Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kuchařku jmenovati nemohu. Desek i hřbetu postrádá, zbyltě jen svazek listů, nedobře držících při sobě. Ale doba, tenkrát, musela být krásná, včetně silhouett žen…
Dortík tento jest nejen chutný do kávy, ale ani jeho hodnoty výživné nelze pominouti. Doporučuje se ponejvíce dívkám, které, očekávajíce ženicha, jsou zarmouceny svým málo vyplněným korsettem. Při pravidelném jeho požívání, lze dosíci skvostné silhouetty, lahodící oku mužskému. 28 dkg selského másla rozsekáme , přidáme 15 dkg jemně tlučeného a dvakrát prossátého cukru, jednu na prach utlučenou vanilku, jednu lžíci strouhané pomorančové kůry a s osmi žloutky, nepřestávajíce, pilně třeme do hladkého krému. Příprava tato zabéře dobrou půlhodinu, aby se dílko zdařilo. Vmícháme 30 dkg české krupičkové mouky a 20 dkg syrových mandlí, utlučených na prášek. Těsto zlehka prohněteme, aby se spojilo, uložíme do hliněného, polévaného hrnku, povážeme pergamenem a ponecháme ve sklepě, nejlépe přes noc. Zbývající čas nelze promrhati, neb připravíme třenou nádivku. Tato vyžaduje píli a trpělivost. Nevěnujeme-li se cele úkolu, dočkáme se kradmých pohledů spolustolovníků, ani drtíce krystálky cukru, pomyslí si cosi o mravech v rodině. Již mnohý případ je znám, kdy nevěsta vícekráte ženicha nespatřila pro tuto zdánlivou maličkost. Nádivka: 32 dkg čerstvého másla rozsekáme, přimícháme 18 dkg velmi jemně utlučeného s dobře prossátého cukru, polovinu tlučené vanilky a se dvěma žloutky třeme, nedbajíce na hodiny. Hmota tato musí vynikat jemností. Necháme odpočinouti a zrána opět vymícháme. Tím se rozpustí i nejmenší částečky cukru. Nádivku rozdělíme na dvě nestejné poloviny. Do menší vmícháme po kapkách 6 lžic silné kávy mocca, do větší vmícháme 6 lžic jamajského rumu. Těsto rozválíme na vále ve tři stejné placky, na malík silné. Ořízneme je obloučkem dortové formy, aby byly stejně velké. Dáme je na koláčový plech, lehce máslem potřený a moukou vysypaný a upečeme v nepříliš prudké troubě dozlatova. Vychladlou placku potřeme rumovou nádivkou dosti silně, ale musí ještě zůstati na potření. Přiložíme druhou placku, potřeme kávovou nádivkou a přiložíme třetí placku. Celý dort potřeme zbylou nádivkou, povrch polejeme mramorovou polevou, popsanou zde již mnohokráte. Strany díla posypeme jemnými hoblinami z loupaných mandlí. Polevu opatříme vkusným nápisem z tekuté čokolády. Dbáme, aby nápis byl vhodný ku dané příležitosti . Dort ponecháme v chladu do druhého dne rozležeti Pozn. dle mého vkusu je krém příliš mastný a přidávané tekutiny mnoho, chybí emulgátor (kašička, pudink), 2 žloutky to zřejmě nezachrání
Recept je z kategorií: Historické recepty
Káva mocca, sladké likéry, stolní voda
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ruský dortík pro výživu
93 příspěvků 22.12.09 02:06
Díky, pobavila jsem se
A teď se přiznej, že sis to celý
vymyslel!
5068 příspěvků 21.12.09 14:16
Wolfg, vdaka
..len, na rozdiel od inych si dovolim prosit
nerozpisovat– vabivejsie a vonia carovne.. 
Este si prosime daco
5068 příspěvků 21.12.09 13:50
18 příspěvků 21.12.09 13:48
Myslim, ze se jedna spis o carsky dortik, rusky muzik tolika masla nemaje,peci dortik nemohl. nebo se mylim?
18 příspěvků 21.12.09 13:42
maje rozsochatou postavu, marne jsem se snazila muze meho milovaneho presvedciti o dobrem ucinku receptu vyse napsaneho. On jest postavy chude a ja obavy mam, ze na ubyte ochori a do kytek odejde mi.Prosim preuctive o radu, jak zdravi moci udrzeti a zaroven lasku v tele jeho chabem rozbouriti.Snad domaciho piva nabidnouti nebo jineho dryaku vyzivneho mu pripraviti. nantaali
Pravda pravdoucí, Wilhelme, uspořádej prosím suroviny( jak odporné slovo INGREDIENCE, leda že se braly vždycky z kredence) k použtí dle nejvyššího úradku pepičkova, jinak ten recepis zapadne a nikdo ho již nenajde. Miloš
Mně se to moc líbí, ale přesto bych prosila Wolfga, aby pod ingredience rozepsal suroviny, protože to je přepychové linecké těsto, které by nemělo zapadnout.
Slovní doprovod je komický jen časově. Kdoví, jak se budou naši pravnuci dívat na naše neohrabané šlehače a jiná současné superpomocníky.
584 příspěvků 21.12.09 03:47
Je dokázáno, že Věstonická Venuše dietu nedržela. Tedy, detailně rozebráno, dodržovala dělenou stravu, protože nestačila všechno zbodnout najednou. Svoji silhouettu získala pravidelným ulizováním pomazánky z mamutích škvarků, kterou nabírala pravým ukazovákem. Dlouho se historikové přeli, proč jí prst chybí. A vidíte! Byla vysošena. Kdyby nebyla chtivá, dosáhla by postavu podobnou výhonku pažitky a nikdy by nebyla objevena. A jakou cenu má dnes! Které z našich proutkovitých žen se to povede?
Ještě nějaká letitá moudra dám dohromady a všechny chraniž všudypřítomná gravitace, jestli se jimi nebudete řídit (-:
Manželka má jest převelice dietně stravující se, leč početl jsem si přenáramně. Bohužel, kdybych pokrm tento do domova našeho nastolil, se zlou bych se potázal.