Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Nebo rizoto, chcete-li. Příloha, nebo samostatné jídlo. Stačí přidat víno a víc tekutiny a vyměnit basmati za kulatozrnnou. Dát a nebo nedat hrášek.......
Žampiony oloupeme, nakrájíme je na silnější plátky a osmahneme rychle
na másle se špetičkou anýzu.
Ke smažícím se žampionům přidáme rýži, chvíli společně smažíme,
pak osolíme a přilijeme vodu.
Chceme-li rýži, přilijeme vodu nebo vývar najednou, dusíme a v závěru
přidáme prohřát hrášek. Nakonec lehce vmícháme sekanou petrželku, nebo
jí rýži jenom posypeme. Na talíři můžeme rýži ozdobit hoblinami
parmazánu.
Chceme-li rizoto, ke smažícím se žampionům a rýži přilijeme nejprve
1 dl bílého vína. Když se tekutina vyvaří, přidáme za stálého
míchání malé množství kuřecího vývaru. Takto pokračujeme, dokud není
rýže měkká. V závěru přidáme prohřát hrášek a vmícháme jemně
strouhaný parmazán. Nakonec lehce vmícháme sekanou petrželku, nebo jí
rýži jenom posypeme.
Petrželku jsem přidala na doporučení Hippolyty, která ví a umí.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
http://cs.wikipedia.org/wiki/Al_dente
Hihi, má „italská“ sestra říká „na zub“ a má „anglická“ sestra říká „na skus“
Tož já nevím
Klidně to upravím dál, řekněte si. Jen nevím, jak vysvětlím začátečníkovi al dente.

„Dusíme“ tam bylo - a je - u varianty „rýže“. Jo, já vím, Ty taky a 98% návštěvníků Labu, že risotto znamená přilévat, míchat, přilévat, míchat a furt dokola. Ale to tam tam fakt nebylo…
Já jsem to pochopila (kromě toho, že jsem se pobavila) asi tak, jak to bylo myšleno - pišme recepty tak, aby podle nich uvařil i úplný začátečník..
A co takhle diskuse - krémovitá konsistence a rýže jak? al dente?
394 příspěvků 14.02.14 19:34
Promiň, Ejo, ale zábavný to bylo pramálo (pravděpodobně komentátorka zamýšlela dosáhnout vtipného účinku kdysi populární diskuze u receptu na ohřívání párku, ovšem když je to tak moc chtěný, je to téměř trapný). Bábin recept byl i v původní podobě napsán tak, že člověk vybavený minimální zkušeností, ale rovněž i minimální inteligencí, by to zvládl. Jasně tam bylo napsáno, že „dusíme“.
Trošku tím výpadkem - já jsem se taky nedostala nikam na Labu - zapadlo to podstatné. Dadu zábavným způsobem upozornila na nedostatek v postupu… jak by vařil někdo, kdo o vaření risotta neví nic a bude se držet recepisu…
394 příspěvků 14.02.14 18:07
V tu chvíli, kdy jsem tu úřadovala, to šlo :- ). Teď se mi ale ten tramínek hodí, dopekla jsem patnáctej štrúdl a jsem z toho už trochu tumpachová.
Příspěvek upraven 14.02.14 v 18:08
5065 příspěvků 14.02.14 17:47
Dakujem:)..he, nakoniec som tu bola sama jedina blba
..ale ja naozaj neviem nist o vine atd…ale
viem uvarit z vina svarak! 


Babo, vopred dakujem…
Mna to tiez nechcelo nikam pustit krom hlavnej stranky a prihlaseni
http://www.youtube.com/watch?…
Ty jsi se sem dostala?! Tak to jsme měly s Di asi dištanc za trest.
394 příspěvků 14.02.14 17:36
Aha, tak proto! Já už si tu připadala taková osamělá (dokonce jsem si ze žalu otevřela lahvičku tramínu, ae nelila jsem ho do rejže).
2451 příspěvků 14.02.14 17:02
Tlustá bábo, mě to taky na Labužníka nechtělo pustit, už od včerejška, kamkoliv - do diskuse, do receptů, prostě ani ťuk, pořád to hlásilo „tato stránka nejde zobrazit“. Napsala jsem adminům (asi ne sama) a už to jde.
Nechtělo mě to pustit na Lab, představte si. Jdu na ty čínské nebo korejské, nebo japonské nudle, co sis Jolanko přála z těch malých knížeček. To bude taky nesrozumitelný. Je to totiž, děsně složitý!
2451 příspěvků 14.02.14 16:37
Jolanko, Tramín červený je bílé víno, stejně jako Večerka alias Veltlínské červené rané.
edit. přidány ještě dva odkazy
Příspěvek upraven 14.02.14 v 16:45
5065 příspěvků 14.02.14 16:00
No, vsetko mi bolo jasne pokial sa nezapojila Daduuja s 1 dcl bieleho Tramin cerveny..a odvtedy si chechtnem a cakam..cakam bo nemam ani sajnu ci existuje biely Tramain cerveny..napiste niekto ci take daco vobec existuje.. Dauuujo, vsak pockaj potvoro,, nepoplietla si nikoho okrem mna..

Recept jsem opravila, snad už bude srozumitelný.
Hippolytě díky za připomínku - petrželka je korunou díla!
K předcházejícím příspěvkům -
pokud je tu opravdu nějaký úplný začátečník, který o tom ještě neslyšel, přidání několika celých semínek anýzu, zvýrazní chuť i vůni upravovaných žampionů.
394 příspěvků 13.02.14 22:04
Svatá prostoto. Pekne jsi to sepsala, ted uz mame vsichni jasno. Mzi me, ze jsem vubec nejak reagovala. Hezky se bav, srandistko.
babo, pekny recept, pridala bych hrst petrželky na zaver.
1144 příspěvků 13.02.14 21:47
Tak jsem zkusila podle receptu, k žampionům a rýži jsem přilila 1dl bílého vína (Tramín červený), vyvařila a v 5 minutových intervalech jsem přidala malé množství kuřecího vývaru (studeného),(postupně=po 2cl, malé množství=1,5 šálku).
Gramáž jsem si odvodila z ingrediencí. Rýže byla stále tvvrdá, tak jsem přidávala stále kuřecí vývar, už ho nebylo malé množství, ale 3l, rýže byla stále tvrdá, postupně jsem začala přidávat vodu, po 3h jsem to vzdala. Mám 6l hrnec plný vývaru a vody s troškou rýže a žampionů, myslím, že by se to dalo nazvat Lpvecká a rýže je stále tvrdá. Třeba do rána nabobtná a změkne. Možná se to přeci jen mělo vařit
Hippolyta, nebyl to pokus o legraci, kdepak, jen jsem po dlouhé době chtěla zkusit reakce Labužníků. Myslela jsem, že nový majitel přinesl i novou náladu, více nových, atraktivních a dobře napsaných receptů, ale zjišťuji, že spíše Amazonky nabrousily zbraně
394 příspěvků 13.02.14 17:39
Asi se jedna o pokus o legraci, ze? Zkus to, daduujo, precist znovu, treba se rozbreskne (mozna tě mate redundantni spojka „až“).
1144 příspěvků 13.02.14 14:27
Chceme-li rizoto, k žampionům a rýži přilijeme 1 dl bílého vína a po vyvaření tekutiny postupně přidáváme malé množství kuřecího vývaru až dokud není rýže měkká -
Přidám víno, vyvařím a potom tam budu dolívat malé množství kuřecího vývaru, ale kolik je malé množství, které mi zaručí, že rýže nebude měkká? a mám to stále vařit, nebo jen dolívat? a bude to dobré, když bude rýže stále tvrdá?
Chceme-li rizoto, k žampionům a rýži přilijeme 1 dl bílého vína a po vyvaření tekutiny…
Možná ale, dyby @tlustá bába místo rizoto napsala risotto, tak by vám to bylo jasné
1144 příspěvků 13.02.14 12:44
Postupně přidáváme malé množství kuřecího vývaru až dokud není rýže měkká -
prosím vysvětlit tuto větu z postupu.
Poslední žampiony dnes skončily v polévce s hlívou, ale příští týden na rychlovku, ten anýz do žampionů, to bude lahoda
Sakra, promiňte,
nevšimla jsem si, že je v Uvařeno Rýže basmati na několik způsobů! Začala jsem po otevření a odpovědi Jolaně hned vkládat recept.
A ještě blbnu.
Příspěvek upraven 13.02.14 v 11:37