Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mrkev, cukr, lehce rozšlehaná vejce, kůru a šťávu, ořechy a olej promícháme v míse. Prosijeme mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí a dobře zamícháme do mrkvové části. Dortovou formu vymastíme máslem, nebo olejem, vysypeme moukou a rozetřeme do ní těsto. Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme asi 50-60 min. (otestujeme dřevěnou špejlí). Poleva: Všechny přísady ušleháme dohromady a pomažeme polevou dort. TIP: Dort se může potřít citronovou cukrovou polevou, nebo i čokoládovou.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
24.3.16 18:06
Upekla jsem v malém hlubokém plechu, na porci vykrojila dvě kolečka,
jedno plné a jedno s dírou. Přiložila na sebe, naplnila mraženými
jahodami, zalila želatinou.
Krém ze šlehačky a smetanového sýru, s cukrem a citronovou šťávou.
Moc dobrá a vláčná buchta.
28.5.13 15:17
Skvělý dortík!
Já ho ještě rozřízla, jednu půlku mázla citronovým džemem dle receptu
od Alis a druhou částí krému…
Je to opravdu výborný zákusek.
Do krému jsem dala jen necelý hrnek cukru - bohatě stačil…
11.11.12 19:59
Skvělé! Přidala jsem do těsta ještě nahrubo nasekanou hořkou čokoládu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi24.4.12 22:49
Překvapivě chutné a voňavé, mrkev + citron + pomeranč + ořechy u nás bobatě stačí.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům25.3.12 20:39
Moc dobré. Pokud máte větší formu, dal bych všeho 2× tolik, ať to
není taková placka
Do polevy jsem použil tvaroh.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům11.12.10 20:21
Tento dort je nas oblibeny, zvlast v zime
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rychlý mrkvový dort
@exczech, aka torta je nalavo od pernikovej chalupky? Ta s oranzovou vrstvou naspodu, potom ruzovou a hore hneda poleva… a biele puntiky.
Příspěvek upraven 04.12.16 v 10:15
Nevím, jestli labužnice Babi ještě zabloudí na stránky, které leta budovala, ale jestli ano, posílám jí vánoční pozdrav a dík za recept na dort, který dělám každoročně už odrostlým vnukům. Dělám ho ze dvou dávek a dbám, aby voněl rumem skořicí, hřebíčkem a pomerančovou kůrou, prostě aby voněl Mikulášem
Carrot cake
Olej 780 g
Cukr 840 g
Vejce 9
Mrkev 1010 g
Conzervovany ananas pomackany a stavu 700 g
Baking soda 20 g
Skorice 30 g
Nutmeg (muskat) 20 g
Sul 20 g
Baking powder 17 g
Cake flour 1040 g
Strouhany kokos 335 g
Vlasske orechy nasekane 280 g
Predehat troubu na 170 C. Postup je stejny jako na ten zucchini chleba.
Misto toho ananasu muzes pouzit orange juice.
Creame cheese icing
Sladke maslo 180 g
Creame cheese 720 g
Margarine 180 g
Vanilka 15 ml
Pudrovy cukr 1440 g
1. utrit maslo a cream cheese do hladka, dodat margarine a umichat do hladka
2. vmichat vanilku a pomalu dodavat cukr za staleho treni a seskrabavat ze stran po kazdem dodani.
Trit az je to hladke. Ja vynechavam ten margarine, radsi dam trochu vice masla pro soudruznost. A pridam take do kremu trochu pomerancove kury na jemno.
Příspěvek upraven 28.05.14 v 21:24
@babi Kanadska kuchyne? Ale v Americe je povazovan za Americkou kuchyni

Vyborny recept, take delam mrkvovy dort s touto upravou. Zamenuji cast oleje pomerancovou stavou a je to vyborne

Tady na fotce sedi na bufetu vedle me pernikove chaloupky
Babi, pochvala ti patří, dobrot z mrkve vyrábím hodně, ale moučník byl prvně.

Marmeládu vařím k těmto účelům, zabiju dvě mouchy jednou ranou. Ušetřím cukr a kůry, vždy nejsou. A ještě ušetřím část mouky, když přidám víc ořechů
Konzistence byla vynikající, fakt nepotřebovalo jiné dochucení.
Budu přemýšlet o slané variantě, třeba sýr, slunečnici a nějaké koření…
Jani, tedy tady mne ani pochvala nepatri…vzdyt sis to vsechno tak dobre namyslela, ze doma musi chvalit tebe! Pomerancova marmelada a prazena seminka s orechy
to muselo byt opravdu
vyborne…
Hotovo, první pokus: část mrkve omylem nastrouhána na velkých slzách. Všimla jsem si, struhadlo obrátila na správnou stranu. Pomocníci neposlouchají a volí pohodlnější strouhání
Vysypáno sezamem. konzistence výborná.
Druhý pokus: postup dodržen, vysypáno kukuřičnou strouhankou.
Odchylky - ubrána mouka, nahrazeno oříšky všeho druhu, mleté i drcené + slunečnice, vše opraženo. Místo cukru citronovo - pomerančová marmeláda domácí výroby, použita i na promazání prvního moučníku. U druhého nemazáno, vůně pražených semínek a ořechů stačí. přidala jsem měsíčky pomeranče. nebylo třeba dochucovat krémem ani polevou.
jednoduché, rychlé, překvapivě chutné. Babi, vyřizuji pochvalu
/vše uvlněno bez funkce pečení/
Babi, určitě dám vědět. V pondělí se jdu poohlédnout po mrkvičce
jcs…vsimla jsem si, zes vlastne pridal moc pekne fotecky! Diky. Udelals mi radost
Jani, v pripade dej vedet jestli chutnalo
Babi, já vím, mrkev je u nás v oblibě na mnoho způsobů.
Nechávám vybrat co bude ke svačině, no, budu muset popotlačit mrkvové, jsem zvědavá.
Jani, osobne mam mrkvove buchty v oblibe a proto jsem pridala tech receptu nekolik
Taková rychlá dobrota mi unikla, musím napravit
dag, to me tesi…myslim si, ze jsi dobre vybrala z tech mrkvovych kreaci, ale dala sis zabrat strouhanim mrkve. Jsem zvedava, co na to reknou vnoucci, zalazi vsak na jejich veku.
S pozdravem a at chutna…
Milá babi, právě jsem přesně podle Tvého receptu dopekla tento dort. Pekla jsem z dvojnásobnné dávky. Té mrkve bylo celé kilo. Leží ještě teplý na stole, jen jsem zvědavě ořízla stranu, abych mohla ochutnat a bylo to moc dobré.
Až vystydne pokryji ho jak píšeš rozšlehanou Lučinou s cukrem.
Dopisuji po vychladnutí dortu. Je opravdu moc dobrý a nebyla s ním žádná práce. Mrkev jsem nastrouhala pomocí robotu.
Ale je mastnější než bych si přála. Příště dám o trochu méně oleje, ale doliji mlékem na požadovaný objem.
Pekla jsem v mírné troubě, velký pekáč 45 minut.
Příspěvek upraven 03.12.11 v 22:01
Ano babi, to jsme teda fakt sousedky, jelikoz ja ziju v Massachusetts, a my tady rikame, ze zijeme kousek u kanadskych hranic… Minimum do Motrealu jezdi autobus
je jej, konvalinko, zjistila jsem, ze jsme temer sousedky, tedy alespon nas nedeli more
Ja ziji v Ottawe…
Diky za oceneni fotek a MOC dekuji za recept!!!
Vsem, co recept vyzkousely a dort ochutnaly moc dekuji, tak jako nejspis konvalince dekuji za pridane fotografie. Udajne se jiz dostane koupit Philadelphia kremovy syr na polevu a s tim mam dort nejradeji
Tento dort je nas oblibeny, zvlast v zime
7 příspěvků 3.6.09 05:13
Polevu dělám dle kolegyň z časopisu Apetit. Sýr lučina 150 gr., 50 gr. medu, 1 vanilkový cukr, štáva z 1/2 citronu. Rozmixovat a aplikovat na dort
Pokud chcete krém i do dortu tak
zdvojnásobte množštví. Minule se mi stalo, že krém byl tekutější, ale
poté co jsem ho na dort nalila a dala do ledničky tak krásně ztuhnul a
vypadalo to moc dobře.
7 příspěvků 3.6.09 05:10
Babi fakt skvělý recept. Chtěla jsem mrkvový dort vyzkoušet upéct a doufala jsem, že bude alespoň trochu podobný tomu, jaký znám z BakeShopu a opravdu tenhle je skvělý a navíc strašně jednoduchý. Už jsem jednou jeden zkoušela, ale ten recept se mi neosvědčil. Ráda experimentuju a přidala jsem ještě rozinky namočené v rumu, lžíci medu a trochu strouhaného marcipánu. Byl super. Zkoušela jsem místo oříšků dát opražené vločky, ale dort byl sušší a drobivý, ale chuťově moc dobrý. Tak pokud by to někdo zkoušel, tak přidat trochu oleje navíc. Tak díky moc a přidávám si další z tvých receptů ke svým oblíbeným.
Ja jsem to pekla uz vicekrat a po kazde to ma uzasny uspech. Chut tohoto dortu je natolik osobita a vyrazna a necekana, ze to opravdu stoji za vyzkouseni!!!
Ja tento dort miluji!
toho si považuj ;o) Já se někdy musím uchýlit k úskokům a nazývat věci jinými jmény. Avšak tutu buchtu s ořechy má i můj manžel v oblibě. Děkuji Ti velice za opětovnou pochvalu. Potěšilo mě to…
Příjemný podvečer Ti přeje,
Asi je ten můj světlou výjimkou: miluje mrkev i ovesné vločky. Na štěstí jsem mohla použít ořechy a dortík chutnal - a ne poprve, ani naposled. Cukru dávám do krému asi polovičku a chutná nám právě ta mírně nakyslá chuť (jak jsem psala již dříve, používám lučinu).
jó, ti pánové jsou někdy nedůvěřiví k novým chutím a receptům. Zajisté většina z nás to zažila. Jsem však velice ráda, že buchta se osvědčila taktéž u pana manžela ;o) S alergií na štípnutí reakce sílí každým případem a moje poslední (ještě V Kanadě) zkušenost byla záležitostí několika minut (bydleli jsme blízko nemocnice) na hranici života a smrti. Od té doby s sebou nosím EpiPen (automatická injekce obsahující epinephrine proti anaphylactic šoku), která člověku umožní se dostat do nemocnice. Ale máš naprostou pravdu, že radost z kulinářských zážitků si kazit nenecháme! Dík za Tvůj milý komentář!
S přáním pěkného dne,
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
opražené vločky jsem použila a byly v tom moc dobré. Manžel koukal nedůvěřivě (zkrátka chlapi, mrkev a ovesné vločky…), ale nakonec dlabal a pochválil (chuť ho přemohla…!!). Vážně děkuji za tenhle výtečný recept. S tím cukrem máš nejspíš pravdu, normálního dám příště míň. Ještě k těm alergiím - kupodivu na vosí žihadlo jsou přehnané reakce rozšířenější než na včelí, moje sestra skončila po vosím bodnutí v nemocnici na kapačkách… Tuhle alergii kupodivu nemám, ani mé děti, ale člověk nikdy neví, kdy se mu to projeví a jak silná bude odpověď organismu. Proto mám při sobě neustále Dithiaden a rozdávám ho všem bodnutým…pro jistotu. Alergie jsou kapitola sama pro sebe a naše zkušenosti s nimi by naplnily nové diskusní fórum, ale myslím, že jim nedovolíme kazit nám chuť k jídlu… Papa Babi a těším se na Tvé další vyjímečné recepty. Bona
měla jsem údobí svého života ovlivněno děsnými alergiemi. Je to kombinace rodinné disposice a všeho možného. Když je člověk na příklad alergický na rajčata, tak asi také na brambory a další ze stejné skupiny rostlin. Nejhorší je však začátek, než se vlastně přesně zjistí, co alergie způsobuje (osobně jsem měla drahý krevní rozbor, který neplatila zdravotní pojišťovna, protože byl kontraverzní provedený nekde v Kalifornii). Navíc jsou alergie také stěhovavé a obvykle jsme alergičtí na to, co máme rádi. Nebudu zde vypisovat svoje reakce, jenom mohu říct, že byly hrozné......Jsem však jedna z případů, že mám vše pod kontrolou a tak zvaně jsem z toho vyrostla ťuk ťuk ;o))) Zůstala mně jenom jedna alergie a to na vosy, takže bez injekce se nemám nikam vydávat…
Ale k té buchtě. Mám radost, že Vám chutnalo! Použilas opražené vločky? Jak jsem zde už psala, možná třtinový cukr je méně sladký než z cukrovky, nevím…Děkuji Ti za vyzkoušení receptu…
Přeji Ti pěkný den!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
to jsme si všichni pochutnali, je to opravdu vynikající dezert!!! Bylo nás u odpolední kávy osm, každý si dal pěkný kus…no a je po moučníku, přesně tak, jak to mám ráda - rychlá příprava, ještě rychlejší konzumace. Tak tento dort jsem nedělala naposledy, jen pro mě je poleva trochu moc sladká, tak dám příště menší množství cukru. Moc děkuji za recept a přeji krásný zbytek víkendu. Bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Nejen na všechny ořechy (vyjma arašídů, ale to nejsou ořechy, ale snad luštěnina..), ale také na broskve, třešně (višně můžu, nektarinky taky), luční med..no a pak na zvířecí srst, peří - ale to sem nepatří. U ovoce a medu se alergeny (alespoň v mém případě) ruší tepelnou úpravou. Na broskev ale nemůžu ani sáhnout, kdybych se dotkla obličeje, naskáčou mi skvrny…tak je ani nekupuji. Ale máš pravdu, naučila jsem se s tím žít, prostě se těm alergenům vyhýbám. Není to tak složité. Jen mě mrzí, že u tchýně celou návštěvu prokýchám (má pejska a kočku), na noc tam bohužel zůstat nemůžeme, to bych se dusila.
634 příspěvků 25.1.09 03:43
a to máš alergii na všechny ořechy??? To musí být k vzteku, ale já vím, člověk se s tím naučí žít. Některé alergie jsou do konce života.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
dík za bezvadný tip s ovesnými vločkami, udělám to tak. Už zítra - přijedou manželovi rodiče, tak se těším, že si pochutnají. Jinak já tu alergii mám od malička a dcera taky. Jestli zmizí nevím, ale raději to zkoušet nebudu, chápeš..
Menší množství způsobí otékání a
svědění jazyka, větší by mohlo být mnohem horší. Takže běžím koupit
vločky, zjistila jsem, že je nemám. B.
díky za přečtení receptu, jsem velice ráda, že Tě zaujal. Alergie jsou hrozná věc, ale naštěstí se z nich většinou časem ¨vyroste¨. Na ořechy je to častá alergie. Nevím jak je to na příklad s ovesnými vločkami, ale ty na sucho opražené chutnají jako oříšky…
Přeji Ti příjemný den!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
ačkoli jsem o pečivu z mrkve mnoho dobrého slyšela a mám opsáno několik receptů, zatím jsem se k upečení nedostala. Ale tento recept mě přesvědčil, řadím ho do oblíbených a nejpozději o víkendu zkouším. Pak se ozvu! Musím vynechat ořechy (alergie), ale to doufám, nebude až tak vadit. Na tento recept jsem narazila díky tvému nejnovějšímu receptu na mrkvový dortý, který je moc zajímavý, ale na mě má boužel trochu komplikovanou přípravu.. Moc děkuji za recept. Mimochodem…nejen za tento:)))). Bona
brendo, děkuji Ti mnohokrát za upečení buchty a za její pochvalu. Co mě právě napadá je, že v Kanadě se používá třtinový cukr a myslím si, že je o trochu méně sladký než cukr z cukrové řepy. Nevím? Ale hlavně, že i děti buchtu ochotně snědly ;o)
AbiesAlba, s takovouto ozdobou jsi opravdu udělala DORT! Máš pravdu, buchta zůstává díky mrkvi šťavnatá a vláčná ;o)
Přeji Vám pěkný večer!
Taky jsem tento dort začátkem února vyráběla a byl bezkonkurenční - žádný dusivý efekt se nekonal
)
Krém jsem použila svůj oblíbený - netučný tvarohový. Celý pomazaný dort jsem posypala strouhanou čokoládou a ozdobila gumovými medvídky. Po proležení byl ještě lepší než čerstvý.
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Dort je naprosto úžasný (tedy podle mých chuťových buněk) moc jsem si pochutnala. Jelikož jsem se pro něj rozhodla náhle a nechtělo se mi pro smetanový sýr do nějakého hyper super, tak jsem u nás v krámku koupila pomazánkové máslo. U polevy jsem ubrala cukr a udělala jí víc a dortík prořízla a naplnila. Povrch pomazala a posypala ořechy. Kluci se zpočátku šklebili, že je z mrkve, ale nakonec jsem musela před nimi chudáka dorta zachraňovat
dekuji za doporuceni Luciny. To vis, mam se co rozkoukavat ;0) Preji Ti prijemny vecer!
jsem dělala taky - použila jsem Lučinu. Krém jsem našlehala a dala na vychladlý dortový korpus a nemělo to chybu - jen to rychle mizelo.
Ahoj trikolko, nahodou jsem narazila na Tvuj problem a otazku. V Kanade se pouziva Philadelphia Cream Cheese, ktery je trochu slany. V CR jsem nasla vybornou alternativu v Gervais tvarohovem syru.
Lenka ma pravdu, dort musis nechat vychladnout a pak potrit polevou;0)
Dalsi radou je vyjmout maslo i syr z lednice pred pouzitim, aby prisly k pokojove teplote (zmekly). Potom, kdyz vsechno naslehas, tak se Ti nic neszazi;0)
Priste Ti preji uspech!
S pozdravem,
45 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Trikolko, nejsem odborník, ale myslím, že na horký koláč bych ji určitě nedávala. Kdysi mi moje kamarádka poradila, abych při šlehání krému průběžně přidávala 2 - 3 lžíce HORKÉ šlehačky - po trošičce, tak to dělávala její maminka. Taky se mi v mých začátcích často stávalo, že se krém srazil, ale od té doby, kdy jsem si nechala poradit fintu s horkou šlehačkou, je to OK. Samozřejmě se to nesmí s množstvím přehnat, protože pak je krém víc tekutý - chce to zkoušet. Hodně zdaru!
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj, mrkvaka jsem pekla uz nekolikrat a je moc dobry a oblibeny a recept uz putoval na vicero mist, ale zatim se mi nepodarilo udelat polevu naterku takovou, jakou jsem ji ochutnavala v restauracich. Vzdycky se mi maslo srazi a pak je to takova nenadychana nechutna hmota, kterou kdyz natru na horkej kolac, tak se roztece (ono to nakonec vypada dobre, ale neni to takovej ten oblacek kyselo sladkej, kterej znam z kavaren). mohl by mi nekdo poradit, kde delam chybu?
Zkratka,jednoduchy,rychly a velmi jedly. Diky
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj babi, NAM NAM NAM NAM NAM NAM NAM, okamzite zarazen mezi oblibene recepty a dokonce prenesen mezi psane recepty! jeste si pochutnavame, ale bleskove mizi (sakra)
Kanada ti dekuje!
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Právě jsem dotvořila mrkvový dort. Je fantastický!!!!! Vřele doporučuji! Hned skončil v mých osvědčených rodinných receptech