Recept Risotto s lanýži a můj tajný recept

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Risotto s lanýži a můj tajný recept

Úvod

Bílý lanýž z oblasti města Alba (Piemont) je nejlepší, bohužel jeho cena se pohybuje nad 2000 Euro za 100 gramů. Ale nezoufejte a čtěte až do konce.

Postup

Pomalu zesklovatíme na jemno pokrájenou cibuli na oleji s polovinou másla (nesmí ztmavnout). Přidat rýži, zvýšit plamen a krátce orestovat. Přilét víno a nechat odpařit, potom přilét pár naběraček vřelého vývaru, který necháme vstřebat, až potom přiléváme další vývar a za častého míchání dusíme rýži. Stáhneme z plotny v okamžiku, kdy rýže je uvařená al dente (asi 18 minut) a risotto je dost řídké. Říká se tomu all´onda (na vlnku – rýže se při míchání krémově převaluje). Přidáme zbytek másla, případně smetanu, sýr a energicky promícháme. Risotto necháme minutu odpočinout, servírujeme na teplé talíře a na každou porci nastrouháme na lanýžovém struhadle plátky bílého lanýže, samozřejmě předem dobře očištěného kartáčkem. Tajný recept (prozrazuji specielně pro Noskovice). Jednou ihned po návratu z vlasti jsme pozvali v Itálii (samozřejmě byl pozdní podzim) pár přátel na večeři s příslibem, že bude piemontské bílé risotto s lanýži. Připravila jsem výborné risotto podle receptu. Dovezla jsem si dobře zabalený velmi zralý romadúr, ze kterého jsem trochu nožem oškrábala žlutou patinu. Nakrájený na velmi malé kousky se krásně rozpustil v horké rýži. Na každý talíř s rýží jsem nasypala trochu hoblinek parmazánu a omluvila jsem se, protože lanýž nebyl nastrouhaný (něco jako To víte, darovanému koni …., byl velmi na drobno…). Stolovníci se rozplývali a nakonec se moc divili. S rýží to fungovalo, jinak „lanýž“ je výborný na vejcích nebo s polentou.

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže

Nahlásit recept

  • 09.01.10 vloženo
  • 13597x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g rýže semifino vialone nano (2 hrsti na osobu)
  • 1 menší cibule
  • 40 g másla
  • ½ sklenky suchého bílého vína
  • 1 lt zeleninového nebo lehkého masového vývaru
  • 4 PL smetany (nemusí být)
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • bílý lanýž aspoň 5-7 gr na osobu
  • olej evo.

Doporučená příloha

  • Piemontský sekt brut, Nebbiolo, Dolcetto d´Alba.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Risotto s lanýži a můj tajný recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Risotto s lanýži a můj tajný recept

exczech
297 příspěvků 13.1.15 15:38
lanyze

Risoto si obcas take delam ale z ryze Arborio a misto tech lanyzu pouzivam olej z bilych lanyzu, nebot pouzivat cerstve bile lanyze to bych musel vykrast banku ;) Ale i tak je vyyborne a kremove :)

daduuja
1145 příspěvků 8.1.15 19:02

@casino taky :D
To mi připomnělo zavařovačku, kde je schovaný taky romadůr už asi 3 měsíce.
Asi celé hodím do kontejneru na sklo, bojím se otevřít :-)

di
2451 příspěvků 8.1.15 17:54
casino
4491 příspěvků 8.1.15 14:34
Mám teď jezevčí období, nevycházím a čistím ledničku...

Hihi, rcp bude mít zítra narozeniny :P
Tož, všeho nejlepšího vinšuju :kytka:

Už včéra došlo máslo a pro další se mi nechtělo dojít… :) takže fčéra byly zemáky jen tak, se solí a chlebem. Já se brambory nepřejím (a neříkejte, že jsem jako prase, to můžete až to dočtete :mrgreen: tak jsem to chtěl zopakovat…
Vzpomněl jsem si ale, že mi tchyňka ještě v loňském roce dala Romadůůůra ve skle, že pro psy, že ho má už kdoví odkdy a že příšerně smrdí. Nelhala! Když jsem chtěl přivonět (pravda, i zadeklovaný byl cítit) a povolil víčko, tak se málem vyvrátila… No, konečně vím, co na ni platí! :mrgreen:
Nuže tedy, dnes jsem, ač doma sám, uvařil brambor pro tři, že aby bylo něco i k večeři a šupl do nich toho oného, slizu a kůže zbaveného, na kostičky pokrájeného. Pracoval jsem pod digestoří, nicméně doufám, že nepřijde žádná návštěva - těžko bych tu „vůni“ vysvětloval… :mrgreen:
@sveva pýýýše: „S rýží to fungovalo…“
Berte za prokázáno, že i s brambory to funguje! :palec: :potlesk: :P :mrgreen:

Příspěvek upraven 08.01.15 v 14:53

ester
288 příspěvků 10.4.10 21:29
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

youpi........za chyby se neomlouvejte.........já třeba většinou komolím cizí názvy :-))))…myslím si,že váš příspěvek je vyčerpávající

youpi
75 příspěvků 10.4.10 20:56
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

Omlouvám se za chyby! Vařím a píšu, nejde to dohromady! Nadělal jsem chyby a skoro podařilo zničit i pozdí oběd.

youpi
75 příspěvků 10.4.10 20:41
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

Mimo jiné trochu mykolog amatér nemohl jsem se ubránit při nalezeni receptu s lanýži se podělit!
Lanýže jen pro zajímavost lat. tuber existují několik druhů. Znalci nejvyhledávanější je tuber melanosporum - nazývaný též Francouzi perigordská černá perla. Dalšími zajímavými jsou t. brumale, t. aestivum, inicatum, t, magnatum. Velikost všech je prakticky mezi 20-80 gr. Největší se pohybuji až do 300 gr. Ve Francii - Merignac byl nalezen v roce 2006 vzácný o váze 1417 gr. Cena nebyla nikdy zveřejněna. V Itálii v roce 2008 t. magnatum o váze 1500 gr se prodal za 161.000 USD. Cena podle roku a sběru se pohybuje za 1000 gr tedy kilo od 200-1200 EUR. Téměř všechny lanýže rostou v období od listopadu do dubna. Na trh se dnes začínají objevovat také “lanýže” t. himalayen, t. indium a t. sinensis. Jejich cena v letošním roce za 1000 gr tedy kilo se pohybuje mezi 18-31,5 EUR. Vzhledem k tomu, že cena je odrazem kvality posouzení nechávám na Vás. Podle mého názoru jsou nejlepší z Perigordu zvláště pro červená masa a fois gras , ale Italské z Piemontu mají svou zvláštnost, kouzlo a jemnost a určitě bych je preferoval v případě jednoduché přípravě s pasta. Sláva lanýžů v kuchyni i když se vyskytovali a používaly od nepanšti už i za Římanů začíná v 16 století v Itálii i Francii a od té doby se neustále udržuje a považuje na vrchol. Jinak rostou lanýže v Kanadě, Novém Zélandu, Španělsku, Maroku na Istrii atd. Jako zvláštnost rostou i v ČR na dvou lokalitách, a to Kotouč u Štramberka a Čebínka v Čebíně u Tišnova. S tou poslední si už ale ne.jsem jisty z důvodů extenzivní těžby vápence. Ochutnal jsem je ve vaječné amoletě, byly vynikající.

Frantiska
927 příspěvků 13.2.10 16:37
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

nezmatl jen si proste precetl spatne recept :) tajemstvi opravdu je, ze tam lanyz neni :))))

klaaarka
222 příspěvků 13.2.10 15:43
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept - michael

To jsi mě trochu zmátl. Já jsem se radostně domnívala, že to „tajemství“ spočívalo v tom, že v tom žádný lanýž nebyl.

michael.linhart
31 příspěvků 13.2.10 08:43
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept

SEVE,
to Vaše tajemství a receptůra by mě nijak nevadila s houbama, ba naopak. Lanýž však je příliš noblesní surovina a bílý piemontský není zrovna tou nejlacinější. Sýr a zvláště parmigiano je dost intensivní, výrazný a myslím, že značně ztlumí jemnost lanýže! Je to možná věci chuti a názoru. Jsou gurmeti, kteří si neuměji představit fois gras bez perigodských lanýžů a mě zase vadí! Jsem asi moc složitý starý ještěr a zřejmě příliš poznamenaný klasikou, ale vyjádřil jsem pouze jen svůj názor.

bocianka
528 příspěvků 10.1.10 16:03
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept - Svevo,

to je výborný trik. Recept je jednoduchý a snad ho nezkazím ani já. Až bude příležitost, tak to hned vyzkouším. Už si ho ukládám do oblíbených.

noskovice
1322 příspěvků 10.1.10 04:41
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept-svevo,

špatně jsem to napsala. Měl tam být

noskovice
1322 příspěvků 10.1.10 04:38
Re: Risotto s lanýži a můj tajný recept-svevo,

já mám v mrazáku (na zkoušku) dva romadúry, tak bych to mohla zkusit. Stejně se musím podívat, co s nimi mrazák udělal. Tvůj nápad se mi líbí! (rolf)
Potom Ti dám vědět. Ahoj, Soňa

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz