Recept Rybí rajská polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rybí rajská polévka

Úvod

Hledala jsem amura, hledala jsem Romana Pauluse a naskočilo toto: http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…
I objevila jsem polévku. Lehce upravila a teď to předvádím.
Stála jsem nad plechovkou rajčat, dumala a nakonec se rozhodla použít rajský protlak. Až bude teplo, rajčata jistě budou vhodnější. Zvažovala jsem i použití parmazánu, nedala jsem, ale rozhodnutí nechám na vás.

Postup

Do osolené vody se třemi bobkovými listy a dvěma kuličkami nového koření vložíme tresku (nebo libovolnou rybu) a vaříme (sbíráme pěnu).
Z toustového chleba vykrojíme 4 hvězdičky, osmažíme na másle a odložíme (původně jsem je chtěla smažit v parmazánovém těstíčku).
Na totéž máslo přihodíme šalotku, česnek a tymián, osmahneme, přidáme protlak, zamícháme a zředíme bílým vínem a po chvíli rybím vývarem. Je-li potřeba dosolíme a povaříme.
Do talíře nalijeme polévku (kdo chce, může přecedit nebo rozmixovat), přidáme rybí maso natrhané na kousky, osmažené hvězdičky z toustového chleba a ozdobíme bazalkou a hrubě mletým pepřem.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 23.03.13 vloženo
  • 3027x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1/2 hodiny + 3/4 hod. vývar

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 šalotka nakrájená na plátky
  • 1 stroužek česneku na plátky
  • 1 špetka tymiánu (nejlépe čerstvý)
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 1 protlak (40dkg drcených loupaných rajčat)
  • 1/2 - 3/4 l rybího vývaru z 1/2 kg islandské tresky
  • sůl
  • 3 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • čerstvě mletý pepř
  • bazalka
  • 4 plátky toustového chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.03.13 17:53

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Rybí rajská polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1211 příspěvků 24.03.13 09:00

Přesně tak, ale co by člověk neudělal pro fotku! Někdo se i obnažuje - to jsem tedy neudělala, ale namočila jsem hvězdičky.
Při té příležitosti jsem vědecky bádala a mohu konstatovat, že s namočitelností hvězdiček se to má stejně, jako s namočitelností krutónků.
Za poklonu děkuji (všem!), není to moje zásluha. Rybí polévky vařím, leč nejím (kromě vánoční), tak je velké vyznamenání, řeknu-li o ní, že je opravdu chutná.
Zajímala by mě proměna chuti provázející výměnu ryb. Podle chuti vývaru bych uvážila i možnost orestování bazalky na másle (se šalotkou a česnekem). V tom případě bych přemýšlela i o hvězdičkách pečených nasucho v troubě, posypaných parmazánem, nebo smažených v parmazánovém těstíčku.
Záleží na chuťové a čichové buňce jednoho každého. Zdravím a dobré ráno všem!

 
parles
302 příspěvků 24.03.13 07:41

To je tedy moc pěkná polévka! Určitě jí příležitostně vyzkouším! Jen ty osmažené toustíky nechám stranou na talířku, aby se nerozmočily.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz