Recept Rebarborový koláč "Very Cheesy"

(Hodnoceno 3x) zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rebarborový koláč

Úvod

Do koláčové formy o průměru 28 cm nebo do obdélníkové formy. Zdroj: internetový magazín Yummy

Postup

Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, oloupeme - ne úplně, ponecháme vždy jeden proužek slupky mezi dvěma - nakrájíme na špalíky podle velikosti formy, dáme do mísy a pocukrujeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Necháme pustit šťávu. Troubu předehřejeme na 180°C. Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme cukr moučku, celé vejce, okolo rozmístíme nakrájené máslo a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny. Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru necháme okapat na sítku. Máslo rozpustíme. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a Lučinu a dobře promícháme. Přidáme vanilku, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a mouku. Stále opatrně promícháváme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Vyndáme těsto z chladna, rozvrstvíme na něj tvarohovou hmotu, poklademe rebarborou, kterou lehce potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru. Pečeme 50 minut. Podáváme vychladlé nebo vychlazené, pocukrované nebo ne.

Recept je z kategorií: Koláče Moučníky

Nahlásit recept

  • 29.05.12 vloženo
  • 39304x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod +odležení rebarbory

Ingredience

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukr moučka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g másla, nakrájeného na kousky
  • 1 vejce

Náplň:

  • asi 400 g rebarbory
  • 80 g másla
  • 2 vejce - žloutky, bílky zvlášť
  • 40 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu - okapaného
  • 100 g Lučiny
  • 25 g hladké mouky
  • vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • špetka nastrouhané citrónové kůry
  • špetka soli

Na závěr:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • trochu rozpuštěného másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 22.8.17 15:25

Výborný koláč!

Odkaz na uvaření

jcs1 2.6.12 15:14

Přidali jsme na koláč ještě čerstvé jahody. Výborné!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 31.5.12 16:22

Od chvíle, co je tu ten koláč zveřejněný, jsem nad ním každý den „slintala“ a dnes už jsem se neudržela, vlítla na zahradu, trochu pročesala rebarboru a vrhla se na to :)
Koláčovou formu nemám, na plech by to nestačilo, tak jsem vzala větší dortovou formu a bylo to akorát ;)
Jediný problém nastal v teplotě a době pečení (což je na fotce viditelné…) Naše trouba je totiž velice výkonná, přitom je to dost starý model…
Takže pro naši troubu platí 150 stupňů a pouze 40 - 45 minut. Já ten první pokus odchytla po třiceti pěti minutách při uvedené teplotě a už bylo málem po koláči…
Ale naštěstí to bylo jen povrchové a nestihlo to chytit tu nahořklou chuť…
Ten tvarohovo-lučinový krém je super, díky za tento zajímavý recept, určitě jej ještě udělám, je to jednoduché a dobré, rebarbory máme celou plantáž ;)
Příště zkusím dvojitou dávku, aby bylo na celý velký plech.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 29.5.12 19:45

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Rebarborový koláč "Very Cheesy"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rebarborový koláč "Very Cheesy"

daduuja
1150 příspěvků 7.6.14 21:46

Lyduško, je v podstatě stejný jako recept zebulon, jen větší :-) a je výborný, předpečené těsto zůstane křupavé i pod nádivkou a spojení rebarbory a tvarohu je pro mne nebe v hubě :-)

Lyduska
402 příspěvků 7.6.14 19:26

@daduuja Tvoj koláč musí byť výborný.

daduuja
1150 příspěvků 7.6.14 18:32

Koláč má v naší rodině tradici už třetí generace :-)
Babička i mamka ho pekly v koláčové formě, protože rebarbory bylo po zavařování kompotu a marmelády každý rok málo a tak koláč byl tak jednou max. 2× v rebarborové sezóně.
A protože já nezavařuju, ani marmeládu nedělám, tak si koláč peču na velký plech :-)
Křehké těsto dělám z 600g polohrubé mouky, 400g másla a 170g moučkového cukru a dvou vajec.
Tvarohovou náplň ze dvou tučných a jednoho obyčejného tvarohu, přidávám 230ml kysané smetany, dva žloutky a ze dvou bílků sníh, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, moučkový cukr a do tvarohové směsi zamíchám šťávu, kterou pustila pocukrovaná rebarbora.
Těsto vyválím na velký plech, teda spíš ho prstama roztlačím po celé ploše na výšku asi 0,5cm a dám předpéct naslepo do vyhřáté trouby na 180°C asi na 10 minut.
Potom naliji tvaroh a oloupanou, odkapanou sladkou rebarboru, nakrájenou na 1,5cm špalíčky, rebarbory hodně, aby byl tvaroh zakrytý, ze zbytku těsta vyválím štangličky a dám navrch jako mřížku. Peču na 180°C asi 25 minut, rebarbora musí zůstat na skus :-)
Vydatně pocukrovat, většinou stihne úplně vychladnou tak třetina :-)

Zuzka1973
2374 příspěvků 1.6.12 08:03

@casino
No, to já taky… ;)
Vím, že se mi vzhledově nepovedl :oops: Ale chuťově je moc dobrý. Teď už vím, co a jak přímo na naši troubu a dokonce mně to dokopalo k tomu, že jsem ještě večer objednala koláčovou formu, ona ta dortová se jmenuje dortová oprávněně… já ji použila jako nouzovku.
Tak hezký den vám i autorce receptu :kytka:

casino
4497 příspěvků 31.5.12 22:29

No, já ho vidím jinak… ;)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.5.12 18:27

Mas ho krasny, Zuzko. Mela jsem to podobne, jako ty - kdyz jsem ten recept objevila, byla ale sezona rebarbory jeste v nedohlednu, takze jsem slintala asi mesic :- )). Diky!

Zuzka1973
2374 příspěvků 31.5.12 16:27

Tak pěkný, jako ty, ho nemám… ale vážně je moc dobrý, díky :kytka:
Když oni ti mí zmlsanci neradi rebarboru v celku, tak jsem ji musela „nacetlovat“ na špalíčky…

di
2453 příspěvků 30.5.12 17:17

Tak z toho nakonec byly mačkané jahody s jogurtem a cukrem, koláč dcéra při premiéře prvních letošních jahod odmítla.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.5.12 15:03

Nicim jste se me nedotkla, jen se snazim odpovedet zevrubne.

O jahodach jsem taky uvazovala, ale prislo mi lito je pect tak dlouho. Tvarohova napln je ale moc dobra, tak je priste dam navrch uz upeceneho kolace a poleju nejakym kyselejsim zele.

di
2453 příspěvků 30.5.12 14:47

Zébulon, jestli jsem se Vás nějak dotkla, moc se omlouvám, nemyslela jsem to tak; vždyť píšu, že koláč musí být moc dobrý.
Já asi dnes spáchám něco jahodového (rebarboru mi totiž doma, ti holomci, nejedí), v poledne jsem na trhu koupila pěkné první české jahody, už se těším.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.5.12 14:26

Recept jsem nasla ve francouzskem casopise, i ve francouzstine se jmenoval takhle, nemam duvod to menit. S kazdou jinou informaci bych si vymyslela. Navic mi to pripada jako naprosto nepodstatna vec. Abych byla uplne korektni - Lucina v tom puvodnim receptu nebyla, pochopitelne. Byl tam St. Moret.

di
2453 příspěvků 30.5.12 13:12

No, nic mi po tom není, ale pokud je země původu Francie, nemělo by v názvu být spíš napsáno (La tarte) „très fromageuse“ nebo tak něco?
Jinak koláč jako takový může být moc dobrý, o tom není sporu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz