Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Žádný velký vynález, jen drobný doplněk ke klasické roštěnce, ale
dobré je to tuze!
Doba přípravy záleží na mase, mě se to podařilo za hodinu a čtvrt se
vším všudy.
Před přidáním druhé dávky česneku je možné šťávu přepasírovat.
Udělala jsem to.
Jednotlivé roštěnky naklepeme, okraje nakrojíme, osolíme je, opepříme
a poprášíme moukou.
V hluboké pánvi (s pokličkou) rozpustíme sádlo (kdo nemá rád sádlo,
použije olej), do horkého sádla vhodíme většinu šalvěje a po chvilce
vložíme roštěnky a necháme je zatáhnout.
Mezitím drobně pokrájíme cibuli a polovinu množství česneku, které
přidáme k roštěnkám.
Společně trochu osmahneme, přidáme naběračku vývaru, odvaříme výpek,
přikryjeme pokličkou a dusíme.
Při dušení podléváme postupně vývarem.
Když jsou roštěnky měkké, přidáme na plátky nakrájený zbytek česneku
a buď doplníme vývar, nebo šťávu redukujeme na požadované množství a
dle druhu přílohy.
Recept je z kategorií: Roštěná
velká brambora nebo rýže
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
13.11.16 21:04
Poslední použitelná šalvěj ze zahrady Místo sádla jsem vyškvařila uzenou slaninu.
Zaujaly mne knedlíky - http://www.labuznik.cz/…-jednoduche/,
k roštěné se i hodily, pánům chutnaly, mne neoslovily.
Roštěná chutnala skvěle
PS podle casinova - Time is money - jsem
i nařezávala. Prima vychytávka, i když money nepřinesla, asi to chce pro
větší společnost
19.05.14 08:59
Tentokrát s novou brambůrkou.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Co je to za koninu? Proč jsou závitky s fazolkami Aly V podepsané mým jménem? Co si ta chuděra pomyslí?
Zuzko, podobný nákup mě před hodinou stál 2.700 Kč. Mám asi 20 druhů sýrů, ale chybí prášek do pečiva, neva, je soda. Jsem vítěz! Toiletní papír mám i s rezervou.
Takže dobrý.
Technologickým rozdílem míněno, zda se technika úpravy masa nějak projeví při úpravě - bude se méně/více kroutit, hůře/lépe se produsí atd.

@tlustá bába @di To jste mi připomněly, jak vždy před odjezdem na nákup prohlásím, že lístek mám v kapse a kdyby se zapomněl, tak mám přece hlavu…
Muž (také pokaždé) prohodí: „To znám…“ Ale moudře mlčí… Ví proč
No, asi nemusím psát, jak to (jasně, že pokaždé) dopadne.
2451 příspěvků 24.10.13 15:06
Tlustá bábo, spíš svalová než podkožní, ale to už je detail.
S těmi papírky to mám podobně, vždycky je najdu až po návratu z obchodu. Dneska jsem si papírek dokonce zapomněla i napsat.
Děkuji, podkožní povázka… obávám se, že si to stejně nebudu pamatovat. Nepamatuji si ani, kam jsem dala ten lístek, kde mám napsáno, co chci koupit.
Chtěla jsem vůbec něco?
2451 příspěvků 24.10.13 12:31
Čistě „technicky“
(no, spíš anatomicky, ale nemohla jsem odolat)
se ten obal jmenuje povázka. Jeden roztomilý odkaz zde .
P. S. A už jsem si vzpomněla, co jsem dneska zapomněla koupit. Jestli hádáte, že roštěnky, hádáte správně. Skleróza je hrozná věc.
Příspěvek upraven 24.10.13 v 12:32
Technologický postup Tlusté báby při krájení roštěnce na jednotlivé roštěnky:
tím „svalovým obalem“ (zdráhá se tu tuhost označit slovem blanka) plácne roštěnec na mokré prkénko, vezme nůž a sval nakrájí, pokud možno kolmo přes svalová vlákna, až ke zmíněnému obalu. Takto jí sval drží pohromadě, takže se jí, kupodivu, daří nakrájet všechny roštěnky stejně silné. Teprve poté dořízne svalový obal. Pak, ovšem, musí špičkou nože „obal“ nařezávat. Čas strávený mechanickou činností využívá například k přemýšlení o tom, jestli bude masíčko na šalvěji, nebo jen na česneku a se špenátem a jestli každý pes dostal spravedlivý příděl… nebo myslí na jiné blbosti.
Ale ať už je tím myšleno cokoli, tak "Time is money "
Edit:
vzato, rozdíl je
v produktivitě práce.
Eja, omlouvám se!
Mohl bych to vymazat, zatím nikdo nereagoval, ale to není můj styl…
Vrátil jsem se z „práce“; za moc to nestálo, nemohl jsem se soustředit na hru, protože jsem si ujasňoval pojmy TECHNOLOGICKY a TECHNICKY.
Asi nejsem sám, kdo v tom má guláš
Takže, zásadní technologický rozdíl v tom asi nebude, ale technicky
Příspěvek upraven 23.10.13 v 22:47
Je nějaký zásadní rozdíl technologický, pokud již nakrájené plátky upravím stejně - tedy ostrým nožíkem na několika místech blanku nakrojím až do masa?
(již dva jsou společnost
…tak nejprve na špalíku masa prořežeme
blánu po vláknech nožem až na svalovinu a teprve následně odkrajujeme
porce masa.
Time is money
Edit:
Vloženo ilustrační foto
Příspěvek upraven 23.10.13 v 19:31
Aby neskončil v propadlišti dějin
je to fak mooc dobré, i pro mne jako
mocnemasožrouta 
Množství česneku se nebojte, je to jen voňavé. Já kousek másla do sosíku před odstavením z plotny.
Na přílohu se mne neptejte ( Casino, pošeptám jim to - brkaše)