Recept Roštěnky se slaninou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Roštěnky se slaninou

Postup

Roštěnky (hovězí plátky) po obou stranách naklepeme a 3-4krát nařízneme na okrajo­vých blankách, aby se nekroutily při pečení. Po obou stranách je také podle svých zvyklostí osolí­me a opepříme (nepřeháníme). Potom je na hodně rozehřátém tuku zprudka po obou stranách opečeme (podle masa asi 3-4 minuty po jedné straně), vyjme­me a dáme do tepla. Na pánvičce po opékání roště­nek zůstal olej a pod ním viditel­ná tmavší šťáva. Olej opatrně odlijeme (nemusíme všechen) a zbylou šťávu nalijeme do papi­ňáku, ve kterém jsme osmažili dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a na ni dali plátky roště­nek. Postupně přiléváme vývar - horkou vodu až na požadované množství, přidáme masox (po­kud nemáme vývar), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, uzavřeme a ne­cháme 40 minut dusit. Pokud máme rádi výraznou chuť slaniny či špeku, podusíme je na kostičky nakrájené bez omastku a dáme až do přeceze­né omáčky (děti to ale moc rády nemají). Měkké roštěnky (plátky) vy­jmeme a dáme do kastrolu. Omáčku dochutíme, měla by být řidší, a přelijeme přes síto na maso. Pokud nám ale připadá až moc řídká, rozmícháme ve studené vodě ještě jednu vrcho­vatou vidličku hladké mouky a postupně ji do vroucí omáčky nalijeme. Zamícháme, necháme 5-8 minut povařit, znovu dochu­tíme a až poté přelijeme přes sí­to na maso do hrnce. Doporučuji dělat bez slani­ny, tu dát ozdobně tvarovanou bez tepelné úpravy až přímo na hotové jídlo, na maso (viz foto).

Recept je z kategorií: Roštěná

Nahlásit recept

  • 15.02.05 vloženo
  • 23088x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 roštěnky (hovězí plátky) po 100-150 gramech
  • 2 střední ci­bule (kolem 200 g)
  • sůl
  • drcený pepř
  • 50 g hladké mouky na zahuštění
  • tuk na osmažení ro­štěnek a cibule
  • 100 g anglické slaniny či jiného podobného výraznějšího masa (4 plátky)
  • 3/4 kostky masoxu.

Doporučená příloha

  • rýže, různě uprave­né brambory, houskový knedlík, zeleninový i ovocný salát.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

RX 12.5.16 13:21

Recept je klasika, dobrej, s jednou významnou výhradou. Mouku nestačí vařit uvedených 8 minut. Chuť zůstane moučná. Pokud nemáte potřebných 20 minut na zcelení chutě mouky s ostatním, zahušťujte chlebem nebo konfekční jíškou.

Diskuse k receptu Roštěnky se slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Roštěnky se slaninou

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Roštěnky se slaninou - pepíčku :-)

vynikající, na přání nejmladšího s bramborovou kaší , protože tak jim to vařili ve školní jídelně a ten sosánek a kaše je bezkonkurenční, díky :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz