Recept Růžový dort - La torta delle rose

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Růžový dort - La torta delle rose

Postup

Dvě hodiny předem vytáhneme máslo z chladničky. Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme zkvasit. Do mísy dáme prosátou mouku smíchanou se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme droždí s mlékem, žloutky, olej a zpracujeme nejprve v míse potom na desce vláčné těsto. Necháme v teple dobře vykynout. Z cukru a změklého másla krátce utřeme krém. Připravíme formu vytřenou tukem a vysypanou moukou. Část těsta vyválíme na tenký kruh, kterým vyložíme dno formy. Zbylé těsto rozdělíme na polovinu a každou vyválíme na tenko do obdélníkového tvaru. Každý obdélník potřeme polovinou náplně a srolujeme podél dlouhé strany. Tento tenký dlouhý závin budeme krájet na válečky asi 5 cm (růže). U každého válečku na jednom konci slepíme těsto zmáčknutím a potom je stavíme vertikálně do formy, slepenou stranou dolů a distancované 1-2 cm od sebe. Začneme od středu formy, kam umístíme 4 válečky uřezané na koncích dvou závinů, řezem dolů (poupata). Potom postavíme růže po obvodu. Necháme opět v teple nakynout, růže se spojí. Pečeme 10 minut na 200 stupňů a potom dopečeme na 170 stupňů asi 20 minut. Jakmile těsto zrůžoví přikryjeme formu papírem na pečení, aby nebylo příliš tmavé. Měla jsem k dispozici formu 24 cm a musela jsem nařezat vyšší válečky, aby se mi vešly všechny. To vyžadovalo delší pečení a doplatil na to i vzhled. Řešením je menší množství těsta nebo větší pekáček. Tento dort pochází z období renesance, byl připraven na počest Isabelly d´Este u dvora v Mantově, kam se provdala do rodu Gonzaga. Tato na svoji dobu vyjímečně vzdělaná, inteligentní a mocná žena podporovala umění, uháněla Leonarda, aby namaloval její portrét a velmi žárlila na svoji švagrovou Lucrécii Borgia. V kraji Mantova nebo podél jezera Garda je LA TORTA DELLE ROSE v každé dobré kavárně. Samozřejmě se můžete vydovádět na variacích a přibalit do růží skořici, ořechy, citronový pudinkový krém, marmeládu, čokoládu atd. Ale vyzkoušejte tu tradiční jednoduchou verzi.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 26.04.09 vloženo
  • 7231x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto: 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 3 žloutky
  • 2 PL cukru krupice
  • 2 PL oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 špetky soli.
  • Náplň:
  • 130 g cukru krupice
  • 130 g másla
  • máslo a mouka na dost vysokou formu o průměru 28 cm,(ne otvírací!).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.9.10 17:59

Diskuse k receptu Růžový dort - La torta delle rose

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Růžový dort - La torta delle rose

casino
4497 příspěvků 27.11.10 12:51

glama, dělá se to přesně jak píše babi zde: :-) http://www.labuznik.com/…che-chinois/ 27.11.10 01:14

Čeština je bujný oř :-D Ona píše „závitnice“, Vy „růžice“, já bych napsal „poupata“ a na foto to vypadá na „růže“ v plném květu, resp. pět minut před odkvetením…

Vím, stačilo napsat: ulamuje, odlamuje, odlupuje, odtrhává :lol:
Ať tak či onak, pak to lze i rozvinout… Skoro jako trdelník :wink:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.11.10 12:09

Jak se to jí? Odlamují jednotlivé růžice, nebo se krájí na trojúhelníkové řezy?

casino
4497 příspěvků 27.11.10 10:10

Před rokem jsem upekl…
Ani nevím, proč jsem nenapsal komentář…
Asi proto, že nebylo co kritizovat :mrgreen: protože to byla JEDNA BÁSEŇ :-)
Vřele doporučuji vyzkoušet! Část „růží“ jsem samozřejmě ovoněl skořicí, ale teď to zopakuji pouze tak, jak radí sveva na závěr receptu; ta vůně a především chuť másla, citronu, vanilky a zkaramelizovaného cukru v kůrčičce je fantastická… :potlesk:
Jdu zadělat těsto…

sveva
751 příspěvků 26.4.09 22:22
Re: Růžový dort - La torta delle rose

Tak se mi nakonec podařilo přiložit obrázek dortu pečeného ve formě 24 cm. Jak vidíte dost „překynuje“.
Zdravím.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.4.09 18:21
Re: Růžový dort - La torta delle rose

Dík, tak to asi také napoprvé vyzkouším v té menší formě. Ale vypadá to opravdu skvěle …

sveva
751 příspěvků 26.4.09 17:07
Re: Růžový dort - La torta delle rose bedla

Ten dort na obrázku je opravdu podle receptu a ve správné formě. Fotku s výsledkem mého snažení ve formě 24 cm se mi nepodařilo vložit k receptu. Pořád se učím. Ale i v té menší formě to vypadalo dobře.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.4.09 16:36
Re: Růžový dort - La torta delle rose

To je nádhera, něco podobného jsem pekla jako šneky, zabalila nakrájená jablka s trochou skořice. Tak to už se těším … jak se vyřádím. Ten dort na obrázku bude určitě ze dvou dávek, největší průměr formy mám 30 cm, ale zase není tak vysoká. No, tak to nějak vyvedu. Díky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Cuketové placky Cuketové placky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz