Recept Řecký gyros s tzatziky

velebinka Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vepřové maso nakrájíme na nudličky a naložíme ho do koření gyros s trochou oleje. Necháme ho chvíli odležet v chladu a pak smažíme na oleji asi 10 min. Opepříme a osolíme. Ledový salát omyjeme a nakrájíme na nudličky. Ty rozdělíme na talíře a na ně rozložíme opečené maso. Rajčata a jednu okurku nakrájíme na kolečka a obložíme jimi maso. Tvaroh, smetanu a olivový olej zamícháme s druhou najemno nastrouhanou okurkou, přidáme tzatziky koření, nasekaný kopr a česnek utřený se solí. Opepříme a osolíme dle potřeby. Omáčku tzatziky můžeme podávat přímo na mase nebo zvlášť v misce.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 20.12.06 vloženo
  • 36530x zobrazeno

Ingredience

  • 400g vepřového masa
  • směs koření gyros
  • olej
  • pepř, sůl
  • 1 hlávka ledového salátu
  • 250g rajčat
  • 2 salátové okurky
  • 250g tvarohu
  • 150g zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka koření tzatziky
  • půl svazku kopru
  • 2 stroužky česneku.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Řecký gyros s tzatziky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Řecký gyros s tzatziky

exczech
299 příspěvků 15.8.14 19:55
informace

@di Pokud mluvime o informacich, tak Tzatziky nejni salat, ale sauce ktery se hodi jak k masu tak na ruzne zeleninove salaty.Ze tam dnes uz mate i Recke restaurace, tomu verim, ale stale to neznamena ze ty jidla jsou tak jak maji byt kdyz se pouzivaji mistni zdroje, jako Tzatziky koreni. Co to vlastne je?

tlustá bába
1212 příspěvků 31.3.14 21:44

Střílet se? To se opovaž, zase jsem dělala Tvůj „tachin“ (nebo Tvou? je ona nebo on - nebo ono tachin???) a zase úspěch nehorázný!
A kdo mi řek´, že si mám dávat pozor na světlici? Aha?!

jolana
5068 příspěvků 31.3.14 21:30

..ktorych myslis, tych z prava alebo tych z lava..alebo tych co su nad vsetkymi?…ale ja som presvedcena ze republiku mozu za/roz/ predat len domaci…ale inac aspon raz keby si sa usmiala..len tak..ze bude prca..len tak bez zbytocneho rozumovania..uuufff..a idem sa udat a otocim zbran proti sebe :pocitac:..

di
2453 příspěvků 31.3.14 21:03

Jasně, Jolano, až nás tady zaberou ti vaši kámoši…

di
2453 příspěvků 31.3.14 21:03

No, a teď už vážně. Pravděpodobně nejste obeznámen se situací v ČR a SR, nevím, kdy (a jestli) jste tu byl naposledy. Jednak spousta Čechů a Slováků často jezdí do Řecka a už si sebou nevozí paštiky a konzervy jako dřív, ale jí v místních restauracích nebo stáncích s rychlým občerstvením, takže řeckou kuchyni včetně gyrosu a salátu tzatziki znají. Také tady máme (alespoň ve větších městech nebo v místech s řeckou komunitou) docela slušný počet řeckých restaurací nebo bister, případně i prodejen s řeckými specialitami. No a stánky s gyrosem, kde „to maso zformovane do homole opekaji pomalu na otacecim spit grilu“, ty jsou snad všude (samozřejmě, že opět víc ve větších městech, ale často jsou pojízdné, takže u příležitosti různých akcí – koncerty, festivaly, poutě, atd. – nebo přes letní sezónu se dají najít i v menších místech). V neposlední řadě u nás vyšly nějaké řecké kuchařky (třeba moc pěkná je ta od paní Marthy Elefteriadu, české, vlastně moravské Řekyně), takže kdo chtěl, ten se o řecké kuchyni informoval. A taky existuje internet, považte, a tam si každý může informace najít sám.

jolana
5068 příspěvků 31.3.14 20:59

Di, len malu chvilocku a dockas sa aj toho, neboj.. :mrgreen:

di
2453 příspěvků 31.3.14 20:15

Zatímco my tady lezem po stromech a k masu se dostaneme jen když chytíme mamuta.

exczech
299 příspěvků 31.3.14 19:40

Tady je dost Reckych restauraci a oni to maso zformovane do homole opekaji pomalu na otacecim spit grilu a potom odkrajuji kousky masa a cpou do Pitta kapsy s dodatkem zeleniny a Tzatziky sauce.

exczech
299 příspěvků 31.3.14 19:37

Ja osobne mycham to skopove s veprovym a je to vyborne.

birkana
1738 příspěvků 31.3.14 17:39

S receptem na gyros to bude asi podobné jako s recepty na pljeskavici nebo čevapi. V nich se kombinují různé druhy masa (v závislosti na národnosti a náboženství). Každý ale přísahá, že zrovna ten jejich recept je ten jediný správný.

Přídavek hranolků (v jiném receptu) raději nekomentuji :evil:

Příspěvek upraven 31.03.14 v 17:43

exczech
299 příspěvků 31.3.14 17:31

This is a classic Greek side dish, which can be served with meat and vegetable dishes, as well as accompanying souvlaki or gyros.

Ingredients

1 cucumber
2-3 cloves of garlic
1 teaspoon medium wine vinegar
300g full-fat strained Greek yoghurt
10ml extra virgin olive oil ½ tablespoon finally chopped dill leaves

Preparation

Remove the skin of the cucumber and grate it. (not finely)
Finely grate the garlic.
Salt the cucumber and leave it in a colander for half-an-hour and then drain well.
Put it in a bowl with the garlic and the rest of the ingredients.
Mix them all well with the help of a fork.
Put the dip in a bowl, add salt and decorate it with few dill leaves.

Příspěvek upraven 31.03.14 v 17:32

exczech
299 příspěvků 31.3.14 17:14

Tohle je pravy Recky Gyros, ale prekladat se me to nechce.LAMB GYROS RECIPE

yield: 4 to 6 servings prep time: 1 hour 15 minutes cook time: 35 minutes total time: 2 hours 10 minutes
A recipe for making lamb gyro meat at home. It's easy and tastes like some of my favorite take-out places!
INGREDIENTS:
For the Gyro Meat:
1 pound ground lamb
2 teaspoons kosher salt ½ teaspoon freshly ground black pepper
2 tablespoons fresh oregano leaves ½ yellow onion, cut into 1-inch chunks
1 clove garlic, sliced
3 ounces slab bacon (or 5 slices sliced bacon), cut into ½-inch pieces

To Serve:
Pocketless pita bread
Tzatziki Sauce
Tomato, coarsely chopped
Yellow onion, thinly sliced

DIRECTIONS:
1. Make the Gyro Meat: In a medium bowl, combine the ground lamb, salt, pepper and oregano leaves with your hands, mixing until all of the seasonings have been evenly distributed. Cover and refrigerate for at least 1 hour, or overnight.

2. Preheat oven to 300 degrees F. Place the lamb mixture in the bowl of a food processor and add the onion, garlic and bacon. Process until a smooth puree is formed, 30 seconds to 1 minute, scraping down the sides of the bowl as necessary.

3. Line a rimmed baking sheet with aluminum foil. With moistened hands, shape the lamb mixture into a rectangle about 8 inches long and 5 inches wide. Bake until the center of the loaf reaches 155 degrees F on an instant-read thermometer, 30 to 35 minutes. Remove from the oven and allow to rest for 15 minutes.

4. Adjust the oven rack to the highest position (1½ to 2 inches below broiler element) and preheat broiler. Slice the loaf of lamb meat crosswise into very thin pieces (they should be about ⅛-inch thick; no more than ¼-inch thick). Lay the strips on a rimmed baking sheet lined with aluminum foil and broil until edges are browned and crispy, 2 to 4 minutes. (I did this in two batches, as I couldn't fit all of the sliced meat on one baking sheet.) Be sure to keep an eye on it, as the broiler works quickly!

5. Serve the Gyros: Warm up the bread either in the microwave (30 seconds), on the stovetop or in the oven. Top each with ¼ cup of tzatziki sauce, chopped tomatoes, sliced onions and gyro meat. Wrap with foil and serve.

Ja osobne micham to skopove s veprovym masem a je to vynikajici.

Nicole Eivissa
25 příspěvků 17.9.11 13:07

Panebože, vlastně Dío! Tak to jsem přesně potřebovala! Všechno pěkně pospolu, jednoduchost, která dělá divy a člověk pak jen mlaská a chuťové buňky prožívají orgasmus!:-D Σε ευχαριστώ πολύ!! Moc děkuji!:-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Hlášení:
Tak v Olympii mají dva druhy - s koprem a bez…:-) Koupila jsem s koprem… složení je jogurt, nahrubo nastrouhaná okurka, kopr, česnek a sůl. Toť vše, možná ještě pár kapek olivového oleje. B.
Tu nezaměnitelnou chuť tomu dá právě hustý řecký jogurt.

Labužník jandule02
1097 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

V podstatě tutéž dobrotu dělají Bulhaři pod názven „sněžanka“. Možná, že ten kopr se do receptů dostal odtud, protože Bulhaři ho tam dávají. Ale jinak je to totéž. Mimochodem do tzaziky lze docela s úspěchem použít novinku - Rama cremefine zakysaný krém. Výhoda je, že to stykem s ostatními surovinami nezřídne, jako některé jogurty.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Vzpomínám si, že kromě sušeného česneku a kopru tam byla ještě máta (ta mi tam vůbec nechutnala), tuším sušená cibule, něco dočervena (paprika..?) a nějaká dochucovadla.
Odpoledne se chystám do Olympie (řecké speciality), tak kromě jiného koupím i pravé řecké hotové a budu informovat…:-) B.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky - iphigenie

Co může být v „Koření na tzatziky“ by mne taky zajímalo! (Sušenej česnek?, kopr?)Jinak s koprem jsem se v této dobrotě v Řecku nikdy nesetkal, asi to bude krajová záležitost. Když je dobrý jogurt, je vyhráno. Já to tady švindluju Lučinou, je to lepší, než s řídkým jogurtem, příčtě ho zkusím nechat „vybrečet“.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky-Ewi,

jednu takovou směs dělá například Vitana a tu rozhodně nedoporučuji, je tam namíchané kde co a chutě se tlučou.
Podle mně je vůbec to koření naprosto zbytečné, na nejlepší tzatziky stačí sůl, česnek, čerstvý kopr a kvalitní, nejlépe řecký jogurt (nebo Choceňský napůl se zakysanou smetanou).
Ta Tvoje vychytávka s jogurtem vypadá zajímavě, možná to někdy zkusím.
Pa B.

iphigenie
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Já dělám tzatziky podle rady z Apetitu z jogurtu (nejlépe chceňského), který vložím do čistého plátna a nechám přes noc vykapat. Okurku nastrouhám a vyždímu. Pak obojí smíchám, přidám česnek a sůl a dílo je hotovo.
Přemýšlela jsem, co by mohlo být v koření na tzatziky, ale zatím jsem to ještě nezjistila.

miradka
89 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Akú prílohu zvyčajne používate k tomuto šalátu? Biele pečivo, alebo je to bez prílohy?

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky -Daníčku,

řecký jogurt je v Praze k mání již několik let.. Doporučuji prodejnu řeckých specialit Olympia v Radhošťské ulici na Vinohradech. Vím to náhodou úplně přesně, neboť bydlím za rohem a často tam nakupuji.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky - Bali:-)

Tak jo, ale gyros varit nebudu:-) Ten je lepsi si koupit:-)

Labužník Daníček02
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Jezevce - Recky jogurt rozhodne neni v CR nedostupny. Tedy alespon pokud se Prahy tyka.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

az k vam nekdy zavitam, tak pujdu radsi k tobe na obed.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky
:-)
buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky - Bali

U nas v Plzni se da taky koupit dobry gyros (tedy Doner Kebab), maji ho v Dome kultury (znamejsim jako Dum hruzy) v takove postranni mistnustce u vstupu od reky, tak az k nam nekdy zavitas, vyzkousej ho. A jako zenska dostanes skutecne poradnou porci, chlapi tam ale obcas sidi.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

se Snehurkou si davame skvely Gyros v nemecku u jednoho turka.
Jinak mam dojem, ze jsem uz recky jogurt nekde v cechach videla, jen ted nevim kde to bylo.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Omlouvám se, chtěl jsem napsat „česnek a okurku“. Taky za malé „t“ a pžíjemné svátky. / Píši pomalu, ale zato mizerně. Sorry.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky-velebinko

Vůbec nepochybuji, že to bude dobré. Co mi na tom vadí je ten zavádějící název a země původu. Řecký totiž není ani gyros, ani tzatziky. Gyrosů je ve vyhledavači 10, navíc ten Pepíčkův je skoro stejný /včetně tzatziků/. Ty tvé mají s řeckými společný jen česnek. Řecké obsahují skvělý řecký jogurt / v ČR nedostupná a nenahraditelná surovina/, česnek, nastrouhanou salátovou okurku a sůl.Posypané jsou oregánem a polité dobrým olivovým olejem. Ptal jsem se Řeků, je to moje zamilované jídlo. Takže je to něco ala… Ostatně Vlaďka to tak ve svém gyrosu má. Nic ve zlém, pžíjemné svátky preje

justen
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Řecký gyros s tzatziky

Jasně,dobrej lehoučkej recept třeba na léto. Z kuřete by to bylo taky fajn.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz