Recept Rebarborový salát (pro Býky)

(Hodnoceno 1x) glama Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rebarborový salát (pro Býky)

Postup

Oloupanou rebarboru nakrájíme na špalíky asi 5 cm dlouhé, zasypeme cukrem a necháme asi 30 min odležet. Pak reveň ve vlastní šťávě minut podusíme, scedíme, necháme okapat a vychladnout. Rozložímedo mísy Hořčici smícháme s citronovou šťávou, přidáme víno a po kapkách zašleháváme olej. Napěněnou zálivku osolíme a promícháme s kudrnkou. Bílky jemně nasekáme a přidáme do zálivky Žloutky prolisujeme do salátu, zalijeme zálivkou a sypeme mandlemi

Recept je z kategorií: Saláty

Nahlásit recept

  • 11.04.02 vloženo
  • 11207x zobrazeno

Ingredience

  • 800 g reveně
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička pikantní hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého vína
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce jemně nakrájené kudrnky
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 20 g mandlí nebo ořechů
  • sůl

Doporučená příloha

  • jemné bílé pečivo, opečené toasty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 29.5.15 14:56

  • Na úvod Autorka opomněla v ingrediencích napsat sůl, v postupu ji má. Zato v postupu jí „utekl“ čas dušení. Ten je podle kuchařky, ze které recept s největší pravděpodobností pochází (A. Pinková, Receptář ve znamení zvěrokruhu, recept pod názvem Reveňový salát, množství pro 4 osoby), stanoven na 5 minut.
  • Rebarborový základ Protože se mi množství cukru v receptu zdálo dost málo (počítám-li se scezováním vzniklé šťávy), dala jsem dvojnásobek. I přes to podušená rebarbora byla dost kyselá :think: .
  • Zálivka Je vynikající! Navíc jsem přidala střik bílého vinného octa a trochu cukru. Určitě budu používat na listové saláty :palec: .
  • Dokončení Nemaje mandlí (ani krčních :lol: ), posypala jsem sekanými vlašskými ořechy. Ty vhodně svoji sladkostí doplnily nakyslou zálivku. Žloutky jsem pojala rustikálněji. Místo lisování přes síto jsem je rozdrobila a ležérně jimi salát posypala (à la Jamie Oliver).

Celkově mě salát nikterak nenadchl. Vskutku je kyselý dost silně; asi nejsem tak otrlá :nevim: . Na talíři jsem jej doplnila listovými saláty, ředkvičkami a dalším vejcem na tvrdo doufaje, že se kyselost jaksi „naředí“. Nenaředila :mrgreen: ! Hrdinně jsem s povrchu ozobala ořechy s vejcem a zálivkou, přidané saláty, ředkvičky a vejce. K tomu na ochutnání dvě lžíce rebarbory – víc to vážně nešlo! Jako přílohu jsem zvolila toustíky z bílého pečiva.

Jsem na chuť rebarbory zvyklá, dělám z ní kompoty, rosol a koláče. Tato úprava je však velké zklamání. Kdo máte odvahu, vyzkoušejte. Třeba vám zachutná :mavam: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Rebarborový salát (pro Býky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rebarborový salát (pro Býky)

jau
457 příspěvků 6.6.15 06:21

@Eja U rebarbory se konzumují pouze řapíky, a to tepelně opracované, nikdy syrové. Listové čepele rebarbory obsahují jedovaté sloučeniny včetně kyseliny šťavelové. Připravují se z ní mimo jiné moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Z Wikipedie.

Eja
3884 příspěvků 5.6.15 17:07

Tak jsem tak před chvílí krájela řapík celeru ( na chleba s žervé jako svačinku, protože mám na něco chuť :mrgreen: )… a vzpomněla jsem si na rebarboru…asi ten tvar těch plátků…Už jsem přemýšlela, proč Ti salát nechutnal - a nebudu ho zkoušet…možná paradoxně cukr naopak zvýrazní kyselost a kousky jsou moc velké.
Ale mi tak napadlo, zítra poreferuji až koupím rebarboru. Tenoučké plátky řapíků celeru a tepelně neupravené rebarbory, zálivku přibližně dle receptu a pak uvidím co k tomu…plátky jahůdek :think:
Uvidím při průběžném ochutnávání, možná řapík a rebarboru spařím vařící vodou nebo trochu posolím a nechám odležet nebo to nechám jen tak…rozhodně rebarbora v salátu je výzva…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chilli se sojovým masem

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Ořechový koláč Ořechový koláč
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz