Recept rostbíf jednoduše

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

nízký roštěnec dám do nádoby(používám umělohmotnou s víkem na uchování potravin), aby se vešel natěsno a zaleju olejem, dám do lednice. Po 3 dnech olej sliju do kastrolu, zahřeju, maso osolím, opepřím a po všech stranách opeču. Snížím teplotu u plynového sporáku na největší plotýnce na minimum, u elektrického sporáku na stupeň 1 (je nutné vyzkoušet) a dusím přikryté 20 minut po jedné straně, obrátím a opět 20 minut. Pozor, po dobu dušení pokličku neodklápět. Poté maso vyndám, dám do pekáčku, přikryji prkýnkem a zatížím. Dám do chladu (ne do ledničky). Zatížením bude maso celistvé. Do výpeku po rostbífu přidám hladkou mouku, zasmažím dohněda, podleju vodou, provařím a přidám worchester. Maso po vychladnutí má být uvnitř růžovočervené. Nastavení teploty si zapamatujte a podle potřeby si ji upravte, protože každý sporák peče jinak. Takto připravené maso pro teplou kuchyni nakrájím na plátky, dám do mikrotenu a v mikrovlnce krátce prohřeju. (při delší době ohřevu se ztratí růžová barva a maso uvaříte). Pro studenou kuchyni nakrájím natenko, používám nářezák. Přílohy nechám na vás. Pozn. Po vychladnutí zatíženého masa vyteče růžovočervená šťáva, můžete jí přidat do výpeku, ale ještě před přidáním mouky.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 31.10.09 vloženo
  • 9586x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Ingredience

  • nízký roštěnec(odleželý minimálně 3 dny), sůl, pepř, olej, worchester

Doporučená příloha

  • opečené brambory, zelené fazolky, domácí tatarka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu rostbíf jednoduše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na rostbíf jednoduše

jolana
5068 příspěvků 3.11.09 01:50
Re: rostbíf jednoduše

Pridrziavala som sa podla uvedeneho pracovneho planu (cas menej, mala som masko ako maslo) , akurat ja ten plyn skrtim. Tri dni nalozene nebolo a aj tak je naozaj dobry. Jedina vec co som pridla je nove korenie (cele) urobila som aj omacku, k nej bola ryza a zelene fazolky. Vdaka za fajn recept :))
PS: na akykolvek roastbeef je potrebne kvalitne maso, to je prvy krok k uspechu..

Ford53
24 příspěvků 2.11.09 21:32
Re: rostbíf jednoduše

Používejte potravinářský vpichový teploměr dnes cena okolo 300,–Kč a máte
po problémech teplota ve středu cca 45-63 stupně dle toho kdo rád méně nebo více propečený troubu ale do 100 stupňů .Musí se péct pomalu!!!!

kikimor
48 příspěvků 1.11.09 18:36
Re: rostbíf jednoduše

pro casino: rostbíf tímto způsobem už dělám mnoho let a všem moc chutná a vždy se povede. Ale protože vím jak nastavit teplotu. Pak je to jen rutina a masa si vůbec nevšímám a hlídám jen čas. Podmínka však je, že maso musí být minimálně 3 dny naložené v oleji a v lednici. Druhý den na něj mrknu a otočím ho. Opravdu jen sůl a pepř, žádná hořčice, nebo celý pepř, to se připálí.
Při využití ve studené kuchyni si každý může přidat omáčku dle své chuti. A i když to není správné, napoprvé při otočení masa, tedy po 20 minutách, asi 5 minut před koncem do masa píchni a poznáš podle barvy šťávy, jak to dopadne. Barva musí být spíš červená, při chladnutí se ještě maso dotáhne. A maso při chladnutí nepřikrývat. Držím palce, žádný učený z nebe nespadl a napodruhé bude jak od Britů.

casino
4494 příspěvků 1.11.09 18:10
Re: rostbíf jednoduše

Do ženy, do melounu a do rostbífu nevidíš :o) Stran svého neumětelství PÍŠI TADY V KOMENTÁŘÍCH
Kdo se snažil o rostbíf, postupoval přibližně podle tohoto receptu; s jakými výsledky ví každý sám :-) I v tomto receptu je pár proměnných (hmotnost, výška, odleželost masa, stáří poraženého kusu) které nezaručí aby výsledek našeho snažení byl VŽDY stejný. Domnívám se, že lepších výsledků lze dosáhnout při použití teploměru do masa. Někde jsem četl: „…pečeme, dokud při píchnutí do masa nevytéká růžová šťáva“ Pominu-li, zhovadilost píchání do masa, znamená to, že pokud maso není tak akorát, šťáva neteče?
Bylo by zajímavé, přímo od pramene, vědět jak to dělají v údajné „vlasti“ této krmě. Žádnou angličanku raději oslovovat nebudu, protože jak zde bylo napsáno: Angličanky vařit neumí… Ale možná nějaký „brit“ by nám mohl poodhalit tajemství spolehlivé přípravy :o)))

Eja
3862 příspěvků 1.11.09 12:33
Re: rostbíf jednoduše

Kikomore, díky, já moc technických vymožeností v kuchyni nemám, kráječ mezi ně taky nepatří - apoň jsem se poučila. Ale říká se tak i noži speciálně na krájení masových rolád, pečení apod. na tenoučké plátky.
Esme, já totiž vím, co Tě na tom receptu zaujalo - mikrovlnka :-)

kikimor
48 příspěvků 1.11.09 11:44
Re: rostbíf jednoduše

pro esmeralda a eja: tak, tak, měl jsem na mysli elektrický kráječ.

esmeralda
4813 příspěvků 1.11.09 08:30
Re: Roast beef jednoduše

Díky Ejo i Casino. Člověk se učí pořád.
A tobě Casino ještě jednou za vysvětlení slova Kulér.

casino
4494 příspěvků 1.11.09 05:40
Re: rostbíf jednoduše

Myslím, že v tomto případě je „nářezák“ nářezový stroj.

Eja
3862 příspěvků 1.11.09 05:36
Re: rostbíf jednoduše

Esme, nářezák je speciální nůž s dlouhou tenkou čepelí - od slova nářez, myslím tím „mísa se studeným nářezem“ :-)

esmeralda
4813 příspěvků 1.11.09 05:01
Re: rostbíf jednoduše

Recept který jistě stojí za vyzkoušení.
Ale kdyby ho četl Pom, jistě by se ptal: …a kde je hořčice?

Ještě jedna otázka: Co je to nářezák?

kikimor
48 příspěvků 1.11.09 03:21
Re: rostbíf jednoduše

pro dag: mora

dag
543 příspěvků 1.11.09 02:57
Re: rostbíf jednoduše

Dala jsem si ho mezi oblíbené, protože si myslím, že stojí za vyzkoušení. Já se každé Vánoce s rostbífem dost trápím. Používám ho jen studený do předkrmové mísy, takže proč ne.
Pozdravuji kikimora, nebo morku?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz