Recept Rostbíf v mikrovlnce

Ifanka Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do větší keramické (nebo skleněné) misky po dně kápnu trochu rostlin. oleje, nasypu bylinky a na to položím roštěnec, který hojně potřu z obou stran čerstvě mletým pepřem a solí (nejlépe pomletou jemně-hrubou) , pokapu Worchestrem a navrch naplácám asi tak půl centimetrovou vrstvu hořčice. Dám do mikrovlnky bez zakrytí na normální program vaření na cca 30 -35. min. Bude se Vám sice zdát, že se maso trochu připaluje, ale to nevadí, za trochu práce při následném úklidu to stojí. Po půl hodině maso opatrně přendáme na připravený větší kus alobalu a rychle a pevně zabalíme. Pak to celé ještě jednou obalíme čistou utěrkou, aby se maso hezky dodělalo. Pozor, z pečeně bude utíkat hodně štávy, kterou pochopitelně zachytíme a použijeme na omáčku přes rostbíf. Takto zabalené necháme 20-30 min. odpočívat. Poté přendáme na prkénko a velkým , velmi ostrým nožem krájíme přes vlákno tenké plátky masa. Ideálně by mělo masíčko mít růžový střed, moje děti to ale moc rády nemají a tak nechávám v utěrce dodělat o trochu déle. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory a vařená zelenina (mrkev s hráškem), přelité omáčkou, kterou rychle připravuji tak, že sebranou šťávu dám na pánvičku a dochutím znovu Worchestrem, příp. sojovkou a zahustím zakys.smetanou a lžící másla. Výhodou je, že maso se většinou nesní k obědu celé a tak máte následující 2-3 dny v lednici studený rostbíf a na pár dní pokoj od vaření.

Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso

Nahlásit recept

  • 20.08.04 vloženo
  • 12132x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min. celkem

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 kg nízkého roštěnce vcelku
  • ostrá Dijonská horčice
  • sůl, pepř (čerstvě namletý!)
  • trochu Worchestru
  • bylinky (já dávám rozmarýn)

Doporučená příloha

  • vařené brambory a vařená zelenina (mrkev s hráškem)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rostbíf v mikrovlnce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rostbíf v mikrovlnce

Ifanka
94 příspěvků 11.10.12 10:00

To je zvláštní, já takto dělám rostbíf pokaždé už řadu let a ještě nikdy se mi to nespálilo! Asi máte nějaké moc silné vlnění! Tak to mě mrzí, že jste vyhodil maso i peníze, ale chyba bude asi v té troubě… :roll:

casino
4497 příspěvků 10.10.12 21:10
Móóóc jsem si pochutnal…, hahaha

Když jsem řeznici řekl, co hodlám s masem dělat, obrátila oči v sloup a chtěla se po něm vyšplhat :mrgreen:
Mám raději maso krvavější, tak jsem natáhl minutky na 20´ (750W).
Začalo to krásně vonět rozmarýnem a později rožněným masem… a pak spáleným masem. Zůstal jsem v klidu…, vždyť stojí psáno: Bude se Vám sice zdát, že se maso trochu připaluje…
Než se maso udělalo, dal jsem vařit přílohu – brambory a hrášek…
Když čas uplynul, vyndal jsem z MW škvarek! Teploměrem jsem v mase naměřil 105°C!!!
Opižlal jsem uhlí (ztupil jsem nůž! Beru to jako důkaz, že uhlí je tvrdší než keramika :mrgreen: a zbytek jsem nalístkoval; dosud jsem nežvýkal jerky, ale tak nějak si ho představuju :)
Móóóc jsem si pochutnal: brambory+hrášek+čerstvé máslo, to mám rád… …akorát ten cabernet k tomu moc nepasoval ;)

Ifanka
94 příspěvků 10.10.12 10:49
Omáčka k rostbífu

Přidávám můj recept na omáčku, která se zde dělá dodatečně. Na pánvi jsem restovala nakrájenou bílou cibulku, nastrouhanou mrkev a pastiňák (nebo petržel). Přidala jsem trochu sušeného tymiánu a bobkový list. Po změknutí jsem osolila, opepřila a nechala lehce zkaramelizovat s jednou lžíčkou hnědého cukru, zalila 2dcl červeného vína a po zredukování jsem přilila šťávu, co zbyla v alobalu u odpočívajícího masa. Trochou horké vody jsem pečlive odmyla i „připečený“ výpek z keram. misky, ve které se maso peklo, tam je všechna ta chuť! Teď již hustou a tmavě hnědo-červenou omáčku jsem ještě zjemnila kouskem studeného másla a povařila lehce 2 min. Pak jsem vše propasírovala přes síto a omáčka byla hotová! Někdo rozvařenou zeleninu již vyhodí, já jsem ji ale přidala k masu a bylo to vynikající! Dobrou chuť! :mavam:

esmeralda
4812 příspěvků 2.6.11 10:47

Opět vytahuji na světlo boží tento vynikající recept.
Snad jednu „novou“ připomínku: 30 - 35 minut je moc. Příště dám tak 20 minut.
Recept byl dán na Labužníka v době kdy měly mikrovlnné trouby nižší příkon. Moje první před více než třiceti lety měla jen 600 W. Dnes se už nižší než 1000 W vidí málokdy.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Eleen, dělala jsem to v porcelánové misce. Něco se trochu přilepilo, ale nic co by se nedalo odmočit. Do plastiku bych to nedávala. Ve worčestru je cukr a ten by to mohl poškodit. Ale já plastiky stejně nepoužívám. Nejraději mám sklo. Tak s chutí do toho.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Takže na misku se to nepřipeče??? To je super! Měla jsem strach z koření a hořčice.
Díky, esmeraldo!

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Eleeen, když se to dělá tak to trochu prská. To je asi co Ifanka myslela. Tak jsem musela vytřít mikrovlnku. Ale to zabralo sotva minutu.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Co myslíš tím následným úklidem? Že máš nádobu přiškvařenou? První, co mě u Tvého receptu napadlo bylo, že sklo a keramika propouští málo mikrovln (asi jen 30 %) a trvá tedy déle, než se pokrm připraví. Tedy pokud bych použila plastové nádobí do mikrovlnky, ušetřila bych čas. Ale kdybych měla misku zapečenou tak, že bych ji mohla vyhodit … použiju raději sklo nebo keramiku.
Recept se mi moc líbí!!!!!

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Ifanko, tak je to konečně vyzkoušeno. Je to výborné. Jediná chyba byla v tom, že Mick přišel o hodinu později než jsem ho čekala, takže to stálo zabalené a „došlo“ to trochu víc. Nebylo to uvnitř růžové, ale úplně dodělané. Přesto to však bylo výborné. A když je tady 40 stupňů, tak člověk teprve ocení, že nemusí na roast roztápět troubu.

Ifanka
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Já mám doma taky 1000Watovou mikrovlnku a tak holt v té s nižším výkonem bych to dělala trochu dýl. Zkontrolovat se to dá dost těžko…pokud to bude na váš vkus moc „krvavé“, tak se to dá ještě dodělat …prostě přidat třeba ještě 5 min. a znovu zabalit.

Labužník cat02
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Jenže u každé mikrovlnky je plný výkon něco jiného já mám 1000watů, ale mamka má jen 750. Dá se nějak poznat, že je to hotové dřív?

Ifanka
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Myslím tedy plný výkon, rozhodně ne gril. Ono se to vlastně peče zevnitř. A neboj, budete to šťavnaté až hanba!

1irena
597 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

já ho vždy zprudka opekla, aby se povrch „uzavřel“ a šťáva nevytékala. Proto se ptám na „syrový“… Akorát nevím v té mé vlnce, co je vaření- je to plný výkon? (nemám manuál, mám tuto poměrně krátkou dobu a zatím v ní jen grilujem nebo ohříváme :)

Ifanka
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce

Pro Irenu: jasně -syrový, jen kup opravdu nízký roštěnec, aby se to pořádně propeklo…Jestli to budeš zkoušet, ráda bych pak jednou věděla, jak se ti poved´.

Ifanka
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rostbíf v mikrovlnce
1irena
597 příspěvků 25.1.09 03:43
Ifanko

ten roštěnec se dává do trouby syrový bez opečení?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz