Recept Řecký kaviár

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Lilky napícháme vidličkou, papriky také a poklademe je na plech, kde je necháme při 200 stupních (horkovzdušná trouba cca 180) asi půl hodiny péct, během pečení jednou obrátíme. Na paprikách by se měly objevit černé puchýře. Papriky pak dáme do mikroténového sáčku, utáhneme gumičkou, zabalíme do froté ručníku a zatím odložíme (budou se pak lépe loupat). Lilky rozkrojíme a lžící vydlabeme dužinu ze slupky, odložíme. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, zchladíme, oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme dužinu, kterou použijeme v jiném receptu. Zatím rovněž odložíme. Papriky vyndáme ze sáčku, zbavíme jadřince, překrojíme napůl a pomocí tupé strany nože a prstů oloupeme (zbude-li místy kousek slupky - nevadí). Na velkém prkénku nebo na vále vše na jemno posekáme. Jde to dobře, lilek je skoro kašovitý a upečené papriky i rajčata se dobře sekají i jídelním nožem. Dáme do mísy, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a posekaný česnek, osolíme (dle chuti, cca 1 lžičku) opepříme a opět podle chuti přidáme vinný ocet (dávám asi 3 lžíce). Pak pomocí vidličky vmícháváme olivový olej (kvalitní, panenský), dokud ho směs absorbuje. Směs přendáme do kameninového hrnku nebo papírem obalené sklenice, nahoře potřeme vrstvičkou oleje, přiklopíme a dáme od chladu uležet alespoň na tři dny, ale vydrží i měsíc, je-li opravdu v chladu. Pokaždé, když z hrnce odeberu, uhladím horní vrstvu a zase potřu olejem.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.12.07 vloženo
  • 4937x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • 2 středně velké, pevné a nepoškozené lilky
  • 4 větší, masité, červené papriky
  • 1 kg rajčat s redukovanou dužinou, třeba soudečků
  • 3 střední cibule
  • 3 větší stroužky česneku
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • nasucho opečený bílý chléb, veka nebo bageta, ale i dobrý černý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Řecký kaviár

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2181 příspěvků 20.09.15 09:20

Tohle miluju :srdce:
Dělám několik let dle receptu v článku z odkazu:

http://www.novinky.cz/…elenina.html

Ráda vyzkouším i tuto verzi s rajčaty, ať je nějaká změna :kytka: :mavam:

 
lilkomania
8 příspěvků 07.08.09 05:51
Re: Řecký kaviár

Znám, dělám, mohu doporučit. S opečeným toastem báječná letní večeře.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Řecký kaviár

Bali, ty papriky jsou tam díky množství, v němž se přidávají, chuťově určující částí. Bez nich je to něco úplně jiného.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Řecký kaviár

podobnou dobrotu dělám taky, ale bez paprik a přidám petrželku. Opravdu velmi chutná záležitost ;-)

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Řecký kaviár

Je to příjemná varianta silvestrovského pohoštění. Moc dobře totiž chutná k vínu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz