Recept Rebarborový koláč "Very Cheesy"

(Hodnoceno 3x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rebarborový koláč

Úvod

Do koláčové formy o průměru 28 cm nebo do obdélníkové formy.

Zdroj: internetový magazín Yummy

Postup

Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, oloupeme - ne úplně, ponecháme vždy jeden proužek slupky mezi dvěma - nakrájíme na špalíky podle velikosti formy, dáme do mísy a pocukrujeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Necháme pustit šťávu.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme cukr moučku, celé vejce, okolo rozmístíme nakrájené máslo a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny.

Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru necháme okapat na sítku. Máslo rozpustíme. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a Lučinu a dobře promícháme. Přidáme vanilku, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a mouku. Stále opatrně promícháváme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vyndáme těsto z chladna, rozvrstvíme na něj tvarohovou hmotu, poklademe rebarborou, kterou lehce potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.

Pečeme 50 minut.

Podáváme vychladlé nebo vychlazené, pocukrované nebo ne.

Recept je z kategorií: Koláče Moučníky



Nahlásit recept

  • 29.05.12 vloženo
  • 34104x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod +odležení rebarbory

Ingredience

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukr moučka
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g másla, nakrájeného na kousky
  • 1 vejce

Náplň:

  • asi 400 g rebarbory
  • 80 g másla
  • 2 vejce - žloutky, bílky zvlášť
  • 40 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu - okapaného
  • 100 g Lučiny
  • 25 g hladké mouky
  • vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
  • špetka nastrouhané citrónové kůry
  • špetka soli

Na závěr:

  • 2 lžíce třtinového cukru
  • trochu rozpuštěného másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bajoo 22.08.17 15:25

Výborný koláč!

Odkaz na uvaření

jcs1 02.06.12 15:14

Přidali jsme na koláč ještě čerstvé jahody. Výborné!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 31.05.12 16:22

Od chvíle, co je tu ten koláč zveřejněný, jsem nad ním každý den „slintala“ a dnes už jsem se neudržela, vlítla na zahradu, trochu pročesala rebarboru a vrhla se na to :)
Koláčovou formu nemám, na plech by to nestačilo, tak jsem vzala větší dortovou formu a bylo to akorát ;)
Jediný problém nastal v teplotě a době pečení (což je na fotce viditelné…) Naše trouba je totiž velice výkonná, přitom je to dost starý model…
Takže pro naši troubu platí 150 stupňů a pouze 40 - 45 minut. Já ten první pokus odchytla po třiceti pěti minutách při uvedené teplotě a už bylo málem po koláči…
Ale naštěstí to bylo jen povrchové a nestihlo to chytit tu nahořklou chuť…
Ten tvarohovo-lučinový krém je super, díky za tento zajímavý recept, určitě jej ještě udělám, je to jednoduché a dobré, rebarbory máme celou plantáž ;)
Příště zkusím dvojitou dávku, aby bylo na celý velký plech.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 29.05.12 19:45

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Rebarborový koláč "Very Cheesy"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1140 příspěvků 07.06.14 21:46

Lyduško, je v podstatě stejný jako recept zebulon, jen větší :-) a je výborný, předpečené těsto zůstane křupavé i pod nádivkou a spojení rebarbory a tvarohu je pro mne nebe v hubě :-)

 
Lyduska
353 příspěvků 07.06.14 19:26

@daduuja Tvoj koláč musí byť výborný.

 
daduuja
1140 příspěvků 07.06.14 18:32

Koláč má v naší rodině tradici už třetí generace :-)
Babička i mamka ho pekly v koláčové formě, protože rebarbory bylo po zavařování kompotu a marmelády každý rok málo a tak koláč byl tak jednou max. 2× v rebarborové sezóně.
A protože já nezavařuju, ani marmeládu nedělám, tak si koláč peču na velký plech :-)
Křehké těsto dělám z 600g polohrubé mouky, 400g másla a 170g moučkového cukru a dvou vajec.
Tvarohovou náplň ze dvou tučných a jednoho obyčejného tvarohu, přidávám 230ml kysané smetany, dva žloutky a ze dvou bílků sníh, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, moučkový cukr a do tvarohové směsi zamíchám šťávu, kterou pustila pocukrovaná rebarbora.
Těsto vyválím na velký plech, teda spíš ho prstama roztlačím po celé ploše na výšku asi 0,5cm a dám předpéct naslepo do vyhřáté trouby na 180°C asi na 10 minut.
Potom naliji tvaroh a oloupanou, odkapanou sladkou rebarboru, nakrájenou na 1,5cm špalíčky, rebarbory hodně, aby byl tvaroh zakrytý, ze zbytku těsta vyválím štangličky a dám navrch jako mřížku. Peču na 180°C asi 25 minut, rebarbora musí zůstat na skus :-)
Vydatně pocukrovat, většinou stihne úplně vychladnou tak třetina :-)

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 01.06.12 08:03

@casino
No, to já taky… ;)
Vím, že se mi vzhledově nepovedl :oops: Ale chuťově je moc dobrý. Teď už vím, co a jak přímo na naši troubu a dokonce mně to dokopalo k tomu, že jsem ještě večer objednala koláčovou formu, ona ta dortová se jmenuje dortová oprávněně… já ji použila jako nouzovku.
Tak hezký den vám i autorce receptu :kytka:

 
casino
4474 příspěvků 31.05.12 22:29

No, já ho vidím jinak… ;)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.05.12 18:27

Mas ho krasny, Zuzko. Mela jsem to podobne, jako ty - kdyz jsem ten recept objevila, byla ale sezona rebarbory jeste v nedohlednu, takze jsem slintala asi mesic :- )). Diky!

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 31.05.12 16:27

Tak pěkný, jako ty, ho nemám… ale vážně je moc dobrý, díky :kytka:
Když oni ti mí zmlsanci neradi rebarboru v celku, tak jsem ji musela „nacetlovat“ na špalíčky…

 
di
2451 příspěvků 30.05.12 17:17

Tak z toho nakonec byly mačkané jahody s jogurtem a cukrem, koláč dcéra při premiéře prvních letošních jahod odmítla.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.05.12 15:03

Nicim jste se me nedotkla, jen se snazim odpovedet zevrubne.

O jahodach jsem taky uvazovala, ale prislo mi lito je pect tak dlouho. Tvarohova napln je ale moc dobra, tak je priste dam navrch uz upeceneho kolace a poleju nejakym kyselejsim zele.

 
di
2451 příspěvků 30.05.12 14:47

Zébulon, jestli jsem se Vás nějak dotkla, moc se omlouvám, nemyslela jsem to tak; vždyť píšu, že koláč musí být moc dobrý.
Já asi dnes spáchám něco jahodového (rebarboru mi totiž doma, ti holomci, nejedí), v poledne jsem na trhu koupila pěkné první české jahody, už se těším.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.05.12 14:26

Recept jsem nasla ve francouzskem casopise, i ve francouzstine se jmenoval takhle, nemam duvod to menit. S kazdou jinou informaci bych si vymyslela. Navic mi to pripada jako naprosto nepodstatna vec. Abych byla uplne korektni - Lucina v tom puvodnim receptu nebyla, pochopitelne. Byl tam St. Moret.

 
di
2451 příspěvků 30.05.12 13:12

No, nic mi po tom není, ale pokud je země původu Francie, nemělo by v názvu být spíš napsáno (La tarte) „très fromageuse“ nebo tak něco?
Jinak koláč jako takový může být moc dobrý, o tom není sporu.

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz