Recept Roštěnka na šalvěji

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Roštěnka na šalvěji

Úvod

Žádný velký vynález, jen drobný doplněk ke klasické roštěnce, ale dobré je to tuze!
Doba přípravy záleží na mase, mě se to podařilo za hodinu a čtvrt se vším všudy.
Před přidáním druhé dávky česneku je možné šťávu přepasírovat. Udělala jsem to.

Postup

Jednotlivé roštěnky naklepeme, okraje nakrojíme, osolíme je, opepříme a poprášíme moukou.
V hluboké pánvi (s pokličkou) rozpustíme sádlo (kdo nemá rád sádlo, použije olej), do horkého sádla vhodíme většinu šalvěje a po chvilce vložíme roštěnky a necháme je zatáhnout.
Mezitím drobně pokrájíme cibuli a polovinu množství česneku, které přidáme k roštěnkám.
Společně trochu osmahneme, přidáme naběračku vývaru, odvaříme výpek, přikryjeme pokličkou a dusíme.
Při dušení podléváme postupně vývarem.
Když jsou roštěnky měkké, přidáme na plátky nakrájený zbytek česneku a buď doplníme vývar, nebo šťávu redukujeme na požadované množství a dle druhu přílohy.

Recept je z kategorií: Roštěná


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.10.13 vloženo
  • 6629x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/4 hodiny

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 3 roštěnky
  • 1 cibule
  • 1 palička česneku
  • 1 pol. lžíce sádla (příp. olej)
  • trochu hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • hovězí vývar
  • 1 hrstka čerstvé šalvěje

Doporučená příloha

  • velká brambora nebo rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 13.11.16 21:04

Poslední použitelná šalvěj ze zahrady :-) Místo sádla jsem vyškvařila uzenou slaninu. Zaujaly mne knedlíky - http://www.labuznik.cz/…-jednoduche/, k roštěné se i hodily, pánům chutnaly, mne neoslovily.
Roštěná chutnala skvěle :-)

PS :-) podle casinova - Time is money - jsem i nařezávala. Prima vychytávka, i když money nepřinesla, asi to chce pro větší společnost :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 29.10.14 17:22

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 19.05.14 08:59

Tentokrát s novou brambůrkou.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 19.10.13 11:59

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Roštěnka na šalvěji

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 26.04.16 11:26

Co je to za koninu? Proč jsou závitky s fazolkami Aly V podepsané mým jménem? Co si ta chuděra pomyslí? :pocitac:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 24.10.13 18:57

Zuzko, podobný nákup mě před hodinou stál 2.700 Kč. Mám asi 20 druhů sýrů, ale chybí prášek do pečiva, neva, je soda. Jsem vítěz! Toiletní papír mám i s rezervou.
Takže dobrý. :lol:

 
casino
4463 příspěvků 24.10.13 17:20
Ne, žádnou ze 4 možností to neovlivní
:)
 
Eja
3788 příspěvků 24.10.13 17:04

Technologickým rozdílem míněno, zda se technika úpravy masa nějak projeví při úpravě - bude se méně/více kroutit, hůře/lépe se produsí atd. :mrgreen: :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 24.10.13 15:30

@tlustá bába @di To jste mi připomněly, jak vždy před odjezdem na nákup prohlásím, že lístek mám v kapse a kdyby se zapomněl, tak mám přece hlavu…
Muž (také pokaždé) prohodí: „To znám…“ Ale moudře mlčí… Ví proč :mrgreen:
No, asi nemusím psát, jak to (jasně, že pokaždé) dopadne.

  • Lístek v obchodě není k nalezení…
  • hlava selhává…
  • nákup do pěti tašek…
  • doma lístek nalezen porůznu (v jediné neprohledané kapse, v peněžence tam, kde „nikdy“ nebývá, jedné z nákupních tašek pod nákupem, a pod.)
  • Po nahléddnutí na lístek zjištění, že polovina nákupu na lístku napsaná VŮBEC není :oops: a druhá polovina nákupu je složena z těch méně akutně docházejících věcí… (např. hlavně, že po nákupu máme dvoje ubrousky, ale budou se hodit, bo wc-papír nekoupen ani jeden, ač na seznamu byl zaznamenán s vykřičníkem… :mrgreen:
 
di
2451 příspěvků 24.10.13 15:06

Tlustá bábo, spíš svalová než podkožní, ale to už je detail.
S těmi papírky to mám podobně, vždycky je najdu až po návratu z obchodu. Dneska jsem si papírek dokonce zapomněla i napsat.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 24.10.13 12:40

Děkuji, podkožní povázka… obávám se, že si to stejně nebudu pamatovat. Nepamatuji si ani, kam jsem dala ten lístek, kde mám napsáno, co chci koupit. :lol:
Chtěla jsem vůbec něco?

 
di
2451 příspěvků 24.10.13 12:31

Čistě „technicky“ ;-) (no, spíš anatomicky, ale nemohla jsem odolat) se ten obal jmenuje povázka. Jeden roztomilý odkaz zde .
P. S. A už jsem si vzpomněla, co jsem dneska zapomněla koupit. Jestli hádáte, že roštěnky, hádáte správně. Skleróza je hrozná věc.

Příspěvek upraven 24.10.13 v 12:32

 
tlustá bába
1202 příspěvků 24.10.13 11:44

Technologický postup Tlusté báby při krájení roštěnce na jednotlivé roštěnky:
tím „svalovým obalem“ (zdráhá se tu tuhost označit slovem blanka) plácne roštěnec na mokré prkénko, vezme nůž a sval nakrájí, pokud možno kolmo přes svalová vlákna, až ke zmíněnému obalu. Takto jí sval drží pohromadě, takže se jí, kupodivu, daří nakrájet všechny roštěnky stejně silné. Teprve poté dořízne svalový obal. Pak, ovšem, musí špičkou nože „obal“ nařezávat. Čas strávený mechanickou činností využívá například k přemýšlení o tom, jestli bude masíčko na šalvěji, nebo jen na česneku a se špenátem a jestli každý pes dostal spravedlivý příděl… nebo myslí na jiné blbosti. 8o

 
casino
4463 příspěvků 23.10.13 19:37
Specifikujte "technologický" :)

Ale ať už je tím myšleno cokoli, tak "Time is money " :)

Edit:
Eja, omlouvám se!
Mohl bych to vymazat, zatím nikdo nereagoval, ale to není můj styl…
Vrátil jsem se z „práce“; za moc to nestálo, nemohl jsem se soustředit na hru, protože jsem si ujasňoval pojmy TECHNOLOGICKY a TECHNICKY.
Asi nejsem sám, kdo v tom má guláš
Takže, zásadní technologický rozdíl v tom asi nebude, ale technicky :) vzato, rozdíl je v produktivitě prá­ce.

Příspěvek upraven 23.10.13 v 22:47

 
Eja
3788 příspěvků 23.10.13 19:32

Je nějaký zásadní rozdíl technologický, pokud již nakrájené plátky upravím stejně - tedy ostrým nožíkem na několika místech blanku nakrojím až do masa?

 
casino
4463 příspěvků 23.10.13 19:28
A pokud vaříme pro společnost...

(již dva jsou společnost :)…tak nejprve na špalíku masa prořežeme blánu po vláknech nožem až na svalovinu a teprve následně odkrajujeme porce masa.
Time is money :)

Edit:
Vloženo ilustrační foto

Příspěvek upraven 23.10.13 v 19:31

 
Eja
3788 příspěvků 23.10.13 17:42
Vytahuji recept

Aby neskončil v propadlišti dějin :mrgreen: je to fak mooc dobré, i pro mne jako mocnemasožrouta :potlesk:

 
Eja
3788 příspěvků 20.10.13 13:11
Velmi delikátní záležitost

Množství česneku se nebojte, je to jen voňavé. Já kousek másla do sosíku před odstavením z plotny. :potlesk:
Na přílohu se mne neptejte ( Casino, pošeptám jim to - brkaše)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz