Recept Roštěnky se slaninou

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Roštěnky se slaninou

Postup

Roštěnky (hovězí plátky) po obou stranách naklepeme a 3-4krát nařízneme na okrajo­vých blankách, aby se nekroutily při pečení. Po obou stranách je také podle svých zvyklostí osolí­me a opepříme (nepřeháníme). Potom je na hodně rozehřátém tuku zprudka po obou stranách opečeme (podle masa asi 3-4 minuty po jedné straně), vyjme­me a dáme do tepla. Na pánvičce po opékání roště­nek zůstal olej a pod ním viditel­ná tmavší šťáva. Olej opatrně odlijeme (nemusíme všechen) a zbylou šťávu nalijeme do papi­ňáku, ve kterém jsme osmažili dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a na ni dali plátky roště­nek. Postupně přiléváme vývar - horkou vodu až na požadované množství, přidáme masox (po­kud nemáme vývar), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, uzavřeme a ne­cháme 40 minut dusit. Pokud máme rádi výraznou chuť slaniny či špeku, podusíme je na kostičky nakrájené bez omastku a dáme až do přeceze­né omáčky (děti to ale moc rády nemají). Měkké roštěnky (plátky) vy­jmeme a dáme do kastrolu. Omáčku dochutíme, měla by být řidší, a přelijeme přes síto na maso. Pokud nám ale připadá až moc řídká, rozmícháme ve studené vodě ještě jednu vrcho­vatou vidličku hladké mouky a postupně ji do vroucí omáčky nalijeme. Zamícháme, necháme 5-8 minut povařit, znovu dochu­tíme a až poté přelijeme přes sí­to na maso do hrnce. Doporučuji dělat bez slani­ny, tu dát ozdobně tvarovanou bez tepelné úpravy až přímo na hotové jídlo, na maso (viz foto).

Recept je z kategorií: Roštěná

Nahlásit recept

  • 15.02.05 vloženo
  • 24339x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 roštěnky (hovězí plátky) po 100-150 gramech
  • 2 střední ci­bule (kolem 200 g)
  • sůl
  • drcený pepř
  • 50 g hladké mouky na zahuštění
  • tuk na osmažení ro­štěnek a cibule
  • 100 g anglické slaniny či jiného podobného výraznějšího masa (4 plátky)
  • 3/4 kostky masoxu.

Doporučená příloha

  • rýže, různě uprave­né brambory, houskový knedlík, zeleninový i ovocný salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

RX 12.5.16 13:21

Recept je klasika, dobrej, s jednou významnou výhradou. Mouku nestačí vařit uvedených 8 minut. Chuť zůstane moučná. Pokud nemáte potřebných 20 minut na zcelení chutě mouky s ostatním, zahušťujte chlebem nebo konfekční jíškou.

Diskuse k receptu Roštěnky se slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Roštěnky se slaninou

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Roštěnky se slaninou - pepíčku :-)

vynikající, na přání nejmladšího s bramborovou kaší , protože tak jim to vařili ve školní jídelně a ten sosánek a kaše je bezkonkurenční, díky :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz