Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
delisa Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. den umícháme žloutky se 150 g moučkového cukru a lžící amonia 2. den přidáme dalších 150 g moučkového cukru a hladkou mouku Těsto rozválíme na 1/2 cm plát a nožem krájíme proužky, které klademe na vymazaný plech. Pečeme v hodně předehřáté troubě, kterou po chvíli zmírníme. Hotové rakvičky několikrát propíchneme špendlíkem. Vychladlé zdobíme ušlehanou smetanou. Cukrářské amonium se dostane koupit buď v drogerii nebo v lékárně.
Recept je z kategorií: Moučníky
kafíčko
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rakvičky bez formiček
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Když už jsme v debatě o výrobě rakviček, včera jsem udělala první krok v přípravě těchto. Má některá zkušenost i s tímto receptem? Kolik je hodně předehřátá trouba? 200°C? Jo, vaření a pečení je věda!
245 příspěvků 25.1.09 03:43
rozhodně! Rakvičky a jak jsme v mládí říkali, k nim i věnečky! Pohřebáci musí mít smysl pro černý humor
Zdejsi pohrebaci jsou moji kamaradi. Casto mne zvou na veceri, kdyz maji nejake slavnosti (protoze s nimi spolupracuji a maji me radi), a tak si myslim, ze by nebylo spatne jim upect rakvicky. Bylo by to na tema… Co ty na to?
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Soni, na jeden žloutek z prostředně velkého vajíčka, tři mírně navršené polévkové lžíce pudrového cukru a jednu polévkovou lžíci naplněnou asi dva milimetry pod okraj horkou vodou. Všechno do jedné misky a šlehat a šlehat. Jestli už je to dost ušlehané zjišťuji tak, že olíznu a když už na jazyku necítím zrníčka cukru (tedy ony jsou vždycky malinko zrnité, ale nesmí být moc), tak je to dost. Do každé formičky naleju asi jednu třetinu. Dám do trouby rozpálené na 180 st. Celsia a po dvou, třech minutách ji stáhnu pod stovku a pak suším a suším, minimálně hodinu i víc.
V malých formičkách to funguje stoprocentně, ale jestli by šly takhle dělat rakvičky, to netuším, tam se té hmoty dává mnohem víc.
Na jeden zloutek 1 PL horke vody. ale kolik cukru na jeden zloutek? Muzes to napsat cele? Dekuji Sona
245 příspěvků 25.1.09 03:43
úplně bez mouky, jen žloutky, cukr, horká voda.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
to cesto máš bez múky? Alebo iba trocha?
Eleeenka, u nás je taký starý ľudový recept na pečivo - večerníky, večer sa šľahajú vajcia s cukrom, potom múka, robia sa kôpky na pečící papier. Do rána sa trocha roztečú do okrúhla. Taká okrúhla piškótka, na vrch orech.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
já dělám i kulaté placičky. Pak už to ani jako morbidní rakvička nevypadá…
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Já rakvičky nepeču, ale na vánoce dělám rakvičkové těsto jako cukroví do formiček na pracky. Nedávám ani prášek do pečiva ani nic jiného, jenom žloutky, moučkový cukr a na jeden žloutek jednu PL horké vody. Šlehám to na nejvyšší rychlost tak 20 minut a vyběhnou vždycky krásně. Formičky nevysypávám, jenom vytřu olejovým ubrouskem. Peču pár minut na vyšší teplotu a pak jenom suším.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
u nás na Slovensku je tento „morbídny“ múčnik v podstate málo známy…
Kamarátka v Prahe nás nimi ponúkla a moje dcéry to užaslé odmietli…
Určitě je recept bez amonia. Kdysi dávno jsem je dělávala do formiček, byly to žloutky šlehané strááášně dlouho s cukrem (možná i vodou) a minimum mouky - snad pár lžic. Plnilo se do formiček vymazaných vysypaných a vyběhly samy bez kypřidla. Jen se musely hlídat, protože se strkaly do horké trouby, aby se nespálily. Plnily se jen po dně, jinak vyběhly z formičky a pak to vypadalo, že se „nebožtíci“ dobývají na světlo
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Soňo, tenkrát se mi povedly bez formiček, pak jsem asi něco dělala špatně.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Povedly se mi jenom jednou, asi před 8 lety a pak jsem je vždy pokazila. Nevím, čím to je. Už je raději nezkouším, ale ráda bych. Jsou výborné.
Formicky na tom nic nemneni? Ja jich mam totiz hodne. Pry existuje i recept na rakvicky bez amonia. Je to pravda? Dekuji Sona
124 příspěvků 25.1.09 03:43
Jsou opravdu skvělé, ještě jsem ušlehala šlehačku a návštěva od nás odjížděla přeslazená a s receptem a www adresou Labužníka v kapse.
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušeno… a pohoda
)
Na míse se na nás usmívají nádherně nadýchané a křehké „rakvičky“ (i když moje duše estéta postrádá jednotnost tvarů jako u rakviček z formiček)
Při pečení radím dát dostatečně velké rozestupy, protože „rakvičky“ se skutečně hodně nafouknou
Díky za fajn recept
)