Recept Ruka Venušina - Bras de Vénus

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kandovaný fenykl: V kastrolku zahřát vodu s cukrem a připravit sirup. Očistit a na plátky nakrájet fenykl. Potom ho nakrájet na malé plátky. Vložit do sirupu a nechat velice pomalinku vařit asi 40 minut. Fenyklový krém: Namočit želatinu do studené vody. Mléko s fenyklovou šťávou přivéct do varu, trošinku nalít na Maizenu, rychle zamíchat a vše opět nalít do kastrolku. Za stálého míchání chvíli povařit, aby vznikla hladká konzistence. Mezi tím našlehat žloutky a cukrem. V pomalém pramínku nalít dovnitř fenyklové mléko tak, aby vznikl hladký krém, ktrý se nesrazí. Přidat želatinu. Jemně vše zahřát, aby se želatina úplně rozpustila. Nalít do misky, přikrýt plastickým kuchyňským filmem a nechat vychladnout. Do šlehačky jemně vložit kandovaný fenykl a potom tam jemně vložit vychladlý krém. Dát do chladničky do upotřebení. Předehřát troubu na 200°C, plech s nízkým okrajem vyložit pečícím papírem a připravit korpus: Našlehat celá vejce s cukrem do světla a lehka. Vložit tam prosátou mouku, promíchat a nanést na připravený plech. Stejnoměrně rozetřít. Péct asi 10 minut. Vyklopit na pečící papír a nechat mírně zchladnout. Na ještě teplý korpus rozetřít krém a korpus zarolovat. Roládu nahoře pocukrovat. Chcete-li, cukr se může zkaramelizovat pomocí cukrářského torche.

Recept je z kategorií: Rolády

Nahlásit recept

  • 14.02.07 vloženo
  • 4023x zobrazeno

Ingredience

  • Kandovaný fenykl:
  • 500 ml vody
  • 350 g cukru
  • 1 hlava fenyklu
  • Krém z fenyklu:
  • 15 g želatiny, nebo asi i plát želatiny
  • 3 lžice mléka
  • 200 ml šťávy z fenyklu (asi z 400 g nastrouhaného anýzu vymačkaného)
  • 2 lžíce Maizeny smíchané s trochou studeného mléka navíc
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 400 ml šlehačky, ušlehané
  • Korpus:
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 3 lžíce mouky
  • mletý cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ruka Venušina - Bras de Vénus

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus - pangas,

s Tebou se domluvím kdykoliv … To víš, člověk si někdy zažije nějaké výrazy a zapomene, že sedí na druhém konci světa ;o)

Příjemný podvečer!

pangas
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus - 4 babi

Neznám to sice z Kanady, ale je to opravdu tak, jak píšeš. ‚Sweet anise‘ se fenyklu často říká i v L.A., kde jsem nějakou dobu žil. Správný název ‚Fennel‘ se tam používá opravdu spíš jen v botanice nebo bylinkářství. Ale hlavně, že jsme se společně dopídili k vysvětlení. Jinak klobouk dolů, recepty, které sem dáváš, jsou opravdu skvělou klasickou patisserií! Jen tak dál!
Zdraví Pangas.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus - pangas,

no tak v tomto máš zase pravdu Ty, jenže jsem z Kanady zvyklá říkat fenyklu anýz (In North American supermarkets, it is often mislabeled as „anise“), protože u pokladny by jinak nevěděli co to mám. Opravím recept. Navíc však semínka fenyklu zase nejsou anýzová, jak si někteří myslí…Ty žiješ v Kanadě?

Zdraví,

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus.

Pangasi, nejsi sám, kdo v životě neviděl „hlavu anýzu“.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus.

To jsi nebyl sám, komu to vrtalo hlavou, ale já už zjistila, že v daném případě diskuze není moc vítaná a tak se do ní nehrnu.

pangas
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus.

Tak přece jen nikoli anýz (fr. anis), nýbrž fenykl (fr. fenouil)! Bulvy kandovat jdou a jsou skvělé!. Pořád mi totiž vrtalo v hlavě, jak ty plody anýzu (semínka) krájet na plátky. Ledaže by se snad používala lodyha :-)?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ruka Venušina - Bras de Vénus - pangas,

až na to, že toto není kanadský recept z Québec, ale původní recept z Francie, který na webu nenajdeš. Jedná se zde o anýz a ne o zázvor, ani v receptu není javorový sirup, ale šťáva z nastrouhaného anýzu. Celý název receptu je ¨Bras de Vénus crème légère au fenouil confit¨. Když můžeš kandovat zázvor, který je báječný jak do vaření, tak jako pamlsek, můžeš kandovat anýz, který je neméně výborný. Když můžeš vyrobit vymačkanou šťávu ze zázvoru, používanou v Asijské kuchyni, tak může vymačkat i šťávu z anýzu.

Krásný den i Tobě!

pangas
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Kandovaný anýz?

V původním francouzském (kanadském) receptu není o anýzu ani zmínky. Uvádí se však javorový sirup, který tady ovšem chybí. A mimochodem, už jste někdy zkusili kandovat anýz? A ještě jej krájet na plátky, strouhat a mačkat z něj šťávu? Nebude to spíš záměna s čerstvým zázvorem? Ten kandovat lze. Ale ani zázvor není v původním předpisu uváděn… Krásný den všem! Pangas

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz