Recept Rudolfova jehla

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Panenku i kuřecí řízky nakrájíme na kostičky o hraně cca 2 cm, osolíme je a opepříme.
Na špízové jehly střídavě napichujeme kousek panenky, klínek červené cibule, kousek kuřecího a sušenou švestku obalenou ve slanině. Špízy opečeme ze všech stran na pánvi v oleji s jednou lžící másla.
Hotové špízy vyndáme a udržujeme teplé v alobalu nebo předehřáté troubě (cca 90°C).
Přebytečný tuk z pánve slijeme a ponecháme 1-2 lžíce výpeku. Přidáme lžíci čerstvého másla, necháme ho rozpustit a zasypeme lžící hladké mouky. Prosmahneme, zalijeme černým pivem a všleháme lžíci povidel nebo medu. Omáčku necháme probublat a zredukovat, podle chuti doladíme solí a pepřem a na talíři s ní přeléváme nebo podléváme špízy.

Recept věnuji přednostně Mrtvole a jejímu letošnímu přebytku domácích švestek.

Recept je z kategorií: Směsi mas


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.10.08 vloženo
  • 6056x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g vepřové panenky
  • 250 g stehenních kuřecích řízků
  • 100 g sušených vypeckovaných švestek
  • 150 g tence plátkované anglické slaniny
  • 2 červené cibule, pokrájené na klínky
  • 2 lžíce másla
  • olej
  • 1 lžíce švestkových povidel (případně medu)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml černého piva
  • černý pepř
  • sůl
  • 4 kovové špízové jehly nebo předem namočené dřevěné špejle s hrotem

Doporučená příloha

  • různě upravené brambory (nejlépe šťouchané s restovanou cibulkou)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rudolfova jehla

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - Nikdo :-)

Děkuju.. První věc, kterou jsem si přečetla po příchodu do práce. To potěší. No nic, jdu pracovat…:-)
A díky za inspiraci ke Coleslawu, ještě to večer zkouknu. Pa. B.

 
Labužník nikdo02
27 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Bono, Ty máš ale výborné recepty. Jsi šikulka.

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - Bono

Tak jsem hned v sobotu koupila nádherné bio sušené švestky a jehlu stvořila. Měla veliký úspěch. Dokonce i dcera, která nad sušenými švestkami ohrnuje nos a slaninu by do úst nevzala, zblajzla všechno i s tou slaninou. Ještě jednou děkuji za recept.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla-Milko,

díky… Tohle nakupování na etapy znám docela důvěrně, někdy se o likvidaci nachystaných surovin postarám osobně (a často pak náhle změním jídelníček), někdy ostatní osazenstvo domácnosti… Poslední dobou jim už ani nenadávám (zbytečně to vyčerpává :-)), ale beru to jako výzvu k vymyšlení něčeho jiného k vaření..:-)
Přeju dobrou chuť k Rudolfově jehle…snad na ni dojde :-)))

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Bono, úžasnej recept. V sobotu jsem si koupila pytlík bio sušených švestek s tím, že najdu nějaký bezva recept, kde bych je využila. No včera jsem to nevydržela a švestky ( byly skvělý) s odpuštěním sežrala. Takže je dnes musím koupit znovu. Díky za recept.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla, Boni,

šalvěj mám na zahradě, přežije úplně všechno - místní zimu i mě. A byl to o stopadesát kilometrů dál, přesně sto padesát dva ze Smíchova na místní náměstí. Ale blamáž to nebyla!
Jo, a já mám na notebuku ještě furt soboru ;))).

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - Mrtvuško :-)

tak to jsi mi udělala obrovskou radost, že si Tvoji hosté pochutnali!! Vždyť víš, mám vždycky obavy…už jiná nebudu. A vzít si na triko nějaké kulinářské faux-pas, odehrávající se díky mně o desítky, ne-li stovky kilometrů dále, to by byla blamáž..:-))
Ale ne, dělám si legraci, já jsem s tímhle pokrmem měla také vždy úspěch. Ještě se sluší říct, že jsem ho poprvé ochutnala ve vihohradské restauraci Obyčejný svět a doma potom vařila, vařila a pilovala k původní dokonalosti.
Polentovou přílohu někdy vyzkouším, to bude moje „polentová premiéra“ - o to je lákavější… Šalvěj bych také ráda prubla. Použila jsi čerstvou?
A v neposlední řadě… Děkuji za vyzkoušení přípravy s použitím čerstvých svestek, nyní již víme, že je to nejenom možné, ale také velmi chutné a můžeme aplikovat jako nápaditou alternativu!
Hezkou neděli, nebo co je vlastně za den, tady ty hodiny mě vyloženě matou..:-))) B.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla, Bohdanko!

Byl sukces. Co sukces - velesukces. V deseti lidech sežrali čtrnáct jehel a z kila kukuřičné krupice polenty. A to byli po předkrmu. Každý si hrozně moc chválil. Ty čerstvé švestky pustí šťávu do masa a samy byly krásně ovoněné špekem a šalvějí. Anžto a protože náš konzum inventurní, vařila jsem ze zásob - do omáčky přidán Trapistenbier a domácí povidla. Jedním slovem lze zhodnotit, že se touto kombinací velmi „povidla“. Polentu můžu jako přílohu vřele doporučit. Z kukuřičné krupice se uvaří kaše, natře se na pomaštěný mramor (nebo stačí i prkénko), po zchladnutí se rozkrájí na trojúhelníky a opeče na skoro suché pánvi.
Bono, děkuji, třesu hnátou a hluboce se skláním!.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Blíží se weekend a s ním „hosti, hostíci i hostci“, bude tvoje Rudolfova jehla s čerstvými švestkami - do každé místo pecky strčený kousek domácí slaniny obalený v lístku šalvěje. Recept je ovšem třea znásobit cca 3×. Po snědení bude následovat holdování a hnátotřesení. Tak se těš!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Teda Mánečku, Ty mi poslední dobou děláš samou radost…:-) Doufám, že já Tobě těmi recepty taky - je to symbióza - já píšu a Ty pak skvěle vaříš a fotíš. Krásné fotky, díky.

Příjemný víkend. Bona

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Jídlo bylo výtečné, fotku najdete u mně v deníčku a tady si můžete prohlédnout i obrázkový pos­tup

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - tady to je, tohle hledám!!! :-D

Švestičky jsem včera konečně sehnal, ale pivo je už vypité, to máš pravdu. Ono má kratší záruční dobu, tak se nediv, mohlo by se zkazit. Ale dnes jdu na to! :-D

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - Mánku,

Ty jeden, ani se neozveš..:-) Tak buď Ti nechutnalo, nebo jsi nesehnal švestičky a nebo (ale tomu bych ani nevěřila.. :-)) bylo všechno pivo vypito! :-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - Mánku,

ty sušené mívají Vietnamci - sedávají ve svých krámcích od „nevidim do nevidim“, tak to zkus u nich, třeba budeš mít štěstí. A nezapomeň ušetřit aspoň jedno na tu omáčku!! :-)

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - Boni,

piva je už zásoba nepřeberná, ale švestičky nebyly… Budu muset zítra jinam. :-D

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Mánečku a nezapomeň na to pivo!! :-D

Já budu dnes patlat placky ze zelí podle Miloše, snad se povedou a budu si trošku, vzdáleně připadat, že jsem tu Vysočinu neprošvihla…

Hezký víkend a dobrou chuť. B.

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Jak se tak dívám, mimo švestiček a piva všechno vlastním, takže ukládám a jdu pro švestičky. :-D

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Esme, těší mě, že recept v Tobě vzbudil zájem. Mám dojem, že se to nestává moc často, a o to víc si toho vážím. A doufám, že jehla zachutná, uspěje, zaujme a zabydlí se…:-)) Pa B.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Podobnému pokrmu říkáme Ražniči.
Děláme na BBQ s domácím uzeným špekem ale bez sušených švestek.
S těmi švestkami to vypadá moc pěkně. Doufám že je neupálím. ;-))))
Zkusím to.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

No, myslím, že něco vymyslím, když se zamyslím…:D

 
Eja
3798 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Bono, se švestkami naloženými v rumu mám osobní VELMI NEBLAHOU zkušenost z dávných dob nerozvážného mládí.....Štáva z kompotu vyměněna za rum…od té doby nejím švestkový kompot a rum nedávám ani do vánočního cukroví :))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Nebo zkus ty čerstvé švestky povařit v rumu, zabalit do slaniny a pak napichovat…
Stylově bych udělala narinádu na maso s rumovým střikem - recept na maso naložené v rumové marinádě tu má Bedla a masíčko je neuvěřitelně měkoučké a chutné. A i to pivo se odpaří, tak by to na záchytku být nemělo…:-))

 
padro
23 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

No Mrtvolo já jsem myslel ty sušené švestky z receptu, já jsem je tak jednou měl v restauraci na Orlíku a bylo to k masu moc dobré. Ona taková švestka nacucaná slivovicí,obalená ve slanině a ogrilovaná spolu s masem na jehle.Hmmm. Jinak s takovým množstvým co jsi zklidila, bych si věděl rady. Šup do sudu a pak prohnat pálícím zařízením aby bylo do čeho máčet ty sušené.

 
Eja
3798 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

všechna místa … fuj

 
Eja
3798 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Mrtvolo, zarezervuj předem všechny místa na záchytce a dejte se do toho. Ten rum pít nemusíte, stačí ty švestky.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Milý Padre, problém je v tom, že švestky nejsou sušený, ale čerstvý. Zato jsou jich ještě furt tři koše. Že bych je naložila do rumu a podala k večeři jako jediný chod ;)?

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla - padro,

mohu jen potvrdit dobrotu bombónů. Já je dělám z višní a to jak z čerstvých, tak zavařených a okapaných. Někdy ještě poválím v kokosu než čokoláda téměř ztvrdne. Hezký den! Terrinka

 
padro
23 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Dámy zkuste si ty sušený švestky dát přes noc do rumu nebo slivovice a pak je dejte teprve na jehlu. A klidně jich naložte víc a pak je oválejte v rozpuštěný čokoládě, vychlaďte v lednici a uvidíte jaký jsou to dobrý bombony.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Neboj, Boni, na hřbitově se každý dočká ;)). Zdravím Hujerová

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Žádný. Divné… :-)))

 
toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Žádný Hujer se švestičkama z vlastní zahrádky?

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Nakonec.. Tak to zkus s čerstvými vypeckovanými plody… Já bych do toho šla. Když nic jiného, budeš o zkušenost bohatší… Fakt bych to prubla, jen nenám „vlastní zahrádku“ ani nikoho, kdo by mě zásoboval…
Hergot :-), a to učím jak o život…:-))

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rudolfova jehla

Bohdanko, děkuji ti. Slzy se mi tlačí do do prázdných očních důlků. Jenom nevím, jestli je to dojetím nad tvým receptem nebo představou, že ty švestky budu muset ještě taky usušit ;).
Ne, ale bez legrace, vypadá to hodně jedle a já jim předhodím nějakou variantu, kde použiju švestky čerstvé. Díky!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz