Recept Ražniči v kastrůlku

(Hodnoceno 2x) koudy Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Ražniči v kastrůlku

Postup

Název i recept mám od svého tchána, který toto výborné jídlo připravoval v litinovém kastrolu. My ho děláme v římském hrnci nebo remosce. Vezmeme kastrůlek podle počtu strávníků, na dno se dá lžíce másla ( do římského hrnce není třeba ). Dno se pokryje malými plátky naklepané krkovičky, vrstva se osolí a opepří. Na ni se naklade hojně cibule nakrájené na tenká kolečka nebo měsíčky.( když píšu hojně, tak tím myslím vrstvu, která zakryje maso ). Další vrstvu tvoří tenké plátky anglické slaniny. Mezitím si připravíme ochucený rajčatový protlak ( přisolí se a opepří, tchán říkával, že protlak musí být přesolený a přepepřený až skoro k nepoživatelnosti, doporučuji napoprvé raději méně soli a pepře, i když je pravda. že pokrm až neuvěřitelně sůl i pepř vstřebá). Touto směsí se vrstva slaniny potře. Na to se rozloží pokrájená uzenina, poté znovu krkovice a to se opakuje do libovolné výše. Končí se masem. Výhoda je, že se to může připravit třeba už v pátek, dát do chladničky a v sobotu až přijde návštěva, se kastrůlek vloží do středně teplé trouby ( 180-200° C) a za 45 minut je hotovo. Pokrm se hodí hlavně na různé oslavy, kde z Vás budou všichni zůčastnění loudit recept ( Mnohokrát vyzkoušeno)

Recept je z kategorií: Krkovička

Nahlásit recept

  • 10.12.06 vloženo
  • 46555x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30+45 min

Ingredience

  • Vepřová krkovice
  • anglická slanina.
  • párek nebo klobása
  • cibule.
  • rajčatový protlak.
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • Chleba a pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Hellgate 15.11.13 21:29

super, opravdu labůžo

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.7.12 13:42

Sice jsem nepekla v kastrůlku, ale v zapékací misce a místo plátků masa jsem použila vepřový ořez… ale výsledek je vynikající :)
Pekla jsem to hodně pozvolna, aby se to provázalo a trpělivost opravdu „růže“ (v podobě velikááánské dobroty) přinesla…
Já měla s chlebem, hladovci s hranolkami.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

klaaarka 20.9.11 21:46

Opravdu vynikající, vyzkoušela jsem to v úpravách od Kamilia, jen bez zásmažky. Jako přílohu v troubě opečené brambory a moc jsme si pochutnali.

Diskuse k receptu Ražniči v kastrůlku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ražniči v kastrůlku

Pavelcivava
9 příspěvků 28.6.15 10:52
Ražničí v kastrůlku

Dodržel jsem postup dle receptu s pár změnami. Je to mňamka. Protlak jsem rozdělil trochou vlažné vody, osolil a opepřil, navíc jsem tam musel vmíchat aspoň lžičku cukru, jinak by to bylo kyselejší. S cukrem je to lepší, vymichal jsem jakoby takovou kašičku a zkoušel ochutnat dokud se mi chuť nezdála. Nedoporučuji protlak přesolit a přepepřit i tak je dostatečně slané jídlo. Skládal jsem vrstvy pečlivě na sebe, použijte pikantní maďarskou či uherskou klobásu. Poslední vrstva byla z cibule. Pekl jsem pozvolna a delší dobu cca hodinu a půl. Rendlík zakryl alobalem, na závěr ho odkryl. Krkovice potom byla moc měkoučká. Je to docela peprné ostré jídlo spíš pro chlapy. Doporučuji vrstvy zkrz vstřebávání peprnosti a bohatosti proložit vrstvy sem tam proužky smrkového ryzce.ale nezkoušel jsem :* :mavam:

jolana
5068 příspěvků 21.7.12 01:47

..robievam daco podobne..maso na vacsie kocky, klobasku na kolieska a slaninu opeprim, osolim, opaprikujem, kvapku kvalitneho kecupu a za 1 pl paradajkoveho pretlaku (+ feferonku) a davam aj paradajky na mesiaciky, vsetko premiesam, ulozim do pekacika na vrstvu hoodne pokrajanej cibule na mesiaciky. Zemiaky na hrubsie kolieska opeprim, osolim, opaprikujem, 1 PL paradajkoveho pretlaku a 1 pl oleja, premiesam a ulozim na maso… podlejem trochu vody, zakryjem alobalom a dam do rury..nakoniec odkryt a zapiect aj zhora…

klaaarka
222 příspěvků 20.9.11 21:45

Opravdu vynikající, vyzkoušela jsem to v úpravách od Kamilia, jen bez zásmažky. Jako přílohu v troubě opečené brambory a moc jsme si pochutnali.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Dnes jsme měli k obědu. místo rajského protlaku jsem použila marinádu z oleje, hořčice, pepře, soli, papriky, kari a sojové omáčky. Jinak jsem postup dodržela jako v receptu, Výsledkem bylo jídlo, za které mě všichni u stolu chválili.Jako přílohu jsme měli americké brambory , které mně přítel mé dcery prozradil fígl své babičky z Hradiště. Brambory ve slupce omyjeme kartáčkem, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do igelitového pytlíku, zakápneme asi lžící oleje, zasypeme kořením na americké brambory. A teď to v pytlíku důkladně protřeseme a promícháme, olej a koření se rovnoměrně rozvrství po čtvrtkách brambor, které vysypeme na plech a dáme do předehřáté trouby péct.Výsledek je úžasný, Libuše.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v pomalém hrnci. - Iva

Ivuš, děkuji za odpověď. Ražniči chci udělat za 14 dnů, čekám návštěvu 8 lidí, kteří si rádi na něčem dobrém pošmáknou. Toto se mi zdá k té příležitosti přímo ideální. Koupené masíčko je v mrazáku, nápad mám také, až přijde čas tak to spustím. Myslím, že k pití se bude hodit dobré pivečko. Tak už se těším. Zdraví Libuše.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Libuško, pokud mne paměť neklame, dávala jsem k tomu brambory, které vařím v mikrovlnce tj. oloupané, opláchnuté, bez zalití vodou, jen s 2 lžícemi oleje a solí. Takže pečené i americké zcela jistě skvěle tuto dobrotu doplní.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v Pomalém hrnci - Iva

Ivuš, myslíš, prosím Tě, šly by k tomu pečené nebo americké brambory. Zdraví Libuše. Díky.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v Pomalém hrnci

Vynikající…
Dala jsem vepřovou plec, uzenou krkovičku, anglickou slaninu napůl s uzeným pepřovým bokem, přihodila mezi to na kolečka pokrájenou bílou grilovací klobásu a místo protlaku hotovou omáčku na steaky. Kořenila jsem směsí 7 pepřů. Marinovala 24 hodin a za 4 hodiny na high vznikla převeliká mňamka.

drabekarnost
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Vážení přátelé dobrých pokrmů.Měl jsem tu čest být přítomen přímo hodokvasu,který pro své přátele připravil Kamilio.Ten nádherný koncert chutí bych opravdu přál každému fajnšmekrovi.Mistr kuchař sladěním všech ingrediencí -marmeláda,Coca-cola,whisky atd.-dosáhl naprosté dokonalosti. Vřele tento recept doporučuji.Jen malou připomínku-místo piva bych doporučil kvalitní červené vínko.Chuťové pohárky si tak déle udrží pocit blaženosti.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku Kamilio

ty jsi tam přidal tak prazvláštní kombinaci, že to budu muset snad vyzkoušet, abych ukojila svou zvědavost, jak to asi chutná:)

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Recept odzkoušen. Na společné posezení mých přátel (6 velkých porcí) jsem tento recept vybral jako ten pravý. S chutí šťávy jsem však po dopečení nebyl spokojen a chce to přece jenom drobné doladění. Podle mých zpovykaných chuťových buněk je výsledná šťáva nakyslá a chuťově chudá. Proto jsem si dovolil udělat drobné vylepšení. Po dopečení díla jsem vzniklou šťávu slil do kastrůlku, přidal 2 PL rybízové marmelády, 2 PL Coca-coly, 2 PL whisky, trochu zásmažky a chvíli provařil. Pak jsem zálivku vrátil do upečených dobrot a nechal do rána proležet. Výsledkem byl posun tohoto papání do extraligové kategorie a dlouhou dobu zněly po společné konzumaci jen slova chvály. Doporučuji gurmetům tento recept pro chlapské posezení s touto drobnou úpravou.

koudy
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Takže popořadě:

  • Pokud budete dělat v remosce, dejte pozor a´t se horní vrstva masa nepřipálí, je vhodné horní vrstvu v polovině pečení obrátit
  • V římském hrnci to opravdu trvá déle, navíc se musí dát do trouby studené nikoliv vyhřáté.
  • Jak servírovat? Jídlo pustí množství výborné šťávy, takže nabíráme odspodu velkou lžící nebo naběračkou, hodí se spíš na neformální oslavy ( viz příloha chléb a pivo)
Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Kdo má a vaří v římském hrnci, tak ví jak s tím naložit. Samozřejmě že čas bude určitě jiný - delší.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku, mamut,

v receptu je přece uvedený kastrůlek, římský hrnec je jenom jako alternativa! :-)

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Výsledek si dokážu představit a sliny mají hned poplach. Ale jak to servírovat? Jako dort na segmenty nebo vyříznout nějaké jiné tvary a klást na talíř na vysoko? Asi by to jako menu na oslavu mělo mít nějakou formu. Poraďte prosím nezkušenému. Díky!

Mamut
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Vyzerá to ozaj výborne, len mi príde dosť neuveriteľné, že by som naplnený rímsky hrniec položila z chladničky do trúby, a za 45 minút by bol pokrm hotový. Skôr by som to odhadovala na dve hodiny.

oldsoft
682 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

…a to já to zase vyrobím v remosce, jistě to půjde:-)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ražniči v kastrůlku

Tak tohle bude výborné, ukládám do oblíbených a určitě brzy vyzkouším v římském hrnci.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí živáňská

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz