Recept Rychlá krémová cuketová ála Hrachová polévka
snezenka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Cuketu (velikost cukety nám určuje objem polévky), nakrájíme na malé kostičky (pokud je moc zrníček (u velkých cuket), vykrojíme). Brambory (2 k menší, 3 k větší cuketě) nakrájíme také na kostičky. Zalijeme vodou, aby bylo vše ponořeno a voda sahala cca 1 cm nad ty nejhořejší kousky a dáme vařit s 1 kostkou zeleninového vývaru. Vaříme doměka (cca 20 min). Mezitím utřeme sůl s česnekem (množství opět závisí na velikosti cukety a také hlavně na chuti), což pak následně přidáme po dokončení varu do polévky. Pak polévku rozmixujeme a na závěr vmícháme špetku majoránky. Ideální je přidat chlebové kostičky do polévky. Polévka chutná jako hrachová, kdo neví, že je z cukety, nepozná to. Nemusí se vůbec ničím zahušťovat, je krásně krémová.
Recept je z kategorií: Krémové polévky
- 09.09.07 vloženo
- 21797x zobrazeno
Čas přípravy
- cca 30-45 minut
Ingredience
- cuketa
- 2-3 brambory
- kostka zeleninového bujónu
- 2-4 stroužků česneku
- sůl
- majoránka
- chléb na kostičky do polévky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku31.8.14 14:07
Původní recept, co se týče ingrediencí, je na můj vkus neslušně
dietní. Tedy až nebezpečně nízkokalorický . A protože má chuť připomínat hrachovou
polévku, doplnila jsem recept o ingredience, které běžně do hrachovky
dávám. K uvaření jsem použila: tykev a cuketu, 3 střední brambory,
1 PL sádla, cca 50 g uzené slaniny, 5 stroužků česneku, vývar
z vepřových kostí, nať majoránky, oregana a libečku, mletý pepř a
housku na kostičky opečenou na troše sádla a pár lístků natě celeru na
ozdobu. Na sádle jsem nechala vyškvařit slaninu (na ni jsem měla dát
osmažit cibuli – doplním příště
), na ni dala tykev s cuketou a bramborami
krájené na kostičky, zalila vývarem, opepřila, dala sekané natě, česnek
a dusila do změknutí. Pak už stačilo jen rozmixovat, jemně dosolit a
podávat s osmaženou houskou. Masožravec snědl 2 velké polévkové misky
(obsah cca 0,45 – 0,50 l) s osmaženými kostkami ze dvou větších
domácích kaiserek. Poučení na příště: mám vařit z dvojnásobné
dávky
. Tedy závěrem: je to vskutku
dobrá polévka a po doplnění tukem (sádlo + slanina) i zasytí podobně
jako luštěninová polévka. Tu cibuli na slanině ze začátku vaření
příště osmažím. Jen lituji, že jsem na tuto inspiraci nenatrefila
dříve. Hrachovou polévku vařím dost často a v sezóně cuket je toto
dobrá alternativa. Určitě budu mnohokrát opakovat - doporučuji
k vyzkoušení
.
Diskuse k receptu Rychlá krémová cuketová ála Hrachová polévka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Rychlá krémová cuketová ála Hrachová polévka
Včera večer jsem uvařila (ze dvou kulatých cuket - zelené a žluté - bylo jí přes 3 l), dnes měla k svačině. V horkých dnech je tato lehounká polévka vhodnější
, než sytější, těžší hrachovka.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Uvařila jsem ji přesně dle receptu, opravdu je jako hrachová, ale lehčí na trávení. Fotku a recept jsem dala do svého blogu.