Recept Česká rybí polévka

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Česká rybí polévka

Postup

Do hrnce s vodou přidáme sůl, nové koření, bobkový list, kapří hlavu a rybí odřezky, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni minimálně cca 1 hodinu. Poté maso vyjmeme a pečlivě obereme. Vývar přecedíme do druhého hrnce a uvaříme v něm zeleninu doměkka. Během tohoto varu v jiném kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, obrané maso z hlav a odřezků (pozor na kosti), pepř, houby, mlíčí nebo jikry, lžičku kečupu, utřený česnek a cca 15 minut dusíme. Jikry tepelnou úpravou dostanou krásně oranžovou barvu. Jakmile je zelenina ve vývaru měkká, přidáme do ní podušenou směs z kastrůlku a ještě krátce povaříme. Do talířů nakonec přidáme špetku petrželky na ozdobu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.12.10 vloženo
  • 8268x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2,5 litru vody
  • sůl
  • 1-2 kapří hlavy
  • rybí odřezky
  • 6 zrnek nového koření
  • 1 středně velká cibule
  • lžíce másla
  • jikry nebo mlíčí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • čtvrtka celeru
  • trochu květáku
  • kapustový nebo zelný list
  • petrželka
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • lžička kečupu
  • 2 lžíce sušených nebo čerstvých hub

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 23.06.12 19:33

KAPR smolař

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Labužník jandule02 14.01.11 13:25

Zkusila jsem ze zvědavosti - nic moc

Odkaz na uvaření

zdenek0000 07.01.11 08:28

Odkaz na uvaření

ahas-ver 28.12.10 13:35

Mnohokrát odzkoušeno, vychytáno … Dobrota

Diskuse k receptu Česká rybí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 04.11.14 12:49

S přibližujícími se Vánoci jsem brouzdala po Labu, zda nepřibyly nějaké nové rybí či obecně vánoční recepty a vyskočil mi tento. Najednou mi do očí praštila zřejmá nesrovnalost - dusit sušené houby 15 minut s mlíčím a jikrami - zkusil to někdo? Já bych to tipla na príma pomazánku s kousky tvrdých hub. Ale třeba se pletu.

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.12 11:54

Je prostě výborná, dělám ji roky přesně takto a chutná. Není potřeba cokoli měnit. :)

 
casino
4473 příspěvků 11.12.12 00:48
Resuscituji tento recept...

…co není podle mého gusta pouze proto, abych se otázal, proč přestal fungovat odkaz na článek od Pampeliška :?:
Rád se nechám přesvědčit, že takto nezačíná konec LABUŽNÍKA :nevim: :evil: ;)

No, zkusil jsem to ještě po našemu (rafinovaně od zadu) a TADY by to snad ještě mělo premávať… ale co noví kolegové, kteří nemají ááánung o existenci kdysi populárních ČLÁNKŮ :?: :nevim: :evil:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.06.12 22:10

Kristovanoho, casino, to servíruješ všem takhle?, br, to radší květák s kakaem z hlubokýho a lžící :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 23.06.12 22:11

http://www.youtube.com/watch?…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.06.12 20:11
No, já nemám rád

Když se na mně jídlo kouká, ale asi jsem přecitlivělej. :andel: A podle mého názoru a i odborníků, nic proti kečupu, ale do vaření nepatří. To je příloha, jako třeba hořčice, ale když vařit, proč ne rajče? :think:

 
casino
4473 příspěvků 23.06.12 19:54
KAPR smolař

Napřed ho vyplavila přívalová voda…
Pak, když šel po silnici, ho srazil samohyb…
Nakonec skončil v polífffce… 8)

Terezo,
- kolikrát mi ještě bude umožněno opakovaně hodnotit (nejen) tento recept :?: :evil:
- možnost „Přidat hodnocení NEBO fotku“ nefunguje :evil:

 
dag
539 příspěvků 03.02.11 12:33

kečup ne!!! Ale…
já dávám do každého vývaru malý kousek rajského jablíčka a dělám to od té doby, co můj italský přítel Sergio si na pozorně přidaný žloutek do bujónu nakapal pár kapek citronové šťávy.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 03.02.11 12:10

Nyní se do počtu hodnocení receptu (hvězdiček) počítají pouze hodnocení od registrovaných uživatelů a pouze jedno hodnocení od každého – tj. opakované hodnocení (i svých receptů) nemá na celkové hodnocení vliv.

Adminka Tereza

 
casino
4473 příspěvků 03.02.11 10:46

HODNOCENÍ RECEPTŮ - zkouška
Tento recept jsem v minulosti už několikrát hodnotil, resp. znehodnotil :mrgreen: Recept hodnotilo dosud 8 labužníků a má 2*
Hodnotím: 5*

EDITACE:
Paráda :-) systém mé hodnocení neakceptoval :palec:

Příspěvek upraven 03.02.11 v 10:49

 
casino
4473 příspěvků 25.01.11 13:43

No, snad jsem nebyl pochopen jako odpůrce Muškátového květu :-) 8-o
Pro ty, co by případně čekali kvůli samosběru, až začnou kvésti pelargonie, či se hotovili plundrovat vinohrad s Iršajem, tak pro ty zde Pampeliška nachystala stránku :-) :-D :lol: :mrgreen:
 http://www.labuznik.com/article.php?…

Edit:
promiňte, spletl jsem si komentář :oops:

Příspěvek upraven 11.12.12 v 01:03

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.11 13:01

Během roku vařím různé rybí polévky, ale na Vánoce pouze a tuto jedinou - podobnou tomuto receptu, není ze Sandterky, ani Retigové, je podle mojí prababičky, babičky a maminky - postup je stejný, i koření, pouze vynechávám květák, na másle smažím jen mlíčí a jikry, čím víc, tím líp, protože polovinu sníme jen tak, nedávám kečup, i když mám poci, že ta jedna lžička nebude na závadu, stejně se v tom množství nepozná, nedávám houby, ba ani česnek, ten přidávám přímo do vaření hlav a odřezků a toto všechno vařím s kořenovou zeleninou, přecedím, oberu a do vývaru dám povařit čerstvou kořenovou zeleninu, nakrájenou na malé symetrické kostičky, aby se zachovala křupavá konzistence, do té vánoční nakonec zakvrdlám šlehačku se lžící mouky a dochutím muškátovým květem, který dodá polévce tu úžasnou chuť a podpoří vůni rybí polévky. Takže jsem zmatena příspěvky, které muškátový květ odsuzují.

Příspěvek upraven 25.01.11 v 13:06

 
casino
4473 příspěvků 25.01.11 10:58

ahas-ver
já si dovolím trapný blábol, možná kritický, ale doufám, že nevyzní povýšeně. Nerad bych Vás vyhecoval k případným invektivám. Mně je to šumafuk, ale admini byli v minulosti na Vaše psaní poněkud alergičtí…
Původně, jsem Vám chtěl dát za pravdu s cituji: „V ŽÁDNÉM ZE STARÝCH RECEPTŮ NA RYBÍ POLÉVKU JSEM NEVIDĚL JAKO PŘÍSADU MUŠKÁTOVÝ KVĚT, TO JE HOLÝ NESMYSL. KLASICKÁ RYBÍ POLÉVKA SI VYSTAČÍ S NOVÝM KOŘENÍM, SOLÍ, PEPŘEM A BOBKOVÝM LISTEM…
U nás v rodině se totiž používá OŘÍŠEK (obvykle „soutěžíme“, komu se podaří při strouhání oříšku tento v talíři nevykoupat…) Leč, znovu cituji „A ZALISTOVALI VE STARÝCH ČESKÝCH KUCHAŘKÁCH“ jsem si, co čert nechtěl, vzpomněl na jistou M.D.R. (možná bychom ji mohli považovat za STAROU KUCHAŘKU, snad se neurazí, ale dle mého je starší než rašelina :-) ) která má v mém vydání PĚT receptů na rybí polévky a ve ČTYŘĚCH přidává květ. O nic by v podstatě nešlo, nikdo nevíme všechno…, kdyby… Kdybyste 28.12.10 13:07 pod tímto receptem nenapsal: „SANDTNERKU ZNÁM, SAMOZŘEJMĚ JSEM JI ČETL, TAKTÉŽ RETIGOVOU“ Objektivně musím poznamenat, že M.D.R. popisuje ve dvou případech stejný postup jako Vy. Toto je také jediná věc, ve které můžeme býti vepři a diskutovat o tom; možná ale by diskuze byla bezpředmětná, pokud byste třeba příště strouhanou (někdo najemno, já nahrubo) kořenovou zeleninu napřed opražil (což M.D.R. také popisuje) a „naslepo“ nechal posoudit, která polévka je chutnější a dokonce oku pro svou barevnost více lahodící. To, že SANDTNEROVÁ dává květ taky, už není ani třeba poznamenávat.
A proč to píši? Jen tak, pro srandu králíkům :-P Buď si vymýšlíte (což dovedu pochopit) nebo máte HoSiPa či LaHoSiPa (což dovedu pochopit tím tuplem, protože to mám taky) nebo jen tak plácáte (což dělám taky). Ale s tím květem jste fakt ulítl… Za to vavřínový věnec nezasloužíte… No, možná z bobků :mrgreen:

 
casino
4473 příspěvků 20.01.11 20:21

jandule22, díky za inspiraci (s tou tatarkou) :-)
Za pár dní u nás bude velká sláva a říkám si, že nazrál čas, aby vnůčence v praxi poznaly ty ušaté šálky na polífku… Mám ale obavy, zda některým nebude vadit ten syrový žloutek v bujonu…, tak jsem si jako alternativu otestoval majonézu (i tatarku – ta podle očekávání je moc kyselá)
Majonéza vyhovuje! Myslím chuťově. Jinak na pohled nic moc… No, doufám, že ty naše malošky přesvědčím na ty žloutky. Obyčejně stačí kouzelná věta: To britská královna, ta by… atd. atd. a obyčejně slupnou všechno! Obyčejně…

 
ahas-ver 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.01.11 14:03

Kdybyste si místo toho trapného plácání a blábolení zkusili polévku uvařit a zalistovali ve starých českých kuchařkách, nemohli byste takto kriticky a povýšeně reagovat, vy „labužníci“ a „gurmeti“. Nebudu se přít a dohadovat, zda do ingrediencí patří či nepatří česnek apod. Pokrm je prostě dokonalý a jak říká Cimrman - můžete nesouhlasit, můžete protestovat, ale to je tak vše, co se s tím dá dělat. Naučte se toleranci, porozumění a ochotě učit se od těch šikovnějších něčemu zajímavému, přínosnému. Pak budete snad šťastnější, přátelé. Howgh !! :lol: :lol: :lol: A propos - v žádném ze starých receptů na rybí polévku jsem neviděl jako přísadu muškátový květ, to je holý nesmysl. Klasická rybí polévka si vystačí s novým kořením, solí, pepřem a bobkovým listem…

Příspěvek upraven 18.01.11 v 14:08

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.01.11 11:16

Nemyslím si, že bych s Vámi, milý ahaswere hodlala diskutovat o tom zda umím či neumím vařit. Ani nemám ambice Vás o tom přesvědčovat. Ale i když jsem tušila, co bude výsledkem, zkusila jsem, protože máme ryby a vše z nich rádi. Jenom konstatuji, že se moje tušení splnilo a vznikla „matlám a patlám“ ve stylu Babici.
Možná, že kdybyste do hotové polévky dal lžíci tatarky, tak by to bylo ještě „lepší“ :potlesk:

 
di
2451 příspěvků 17.01.11 18:32

casino: Vy taky? ;-) :-D

 
casino
4473 příspěvků 17.01.11 18:15

jandule02,
Vaše receptory jsou určitě OK :-) … …to jen ten recept je posunut někam…
Gastronomii a hotelnictví se věnuji…tak o tom něco vím… :mrgreen:

 
di
2451 příspěvků 17.01.11 16:23

ahas-ver: nic ve zlém, nezlobte se, ale kdybyste přidal ještě trochu brambor a majoránku, měl byste z toho dobrou bramboračku s rybí příchutí. ;-)
Jinak k receptu samotnému: kečup, česnek, bobkový list, houby, květák a kapusta do klasické české rybí polévky doopravdy nepatří, zato Vám tam mj. chybí muškát - takže se nedivte nesouhlasným názorům. O 2,5 litrech polévky pro 4 osoby (vody je moc, surovin málo) a o opakovaném bodování vlastního receptu nemluvě, že…

 
ahas-ver 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.01.11 15:30

Při vší úctě, buď se vám prostě nepovedla nebo máte něco s chuťovými buňkami. Polévka, pokud je přesně připravena dle receptu, který jsem vložil, je vynikající, což potvrzuje široký okruh strávníků a znalců, který jsem jí poctil. Ale nic si z toho nedělejte, jednou se třeba vařit naučíte. Chce to čas, odříkání a trpělivost.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.01.11 13:25

Zkusila jsem ze zvědavosti - nic moc

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 13.01.11 17:20

Ahas-ver

Zdravím,
ráda bych Vás požádala, abyste své recepty hodnotil pouze jedenkrát - možnost násobného hodnocení je zde pro možné přidávání fotek při vícero pokusech vaření. Pokud by tato možnost byla Labužníky (zne)užívána vícekrát k hodnocení vlastních receptů, bude tato funkce omezena.

Adminka Tereza

 
casino
4473 příspěvků 29.12.10 11:36
HODNOCENÍ RECEPTŮ

Koukám, že Vám někdo snížil Rating na 4 hvězdy 8-o Já to nebyl :-P Hodnotím až nyní max. počtem hvězdiček, protože mám ryby tůůze rááád a nikdo mě nenutí tam ten česnek dááát, že :?:

Dopsáno:
Teď jsem hodil voko na Vaši aktivitu, a vidím, že jste si sám dal 2× plný počet hvězdiček!!! Pominu-li etiku takového počinu, tak jsem překvapen, že to zde lze vůbec technicky provésti :twisted: a opakované hodnocení není blokováno.

Činím tedy pokus:
Znovu ještě 2× hodnotím recept jako „nepoužitelný“ a vidím, že ze 4 hvězdiček hodnocení kleslo na 3!!!
Hmmm, zajímavé…, nenílišpravda :?:

Příspěvek upraven 29.12.10 v 12:12

 
ahas-ver 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.10 14:23

Přesně tak … :lol:

 
casino
4473 příspěvků 28.12.10 14:01

ahas-ver,
Vy jste tedy boryš 8-o
Podle „Sám si peru, sám si vařím“, sám si s hvězdami hospodařím :think:

 
ahas-ver 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.10 13:07

Sandtnerku znám, samozřejmě jsem ji četl, taktéž Retigovou. Tenhle recept je ale jiný, jako jsou jiné ostatní. Mě chutná takto a je to odzkoušené. Díky za názor.

 
casino
4473 příspěvků 28.12.10 13:03
Jj, proč ne?

Jak píše jedna matadorka: "…z jaké­hokoliv receptu můžeš vynechat všechno, co ti nechutná nebo nemáš ráda, to je zcela na tobě…“ já bych doplnil - nebo si tam můžeš dát všechno co Ti chutná, nebo co máš ráda, to je zcela na tobě… (viz K. Čapek) :mrgreen:
Raději setrvám u klasiky podle Sandtnerky:
 http://www.labuznik.com/…z-kapra-pra/

Příspěvek upraven 28.12.10 v 13:12

 
ahas-ver 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.10 12:40

Ještě bych chtěl dodat, že recept pochází z kombinace několika receptů ze starých prvorepublikových kuchařek a je prověřený mnoha Vánocemi, kdy tuto polévku vaříme a máme osobně odzkoušenou. Chutná a je z dostupných surovin. Dobrou chuť ! :wink:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz