Recept Rozhuda - tvarohová pomazánka 2

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rozhuda - tvarohová pomazánka 2

Postup

Tvaroh rozmícháme se smetanou nebo jogurtem tak, aby se dal bez potíží mazat. Vmícháme ostatní přísady a dochutíme solí. Poznámka: staré venkovské hospodyně používaly na tuto pomazánku domácí tvaroh, tedy tvaroh sušší, a to v okamžiku, kdy začínal "klihovatět", což byl tvaroh, který se už nehodil ke zpracování na sladko. Tvaroh rozdělávaly se smetanou, někdy přidávaly i trochu piva. Pomazánka byla nejlepší, když se nechala několik dnů rozležet. Podle mé zkušenosti se rozhuda nedá připravit z koupeného měkkého tvarohu, prostě proto, že tento tvaroh má vysoký obsah vody. Nejlepší je si tvaroh připravit doma. není to nic složitého, prostě koupíme o trochu více mléka (pozor, nesmí to být trvanlivé, to po otevření v krabici nekysá, ale spíš hnije, z něj se tvaroh udělat nedá!) a to necháme zkysnout. To trvá asi týden. Po týdnu mléko zkysne, příjemně voní po kyselém mléce a hlavně se dělí na dvě součásti - syrovátku a mléčnou bílkovinu. To dáme na cedník a necháme vykapat. Naše babičky urychlovaly kysání tak, že mléko zahřály a do teplého daly lžičku octa (to je pro slnější nátury, někomu pach octa v mléce vadí) nebo citronové šťávy nebo jinou kyselou přísadu. Mléko se tak srazí rychleji. Pak se zcedí a nechá se vykapat. Vzniklý tvaroh má tak správnou konzistenci na "klihovatění". Jo, a mimochodem: to "klihovatění" je vlastně zesýrovatění, protože klihovatěním tvarohu vzniká sýr (a rozpuštěním zcela klihovatého tvarohu s dalšími ingrediencemi vznikne známý tavený sýr).

Recept je z kategorií: Jemné tvarohové pomazánky

Nahlásit recept

  • 28.01.07 vloženo
  • 55088x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g tvarohu
  • lžíce kmínu
  • 1 jemně nakrájená cibule
  • lžíce sladké červené papriky (možno přidat i trochu pálivé nebo směsi koření, kde je hlavní složkou paprika, výborná je např. směs koření Adamovo žebro)
  • jogurt nebo kysaná smetana podle potřeby
  • sůl

Doporučená příloha

  • krajíček chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.11.16 17:40

U nás se sice rozhuda dělá bez papriky (a už vůbec by asi nikoho nenapadlo použít kořenící směs), ale když se použije ta paprika - není to vůbec špatné, naopak nám moc chutnala, byla to zase o něco jiná pomazánka, než jsme zvyklí, a tak to má být: neradi doma točíme stále stejná jídla kolem dokola.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Rozhuda - tvarohová pomazánka 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 15.03.11 14:55

Casino, asi len zle vyjadrene ..lebo dalej pise ze sa kysle mlieko zahrievalo..a naozaj, tvaroh je lepsi ak kysle mlieko zahrejeme ale nevrie..ja to musim vediet, ked som bola este nizsia ako sporak uz som stala na samerliku a tvaroh odhrievala..a ked som od neho odskocila a prehriala, tak ma babka za vrkoce vytahali..:( :mrgreen:

casino
4488 příspěvků 15.03.11 14:28

No, nevím jak se jmenuje okapaná kyška 8-o , ale u nás se napřed zahřála, a pak teprve se tvaroh ocedil.
Rozhudu dělám z kupovaného měkkého tvarohu ve staniolu :-)
esmeralda, nedávno u nás byla rozhuda jako předkrm… Nepřál bych Vám vidět ten protažený obličej jednoho zetě: „Dyť je to tvarohový…“

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.03.11 14:26

Zajímavé, určitě i dobré…ale…tohle NENÍ rozhuda..!
Rozhuda je jaksi obecně rozmíchaný tvaroh, ale vžito a po desetiletí běžně používán je výraz pro tvaroh rozmíchaný s pažitkou.
Tohle opravdu ne…tohle by mohla být spíš Budapešť..
:mrgreen:

jolana
5066 příspěvků 15.03.11 13:12

pre zaujmavost, ze sa zrovna chystam vyrabat tvarohu pomazanku.. ked vynechame smotanu a papriku v tomto recepte, tak mame prastare jedlo slovanske..tvaroh sa skladoval aj na zimu a sa jedol casto s cibulou a kminom a bolo to jedlo obycajne..dokonca raz pristihli tuto pomazanku jest dakeho biskupa a bolo mu vycitane zeby mal jest ako sa na biskupa patri.. :lol: ..dalsia oblubena pomazanka bola tvarohova s cesnakom a chrenom, na jar byvala aj s dakymi vnatami co boli zrovna po ruke..dobru chut :) a este nieco, nasi predkovia na jar zbierali vsetko zelene co sa dalo pozut.. zvlast v oblube mali plano rastuci cesnak, stovik, pampelisku, zihlavu…okrem toho sme ako slovania niekedy oznacovani historikmi za jedlikov kasi..no a este daco– morek z kosti bol IN!
Dobru chut :)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rozhuda - tvarohová pomazánka - Kousavko,

konečně vím čemu se říká Rozhuda. Čtu totiž českou knížku ve které byla o rozhudě zmínka. Ještě než jsem se stačila podívat na web co to vlastně je, předběhlas mě. Dík.

A teď si vlastně vzpomínám že něco velice podobného (ne-li identického) dělával můj tatínek. :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz