Recept Česká rybí polévka
ahas-ver Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do hrnce s vodou přidáme sůl, nové koření, bobkový list, kapří hlavu a rybí odřezky, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni minimálně cca 1 hodinu. Poté maso vyjmeme a pečlivě obereme. Vývar přecedíme do druhého hrnce a uvaříme v něm zeleninu doměkka. Během tohoto varu v jiném kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, obrané maso z hlav a odřezků (pozor na kosti), pepř, houby, mlíčí nebo jikry, lžičku kečupu, utřený česnek a cca 15 minut dusíme. Jikry tepelnou úpravou dostanou krásně oranžovou barvu. Jakmile je zelenina ve vývaru měkká, přidáme do ní podušenou směs z kastrůlku a ještě krátce povaříme. Do talířů nakonec přidáme špetku petrželky na ozdobu.
- 28.12.10 vloženo
- 15250x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hod
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2,5 litru vody
- sůl
- 1-2 kapří hlavy
- rybí odřezky
- 6 zrnek nového koření
- 1 středně velká cibule
- lžíce másla
- jikry nebo mlíčí
- 1 stroužek česneku
- 1 petržel
- 2 mrkve
- čtvrtka celeru
- trochu květáku
- kapustový nebo zelný list
- petrželka
- 1 bobkový list
- pepř
- lžička kečupu
- 2 lžíce sušených nebo čerstvých hub
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Česká rybí polévka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Česká rybí polévka
S přibližujícími se Vánoci jsem brouzdala po Labu, zda nepřibyly nějaké nové rybí či obecně vánoční recepty a vyskočil mi tento. Najednou mi do očí praštila zřejmá nesrovnalost - dusit sušené houby 15 minut s mlíčím a jikrami - zkusil to někdo? Já bych to tipla na príma pomazánku s kousky tvrdých hub. Ale třeba se pletu.
Je prostě výborná, dělám ji roky přesně takto a chutná. Není potřeba cokoli měnit.
…co není podle mého gusta pouze proto, abych se otázal, proč přestal fungovat odkaz na článek od Pampeliška

Rád se nechám přesvědčit, že takto nezačíná konec LABUŽNÍKA
No, zkusil jsem to ještě po našemu (rafinovaně od zadu) a TADY by to snad ještě mělo premávať… ale co noví kolegové, kteří nemají ááánung o existenci kdysi populárních ČLÁNKŮ

Kristovanoho, casino, to servíruješ všem takhle?, br, to radší květák s kakaem z hlubokýho a lžící
5068 příspěvků 23.6.12 22:11
http://www.youtube.com/watch?…
Když se na mně jídlo kouká, ale asi jsem přecitlivělej.
A podle mého názoru a i odborníků, nic
proti kečupu, ale do vaření nepatří. To je příloha, jako třeba
hořčice, ale když vařit, proč ne rajče? 
Napřed ho vyplavila přívalová voda…
Pak, když šel po silnici, ho srazil samohyb…
Nakonec skončil v polífffce…
Terezo,


- kolikrát mi ještě bude umožněno opakovaně hodnotit (nejen) tento recept
- možnost „Přidat hodnocení NEBO fotku“ nefunguje
kečup ne!!! Ale…
já dávám do každého vývaru malý kousek rajského jablíčka a dělám to od té doby, co můj italský přítel Sergio si na pozorně přidaný žloutek do bujónu nakapal pár kapek citronové šťávy.
Nyní se do počtu hodnocení receptu (hvězdiček) počítají pouze hodnocení od registrovaných uživatelů a pouze jedno hodnocení od každého – tj. opakované hodnocení (i svých receptů) nemá na celkové hodnocení vliv.
Adminka Tereza
HODNOCENÍ RECEPTŮ - zkouška
Recept hodnotilo dosud 8 labužníků a má
2*
Tento recept jsem v minulosti už několikrát hodnotil, resp. znehodnotil
Hodnotím: 5*
EDITACE:
systém mé hodnocení
neakceptoval 
Paráda
Příspěvek upraven 03.02.11 v 10:49
No, snad jsem nebyl pochopen jako odpůrce Muškátového květu


Pro ty, co by případně čekali kvůli samosběru, až začnou kvésti pelargonie, či se hotovili plundrovat vinohrad s Iršajem, tak pro ty zde Pampeliška nachystala stránku
http://www.labuznik.com/article.php?…
Edit:
promiňte, spletl jsem si komentář
Příspěvek upraven 11.12.12 v 01:03
Během roku vařím různé rybí polévky, ale na Vánoce pouze a tuto jedinou - podobnou tomuto receptu, není ze Sandterky, ani Retigové, je podle mojí prababičky, babičky a maminky - postup je stejný, i koření, pouze vynechávám květák, na másle smažím jen mlíčí a jikry, čím víc, tím líp, protože polovinu sníme jen tak, nedávám kečup, i když mám poci, že ta jedna lžička nebude na závadu, stejně se v tom množství nepozná, nedávám houby, ba ani česnek, ten přidávám přímo do vaření hlav a odřezků a toto všechno vařím s kořenovou zeleninou, přecedím, oberu a do vývaru dám povařit čerstvou kořenovou zeleninu, nakrájenou na malé symetrické kostičky, aby se zachovala křupavá konzistence, do té vánoční nakonec zakvrdlám šlehačku se lžící mouky a dochutím muškátovým květem, který dodá polévce tu úžasnou chuť a podpoří vůni rybí polévky. Takže jsem zmatena příspěvky, které muškátový květ odsuzují.
Příspěvek upraven 25.01.11 v 13:06
ahas-ver
) která má v mém vydání PĚT
receptů na rybí polévky a ve ČTYŘĚCH přidává květ. O nic by
v podstatě nešlo, nikdo nevíme všechno…, kdyby… Kdybyste 28.12.10 13:07
pod tímto receptem nenapsal: „SANDTNERKU ZNÁM, SAMOZŘEJMĚ JSEM JI ČETL,
TAKTÉŽ RETIGOVOU“ Objektivně musím poznamenat, že M.D.R. popisuje ve dvou
případech stejný postup jako Vy. Toto je také jediná věc, ve které
můžeme býti vepři a diskutovat o tom; možná ale by diskuze byla
bezpředmětná, pokud byste třeba příště strouhanou (někdo najemno, já
nahrubo) kořenovou zeleninu napřed opražil (což M.D.R. také popisuje) a
„naslepo“ nechal posoudit, která polévka je chutnější a dokonce oku pro
svou barevnost více lahodící. To, že SANDTNEROVÁ dává květ taky, už
není ani třeba poznamenávat.
Buď si vymýšlíte (což dovedu pochopit) nebo
máte HoSiPa či LaHoSiPa (což dovedu pochopit tím tuplem, protože to mám
taky) nebo jen tak plácáte (což dělám taky). Ale s tím květem jste fakt
ulítl… Za to vavřínový věnec nezasloužíte… No, možná
z bobků 
já si dovolím trapný blábol, možná kritický, ale doufám, že nevyzní povýšeně. Nerad bych Vás vyhecoval k případným invektivám. Mně je to šumafuk, ale admini byli v minulosti na Vaše psaní poněkud alergičtí…
Původně, jsem Vám chtěl dát za pravdu s cituji: „V ŽÁDNÉM ZE STARÝCH RECEPTŮ NA RYBÍ POLÉVKU JSEM NEVIDĚL JAKO PŘÍSADU MUŠKÁTOVÝ KVĚT, TO JE HOLÝ NESMYSL. KLASICKÁ RYBÍ POLÉVKA SI VYSTAČÍ S NOVÝM KOŘENÍM, SOLÍ, PEPŘEM A BOBKOVÝM LISTEM…
U nás v rodině se totiž používá OŘÍŠEK (obvykle „soutěžíme“, komu se podaří při strouhání oříšku tento v talíři nevykoupat…) Leč, znovu cituji „A ZALISTOVALI VE STARÝCH ČESKÝCH KUCHAŘKÁCH“ jsem si, co čert nechtěl, vzpomněl na jistou M.D.R. (možná bychom ji mohli považovat za STAROU KUCHAŘKU, snad se neurazí, ale dle mého je starší než rašelina
A proč to píši? Jen tak, pro srandu králíkům
jandule22, díky za inspiraci (s tou tatarkou)
Za pár dní u nás bude velká sláva a říkám si, že nazrál čas, aby vnůčence v praxi poznaly ty ušaté šálky na polífku… Mám ale obavy, zda některým nebude vadit ten syrový žloutek v bujonu…, tak jsem si jako alternativu otestoval majonézu (i tatarku – ta podle očekávání je moc kyselá)
Majonéza vyhovuje! Myslím chuťově. Jinak na pohled nic moc… No, doufám, že ty naše malošky přesvědčím na ty žloutky. Obyčejně stačí kouzelná věta: To britská královna, ta by… atd. atd. a obyčejně slupnou všechno! Obyčejně…
Kdybyste si místo toho trapného plácání a blábolení zkusili polévku uvařit a zalistovali ve starých českých kuchařkách, nemohli byste takto kriticky a povýšeně reagovat, vy „labužníci“ a „gurmeti“. Nebudu se přít a dohadovat, zda do ingrediencí patří či nepatří česnek apod. Pokrm je prostě dokonalý a jak říká Cimrman - můžete nesouhlasit, můžete protestovat, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. Naučte se toleranci, porozumění a ochotě učit se od těch šikovnějších něčemu zajímavému, přínosnému. Pak budete snad šťastnější, přátelé. Howgh !!
A propos - v žádném ze starých receptů na
rybí polévku jsem neviděl jako přísadu muškátový květ, to je holý
nesmysl. Klasická rybí polévka si vystačí s novým kořením, solí,
pepřem a bobkovým listem…
Příspěvek upraven 18.01.11 v 14:08
Nemyslím si, že bych s Vámi, milý ahaswere hodlala diskutovat o tom zda umím či neumím vařit. Ani nemám ambice Vás o tom přesvědčovat. Ale i když jsem tušila, co bude výsledkem, zkusila jsem, protože máme ryby a vše z nich rádi. Jenom konstatuji, že se moje tušení splnilo a vznikla „matlám a patlám“ ve stylu Babici.
Možná, že kdybyste do hotové polévky dal lžíci tatarky, tak by to bylo ještě „lepší“
2453 příspěvků 17.1.11 18:32
casino: Vy taky?

jandule02,
… …to jen ten recept je posunut někam…
Vaše receptory jsou určitě OK
Gastronomii a hotelnictví se věnuji…tak o tom něco vím…
2453 příspěvků 17.1.11 16:23
ahas-ver: nic ve zlém, nezlobte se, ale kdybyste přidal ještě trochu brambor a majoránku, měl byste z toho dobrou bramboračku s rybí příchutí.
Jinak k receptu samotnému: kečup, česnek, bobkový list, houby, květák a kapusta do klasické české rybí polévky doopravdy nepatří, zato Vám tam mj. chybí muškát - takže se nedivte nesouhlasným názorům. O 2,5 litrech polévky pro 4 osoby (vody je moc, surovin málo) a o opakovaném bodování vlastního receptu nemluvě, že…
Při vší úctě, buď se vám prostě nepovedla nebo máte něco s chuťovými buňkami. Polévka, pokud je přesně připravena dle receptu, který jsem vložil, je vynikající, což potvrzuje široký okruh strávníků a znalců, který jsem jí poctil. Ale nic si z toho nedělejte, jednou se třeba vařit naučíte. Chce to čas, odříkání a trpělivost.
Zkusila jsem ze zvědavosti - nic moc
Ahas-ver
Zdravím,
ráda bych Vás požádala, abyste své recepty hodnotil pouze jedenkrát - možnost násobného hodnocení je zde pro možné přidávání fotek při vícero pokusech vaření. Pokud by tato možnost byla Labužníky (zne)užívána vícekrát k hodnocení vlastních receptů, bude tato funkce omezena.
Adminka Tereza
Koukám, že Vám někdo snížil Rating na 4 hvězdy
Já to nebyl
Hodnotím až nyní max. počtem hvězdiček,
protože mám ryby tůůze rááád a nikdo mě nenutí tam ten česnek
dááát, že 
Dopsáno:
a opakované hodnocení není blokováno.
Teď jsem hodil voko na Vaši aktivitu, a vidím, že jste si sám dal 2× plný počet hvězdiček!!! Pominu-li etiku takového počinu, tak jsem překvapen, že to zde lze vůbec technicky provésti
Činím tedy pokus:
Znovu ještě 2× hodnotím recept jako „nepoužitelný“ a vidím, že ze 4 hvězdiček hodnocení kleslo na 3!!!
Hmmm, zajímavé…, nenílišpravda
Příspěvek upraven 29.12.10 v 12:12
Přesně tak …
ahas-ver,

Vy jste tedy boryš
Podle „Sám si peru, sám si vařím“, sám si s hvězdami hospodařím
Sandtnerku znám, samozřejmě jsem ji četl, taktéž Retigovou. Tenhle recept je ale jiný, jako jsou jiné ostatní. Mě chutná takto a je to odzkoušené. Díky za názor.
Jak píše jedna matadorka: "…z jakéhokoliv receptu můžeš vynechat všechno, co ti nechutná nebo nemáš ráda, to je zcela na tobě…“ já bych doplnil - nebo si tam můžeš dát všechno co Ti chutná, nebo co máš ráda, to je zcela na tobě… (viz K. Čapek)
Raději setrvám u klasiky podle Sandtnerky:
http://www.labuznik.com/…z-kapra-pra/
Příspěvek upraven 28.12.10 v 13:12
Ještě bych chtěl dodat, že recept pochází z kombinace několika receptů ze starých prvorepublikových kuchařek a je prověřený mnoha Vánocemi, kdy tuto polévku vaříme a máme osobně odzkoušenou. Chutná a je z dostupných surovin. Dobrou chuť !