Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sigrid Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Lilky napícháme vidličkou, papriky také a poklademe je na plech, kde je necháme při 200 stupních (horkovzdušná trouba cca 180) asi půl hodiny péct, během pečení jednou obrátíme. Na paprikách by se měly objevit černé puchýře. Papriky pak dáme do mikroténového sáčku, utáhneme gumičkou, zabalíme do froté ručníku a zatím odložíme (budou se pak lépe loupat). Lilky rozkrojíme a lžící vydlabeme dužinu ze slupky, odložíme. Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, zchladíme, oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme dužinu, kterou použijeme v jiném receptu. Zatím rovněž odložíme. Papriky vyndáme ze sáčku, zbavíme jadřince, překrojíme napůl a pomocí tupé strany nože a prstů oloupeme (zbude-li místy kousek slupky - nevadí). Na velkém prkénku nebo na vále vše na jemno posekáme. Jde to dobře, lilek je skoro kašovitý a upečené papriky i rajčata se dobře sekají i jídelním nožem. Dáme do mísy, přidáme na jemno pokrájenou cibuli a posekaný česnek, osolíme (dle chuti, cca 1 lžičku) opepříme a opět podle chuti přidáme vinný ocet (dávám asi 3 lžíce). Pak pomocí vidličky vmícháváme olivový olej (kvalitní, panenský), dokud ho směs absorbuje. Směs přendáme do kameninového hrnku nebo papírem obalené sklenice, nahoře potřeme vrstvičkou oleje, přiklopíme a dáme od chladu uležet alespoň na tři dny, ale vydrží i měsíc, je-li opravdu v chladu. Pokaždé, když z hrnce odeberu, uhladím horní vrstvu a zase potřu olejem.
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
nasucho opečený bílý chléb, veka nebo bageta, ale i dobrý černý chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Řecký kaviár
Tohle miluju
Dělám několik let dle receptu v článku z odkazu:
http://www.novinky.cz/…elenina.html
Ráda vyzkouším i tuto verzi s rajčaty, ať je nějaká změna

8 příspěvků 7.8.09 05:51
Znám, dělám, mohu doporučit. S opečeným toastem báječná letní večeře.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Bali, ty papriky jsou tam díky množství, v němž se přidávají, chuťově určující částí. Bez nich je to něco úplně jiného.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
podobnou dobrotu dělám taky, ale bez paprik a přidám petrželku. Opravdu velmi chutná záležitost
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to příjemná varianta silvestrovského pohoštění. Moc dobře totiž chutná k vínu.