Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V teplé vodě rozpustíme droždí a dáme stranou. Všechny uvedené příchutě dáme do rendlíku s polovinou šálku vody a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a necháme louhovat až do vychladnutí. Do zadělávací mísy dáme mouku, cukr a sůl. Ohřejeme mléko, stáhneme ho z ohně a přidáme do něj máslo nebo olej. Necháme ho mírně vychladnout. Do středu mouky uděláme důlek, do kterého vylijeme rozmíchané droždí se žloutky, mlékem a výluhem, ze kterého odstraníme bobkový list. Lžící nebo vařečkou setřeme ze stran mísy mouku a sklepneme ji do těsta. Vypracované těsto dáme na lehce pomoučený vál a rukama ho hněteme dohladka, asi 20 minut. Těsto dáme do olejem vytřené mísy, překryjeme čistou utěrkou *(namočenou v horké vodě a poté vyždímanou)* a necháme na teplém místě kynout, přibližně 4-6 hodin. Těsto musí mít dvojnásobný objem. Vykynuté těsto srazíme promícháním a ještě hněteme po dobu asi 5 minut. Z těsta oddělíme dva díly o velikosti malého jablka na vytvoření „byzantského kříže“. Z těsta vytvarujeme buď jeden kulatý bochánek nebo dva obdélníkového tvaru. Bochánek přeneseme na vymazaný plech. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a ozdobíme byzantským křížem. Kříž též potřeme žloutkem. Těsto necháme ještě asi dvě hodiny kynout *(nepřikrýváme!)* Pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C *(350 °F)*. *Výroba byzantského kříže:* Odložené bochánky rozválíme v dlouhé prameny, 31-41 cm *(12“-16“)*. Od konce prameny nařízneme v délce asi 13 cm *(5“)* a uděláme z nich pletence. Na vrcholu bochníku zformujeme kříž ze dvou pletenců, které se kříží přesně ve středu bochánku. *Velikonoční bochánek (Lambropsomo):* Do těsta přidáme ještě půl šálku cukru. Do středu vykynutého a vytvarovaného bochánku, před druhým kynutím, vmáčkneme červeně obarvená velikonoční vajíčka, uvařená natvrdo. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. *Tipy:* Těsto rozdělíme na tři části a z každého vyválíme pramen dlouhý asi 46 cm *(18“)*. Prameny spleteme v cop a mezi jednotlivé „pletence“ vmáčkneme před pečením natvrdo vařená vejce, obarvená načerveno. Můžete Tsoureki zkusit i podle "receptu":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=22341 od babi nebo podle "receptu":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=12439 od pampelišky. *Poznámka:* TSOUREKI, též známé pod jménem LAMBROPSOMO, je sladký bochánek, který je tradičním velikonočním pečivem řecké a kyperské kuchyně. TSOUREKI/LAMBROPSOMO symbolizují Kristovo zmrtvýchvstání. Tsoureki je řecké slovo, odvozené ze slova tureckého, které znamená "ten, který je hněten". Řecké slovo Lambropsomo je složeninou dvou slov: LAMBRO, znamenající "jasné světlo" a PSOMO, které znamená "bochánek". Lambropsomo se překládá jako "jasný bochánek". Pletený bochánek bývá pečen buď ve tvaru věnce nebo jako jeden velký či dva malé copy a bývá dekorován rudě obarvenými vajíčky a občas i růžovými poupátky. Rudá barva vajíček symbolizuje Kristovu krev a vajíčka symbolizují nový život a přicházející jarní čas. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Řecký velikonoční bochánek - Tsoureki