Recept Řecký velikonoční bochánek - Tsoureki

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V teplé vodě rozpustíme droždí a dáme stranou. Všechny uvedené příchutě dáme do rendlíku s polovinou šálku vody a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a necháme louhovat až do vychladnutí. Do zadělávací mísy dáme mouku, cukr a sůl. Ohřejeme mléko, stáhneme ho z ohně a přidáme do něj máslo nebo olej. Necháme ho mírně vychladnout. Do středu mouky uděláme důlek, do kterého vylijeme rozmíchané droždí se žloutky, mlékem a výluhem, ze kterého odstraníme bobkový list. Lžící nebo vařečkou setřeme ze stran mísy mouku a sklepneme ji do těsta. Vypracované těsto dáme na lehce pomoučený vál a rukama ho hněteme dohladka, asi 20 minut. Těsto dáme do olejem vytřené mísy, překryjeme čistou utěrkou *(namočenou v horké vodě a poté vyždímanou)* a necháme na teplém místě kynout, přibližně 4-6 hodin. Těsto musí mít dvojnásobný objem. Vykynuté těsto srazíme promícháním a ještě hněteme po dobu asi 5 minut. Z těsta oddělíme dva díly o velikosti malého jablka na vytvoření „byzantského kříže“. Z těsta vytvarujeme buď jeden kulatý bochánek nebo dva obdélníkového tvaru. Bochánek přeneseme na vymazaný plech. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a ozdobíme byzantským křížem. Kříž též potřeme žloutkem. Těsto necháme ještě asi dvě hodiny kynout *(nepřikrýváme!)* Pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C *(350 °F)*. *Výroba byzantského kříže:* Odložené bochánky rozválíme v dlouhé prameny, 31-41 cm *(12“-16“)*. Od konce prameny nařízneme v délce asi 13 cm *(5“)* a uděláme z nich pletence. Na vrcholu bochníku zformujeme kříž ze dvou pletenců, které se kříží přesně ve středu bochánku. *Velikonoční bochánek (Lambropsomo):* Do těsta přidáme ještě půl šálku cukru. Do středu vykynutého a vytvarovaného bochánku, před druhým kynutím, vmáčkneme červeně obarvená velikonoční vajíčka, uvařená natvrdo. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. *Tipy:* Těsto rozdělíme na tři části a z každého vyválíme pramen dlouhý asi 46 cm *(18“)*. Prameny spleteme v cop a mezi jednotlivé „pletence“ vmáčkneme před pečením natvrdo vařená vejce, obarvená načerveno. Můžete Tsoureki zkusit i podle "receptu":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=22341 od babi nebo podle "receptu":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=12439 od pampelišky. *Poznámka:* TSOUREKI, též známé pod jménem LAMBROPSOMO, je sladký bochánek, který je tradičním velikonočním pečivem řecké a kyperské kuchyně. TSOUREKI/LAMBROPSOMO symbolizují Kristovo zmrtvýchvstání. Tsoureki je řecké slovo, odvozené ze slova tureckého, které znamená "ten, který je hněten". Řecké slovo Lambropsomo je složeninou dvou slov: LAMBRO, znamenající "jasné světlo" a PSOMO, které znamená "bochánek". Lambropsomo se překládá jako "jasný bochánek". Pletený bochánek bývá pečen buď ve tvaru věnce nebo jako jeden velký či dva malé copy a bývá dekorován rudě obarvenými vajíčky a občas i růžovými poupátky. Rudá barva vajíček symbolizuje Kristovu krev a vajíčka symbolizují nový život a přicházející jarní čas. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 4176x zobrazeno

Ingredience

  • 2 PL suchého nebo čerstvého droždí
  • 1/4 šálku teplé vody;
  • *Příchutě:*
  • 1/2 KL skořice
  • 1/2 KL anýzových semínek
  • 1/2 KL pomerančové kůry
  • 1 bobkový list
  • 1/4 KL mletých jader "mahlepi":http://www.labuznik.com/forum_posts.php?ID=23369
  • 4 "zrna" pryskyřice "mastic":http://www.labuznik.com/forum_posts.php?ID=23369 nebo 3 cl *(1 oz)* řeckého anýzového likéru Ouzo
  • 1/2 šálku vody
  • 7 šálků neprosáté mouky (all-purpose)
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 KL soli
  • 1/2 šálku horkého mléka
  • cca 110 g *(1/4 lb)* másla nebo 6 PL oleje
  • 3 vejce;
  • *Poleva:*
  • 1 žloutek
  • 1/4 šálku sezamových semínek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Řecký velikonoční bochánek - Tsoureki

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz