Recept Ruské orechy - Ruské ořechy

(Hodnoceno 1x) Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ruské orechy - Ruské ořechy

Úvod

Stare dobre ruske orechy. Receptov na toto pecivo je vela.Pridam recept klasicky, tak ako ho poznam ja a ako sa robili davno. Klasicky a typicky pre rusku kuchynu.
Oriesky su chrumkave a predsa krehke, napln karamelova. Presne ako maju byt aby na ich chut nikdy nikto nezabudol.

Postup

1. Maslo rozpustime na slabej teplote a zamiesame do neho cukor a sol az do ich rozpustenia.

2. Do poharika dame sodu bicabonu na ktoru nalejeme ocot (sodu uhasime octom alebo sa jej vravi hasena soda) a zamiesame do masla s cukrom a solou.

3. Vmiesame vajcia a postupne po salkach muku. Zvacsa pridam este navyse asi o trochu menej ako pol salky… alebo lepsie povedane pridavam po troche a miesim pokial nemam ruku od cesta viditelne az prilis mastnu. Teda ruka mi ostane tak mastna normalnejsie - matne.

Cesto nechavam oddychnut v chlade aspon pol hodinu.

4. Orieskovnicu najprv dobre rozohrejeme naprazdno aby sa vypalila. Medzitym nasulame z ceta gulicky s priemerom asi 1,5 cm. Skuste si urobit najprv jednu gulicku a tu dat do orieskovnice a stlacit, nechat chvilku, otvorit. Ukaze sa ci je oriesok taky akuratny. Cesto by malo byt tak akurat aby nebolo prilis po bokoch.

5. Do dobre rozohriatej orieskovnice kladieme cestove gulicky, stlacime a pecieme po oboch stranach asi dve minuty (mozno aj minutu a pol). Nebojte sa otvorit aby ste videli ako je to uz upecene.

6. Upecene oriesky vysypeme z orieskovnice len jej prevratenim do pripravenej nadoby. Ak by sa stalo ze daky ostal staci ho len prstom/nozikom postuchnut.

Poznamka: mozte sa docitat ze maslo vyteka z orieskovnice na sporak. Ak je cesto spravne ako pisem hore nevyteka, len to slabunko skvrci, niekedy moze padnut kvapka - pri ruke mam vlhku handricku, ktorou hned utieram pocas pecenia orieskovnicu. Takze sa zaspini sporak ozaj malo.. zopar kvapiek..

Krem:
Sladene kondenzovane mlieko/plechovku Salka uvarime ponorene vo vode hodinu a pol. Nechame vychladnut.

Zmaknute maslo vyslahame do peny a zaslahame do studeneho uvareneho Salka.

Oriesky zbavime okrajom nozikom. Staci len jemno zoskrabat/orezat do pripraveneho taniera. Odrezky primiesame do kremu. Kremom naplnime oriesky, spojime a nechame do druheho dna odlezat.

Dobru chut :)

Orieskovnica sa da kupit aj ako elektricky vaflovac.

Ta z obrazku je pozicana… a je prava ruska, tazka…

Je mozne ze si budete mysliet ze je s tym vela prace ale verte, ide to rychlejsie ako take linecke alebo pracny alebo nase plnene orechy, ooovela rychlejsie..

Do orechov do plnky sa moze vlozit cely oriesok, alebo do kremu nastruhat vlassky orech alebo krem cokoladovy.

Daju sa pripravit aj na slano, jednoducho sa z cesta vynecha cukor alebo si pripravite vlastne cesto - trebars dake primerane vaflove..

Z jedneho cesta je u nas 112 skorapek..cize 56 naplnenych orieskov…

Recept je z kategorií: Cukroví Vánoční cukroví

Nahlásit recept

  • 03.05.12 vloženo
  • 28479x zobrazeno

Počet porcí

  • 100 porcí

Ingredience

  • 250 g maslo
  • 2 vajcia
  • 1/2 salky cukru
  • 1/4 zarovnanej kavovej lyzicky soli
  • 1/4 kavovej lyzicky soda bicarbona
  • 1 PL ocot
  • 3 salky muky hladkej (a mozno aj trochu viac)

Krem:

  • 1 salko/kondenzovane sladene mlieko
  • 100 az 150 gr masla ..podla chuti alebo ako sa raci

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 30.05.12 22:48

.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

jolana 03.05.12 01:12

Uvaření se již líbí 12 labužníkům

Diskuse k receptu Ruské orechy - Ruské ořechy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sliva78
73 příspěvků 08.12.15 14:57

… právě jsem objednala formu na ořechy a přihodila i formu na výrobu pelmení, tak se těším, až vyzkouším. Jen pro další zájemce, forma se prodává za Kč 539,–-… pro velký zájem nejspíš zdražili :-)

 
jolana
5065 příspěvků 23.11.12 19:46

..skoro som na ne zabudla, musim pozicat orechovnicu.. :mavam:
Casino, kaviar som ochutnala…musim podotknut ze vooobec nechutil, skor naopak–nema to pritazlivy smak..aspon pre mna… nas oblozeny chlebicek vedie na celej ciare..mimochodom v nemecku aj vo svajciarsku ho jedia priborom.. donesu snacks oblozeny chlebicek tak sa na nich clovek decentne vrhne s tanierikom, zahryzne sa, slastne dvihne zrak a vsetci jedia priborom a kukaju, ne ze neee..co vam budem vraviet, este s rezancom syra na nose hned a zaraz treba pohorsene vytmavit ze oblozeny chlebicek je ceska trade mark a neje sa priborom protoze my to musime vediet predsa, no nie??! :mrgreen: :lol:

 
casino
4479 příspěvků 22.11.12 21:31
Bertil,

Patrně mluvíte o tom, co jste viděla, ale tady tyto nejsou z listového!
A tím se snad vysvětluje i ten kaviár: jaksi si ho nedokážu tady v těch skořápkách představit,,, ledaže by pod ním byla zakysanka! A samozřejmě by se jednalo jen o půlky ořechů, protože zadeklované druhou skořápkou by kaviár ztratil pro nás snoby půvab :mrgreen:
Ale takový raut, kde by se kaviár podával v takových velkorysých porcích bych rád zažil… Aspoň jedinkrát! :mavam:

 
Bertil
9 příspěvků 22.11.12 15:46

Viděla jsem tyto skořápky plněné kaviárem :) vypadalo to krásně :idea:
a pokud jsem dobře pochopila recept tak to bylo obyčejné listové těsto… ale formu nemám tak bohužel nevyzkouším :(

 
marie8
31 příspěvků 16.07.12 23:37
ruské ořechy naslano

Zkoušel už někdo ořechy naslano? A jakou náplň?

 
marie8
31 příspěvků 05.06.12 23:02
Také forma na ořechy.

Už ji mám také,koupila jsem ji na Francouzské za 395kč.Je docela malá ale snad bude sloužit.Stavěla jsem se na Hůrce,tam neměli ale měli úžasnýho uzenýho lososa za 239kg a lososí bříška,tak to nebyla marná cesta.

 
sars
7 příspěvků 04.06.12 16:58
forma na ruské ořechy

Na aukru je prodejce - cz-michalec -prodává formu na ruské ořechy.

 
sars
7 příspěvků 01.06.12 10:56
tvrdé ořechy

Ořechy po upečení a naplnění jsou nejlepší 3 den. Takže je třeba vydržet. Já jsem dělala v nové formě / díky za doporučení prodejnu/ a ořechy mám na rozležení. Teď jsem testovala po prvním dni rozležení, opravdu je poznat ten rozdíl. Jen nesmíte chodit často do ledničky, jinak třetí den nemáte co testovat. :D

 
jolana
5065 příspěvků 30.05.12 23:26

casino,mas ich pekne :palec: …tak vravis ze bod dva? ma by tiez zaujimalo preco hasia sodu a potom davaju do cesta..to nie je prvy recept co sa s tym stretavam..asi aby ostalo chrumkave?..hm.. ..orechy naplnene maju odpocinut, cesto ostane makksie ale stale chrunmkave… ta orechovnica comsi poziciavaam je pospolu a nie tak osobitne ako u teba..a tie moje orechy su tvrde neni, su chrumkave.. ty nemas uz ani zuba?tak cmulaj :mrgreen: :mavam:

 
casino
4479 příspěvků 30.05.12 22:47
орешница

Tak орешница dorazila a byla odzkoušena…
Premáva aj na sklokeramike…
Recept jsem dodržel do písmenka a raději ani nedumal nad smyslem bodu 2 v postupu :think:
Nad rozporem v množství ořechů z dávky (v úvodu 100ks, v závěru 56ks) jsem dumal :think:
Mě vyšlo asi 100ks
Pokud by se podařilo na udělátku udělat i oplatkové skořápky, tak to by se potom doma dalo vyrobit RAFFAELLO jak od Ferrero :palec:
Ořechy chutnaly každému a poté co mi MAKRONKY řekly že je to tak tvrdé asi proto, že se to jmenuje „ořechy“, tak to začalo chutnat i mně :)

 
jolana
5065 příspěvků 25.05.12 22:08

..prikladam odkaz na recept aby ste si mali z coho vyberat..

http://gotovim-doma.ru/view.php?…

Preklad:
2 vajcia
100 gr maslo
100 gr majonezy
2 salky muky
1/3 salky cukru
1/3 salky skrobu/maizena
1/3 kavovej lyzicky sody
1/3 kavovej lyzicky octu 9 percentneho

Vajcia zlahka naslahame, pridame roztavene maslo a za nim majonezu.Premi­esame.Sodu zahasime octom a pridame k mase.Muku zmiesanu so skrobom pridame k mase , zamiesime cesto a nechame ho oddychnut v chladnicke 40-60 minut.V tomto recepte pred prvym pecenim vymazu orechovnicu obruskom namocenym v oleji..inac ako hore v recepte, rozohriat z oboch stran a piect..

Nech sa dari a chuti :lol:

 
sars
7 příspěvků 25.05.12 19:22
Díky

Děkuji za pomoc. Zavolala jsem na prodejnu,domluvila se, takže je velká šance, že mi forma na ruské ořechy přijde.Už se těším, jak rodinu překvapím. :dance: :potlesk: :kytka:

 
casino
4479 příspěvků 23.05.12 22:32

Alis, díky :palec:
sars, vítejte na LABU :kytka:
tady je ta pražská VLAŠTOVKA
Dopoledne jsem je oslovil…
Prý, ať si přijedu…
Zlatý voči…
E-shop nevedou, ale nakonec se nechali ukecat, že mi ořechovnici zítra pošlou na dobírku…
Když jsem s nimi po obědě skončil, tak jim na prodejně zbyly poslední tři kousky…

 
sars
7 příspěvků 23.05.12 19:44

Škoda, že nejsem z Prahy. Nevíte, jestli v té prodejně mají internetový obchod, že by tu formu poslali?

 
Frantiska
927 příspěvků 23.05.12 09:26

ha Alis za totu informaci ti nekteri mne blizci lide budou vdecni :) nevim jak ja

 
Alis
2617 příspěvků 22.05.12 23:23
Orechovnica

Pro pražské zájemce - formu prodává ruská specializovaná prodejna Praha 2, Francouzská ul. Cena cca 350,–Kč

 
jolana
5065 příspěvků 07.05.12 20:04

,,nepokladam alobalom lebo ako spominam v recepte, vychytam si to skuskou cesta a vlhky hardik..a tych zopar kvapiek umyjem…dokonca tu orieskovnicu nepokladam ani platnickou… normalne na plyn..
Snad raz na nu dakde natrafis.. a su aj vacsie ako tato osem orieskova..
Pekny vecer :) :mavam:

 
2905
753 příspěvků 07.05.12 02:30

Joli, hledala jsem na stránkách „varecha“, pročetla povídání, odkaz na koupi nějak nepremává. Asi není k mání. Uvažovala bych o koupi, myslím že bych využila i na slaná těsta. Způsob pečení je geniální, rychlý a odpočene si jistič :mrgreen:
Taky podkládáš plotýnku alobalem nebo stačí vychytat množství těsta? :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 04.05.12 23:57

jolanko, ja dovedu jiz prekracovat…Tobe take :hug:

 
jolana
5065 příspěvků 04.05.12 23:48

Babi, ved my vieme :hug: ..to len casino by si neodpustilo keby si nestuchlo :mrgreen:
Dobrou noc aj tebe:) :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 04.05.12 23:21

Ja se jenom snazila najit neco, co by pomohlo upect tyto bajecne vypadajici orechy a byla jsem si naprosto vedoma, ze to co navrhuji, neni nic podobneho. Slo by v tom livanecniku vsak s trochou dobre vule upect dve polosfericke casti a slepit je dohromady. Tak mi odpustte prosim…Dobrou noc :)

 
jolana
5065 příspěvků 04.05.12 10:13

Casino, zloutky neubirej…cesto je presne ako ma byt :) ..ta pani od ktorej mam pozicane udelatko robieva cesto ine a nie je to ono…kedze je stara pani jesitna ako dokazu byt umelci tak si to neprizna.. ale z jednej davky jej za to udelatko udelam tieto a je stastna ako blcha ..a dalej robieva to svoje :mrgreen:
..zarovnanej lyzicky..no a co?! solou treba opatrne-sol nad zlato :mrgreen:

To udelatko maju na slovensku…klikni na www.varecha.sk...daj do vyhladavaca ruske orechy a najdes tam asi dva recety a jednu diskusiu a tam je spominane v komentoch kde ho maju…zda sa mi ze dvadsat euro a daco…na tejto na obrazku je vyrazena cena 5 rublov..ale ma tridsat rokov :mrgreen:

Vdacne,narobi sa toho vela…az zozenies a vychytas si to ako na to (len dodrziavat co je napisane v recepte..aj tie rady)..potom uz kazdy sam ma obraz a pak to jedeee..a daju sa kuzlit veci..na sladko, na slano..

Pozerala som na ruskom nete, a tam si pisu dievcata ze ju maju v nemecku…zistis na gotovim-doma.ru..v ko­mentoch napisane kde..alebo v Uzhorode na trhu :P
 http://gotovim-doma.ru/view.php?…

Příspěvek upraven 04.05.12 v 11:35

 
casino
4479 příspěvků 04.05.12 01:43

Od rána, co se tu recept ukázal, hledám po všech čertech tu KOVOVOU formu (až z Ameriky ji poslat nechci!!!)
gmp, Vy byste za humny zdroj nenašel? :) :think:

babi, jolana dělá na tom svém udělátku jakési skořápky, které se posléze párují… Vaše odkazy mají s tímto receptem pramálo společného 8)

Je to jakési vaflové těsto, zkusil bych ubrat žloutků…, asi by to bolo chrumkavejšie :)
Úsměvná mi přijde ta „1/4 zarovnanej kavovej lyzicky soli“ :mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 04.05.12 00:57

Babi, pekny vecer :)…to udelatko je ako predchodca vaflovace alebo ako sa u nas pouziva na oplatky daco podobne .
Do priehlbinky dame cesto, sa zatvori/stlaci tou druhou stranou udelatka s vypuklinami– to cesto dostane tvar stalacenim– a pecie sa zatvorene z oboch stran normalne na horaku na plyne. Ma to dlhe rucky ktore drzim a polozime to na plyn/horak ako hrniec . Ked je upecene mame orechove skorapky chrumkave a predsa krehke.
Zajtra ak bude cas sfotim za svetla a pokusim sa sfotit celu tu orieskovnicu/u­delatko.
Si myslim, ze to cesto aj keby sme ho dali do tych nasich tradicnych formiciek na orechy by nebolo dobre…ono je take ze sa pecie prave tym ze je aj stlacene.
Dakujem ,zdravim a pekny vecer/den :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 04.05.12 00:09

Mila jolanko, pridavam se k devcatum…take se mi recept moc libi. Ja dokonce mam panvicku, na ktere bych urcite orechy mohla zvladnout. Pripravuji totiz trosinku podobne recepty. Jeden, Æbleskiver danske tradicni livance nasladko jsem dokonce pridala na Labu, ale nekdo protestoval a tak jsem recept smazala. Dalsi jsou na priklad Takoyaki japonske livance/knedlicky s chobotnici (Tako=chobotnice a yaki=grilovane/sma­zene), nebo Khanom Krok, kokosove livance z Thailandu atd. Podobna udelatka:

http://destinyjm.cz/…2226---.html

http://arde.cz/…ne-livanecky

http://www.amazon.com/…nb_sb_noss_2?…
:mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 03.05.12 19:34

Jani, na fotke nie je vidno ale ma to take dlhe rucky. A teraz som sa len tak zadala a nasla..aj v cechach je dostat taky vaflovac..
http://elektro.aukro.cz/…4658382.html
Na slovensku take udelatko maju, videla som na strankach varecha.. a aj tam pisu kde..cena sa mi nezdala..za zelezne udelatko..
:mavam:

 
2905
753 příspěvků 03.05.12 19:06

Joli, hezká práce, moc se nám líbí oříšky. Budu se ptát, jestli někdo z babušek nemá podobné udělátko. No, nevím, většina před stěhováním do „panelu“ likvidovala vše z půd a sklepů :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 03.05.12 10:07

Dakujem :)..ani ja som do urciteho casu nevedela ze oriesky sa robia v takejto orechovnici na plyne na sporaku ako palacinky na panvici…ma to svoje caro :) je to rychlo, je toho plno a chutne su..prevelmi…ti starsi sa myslim budu aj pamatat na tieto orechy, bolo ich dostat aj kupit :)..snad este su v polsku asi..

 
Frantiska
927 příspěvků 03.05.12 09:58

krasa :) tento recept vubec neznam a ta orechovnica je perfektni

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz