Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kmín, prosmahneme, zasypeme moukou, zalijeme mlékem nebo smetanou a připravíme hustý bešamel. Přilijeme vývar a vložíme sýr nakrájený na kostičky. Za pomoci metly a mírného varu rozšleháme dohladka. Polévku dobře provaříme a v závěru (nejlépe již mimo var) přilijeme rozšlehaná vejce, která v polévce ještě vidličkou prokvedláváme, abychom předešli nevzhledným a prostorově objemným vaječným sraženinám. Dosolíme, posypeme pažitkou a podáváme například s kostičkami osmažené housky. Pozn.: Recept je inspirovaný jakýmsi časopiseckým (už neidentifikovatelným) výstřižkem novějšího data a upravený podle mých vlastních zkušeností a chutí.
Recept je z kategorií: Krémové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.4.14 19:17
Asi to nebude má nejoblíbenější. Udělal jsem dvě verze. Ta ze zeleninového bujónu celkem ušla, ale ta z hovězích kostí nebyla dobrá. Chce to spíš lehčí vývary.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Romadurová polévka
To jsem zvědavá
. Já jiné mléko taky neee, ale čerstvý
chleba s máslem, nějakým „voňavým sýrem“ a tohle mlíčko dobře
vychlazené - báseň.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
tak já to teda prubnu, odpoledne jedeme na nákup, tak už je na seznamu
. Dík. B.
"teď co jsem velká holka už mléko nevezmu do pusy " - zkusila jsi bio mlíčko z Olmy ??? Zkus, třeba změníš názor - mňam.
Koukám, že jako vždy jsem to špatně formulovala. Mně nebylo špatně po té polévce, ale na jaře právě po sýru Romadur a já všechny sýry ráda. Není dlouho měla jsem výbornou polévku vloženou Oldsoftem z Olomouckých syrečků, ale Romaduru už se bojím. Ale to je můj problém, žejo? Tak si nechte všichni chutnat.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
děkuji za virtuální přípitek…:-)) Taky mě mrzí, že nejedu na sraz, nakonec byla jsem mezi prvními přihlášenými, ale bohužel.. Jinak bych Ti rozhodně přivezla smradlavý balíček, plný lahodných sýrů. Škoda, tak až podruhé. B.
takze zitra 1 pivecko (bude Budvar, jine nesezenu) na Tvoje zdravicko a doufam, ze se mi v budoucnu podari prijet i na jiny sraz labuzniku, kde budes i Ty. Bohuzel to neni za rohem. Mam kliku, ze mohu prijet na Vysocinu. Budu tez pripijet na zdravi Janiny Bedly a jejiho zlucniku. Jani, koukej se brzy vzpamatovat. Ahoj devcata a kluci........., Sona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
nemysli si, teď co jsem velká holka už mléko nevezmu do pusy a pivo rozhodně můžu (pro chuť). Slzičky mi nepadají, anžto polévku si uvařím sama a s labužníky se, doufám, shledám při další nejbližší příležitosti..:-) Ale líto je mi Janinky Bedlinky - zatracenej žlučník, potvora.
Těším se na fotky ze srazu!!! B.
pokazde, kdyz prijedu do Prahy, krome moji rodiny na mne ceka cela krabicka romaduru (10 ks), cerstvy chlebicek, maslicko a v lednici pivo. V tu chvili jsem velice STASTNY BARBAR..........! Ja mleko nemuzu ani videt a pak musim vyuzit toho, ze jsem u zdroje dobreho pivecka.
Ivo, mas pravdu, je to mana nebeskà…
Bono, ted muzes zacit pomaloucku zavidet a ukroupnout si i 1 slzicku. Ja uz to mam za sebou. Holky, cas utika, uz to mam jenom za 2 tydny…hurààààààààààà!
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
No boni, to je „bomba“! Co tebe ještě všechno nenapadne! Bylo by fajn, kdyby se ti v té lednici vždycky nějaká ta ingredience schovala a po nějaké době by jsi opět vymyslela „nemyslitelnou“ krmi.Jsi prostě kuchařinka vy-myslitelka!!! Dávám 1 s hvězdičkou a několikrát podtrženou!!! Krásný slunný den! Jana Ťuk a už je uloženo.
jsme zjevně odrostlé na stejném sýru, I když se určitě jmenoval Romadůr. Školku jsem absolvovala v Budějkách. Ještě teď vidím tu mlékárnu na rohu nynější Lannovy třídy a ulice, v které byla škola se školkou… A taky mám před očima tank, co se proti mě valil r.1968 z náměstí ulicí kolem Masných krámů. To jsem taky ještě chodila do školky…
Tu závidím i já, jsem nadobro vyléčená od těchto dobrůtek … měla jsem docela silný žlučníkový záchvat, tak se dejte i za mě.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo - a pokud si polévku uvaříte na srazu - dobrou chuť!!! Teď závidím já…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
v Písku mého dětství byl k mání „jihočeský zrající sýr“, kterému jsme říkali „zrající smradlavý“ a pod stejným názvem jsme ho se ségrou i vyžadovaly na prodavačkách…:-) Jiné děti chodily na zmrzku, my pro jihočeský smradlavý…
Říkala jsem manželovi: „U nás se jedly syrečky s rohlíkem, máslem a zapíjely se mlékem“… A on na to…„U nás se suchým clebem a zapíjely se pivem“… Barbar..:-))
Soňo, můžeme si ji uvařit na srazu!
Na zrající sýry jsem zatížená už od velmi útlého dětství. Cestou ze školky mi maminka kupovala Romadůr, zatímco ostatní děti žadonily bonbóny a čokoládu.
Bono, čerstvě upečený chlebíček s máslíčkem a romadůrek - mana nebeská…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
milá Soňo, tahle polévka vznikla z potřeby zlikvidovat romadur, chystající se odpochodovat z ledničky..:-) Zakoupila jsem ho již v takové dost zralé fázi a pořád nebyla příležitost ke konzumaci. Nakrájení na kostičky se sice vzpíral, ale už je po něm…:-)
Ale mám dojem, že jsem četla, že se sem chystáš. Takže zakup pár kousků a shltni je jen tak s rohlíčkem a máslíčkem… Na polívku, předpokládám, asi nebude čas…
Pa a dobrou. B.
tohle je nejaka telepatie…ted jsem psala rybce2001, jak mi chybi v Italii romadur a Ty sup sem s romadurovou polevkou. No to snad neni pravda, to mi delas schvalne, abych zavidela, vid? Tak si ji dejte na moje zdravicko. Dobrou chut preje vsem Sona