Recept Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

esmeralda Rumuská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dršťky a maso nakrájejte na malé kousky, vložte do vody, přidejte bobkový list, sůl a pepř a vařte. Přidejte mrkev, celer a celou cibuli a pokračujte ve vaření. Když je maso i zelenina měkká, odstavte z plotny a přidejte žloutky rozmíchané v octu a česnek. Podle chuti přidejte ocet a česnek.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 30.07.06 vloženo
  • 14787x zobrazeno

Ingredience

  • 4 litry vody
  • velký kus dršťky
  • malý kus prorostlého hovězího
  • sůl
  • 10 kuliček pepře
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 žloutky
  • ocet
  • česnek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

anickav
2904 příspěvků 25.8.10 06:59
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Tak som našla rumunskú držkovú - 6 kg držiek, 3 kg hovädzie mäso - glejovka, kosti, po 3 hodinách varu pridať mrkvu 600 g, petržlen 300 g, tak isto zeler, 500 g cibule, 100 g cesnak, korenie. Uvarené držky a mäso pokrájať, do scedeného vývaru vrátiť, 6 žĺtkov a 150g múky do 900 ml kyslej smotany vmiešať, povariť v polievke. Do hotového 150 ml octu. Servírovať s pálivou zelenou paprikou. Celé sa to varí v 20 litrovom hrnci, množstvo vody neudané.
Tú smotanu uvádza aj Hujerwagen v prvom komentári…

babi
6360 příspěvků 25.8.10 06:35
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro - di

prave proto me zloutky v teto polevce prekvapily.

di
2453 příspěvků 25.8.10 06:30
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Aničko, asi „tam v tých končinách“, jinak rumunskou kuchyni neznám. Ale právě na tu kyselost si z dětství (jinam se nedalo jezdit, že) pamatuju taky.

anickav
2904 příspěvků 25.8.10 06:24
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Vynorila sa mi spomienka, kedysi som bola v Rumunsku ( cca 1975) a všetky polievky boli kyslé od paradajok. Teda neviem, či v celom Rumunsku, alebo iba v tamtých končinách…

casino
4497 příspěvků 25.8.10 06:23
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

esmeralda, tak tím se mnohé vysvětluje :)
Myslím že:
na 4litry vody je „velký kus dršťky“ aspoň 1,5 kg a protože se vaří společně s masem (toho tak 0,5 kg), je asi předvařený
na 4litry vody je té zeleniny málo a snad by byla vhodná formulace (pro mladé kuchyňky :-) že zelenina se přidá, až je maso skoro měkké
Já určitě vyzkouším! Zaujal mě ten ocet (nebo že bych zkusil víno?-)

di
2453 příspěvků 25.8.10 06:20
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Esme, vypadá to zajímavě, všelijaké „držťkovky“ (třeba ty buharské typu škembe čorba - mám ráda). Ten ocet tomu dodává takovou tu „rumunskou“ chuť, kterou si pamatuju z dětství. Možná by se tam hodila i trocha papriky zpěněné na oleji nebo pár rajčat? Ale pokud v receptu nejsou, nepatří tam.
Babi, zajímavé - dívím se, že takový znalec vaření jako Vy netuší, že žloutky se do omáček a polévek běžně přidávají pro zjemnění.

anickav
2904 příspěvků 25.8.10 06:19
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Je tam veľký kus držiek a menší hovädzieho mäsa. Mňa zaujal ten ocot, nepoznám v kombinácii s držkami. Ale prečo nie…v rodisku mojej svokry pridávali ocot napr. do omáčky z pečene - jater…

babi
6360 příspěvků 25.8.10 06:10
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

esme, vzdyt je to vlastne hovezi s kouskem drstek. Me zajimaly spis ty zloutky, vesmes se dava bilek, nebo cele vejce. Dala bych si ji prave ted.

esmeralda
4813 příspěvků 25.8.10 05:35
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

S uzarděním se přiznávám že jsem to nikdy nevařila. Pro mě dost netypické…
Jakýsi Zette si to přál. Je to jen překlad někde z internetu.
Ale vyzkoušet bych ji mohla. Obyčejná dršťková polévka (u nás zvaná Crocodile soup) je u nás oblíbená.

babi
6360 příspěvků 25.8.10 00:48
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Hujerwagen, dekuji za oziveni receptu a Tobe esme za jeho napsani. Zni vic jak chutne, vyzkousim :)

Hujerwagen
1 příspěvek 24.8.10 15:39
Re: Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette

Mňam, mňam, v severním Rumunsku do toho dávají i kyselou smetanu a přikusuje se feferon a hromada bílého chleba.....

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz