :- )).

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 22:23

Jo, to známe. Vlastnoručně upečenej, že jo?! :lol: :lol: :lol:

 
hippolyta
392 příspěvků 12.10.13 22:07

Nenaváděj k podloudnostem - já chci vidět opravdické trojrozměrné koule z této rýžové směsi, prosím! Pak klidně sním klobouk.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 19:19

Z polokoule kouli vytvoříme - položením na zrcadlo. Dělám různé hovadiny, ale strouhat zrcadlem mě ještě nenapadlo. I když by to šlo. Ne, že ne!

 
Dadooa
268 příspěvků 12.10.13 19:03

Spis struhadlo. zrcadloem doma strouhat syr neumime :-(

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 10:01

Malicherná nejsem, ale taky bych chtěla vidět! :lol: :lol: :lol:
Nápověda: Skippere, žádný problém, použij zrcadlo!

 
hippolyta
392 příspěvků 12.10.13 09:58

Já vidím polokouli! Chtěla bych vidět tu kouli! Posypanou sýrem!!

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.10.13 09:52

Milé, ale klidně bych vynechala mouku. Prodlužuje čas přípravy a přidává nadbytečné jednoduché sacharidy, které mohu zužitkovat jinde. Nebo je tu nějak smrtelně důležitá?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz