Recept Rýže se žampiony (a hráškem)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rýže se žampiony (a hráškem)

Úvod

Nebo rizoto, chcete-li. Příloha, nebo samostatné jídlo. Stačí přidat víno a víc tekutiny a vyměnit basmati za kulatozrnnou. Dát a nebo nedat hrášek.......

Postup

Žampiony oloupeme, nakrájíme je na silnější plátky a osmahneme rychle na másle se špetičkou anýzu.
Ke smažícím se žampionům přidáme rýži, chvíli společně smažíme, pak osolíme a přilijeme vodu.
Chceme-li rýži, přilijeme vodu nebo vývar najednou, dusíme a v závěru přidáme prohřát hrášek. Nakonec lehce vmícháme sekanou petrželku, nebo jí rýži jenom posypeme. Na talíři můžeme rýži ozdobit hoblinami parmazánu.
Chceme-li rizoto, ke smažícím se žampionům a rýži přilijeme nejprve 1 dl bílého vína. Když se tekutina vyvaří, přidáme za stálého míchání malé množství kuřecího vývaru. Takto pokračujeme, dokud není rýže měkká. V závěru přidáme prohřát hrášek a vmícháme jemně strouhaný parmazán. Nakonec lehce vmícháme sekanou petrželku, nebo jí rýži jenom posypeme.
Petrželku jsem přidala na doporučení Hippolyty, která ví a umí.


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.02.14 vloženo
  • 2817x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 šálek rýže
  • 2 šálky vody (příp. kuřecího vývaru)
  • 25 - 30 dkg čerstvých žampionů
  • 1 špetička anýzu
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 šálek mraženého, nebo čerstvého blanšírovaného hrášku
  • kousek másla
  • petrželka
  • parmazán, chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 13.02.14 11:27

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Rýže se žampiony (a hráškem)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lyduska
339 příspěvků 15.02.14 09:19
Al dente

http://cs.wikipedia.org/wiki/Al_dente

 
casino
4463 příspěvků 14.02.14 23:39
al dente???

Hihi, má „italská“ sestra říká „na zub“ a má „anglická“ sestra říká „na skus“
Tož já nevím :)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.02.14 23:27

Klidně to upravím dál, řekněte si. Jen nevím, jak vysvětlím začátečníkovi al dente.
:lol:

 
Eja
3788 příspěvků 14.02.14 20:03

„Dusíme“ tam bylo - a je - u varianty „rýže“. Jo, já vím, Ty taky a 98% návštěvníků Labu, že risotto znamená přilévat, míchat, přilévat, míchat a furt dokola. Ale to tam tam fakt nebylo…
Já jsem to pochopila (kromě toho, že jsem se pobavila) asi tak, jak to bylo myšleno - pišme recepty tak, aby podle nich uvařil i úplný začátečník..
A co takhle diskuse - krémovitá konsistence a rýže jak? al dente? :mavam:

 
hippolyta
391 příspěvků 14.02.14 19:34

Promiň, Ejo, ale zábavný to bylo pramálo (pravděpodobně komentátorka zamýšlela dosáhnout vtipného účinku kdysi populární diskuze u receptu na ohřívání párku, ovšem když je to tak moc chtěný, je to téměř trapný). Bábin recept byl i v původní podobě napsán tak, že člověk vybavený minimální zkušeností, ale rovněž i minimální inteligencí, by to zvládl. Jasně tam bylo napsáno, že „dusíme“.

 
Eja
3788 příspěvků 14.02.14 18:21

Trošku tím výpadkem - já jsem se taky nedostala nikam na Labu - zapadlo to podstatné. Dadu zábavným způsobem upozornila na nedostatek v postupu… jak by vařil někdo, kdo o vaření risotta neví nic a bude se držet recepisu… :kytka:

 
hippolyta
391 příspěvků 14.02.14 18:07

V tu chvíli, kdy jsem tu úřadovala, to šlo :- ). Teď se mi ale ten tramínek hodí, dopekla jsem patnáctej štrúdl a jsem z toho už trochu tumpachová.

Příspěvek upraven 14.02.14 v 18:08

 
jolana
5064 příspěvků 14.02.14 17:47

Dakujem:)..he, nakoniec som tu bola sama jedina blba :mrgreen:..ale ja naozaj neviem nist o vine atd…ale viem uvarit z vina svarak! :mrgreen:
Babo, vopred dakujem… :kytka: :hug:
Mna to tiez nechcelo nikam pustit krom hlavnej stranky a prihlaseni :mavam:

http://www.youtube.com/watch?…

:mavam:
 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.02.14 17:42

Ty jsi se sem dostala?! Tak to jsme měly s Di asi dištanc za trest. :lol:

 
hippolyta
391 příspěvků 14.02.14 17:36

Aha, tak proto! Já už si tu připadala taková osamělá (dokonce jsem si ze žalu otevřela lahvičku tramínu, ae nelila jsem ho do rejže).

 
di
2451 příspěvků 14.02.14 17:02

Tlustá bábo, mě to taky na Labužníka nechtělo pustit, už od včerejška, kamkoliv - do diskuse, do receptů, prostě ani ťuk, pořád to hlásilo „tato stránka nejde zobrazit“. Napsala jsem adminům (asi ne sama) a už to jde.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.02.14 16:51

Nechtělo mě to pustit na Lab, představte si. Jdu na ty čínské nebo korejské, nebo japonské nudle, co sis Jolanko přála z těch malých knížeček. To bude taky nesrozumitelný. Je to totiž, děsně složitý! :mavam:

 
di
2451 příspěvků 14.02.14 16:37

Jolanko, Tramín červený je bílé víno, stejně jako Večerka alias Veltlínské červené rané. ;-)
edit. přidány ještě dva odkazy

Příspěvek upraven 14.02.14 v 16:45

 
jolana
5064 příspěvků 14.02.14 16:00

No, vsetko mi bolo jasne pokial sa nezapojila Daduuja s 1 dcl bieleho Tramin cerveny..a odvtedy si chechtnem a cakam..cakam bo nemam ani sajnu ci existuje biely Tramain cerveny..napiste niekto ci take daco vobec existuje.. Dauuujo, vsak pockaj potvoro,, nepoplietla si nikoho okrem mna.. :cert: :mrgreen: :pocitac:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.02.14 14:32

Recept jsem opravila, snad už bude srozumitelný.
Hippolytě díky za připomínku - petrželka je korunou díla!
K předcházejícím příspěvkům -
pokud je tu opravdu nějaký úplný začátečník, který o tom ještě neslyšel, přidání několika celých semínek anýzu, zvýrazní chuť i vůni upravovaných žampionů.

 
hippolyta
391 příspěvků 13.02.14 22:04

Svatá prostoto. Pekne jsi to sepsala, ted uz mame vsichni jasno. Mzi me, ze jsem vubec nejak reagovala. Hezky se bav, srandistko.

babo, pekny recept, pridala bych hrst petrželky na zaver.

 
daduuja
1133 příspěvků 13.02.14 21:47

Tak jsem zkusila podle receptu, k žampionům a rýži jsem přilila 1dl bílého vína (Tramín červený), vyvařila a v 5 minutových intervalech jsem přidala malé množství kuřecího vývaru (studeného),(pos­tupně=po 2cl, malé množství=1,5 šál­ku).
Gramáž jsem si odvodila z ingrediencí. Rýže byla stále tvvrdá, tak jsem přidávala stále kuřecí vývar, už ho nebylo malé množství, ale 3l, rýže byla stále tvrdá, postupně jsem začala přidávat vodu, po 3h jsem to vzdala. Mám 6l hrnec plný vývaru a vody s troškou rýže a žampionů, myslím, že by se to dalo nazvat Lpvecká a rýže je stále tvrdá. Třeba do rána nabobtná a změkne. Možná se to přeci jen mělo vařit :-)

Hippolyta, nebyl to pokus o legraci, kdepak, jen jsem po dlouhé době chtěla zkusit reakce Labužníků. Myslela jsem, že nový majitel přinesl i novou náladu, více nových, atraktivních a dobře napsaných receptů, ale zjišťuji, že spíše Amazonky nabrousily zbraně :-)

 
hippolyta
391 příspěvků 13.02.14 17:39

Asi se jedna o pokus o legraci, ze? Zkus to, daduujo, precist znovu, treba se rozbreskne (mozna tě mate redundantni spojka „až“).

 
daduuja
1133 příspěvků 13.02.14 14:27
Casino, ne ne :-)

Chceme-li rizoto, k žampionům a rýži přilijeme 1 dl bílého vína a po vyvaření tekutiny postupně přidáváme malé množství kuřecího vývaru až dokud není rýže měkká -

Přidám víno, vyvařím a potom tam budu dolívat malé množství kuřecího vývaru, ale kolik je malé množství, které mi zaručí, že rýže nebude měkká? a mám to stále vařit, nebo jen dolívat? a bude to dobré, když bude rýže stále tvrdá? :-)

 
casino
4463 příspěvků 13.02.14 14:06
Ale tomu co píšete ještě předchází:

Chceme-li rizoto, k žampionům a rýži přilijeme 1 dl bílého vína a po vyvaření tekutiny
Možná ale, dyby @tlustá bába místo rizoto napsala risotto, tak by vám to bylo jasné :)

 
daduuja
1133 příspěvků 13.02.14 12:44
Bábo :-)

Postupně přidáváme malé množství kuřecího vývaru až dokud není rýže měkká -

prosím vysvětlit tuto větu z postupu.
Poslední žampiony dnes skončily v polévce s hlívou, ale příští týden na rychlovku, ten anýz do žampionů, to bude lahoda :-)

 
tlustá bába
1202 příspěvků 13.02.14 11:36

Sakra, promiňte,
nevšimla jsem si, že je v Uvařeno Rýže basmati na několik způsobů! Začala jsem po otevření a odpovědi Jolaně hned vkládat recept.
A ještě blbnu.

Příspěvek upraven 13.02.14 v 11:37

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz