Recept Roštěnky Borneo

Taiwanská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a překrojíme na 1/2 (vznikne jich 8). Vytvoříme marinádu z 1 velké cibule, kterou nastrouháme, 4 stroužků česneku, 1 lžičky mletého muškátového oříšku, dvou lžic sojové omáčky, dvou lžic oleje, jedné lžičky cukru. Marinádu je nejlépe poté rozmixovat ponorným mixérem. Maso potřeme vzniklou směsí a necháme 1/2 až 1 den odležet.

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso i s marinádou, opečeme, podlijeme vývarem a dusíme až je maso měkké. Na závěr přidáme rajský protlak, 2 lžíce Brandy, 8 hřebíčků a 1/2 lžičky skořice.
Omáčku zahustíme.

Recept je z kategorií: Roštěná

Nahlásit recept

  • 25.11.08 vloženo
  • 6031x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky hovězí roštěnky
  • 2 velké bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 8 hřebíčků
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce brandy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • šálek hovězího vývaru
  • olej

Doporučená příloha

  • jasmínová rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Roštěnky Borneo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re:Bali - asi šlo o nedorozumění

Můj komentář se týkal obyčejného třtinového cukru, nikoliv hnědého.
Poznatek že třtinový sladí trochu víc nemám vědecky podloženo.

K tomuto závěru jsem ale došla po návštěvě v ČR kde jsem v hospodě objevila výborný horký nápoj zvaný Grog. Zaujal mě jeho název, neboť v australské angličtině je to souhrný název pro veškerý alkohol.
Navíc ještě moc chutnal. Když jsem si ho ale udělala doma, zjistila jsem že se dvěma obálkami cukru je tady o hodně sladší (a to mi tolik nechutnalo). Jeden a půl obálky (neboli 1 a 1/2 lžičky) cukru bylo to pravé.

Myslím si že jedna lžička v celém receptu nebude dělat rozdíl ať jde o jakýkoliv cukr.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Občas se u nás setkám s asijskými turisty a protože si ještě pamatuju pár čínských frází, které vždy použiji, tak si chtějí povídat. Ptám se jestli jsou z Číny a to ihned oponují, že v žádném případě! Že jsou z Taiwanu! Jen jim zkuste říct, že je to skoro jedno a to samé :-))
Ivo, výlet do těch končin ti fakt závidím. Mám to tam ráda ;-)

Eja
3837 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Já hodně podobný maglajs z roštěnek dělávám, jen bez sojovky, množství koření jen tak odhadem, ale asi bude podobné, a doporučuji tam dát protlak, skořici a hřebíčky hned na začátku dušení, když se tam dá až nakonec, tak je tam ten protlak moc cítit - teprve dlouhodobou spoluprací při dušení se to všechno ideálně prolne. A nezahušťuji. Špetka chilli či kousek papričky není na škodu.
Mrtvolo, ta marináda se trochu při marinování vpije do masa a není tekutá, spíš taková kaše.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

To je fakt - víš jak dlouho to trvalo, než jsme se k tomu propracovaly?

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Mrtvoly si už můžou přemoudřelost dovolit. Nic si z toho nedělej.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Oni mně tu lidi tvrdí, že jsem přemoudřelá, ale na zeměpis to nějak opravdu neplatí. Proto bych klidně řekla - Jáva, Sumatra, Borneo, Tajwan, Celebes (nebo Sulawesi?). Kdo si to má sakra furt pamatovat?! Dyť je to tak strááášně daleko ;).

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Copak muškát mi nevadí, on oříšek není tak aromatický jako květ. Víš co, já to vyzkouším a poreferuju. Teda až se sjede famílie.

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - Mrtvola

Ono to maso tu marinádu nasaje, takže to fakt nevadí. Ten hřebíček a skořice stačí jen chvíli (viz svařák) a toho muškátu můžete dát míň. Zkrátka, jak jsem to koupil, tak to vařím, a tak to předávám. Experimentujte, zkoušejte, kritizujte, chvalte. O tom přece vaření je.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - Mrakoplas

Tchaj-wan bych zařadila spíš do Číny. Místní domorodci tvrdí, že oni jsou ti praví Číňané. Používají staré znaky, zatímco v Čínské lidové republice se používají znaky nové. O tom a o místní kuchyni ale budu moci více napsat až koncem dubna, jedu tam navštívit část naší rodiny. Jsem zvědavá, co na nás rodina synovcovy manželky nachystá :))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Moje babička vždycky říkala: „S muškátem opatrně, to je jed!“ a byla při tom děsně dramatická…
Asi stejně jako moje máma, která pokaždé, když mě viděla vařit tátovi kafe a zdálo se jí ho moc, zvolala: „Chceš ho zabít!?“…:-) Dodnes ten výkřik slyším, když pozvu tatínka na kávu…:-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Já tu zas budu za rejpala, ale když mě to nedá.
Mrakoplasi, píšeš dát na pánev maso s marinádou a pak opéct. Přece to nemůžu opéct, když to tam dám s tekutinou. A potom - na závěr přidat …x hřebíčků…, ale ty hřebíčky, když se nepovaří, tak chuťově nevyniknou.
Promiň mi to, ale představuju si nad tím receptem svou přeučenou dceru, jak ho čte pořád dokola, pak přesně následuje krok za krokem a… výsledek není ideální. Nechceš to nějak doupravit? Asi ne, viď? Tak sorry no, sem to nemyslela zle ;).

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Uznávám, že toho koření je tam fakt hafo. Ale jukněte na Kari Kapitán na mých receptech, to je teprve masakr!!! Jako kompenzaci a omluvu jsem vložil jeden receptík zcela bez koření a zítra pošlu jeden téměř bez surovin.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo-Mrakoplas :-)

Však my víme, že víš. :-) To já jsem na tom podstatně hůř, protože jsem se opravdu na ten globus musela podívat, jak tam ty ostrovy vlastně jsou. No, my co cestujeme jen prstem po mapě, nemůžeme přece všechno vědět hned…;-) Ty roštěnky fakt zkusím, jen ten muškát asi vynechám. A nebo ne, i s tím muškátem. Když to má vonět, tak pořádně. ;-)

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Hele, nedělejte ze mě nevzdělance!!!! Taky vím , že Taiwan není v Indonésii. Ale zkuste si vybrat v nabídce národních kuchyní.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

máš pravdu, ceňták sem, ceňták tam ;-)
Hnědý cukr používám často, naposled odpoledne do štrůdlu. Kafe si nesladím ničím jiným. Je chutnější a zdravější. Na rozdíl od esme bych řekla, že sladí míň.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Jojo, Navajo vždycky pobaví ! :-) Bali, to máš jedno, Taiwan nebo Borneo, vždyť je to kousek. Vzdušnou čarou na mém globusu jen 3 cm. :-) Já teda ty roštěnky někdy zkusím, pusu mám plechovou dostatečně, tudíž bych přežít mohla…;-)

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Pro pobavení něco o cukru .
Btw: Taiwan není v Indonésii. Ale je fakt, že asijská kuchyně kořením nešetří ;-)

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo, Mrakoplášku...

… je velm osvěžující číst reakci nezamindrákovaného jedince, který netrpí stihomamen, že ho „někdo“ napadá, když druhý diskutuje nad jeho receptem. Když maglajs tak maglajs, když dobrý maglajs, tím lépe :-)) Vítej!!!!

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - tea63

On to taky pěkný maglajs je, však jsem se taky poprvé klepal, co že z toho vznikne, ale výsledek byl skvělý. Toho koření tam je hodně, ale tak to zkrátka v Indonézské gastronomii chodí. :-)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Rozdíly v cukrech- český, řepný, bílý, bez chuti a bez zápachu nebo třtinový nebo i řepný surový, jsou obrovské. Zkuste je jen tak samotné ochutnat a přivonět.
Ovšem v tomto receptu je to úplně jedno, protože všechno přebije přemíra koření. Zvlášť lžička muškátu se mi zdá hodně. A sojovka do toho…pro mne je to již někde zmiňovaný maglajs, ale proti gustu, žádný dišputát. Hlavně, když chutná.:-))

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Děkuju všem za poučení, já osobně nepoznám rozdíl mezi cukrem a „háčkem“ ;), tak jsem odkázaná na to, co mi řeknou druzí.

Kely
186 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Jestli byl někdo z vás v Egyptě a ochutnal místní sladké zákusky a přemýšlel proč jsou tak „návykové“, tak právě proto že jsou jen z třtinového cukru. Mezi cukry je rozdíl.

Mono
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Postup vkládání obrázků je asi tady: Deníček uživatele Snehurka

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Ještě prosba, jak sem dostanu k receptu obrázek? Nejsem IT negramot, ale na tohle jsem zatím nepřišel.

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Rozdíl v kávě (myslím dobré presíčko, ne cěského Turka, nebo polskou rozpustnou) opravdu poznáš. V jídle ale těžko. Co se týče sladivosti, moc to neřeš, to množství ingrediencí je velice pružné, dle chuti každého.

Xgeorgo
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - Mrtvolo

určitě rozdíl nepoznáš a opravdu sladí o dost víc,
dokonce v „technologických tabulkách výroby jídel“ je psán poměr třtinový/řepný - 0,8/1 ( váhově při stejné konzistenci - tzn. přibližně „krystal“ )

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - Mrtvolo,

nepoznáš. Určitě bych si za čtyřicet let všimla.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - Esme,

myslím, že možná i poznáš. Spousta lidí sladí třtinovým cukrem, protože tvrdí, že čaj i kafe jsou chutnější.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo - Terrinko,

co se týče chuti, rozdíl mezi řepným a třtinovým cukrem nepoznáš.
Jen se mi zdá že třtinový trochu víc sladí.

Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo

Jasně, je to asi jedno. U tohoto receptu jsem měl největší strach z těch hřebíčků a skořice, ale sedí tam jak pozadí na nočník.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Roštěnky Borneo- Mrakoplas,

doufám, že ten třtinový cukr tam není bezpodmínečně nutný? Jakou tam má funkci? Jestli jen na dochucení, tak je asi jedno jaký do jídla přijde. Dost se mi recept líbí, tak ho vyzkouším- díky! T.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz