Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
shan Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dáme si do kastrolku vařit vodu se solí. Mezitím na sítu pod tekoucí vodou dobře propláchneme rýži (až voda odtéká úplně čirá). Jakmile voda začně vřít, zapneme troubu a zahřejeme ji na 150°C. Hned také vhodíme do vařící vody rýži a zamícháme rychle vařečkou. Stáhneme teplotu pod rýží a necháme vařit přesně 5 minut od vhození rýže do kastrolu. Po pěti minutách rýži ihned dobře scedíme na sítu. Do téhož kastrolku dáme oříšek másla, necháme rozpustit a pokrýt dno, pak přisypeme rýži, ještě horkou a vložíme dobře přikrytou poklicí do vyhřáté trouby. Ponecháme tak 15 minut. Po upečení rýži odkryjeme, vidličkou lehce načechráme a může podávat. Chcete-li mít rýži kořeněnou, dejte do rozehřátého másla v kastrolku ještě lžičku kari koření nebo přidejte pár kuliček nového koření a hřebíčků.
Recept je z kategorií: Rýže
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rýže, co se povede a chutná všem
A já dělám rýži v mikrovlnce - pro 5 dospělých 20 minut (5 minut na 1000 W, 5 minut na 650 W a 10 minut na 440W - je programovatelná)
tak to já dělám rýži z úsporných důvodů jedině v papiňáku…
20 příspěvků 25.1.09 03:43
tak já dělám rýži takto:na oleji si osmažím potřebné množství rýže,dokud není uplně vařicí,ale nesmí být hnědá,mezitím si v konvici uvařím dvojnásobnou dávku vody a tím rýži zaleji a šup s ní do trouby,když zmizí voda je rýže hotová…takhle jí máme nejraději a myslím že to moc práce není…
546 příspěvků 25.1.09 03:43
ten Tvůj postup se mi zamlouvá dost HODNĚ; ovšem je možná i alternativa: někdy je užitečné i zvážit, k čemu vlastně rýží vařím. K různým ´chuťově jednodušším´ pokrmům třeba zkouším rýži uvařit JENOM VE VELKÉM MNOŽSTVÍ VODY se solí, poté zcedím a přidávám do ještě horké rýže různé příchutě ( třeba granulovaný česnek; třeba v olivové oleji jemně osmahlou sušenou červenou papriku; třeba curry; třeba majoránku - drcenou - jemně ´projetou´ na osmahlé cibuli a poté prolitou vinným octem… a mnoho jiných možností… pro mé pokusy jsem zjistil, že je nebytné to promíchávat v HORKÉ rýži… a lze to zkoušet i z kroupami či jiným obilím… upřímně řečeno, možná já jsem spíše na to ´jiné obilí´, ovšem občas rýže se skutečně ZAVDĚČÍ - skutečně)…
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Rýži dělám co nejjednodušeji. Dám vařit hodně vody, osolím, přídám asi 2 PL oleje, do malé oloupané cibule zapíchnu 2 hřebíčky, nasypu 1/2 KL kari. Do vařící vody vsypu propláchnutou rýži (používám parboiled) a vařím 20 min. Přecedím přes síto, nechám okapat, zpět do kastrolu a asi 3× po chvilkách promíchám (aby se neslepila). Nikdo si zatím nestěžoval.
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Já zase rýži jen propláchnu, dám ji do woku, zaliji dvojnásobným množstvím vody, zaliji trochou oleje a zasypu buď vegetou nebo sladkou paprikou ( záleží na dalším použití). Přiklopím poklicí a dám do trouby na 150°C a peču dokud se všechna voda nevsákne do rýže a ta není sypká. Dělám to tak už léta a doposud se vždy povedla a nám chutnala.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasím s Flori. Je to moc složité.
Chcete-li rýži která se pokaždé povede, mít veškerou přípravu hotovou za dvě minuty a mít na mytí JEDEN hrnec, investujte do automatického vařiče na rýži.
Pořizovací cena spotřebiče je nízká. Používá ho celá Asie.
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Ano, vypadá to, že 5 minut nestačí, ale mě to funguje. Ten postup od flori je taky dobrý, proč ne? Mě na téhle rýži chutná to, že je trochu opečená. Mám ji rád k rybám.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Jejda, to je děsně složité. My hrnek rýže propláchneme vodou, v kastrolku rozpustíme lžíci másla, okapanou rýži osmahneme - až se sype, podlejeme 1 a půl hrnkem vody, osolíme, přidáme 7 kuliček nového koření a dusíme - až se ztratí voda z povrchu - vypneme a necháme dojít. Celková doba cca 20min. Ještě jsem ji nezkazila
)))
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Helco, prave toho jsem se po precteni receptu bala. Domnivam se, za 5 minut nemuze ryze nasat dost vody, aby pak prezila nasledne peceni. Mam ruzne recepty na pripravu ryze, ale vzdycky se pece nebo nechava dojit ve vode.
opravdu ti to takhle funguje? Byla jsem zvědavá, tak jsem to zkusila. Nevím, jestli na výsledek nemohlo mít vliv, že jsem použila dlouhozrnnou rýži Bio Bio z Plusu, ale ta pěti minutami koupele lehce navlhčená rýže se v troubě zase vysušila víceméně do původního stavu, přestože jsem použila litinový hrnec s těžkým víkem.