Recept Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2

Ivo Chorvatská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2

Postup

Znovu musím podotknout, že rybích polévek v Chorvatsku mohou být stovky variant. Mě v tomto případě zaujala (pro mě zvláštní) kombinace s rýží. Takže rybky očistíme (nezbavujeme je ani ocasu a ani ploutví neb tyto části dávají polévce plnou chuť) - odstraníme pouze hlavy a vnitřnosti a v případě některých druhů podélně odřízneme "středovou čáru". Očištěné ryby příčně nakrájíme na cca 5-10 dkg porce. Oloupeme (u nás ve Slezsku se říká "oškrábeme") brambory (u nás ve Slezsku se říká "kobzole") (a už dám pokoj), dáme je do osolené vody a postavíme na plotnu. Popepříme, povegetujeme, crpneme trochu olivového oleje, vložíme cibuli, mrkev, celer, petrželovou nať, trochu rajčatového protlaku a dva stroužky nadrobno nakrájeného česneku. Vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké a ryba se lehce odlupuje od páteře. Rybu a brambory z polévky vyjmeme třeba do mísy, posypeme jemně nasekanou petrželkou a česnekem a pokapeme/polijeme olivovým olejem a udržujeme někde v teple. Polévku scedíme, to, co nám zůstane v sítku, přepasírujeme (nemusíme být urputní - co půjde, půjde, zbytek zahodíme) a dáme do polévky rýži a dále cca 10 minut vaříme - po této době vypneme a necháme rýži v polévce dojít. Tato polévka je lahodná, jemná a s rýži tvoří zajímavou kombinaci. Samozřejmě, koho by lákalo mít v polévce i kousky ryb (jak jsme tomu zvyklí v Česku), nic tomu nebrání si tam nějaké obrat. Opravdu jsme byli zaskočení jistou "elegancí" této polévky a co je k podivu - jedla ji celá naše rodina. Jako druhá část tohoto prvního chodu je pak obírání rybek, pojídání brambůrků (které tím, že se vařily s rybičkami a spol., mají zajímavou chuť). Obrázkový doprovod najdete pod tímto "odkazem":"http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=1915&l=Ivo" TARGET = _new .

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 04.09.06 vloženo
  • 9856x zobrazeno

Čas přípravy

  • +/- hoĂ„Ĺąka

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 3/4 kg mořských ryb (brancin)
  • 1 ks cibule (kapula)
  • 1 ks mrkev (mrkva)
  • 5 dkg celer (selen)
  • 5 stroužků česneku (bjeli luk)
  • 5 ks brambor (krumpir)
  • trochu olivového oleje (maslino ulje)
  • sůl (sol)
  • pepř (papar)
  • vegeta (hrvatská vegeta)
  • rajčatový protlak (koncentrat rajčice)
  • rýže (ryža)
  • chléb (krug)

Doporučená příloha

  • Je to zvláštní, ale hodí se k tomu chlebík…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2 - Karmínku...

…předpokládám, že Tvůj příspěvek chápu správně a tak Ti vzkazuji, že budu-li moci, tak Tě budu ..át i nadále. Drobná epizodka z mého života: z domova jsem byl zvyklý mít na Štědrovečerní tabuli vedle klasického kapra s bramborovým salátem i rybí polévku. Když jsem se oženil, tak jsem o tuto fajnovost přišel. Ani příchodem nové ženy do mého života se situace nezměnila. Až před třemi roky jsem si „doma“ konečně dupnul a vedle hrachovky stála na stole i polévka z rybičky. A hle - najednou můj harém začal jevit známky zájmu. No a u tohoto vývaru se holky málem porvaly, která „dojede“ zbytek - pán kuchař byl blahem bez sebe. Jak říkal Mánek - tyto polévky mají tisíc vůní a chutí a ta rybí je jemná a jen tak dokresluje celkový dojem :-))).

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2 Karmínku,

jak se tu někdy někde - mám dojem, že to byl název Receptářového sešitu - prezentovalo, tak rybí polévka?

NIC LEPŠÍHO NEZNÁM!!!!!

Ale není polévka jako polévka, musí se umět udělat dovoňava… :-)

karminek
757 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2

Nes..... mě nebo začnu rybí polévky jísti.Vypadáto opravdu zajímavě.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2 - Mánku...

…děkuji Ti za informaci - já jsem přes ryby pouze 28. helfer - já to tak jen odkoukal. Ale povím Ti, že se mnou hne málo co - tato polévka to ovšem dokázala - opravdu lahodná a jak říkávalo ono „hovado“ z Hrotovic: osvěžující a na pohodu :-))))

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Rybí polévka - národní chorvatský pokrm N°2 Ivo,

to odkrojení středové čáry je asi proto, aby se odstranily drobné kostičky, které se právě na této linii nacházejí. Jiný význam to asi nemá, nebo nic mě nenapadá…
Ale vypadá to stejně dobře, jako brudet! :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz