Recept Rychlá a vlhká jablková buchta

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rychlá a vlhká jablková buchta

Úvod

Nalezeno na internetu už před mnoha lety. Testováno opakovaně po celou tu dobu ;)

Postup

Oloupaná a očištěná jablka nakrájím na kostky. V míse smíchám s olejem a cukrem (uvedené množství cukru je maximum, většinou dávám méně - podle sladkosti jablek a toho, jak moc chci buchtu sladkou). Mísu nechám nejméně 1 hodinu stát v kuchyni a pokaždé, když jde někdo okolo, směs promíchá.

Poté přidám další přísady. Kakao někdy dávám, někdy ne. Lze přidat např. rozinky, sušené brusinky, ořechy, mandle apod.

Peču na vymazaném a strouhankou vysypaném plechu 50 minut na 180°C.

Nejvíce nám chutná z kyselejších jablek, ale je to moc dobré vždy.


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.07.14 vloženo
  • 13842x zobrazeno

Ingredience

  • 4 velká jablka
  • 1,5 šálku cukru
  • 0,5 šálku oleje
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • volitelné:
  • 3 lžičky kakaa
  • přísady podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 24.09.15 08:45

Na druhý pokus to bylo ono. Loupání jablek mi přišlo jako ztráta času, olej a vypocenou šťávu z proslazených jablek k vejcím, pak suché přísady. Plátky mandlí nahoru, brusinky dovnitř. Za 30 minut bylo upečeno. Druhý den je buchta ještě lepší.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 08.09.15 21:40

Prostě jsem to celé zkazila, zapomněla jsem nechat hodinu odstát, těsto bylo tím pádem dost husté, naředila jsem asi dcl mléka, cukru jen půl hrnku, nonety jsou hodně sladké, přidala jsem hrst sušených brusinek. Na první pohled buchta vypadala dost dusivě, ale opak je pravdou, je moc dobrá a díky jablkům nakrájeným na kousky, je šťavnatá. Chutnala nám :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

karel09 29.07.14 07:17

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Rychlá a vlhká jablková buchta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
VercaFaltusova
1 příspěvek 07.06.16 11:35

Perfektní, opravdu rychlý recept a buchta je krásně vláčná. Hned po prvním vyzkoušení jsem ji za týden pekla znova :D A jelikož jsem chtěla zkusit obměnu, upekla jsem jí s hruškama a datlema. Asi dvě hrsti sušených a pokrájených datlí jsem posypala lžičkou jedlé sody (do těsta už jsem další sodu nepřidávala) a zalila vroucí vodou tak, aby byly datle pokryté a nechala asi 30min stát. Poté datle s vodou jednoduše smíchala s hruškama, přidala další ingredience plus trochu mléka, ať je těsto řidší. Buchtu jím buď se samotným jogurtem, nebo jogurtem smíchaným s kysanou smetanou. A když jsem hodně mlsná, buchtu pomažu výbornou malinovou marmeládou. Datle buchtě dodají výbornou chuť :)

 
hubenej dědek
28 příspěvků 16.09.15 21:02

Pokrájená jablka jsem zasypal hrnkem bílého a půl hrnkem hnědého cukru a ponechal osudu. Jen jak bylo psáno, občas jsem je promíchal. Po asi dvou hodinách bylo v míse docela požehnaně šťávy a přišla chvíle na dokončení buchty. Připravil jsem si mouku s kakaem a práškem do pečiva. Soda nebyla, ale na výsledku se to nijak neprojevilo. V robotu jsem našlehal vejce s olejem, přidal sypké, slitou šťávu z jablek a po hrsti brusinek a ořechů. Po prošlehání bylo těsto tak akorát. Jablka jsem přidal úplně naposled a nechal je jen tak lehce vmíchat do těsta. Buchta byla výborná do pekáčku 32×22 tak akorát. A na tácku jí to slušelo, jen na focení jsem ze samé radosti jak se povedla zapomněl. :lol: Určitě jsem jí nedělal naposledy.

 
daduuja
1133 příspěvků 16.09.15 19:03

@Eja troubu mám 50cm od země, je to pro mne ideální. Ve výši pasu mám madlo od dvířek :-)Někdo propaguje ve výši očí, aby do ní viděl.

 
Eja
3790 příspěvků 16.09.15 18:10

@daduuja Myslím, že olej není ideální na začátku, jen s cukrem pustí jablka šťávy asi víc. Sníh joo, ale prdopeč + soda by mělo i tak stačit.
Ale podle mne má recept docela potenciál :-)chtěla jsem ještě nahoru naházet plátky mandlí, ale někdo je snědl…nebo co…

P. S. Trouba ve výši pasu je geniální, už bych nikdy sporák s troubou dole nechtěla.

 
daduuja
1133 příspěvků 16.09.15 17:41

@Eja asi tak nějak, těsto bylo hutné dost, ale vyskočilo a buchta byla dobrá, ale stejně tam bylo to ale… jako u tebe. Teď nemůžu, neb mi přivezli kus kuchyně, ten s dírou pro troubu, ale nějak to nezvládli, takže trouba stojí na zemi a ohýbat se k ní nebudu :-)
Příště tedy nechám jabka odležet s cukrem a do buchty udělám sníh, kus těsta smíchám s kakaem… a když na to teď myslím, tak možná ten šálek na mouku bude lepší :-)

 
Eja
3790 příspěvků 16.09.15 17:26

@daduuja Taky mám v plánu druhý pokus, dnes dobré, ale není to podle mne ono. Sice jsem nezapomněla nechat jablka odležet ( příště jen s cukrem a olej až posléze), ale nějak jsem nad tím moc přemýšlela, rozšlehala vejce, přidala prosátou mouku se solí, prdopečem a sodou a teprve pak promíchanou dost tuhou hmotu smíchala z jablky a hrstí brusinek. Kdybych to všechno prskla do mísy s jablky najednou a smíchala až potom, asi by to bylo lepší. Na plech 35×35 toho bylo skoro málo, a to jsem měrnou míru „šálek“ nahradila dvoudecovým kafáčem. Výšku mám asi jako originál foto. 30 minut v troubě bohatě stačilo.
Takže - ano, dobré, vlhká buchta. Na druhý pokus to bude asi už to co si pod tím představuji.

 
Eja
3790 příspěvků 10.09.15 13:13

@jau mám ji v plánu zítra, originál recpet bez kakaa do velikosti pekáče dle Dandy. Poreferuji.

 
jau
457 příspěvků 10.09.15 12:31

Mně se Tvoje „nepovedená“ verze líbí víc, buchta je pěkně vysoká, vypadá velmi jedle. Někdy jsou omyly užitečné :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 09.09.15 12:59

Eji, myslím, že jabka s cukrem pustí za hodinu šťávu, olej bych přidala až nakonec, a těsto je pak řidší. Takže ano, nedodržení postupu způsobilo, že jsem musela přidat to mléko, asi :-)
Ale buchta je dobrá, tedy byla, i tak. Myslím, že příští týden zopakuji podle receptu :-)
Pekáč hluboký 5cm, 32×23cm. :mavam:

 
Eja
3790 příspěvků 09.09.15 11:35

Dando, podzim = jablka. Recept se mi moc líbí, jablka + brusinky…Myslíš, že nedodržení postupu je v menší šťavnatosti? Máš koláč asi vyšší než je originál, jak velký plech jsi použila? Na klasický do trouby s nízkým okrajem mi toho přijde málo.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz