Recept Rozlétané ražničí

Bunter Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rozlétané ražničí

Postup

My Tomášové jsme měli svátek. Tady se to moc nedrží, ale my si tu tradici udržujeme. Co nakoupit, co uvařit? I když je na Labu tisíce receptů, stejně se člověk rozmýšlí udělat něco moc dobrého a né moc pracného. Syna řezníka moc ničím nepřekvapím, jelikož u něj doma vaří on a jeho dívce Carině nemohu servírovat zadělávané držťky, králíka po francouzsku nebo restované ledvinky na cibulce a jiné dobroty, jelikož to tady ani není k sehnání a i kdyby bylo nikdo by to nejedl, jelikož to neznají. Napadlo mě ražničí. Je to sice pracné, ale dobré a již si to ulehčuji a budu dělat Rozlétané ražničí!!! No proč bych to měl prát na špejle nebo na jehly, jak jsem to dělal stokrát, když strávníci si stejně všechno z těch jehel stáhnou na talíř a ještě jsem měl dilema a vypracoval jsem si takový graf co a jak má jít na těch jehlách za sebou, aby nedávala kapie hubičku žampionu, kterému to v této symbióze nic nedá, ale když se tulí český špek na holandský žampion tak aspoň ten žampion něco do sebe natáhne a tohle mě strašilo dlouhou dobu a celý noce a budil jsem se propocen a s vytřeštěným výrazem jsem hleděl do tmy, jakou kombinaci prokombinovat. Časem jsem se propracoval k ideální kombinaci, jenomže situace se mění ze dne na den a také to záleží na tom co máte vlastně doma a z čeho chcete dělat. U rozlétaného ražničí tento problém odpadá. Tam můžete naflákat prakticky všechno co je po ruce a jak se vám zlíbí, však ono se to promíchá. Je to jako výprava do Stínadel, když se vnořuji do mých dvou mrazáků po 450 litrech v panelákovém sklepě. Objevuji již někdy objevené. Dvě solidní špičky od bifteků, kus roštěnky nehodící se na plátky, tři uzené kotlety, nasolené přední vepřové kolínko, libové odřezky z vepřové kýty, kousek plecka, tři plátky kuřecích prsou, český špek, dánský ekologický bůček.......doma mi visí kus čoríza a dokupuji pražskou klobásu (dvě nožičky) , dvě kapie, něco žampionů a cibuli i česnek máme doma. Držťky, husu, králíka, kachnu nebo rybu jsem do ražničí zavrhnul i nějaké švestkové kompoty, co mi stojí v regálu. Všechno to nashromáždím na pracovní plochu a jsem přímo unesen. Těch druhů a těch sortimentů. Prohledávejte občas mrazáky a vězte, že neprohloupíte!!!! Jsou tam zapomenuté poklady. A tak tahám krásný modrý a velký smaltovaný pekáč dvoják, jak jsem tady o něm již několikrát psal, dárek od mého dobrého kamaráda kuchaře. Krájím cibuli a dost a dvě velké cibule sotva pokrývají dno pekáče. Ej však není člověk jenom z cibule živ!! Dávám také hojně sádla s kterým mám však dál jiné plány a tudíž o tuku moc nepřemýšlím vědom si však toho, že některé suroviny se tukem přímo nafukují. Nadrobno krájím i český špek óóóó. Pekáč kladu na plotýnku sporáku a nechávám cibulku zesklovatět. Mezi tím si krájím suroviny. Nedělám v tom nějaký rozdíl jestli plecko první a roštěnka druhá atd. Kotlety a kolínko vykostím, nakrájím na hrubší kousky a i tak ostatní maso. Cibulka zesklovatěla a už pění a já tam sypu několik rozdrcených stroužků česneku a trochu grilovacího koření. Nepopsatelná vůně se nese bytem a né jenom náš rottweiler a naše Micinka jsou neklidní, ale vůně zvedá z křesla i Věru. Jen tak hala bala jako kdyby nic si jde něco do kuchyně vzít a přitom úporně sleduje co se děje na sporáku. Nezeptá se a já jí to nepovím, jelikož to je tajemství. A vkládám masa. Okořeněný cibulový základ vděčně bere do svého lůna nakrájená masa a mazlí se s nimi. Masa se uzavírají všednímu životu, aby nám poskytly ve finálním výtvoru svou šťavnatost. Párkrát směs na plotýnce přehodím. zakrývám pekáč druhou půlkou a již putuje do trouby. Trouba ví co má dělat a také to dělá. Člověk si jí vycvičil aby mu sloužila a když je na ní hodný a občas s ní prohodí vlídné slovo (tak ukaž troubičko jak to tam vypadá), dělá úplné zázraky. A zázraky se dějí. Dusí se nám to a peče zároveň a sousedi podle vůně přemýšlí jestli neženíme syna. V pekáči máme nakrájená všechna masa, kosti od kotlet, kosti od vykostěného kolínka a také kůži z kolínka. Voňavé dílo občas podebíračkou přehodíme, aby se nám pečené dostalo dolů a dušené nahoru. Při každém tom přehazování náš Eddy začíná výt, což nikdy nedělal a má takový zkroušený pohled....no přeci ho nepůjdu uvázat na dvorek!!! Tam by zase strašil děti sousedů... Beru si profesionální štěteček na čištění hub za neuvěřitelných 32 euro, který ale moc nečistí. A tak utřu žampiony do rukávu. To jde lépe. Ulamuji jim nohy, které mrazím a někdy je používám do vývarů. Kloboučky krájím na hrubší kusy vědom si toho, že žampion je samá voda a hnedle se srazí na téměř nic. Mám nakrájeno a přidávám do díla. Je toho plný pekáč, ale zakrátko se to začne scvrkávat. V kredenci mám profesionální houbové instantní dochucovací kostky a tak tam šup s jednou, jelikož žampiony chutnají po ničem.Na pracovní ploše je ještě francouzské čorízo, syrová červená masitá paprika kapie, dvě klobásy od mého syna Pragervurst, a dánský ekologický bůček. Ruka se mi chvěje, když odřezávám z čoríza pěkný kousek, jelikož cena čoríza je téměř shodná s cenou diamantů. Je uděláno, dokonáno jest. Krájím čorízo na úhledné silnější plátky a šup s tím do díla. Hehehe co jsem říkal!! Před tím plný pekáč a nyní je po houbách téměř ámen. Přidávám čorízo a chce se mi moc ochutnat, ale počkám si až se čorízo ve šťávě ukáže. Krájím pražské klobásy z norského materiálu vyrobené synkem z českých rodičů jo jo ta kosmopolitost...a krájím na úhledné kousky dánský ekologický uzený bůček. Když každoročně tím Dánskem projíždím tak těm prasatům vlastně závidím. Jedno hezčí než druhé, válejí se venku na loukách od rána do večera, žrádla mají plná koryta a to jim ještě vozí pivovarské mláto, nemusí do práce, neplatí daně, nemají mobily.... Tahám pekáč z trouby a opět ten chaos to vytí, ty reakce. Doplňuji dílo o klobásky a dánský buček. Některá masa mají tendence se rozpadat a tak snižuji příkon tepla, jemně přehodím a podliji trochou vody. Teď už ale musím ochutnat. Čekal jsem to. Je to KONCERT!!! Ty masa jak se spolu sloučily tak vydaly nezapomenutelnou šťávu, kterou nedocílíte z jednoho druhu masa ani z normálního ražničí. Cibule rozpečená na šťávu dává pokrmu tu pravou a nefalšovanou chuť. K tomu česnek a houbové koření, které vše jen podtrhuje. Je to opravdu kvalita kvalit a to nás ještě čeká kapie. Tu nakrájíme na kostičky, nebo na proužky a přidáme do díla tak na čtvrt hodinky Ta ještě pokrm umocní a dá mu takovou výraznější i když né přebíjející formu. Ta kapie v té šťávě jenom totiž hladí. Vršek pekáče je sňat a kdo má horkovzdušnou troubu zapne vrtulku, aby se pokrm na povrchu trochu ugriloval.My si ale mezi tím už vaříme brambory. No někdo namítne, že rozlétané ražničí by bylo dobré i s bagetou, s houskou nebo s chlebem. Já říkám ano, ale jak psáno shora já měl jiné plány. V pekáči je slušně šťávy a na povrchu mnoho tuku. Brambory si rozšťouchám a přidám k nim tuk z pekáče. No takový šťouchaný brambory jste ještě nejedli!!! To je balada. Kdo není línej jako já, tak ještě na tom( já ještě přidal lžíci másla!!) tuku usmaží dozlatova cibulku a pak šťouchá. Když bylo nandáno tak byl problém co vlastně jíst. Jestli nedostižné šťouchané brambory a kazit si chuť ještě lepším rozlétaným ražničím a tak se vlastně přebíjela dvojí chuť ale jde to zvládnout. Připravte si k ruce dobré červené, nebo hodně vychlazenou dvanáctku. Desítka rozdíly nesmyje. Rozlétané ražničí je možno kořenit jak je ctěná libost, ale v rámci pravidel. Tak samozřejmě červená mletá paprika, různé ostré kečupy, harissy i gulášové koření by jistě v menší míře šlo, ale třeba kopr, nebo květák tam místo nemají. P.S. Také mě lákalo tam přidat netradiční ingredience jako olivy a feta sýr. Nic by se s tím nezkazilo. P.S. Veškeré vyvařené kosti a kůže před podáváním odstraníme.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 10.03.07 vloženo
  • 30113x zobrazeno

Ingredience

  • vepřové maso
  • hovězí maso
  • kuřecí maso
  • uzené maso
  • špek
  • uzený bůček
  • klobása
  • houby
  • kapie
  • cibule
  • česnek
  • koření
  • sůl
  • prohlédněte mrazničky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rozlétané ražničí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rozlétané ražničí

tlustá bába
1212 příspěvků 30.6.13 14:32

Přečetla jsem Bunterův text a slinné žlázy nasadily vysoký výkon. Jestli je to tak, jak si představuji, okamžitě k vám jedu! Koukejte mi nechat alespoň pekáč na vytření chlebem!!! :cert:

Eja
3887 příspěvků 30.6.13 09:24

Trochu zjednodušená verze - uzené jsem úmyslně vynechala a žampiony taky. Zadní hovězí z býka, vepřová libová krkovice, krůtí prsa - vše upraveno na tenké plátky velikosti dlaně, špek na plátky, hodně cibule na kroužky, kousky česneku, plátky klobásy, sůl, pepř, zelená paprika na kroužky, vše navrstveno do litiňáku, včera v troubě na 160 stupňů 2 hodiny pod poklicí. Ochutnávka dopadla velmi uspokojivě. Dnes tomu dám před příchodem návštěvy tak ještě hodinku, část s odklopenou poklicí. Přes noc si odpočinulo v lednici. S domácím chlebíkem. Tome :mavam:

tttt
1 příspěvek 6.4.12 19:07

…na tento galimatiáš jsem narizila cca rok zpět, ale jinde. Opravdu výborný :pankac: :pankac: :pankac:

casino
4497 příspěvků 19.11.09 05:36
Re: Rozlétané ražničí

:o)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

nadherne napsane :) uzasne

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí ..Tome,

měli jsme (sice bez grilovacího koření, no hlava mapa samé bílé místo), moc dobré…a jak to vonělo.
Dnes po rozležení ještě lepší. Trochu jsem to dneska upravila. Bála jsem se, že maso ohřevem trochu přitrvdí a tak jsem podlila černým pivem, zákápla sojovou omáčkou a přidala tak na špičku nože sambal oelek. Bylo to výbornéééé … k tomu klasika brambor a ledový salát s mandarinkami. Díky a do Bergenu zdraví chlebáci Vlasta a Zlata :-))))

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

tak skoro přesně za rok se opakuje co už jsem zažila, slintám jak bernardýn.. ach jo. Zdravím a dodatečně přeji k svátku vše nejlepší. :-)) Zlata

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

Teda Tome, Ty mně dáváš zabrat! Mokrá klávesnice, v lednici žádná klobása…
Díky!
Moře pozdravů do Bergenu!

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

To mě byl čert dlužen číst tenhle recept. Málem mě kapou sliny do klávesnice. Jdu prohledávat mrazák.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

Nejdřív se mi to zdálo moc dlouhé, že jsem si říkala to určitě né, ale po chvilce váhání jsem neodolala a je to snové…

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

Buntere, nádhera!!! Krásně se četla Hlinomazova svíčková, Gregorova kniha „Muž v zástěře“ tu a tam nějaký recept, když byl Pupek ve formě a ještě kniha, kterou kdysi vydal Klub čtenářů „Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury“… Po přečtení tvého napínavě poetického vyprávění tě ředím mezi mistry !!! :-)

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

Nádhera !!! jdu prošmejdit lednici, hihi

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rozlétané ražničí

Nádhera, poezie, uvedla mi do pohotovosti v tuto večerní dobu už dřímající chuťové buňky, Pavlovovův reflex pro změnu slinné žlázy a dost možná i ty s vnitřní sekrecí…Jdu si aspoň namazat chleba a letošní pokus o hubnutí č. 28 je opět v háji :-))) FAKT DÍK !

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz