Recept Risotto s lanýži a můj tajný recept

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Risotto s lanýži a můj tajný recept

Úvod

Bílý lanýž z oblasti města Alba (Piemont) je nejlepší, bohužel jeho cena se pohybuje nad 2000 Euro za 100 gramů. Ale nezoufejte a čtěte až do konce.

Postup

Pomalu zesklovatíme na jemno pokrájenou cibuli na oleji s polovinou másla (nesmí ztmavnout). Přidat rýži, zvýšit plamen a krátce orestovat. Přilét víno a nechat odpařit, potom přilét pár naběraček vřelého vývaru, který necháme vstřebat, až potom přiléváme další vývar a za častého míchání dusíme rýži. Stáhneme z plotny v okamžiku, kdy rýže je uvařená al dente (asi 18 minut) a risotto je dost řídké. Říká se tomu all´onda (na vlnku – rýže se při míchání krémově převaluje). Přidáme zbytek másla, případně smetanu, sýr a energicky promícháme. Risotto necháme minutu odpočinout, servírujeme na teplé talíře a na každou porci nastrouháme na lanýžovém struhadle plátky bílého lanýže, samozřejmě předem dobře očištěného kartáčkem. Tajný recept (prozrazuji specielně pro Noskovice). Jednou ihned po návratu z vlasti jsme pozvali v Itálii (samozřejmě byl pozdní podzim) pár přátel na večeři s příslibem, že bude piemontské bílé risotto s lanýži. Připravila jsem výborné risotto podle receptu. Dovezla jsem si dobře zabalený velmi zralý romadúr, ze kterého jsem trochu nožem oškrábala žlutou patinu. Nakrájený na velmi malé kousky se krásně rozpustil v horké rýži. Na každý talíř s rýží jsem nasypala trochu hoblinek parmazánu a omluvila jsem se, protože lanýž nebyl nastrouhaný (něco jako To víte, darovanému koni …., byl velmi na drobno…). Stolovníci se rozplývali a nakonec se moc divili. S rýží to fungovalo, jinak „lanýž“ je výborný na vejcích nebo s polentou.

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže

Nahlásit recept

  • 09.01.10 vloženo
  • 15220x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g rýže semifino vialone nano (2 hrsti na osobu)
  • 1 menší cibule
  • 40 g másla
  • ½ sklenky suchého bílého vína
  • 1 lt zeleninového nebo lehkého masového vývaru
  • 4 PL smetany (nemusí být)
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • bílý lanýž aspoň 5-7 gr na osobu
  • olej evo.

Doporučená příloha

  • Piemontský sekt brut, Nebbiolo, Dolcetto d´Alba.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Risotto s lanýži a můj tajný recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Risotto s lanýži a můj tajný recept

exczech
299 příspěvků 13.1.15 15:38
lanyze

Risoto si obcas take delam ale z ryze Arborio a misto tech lanyzu pouzivam olej z bilych lanyzu, nebot pouzivat cerstve bile lanyze to bych musel vykrast banku ;) Ale i tak je vyyborne a kremove :)

daduuja
1149 příspěvků 8.1.15 19:02

@casino taky :D
To mi připomnělo zavařovačku, kde je schovaný taky romadůr už asi 3 měsíce.
Asi celé hodím do kontejneru na sklo, bojím se otevřít :-)

di
2452 příspěvků 8.1.15 17:54
casino
4497 příspěvků 8.1.15 14:34
Mám teď jezevčí období, nevycházím a čistím ledničku...

Hihi, rcp bude mít zítra narozeniny :P
Tož, všeho nejlepšího vinšuju :kytka:

Už včéra došlo máslo a pro další se mi nechtělo dojít… :) takže fčéra byly zemáky jen tak, se solí a chlebem. Já se brambory nepřejím (a neříkejte, že jsem jako prase, to můžete až to dočtete :mrgreen: tak jsem to chtěl zopakovat…
Vzpomněl jsem si ale, že mi tchyňka ještě v loňském roce dala Romadůůůra ve skle, že pro psy, že ho má už kdoví odkdy a že příšerně smrdí. Nelhala! Když jsem chtěl přivonět (pravda, i zadeklovaný byl cítit) a povolil víčko, tak se málem vyvrátila… No, konečně vím, co na ni platí! :mrgreen:
Nuže tedy, dnes jsem, ač doma sám, uvařil brambor pro tři, že aby bylo něco i k večeři a šupl do nich toho oného, slizu a kůže zbaveného, na kostičky pokrájeného. Pracoval jsem pod digestoří, nicméně doufám, že nepřijde žádná návštěva - těžko bych tu „vůni“ vysvětloval… :mrgreen:
@sveva pýýýše: „S rýží to fungovalo…“
Berte za prokázáno, že i s brambory to funguje! :palec: :potlesk: :P :mrgreen:

Příspěvek upraven 08.01.15 v 14:53

ester
288 příspěvků 10.4.10 21:29
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

youpi........za chyby se neomlouvejte.........já třeba většinou komolím cizí názvy :-))))…myslím si,že váš příspěvek je vyčerpávající

youpi
75 příspěvků 10.4.10 20:56
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

Omlouvám se za chyby! Vařím a píšu, nejde to dohromady! Nadělal jsem chyby a skoro podařilo zničit i pozdí oběd.

youpi
75 příspěvků 10.4.10 20:41
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

Mimo jiné trochu mykolog amatér nemohl jsem se ubránit při nalezeni receptu s lanýži se podělit!
Lanýže jen pro zajímavost lat. tuber existují několik druhů. Znalci nejvyhledávanější je tuber melanosporum - nazývaný též Francouzi perigordská černá perla. Dalšími zajímavými jsou t. brumale, t. aestivum, inicatum, t, magnatum. Velikost všech je prakticky mezi 20-80 gr. Největší se pohybuji až do 300 gr. Ve Francii - Merignac byl nalezen v roce 2006 vzácný o váze 1417 gr. Cena nebyla nikdy zveřejněna. V Itálii v roce 2008 t. magnatum o váze 1500 gr se prodal za 161.000 USD. Cena podle roku a sběru se pohybuje za 1000 gr tedy kilo od 200-1200 EUR. Téměř všechny lanýže rostou v období od listopadu do dubna. Na trh se dnes začínají objevovat také “lanýže” t. himalayen, t. indium a t. sinensis. Jejich cena v letošním roce za 1000 gr tedy kilo se pohybuje mezi 18-31,5 EUR. Vzhledem k tomu, že cena je odrazem kvality posouzení nechávám na Vás. Podle mého názoru jsou nejlepší z Perigordu zvláště pro červená masa a fois gras , ale Italské z Piemontu mají svou zvláštnost, kouzlo a jemnost a určitě bych je preferoval v případě jednoduché přípravě s pasta. Sláva lanýžů v kuchyni i když se vyskytovali a používaly od nepanšti už i za Římanů začíná v 16 století v Itálii i Francii a od té doby se neustále udržuje a považuje na vrchol. Jinak rostou lanýže v Kanadě, Novém Zélandu, Španělsku, Maroku na Istrii atd. Jako zvláštnost rostou i v ČR na dvou lokalitách, a to Kotouč u Štramberka a Čebínka v Čebíně u Tišnova. S tou poslední si už ale ne.jsem jisty z důvodů extenzivní těžby vápence. Ochutnal jsem je ve vaječné amoletě, byly vynikající.

Frantiska
927 příspěvků 13.2.10 16:37
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

nezmatl jen si proste precetl spatne recept :) tajemstvi opravdu je, ze tam lanyz neni :))))

klaaarka
222 příspěvků 13.2.10 15:43
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept - michael

To jsi mě trochu zmátl. Já jsem se radostně domnívala, že to „tajemství“ spočívalo v tom, že v tom žádný lanýž nebyl.

michael.linhart
31 příspěvků 13.2.10 08:43
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

SEVE,
to Vaše tajemství a receptůra by mě nijak nevadila s houbama, ba naopak. Lanýž však je příliš noblesní surovina a bílý piemontský není zrovna tou nejlacinější. Sýr a zvláště parmigiano je dost intensivní, výrazný a myslím, že značně ztlumí jemnost lanýže! Je to možná věci chuti a názoru. Jsou gurmeti, kteří si neuměji představit fois gras bez perigodských lanýžů a mě zase vadí! Jsem asi moc složitý starý ještěr a zřejmě příliš poznamenaný klasikou, ale vyjádřil jsem pouze jen svůj názor.

bocianka
528 příspěvků 10.1.10 16:03
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept - Svevo,

to je výborný trik. Recept je jednoduchý a snad ho nezkazím ani já. Až bude příležitost, tak to hned vyzkouším. Už si ho ukládám do oblíbených.

noskovice
1322 příspěvků 10.1.10 04:41
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept-svevo,

špatně jsem to napsala. Měl tam být

noskovice
1322 příspěvků 10.1.10 04:38
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept-svevo,

já mám v mrazáku (na zkoušku) dva romadúry, tak bych to mohla zkusit. Stejně se musím podívat, co s nimi mrazák udělal. Tvůj nápad se mi líbí! (rolf)
Potom Ti dám vědět. Ahoj, Soňa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz