Recept Rillons - škvarečky z Touraine

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rillons - škvarečky z Touraine

Postup

Nakrájet tučné z bůčku i maso z bůčku na 5-7cm kostky. Máme mít asi 1/3 sádla a 2/3 libového masa. Prosolit ho a vložit do kameninové mísy. Nechat po 12 hodin proležet. Do rozehřátého kastrolu s tlustým dnem (nejlépe smaltovaného) vložit 1-2 lžíce sádla a 1/3 tučného bůčku a nechat ho trochu vyškvařit. Potom přidat 2/3 libového nakrájeného bůčku a bylinky a koření a zalít vínem. Snížit teplotu, těsně přikrýt poklicí a velice pomalu nechat dusit po 2 hodiny. Nezapomenout sem tam promíchat. (Když je kůže natolik měkká, že se dá žvýkat, rillons jsou hotové). Nakonec přidat karamel na obarvení, bleskově prohřát s masem, promíchat a sádlo slít do kameninové čisté mísy. Rillons vložit do kameninové misky. Vzniklé Rillons/škvarečky se mohou podávat velice horké, nebo úplně vychlazené. P.S.: Balzak vypodobnil Rillons ve své ¨Le Lys dans la vallée¨ takto: Jsou to vepřové odřezky připravené ve vlastním sádle, které vypadají jako lanýži. Rillons jsou známé také jako Rillauds, Grillons, nebo Rillots. Podávají se jako předkrm s jinými vepřovými specialitami. Někdy se připravují s Vouvray bílým vínem. Jsou vlastně podobné Rillettes (recept je na Lanužníku), které jsou však jako pasta. TIP: Rillons s mohou zalít částí vyškvařeného sádla a uchovat na chladném místě po několik týdnů. Sádlo je výborné třebas na pečení brambor.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 26.02.04 vloženo
  • 13761x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 1/2 hod +-

Ingredience

  • bůček i s kůží, ale vykoštěný (nejlépe od vysokého konce), může být i ramínko
  • 1-2 lžíce domácího dobrého sádla
  • 1dl bílého vína
  • Ochucení: 25g soli na kg masa, pepř, 1 bobkový list, špetka nového koření, špetka tymiánu, 2 lžíce karamelu na 1kg masa (svařený cukr s vodou)

Doporučená příloha

  • Selský chléb a vínko.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rillons - škvarečky z Touraine

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rillons - škvarečky z Touraine

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillons - škvarečky z Touraine.

HMMM, pochopitelně pochouTka, omlouvám se ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillons - škvarečky z Touraine.

OH Scarlet! Dík za vyzkoušení receptu. Je to báječná pochoudka, avšak ani ja si na ni nemohu pochutnávat tak jako kdysi ;o) Nevím proč si myslím, že zde má být obrázek. Budu to muset napravit.

Pěkný den Ti přeje,

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillons - škvarečky z Touraine-Babi

Tak tuto dobrůtku jsme včera vyzkoušeli. Mňam, moc dobré. Jen já si musím hlídat cholesterol, tak to mlsá choť. Díky za receptík

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz