Recept Rakouský jablkový štrůdl

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rakouský jablkový štrůdl

Postup

V misce důkladně vypracujeme hladké těsto, až se na něm objevují malé vzduchové bublinky a nelepí se na stěny misky. Těsto přikryjeme utěrkou a uložíme na půl hodiny do chladu. Poté na pomoučené utěrce vyválíme plát těsta silný asi 2 mm. Pozor, aby se těsto neroztrhlo! Na másle opražíme strouhanku s mletými mandlemi do zlatohněda a nasypeme rovnoměrně na vyválené těsto, okraj těsta necháme neposypaný. Jádřinců zbavená oloupaná jablka nakrájíme na plátky a smícháme s rumem, skořicí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a rozinkami. Rovnoměrně rozmístíme na těsto. Pomocí podložené utěrky srolujeme a opatrně přeneseme na vymazaný plech. Potřeme mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě při 175 st. asi 40 minut. Po vyjmutí pocukrujeme.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 17.02.03 vloženo
  • 76245x zobrazeno

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 2 čajové lžičky oleje
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • Náplň:
  • 1,5 kg jablek
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 hrneček strouhanky
  • 1/2 hrnečku nastrouhaných mandlí
  • 1 hrneček rozinek
  • 3 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr, skořice
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • nastrouhaná citronová kůra
  • trochu mléka
  • moučkový cukr na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rakouský jablkový štrůdl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rakouský jablkový štrůdl

casino
4491 příspěvků 9.1.15 19:28

@ziggy
Zkuste místo kyselé vody dát víno, jedno jaké, třeba i kyselé :palec: :)

No, když vidím ten srazek na obrázku, tak bych neroloval a raději vytvořil dvojnásobné množství závinů :)

ziggy
3 příspěvky 9.1.15 15:03

Výborné těsto, já ho znám s octem, ale citron je mi příjemnější. :potlesk:

Renee
93 příspěvků 2.1.10 16:51
Re: Rakouský jablkový štrůdl

To je to, co jsem hledala! Těsto bez másla a bez mléka (kojenec je alergik) a bez ztuženého tuku, protože pro ten zas neoplývám nadšením já. Skvělé, odpoledne jdu na to…

rezeda
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Rakouský jablkový štrůdl

Dnes jsem ho zkusila a musím říct, že je výborný! Těsto mi připadá jako těsto na nudle, to mě zaujalo. Moc se mi na něm líbí, že je víceméně bez tuku. Já jsem neměla doma strouhanku, tak jsem místo ní použila kokos a to máslo, které tam je na opražení strouhanky jsem dala navrch. Asi tři-čtyři slabé plátky másla. Jinak vše podle receptu, kromě těch mandliček, ty jsem tam taky nedala. Ale za to hojně rozinky v rumu :-) Udělala jsem jednu obrovskou šišku, až jsem se bála, jestli se to upeče a upeklo.
Díky Pampeliško. Asi ho budu dělat častěji.

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Štrůdl po rakousku

v rakouských Alpách jsem jedla štrůdl, který připravovali tak, že jablka nakrájeli na větší kousky (nikoliv na plátky), smíchali s cukrem, skořicí, rozinkami namočenými v rumu a do toho rovnou nasypali strouhanku, vše lehce promíchali a takto připravenou směs dávali na pláty těsta. Myslím, že je to dobrý nápad, když jablka jsou na větší kusy a strouhanka zamíchaná rovnou do nich, pak lépe váže šťávu z jablek. Od té doby nedělám náplň do štrůdlu jinak a všichni si moc pošušňávají. Občas ještě přidám vlašské ořechy a to je pak extra dobrota :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz