Recept Rajská kořeněná pasta Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

To máte tak, někdy kolem Silvestra sáhnete po pytlíku semen, zaseju jen pár, aby byly brzo, si říkáte. Z balíčku jich vypadne víc, to nevadí, všechny stejně nevyklíčí a tak se stane, že v lednu máte šedesát rostlinek. To nevadí, si broukáte, některý chcípnou, ty malý zahodím, ono se to srovná. Okopáváte je párátkem a ony nechcípají a mají se k světu. Je tu duben, okna máte plná půlmetrových rostlin, to je přece škoda je vyhodit. Šup s nimi do skleníku. Letos je nechám jen na dva výhony, brumlám si do vousů, no jo, ale tahle má čtyři a všechny kvetou, přece ji neulomím v rozpuku mládí? Přijde srpen, rajských jsou kýble, ošatky, bedny, v září už nechcete rajské ani zahlédnout. Chodíte kolem rostlin, vybíráte jen ty nejlepší plody, tohle s tím flíčkem přece nebudu jíst, že jo? Tak co s nimi…

Postup

Vyberte tmavě vybarvené plody, měkké konzistence, takové státnické, říkám. Tedy vhodné k prokázání úcty voleným představitelům dobře mířeným hodem. Rajčatům jsem vykrájel bubáky, stlačil je pěstí do největšího kastrolu a ten postavil na litinovou plotýnku, protože jen tak se nepřipalují. Čtvrthodinka pod poklicí z nich vyloudí šťávu nevalné chuti, zato je jí hodně. Celý obsah jsem zamíchal, aby se do šťávy uvolnilo i něco dužniny a přelil do široké pánve. Na malém ohni vaříte, občas zamícháte, až se kapalina změní v lepivou masu. Přidáte strouhanou cibuli, pořádnou špetku italského koření, sůl, kápnete olej, ještě trochu ohně a to je vše. Vznikne hustá pasta ostře slano kyselé chuti s báječným tónem rajčat. Můžete si ji namazat na chleba s máslem, natírat s ní ciabattu nebo obyčejný rohlík, přidat do toho, či jiného. S kečupem toto nemá mnoho společného. Zmíněný posmívaný produkt je v nejlepším případě svařen na polovinu, tato pasta asi na osminu původního objemu. Konzervace je snadná. Pastu zavaříte do podlouhlého pytlíku a necháte zmrazit. Obsah nijak mrazem neztvrdne a lze snadno odělit potřebné množství. Zbytek z hrnce nevyhazujte. Po rozmixování vznikne dobrý základ omáček nebo polévek. Já vím, že to není žádný recept, spíš jen nápad. Zato chutný.

Koření jsem kdysi dostal od lepé Italky. Když ubývalo, zkusil jsem něco podobného dle udaného složení. Tak tedy: vezměte odhadem stejný díl sušených bylin, semelte v kafemlýnku a je hotovo. A které že? Bazalku, česnek, majoránku, oregano, rozmarýnu, tymián a vavřín.

Recept je z kategorií: Chuťovky



Nahlásit recept

  • 22.09.14 vloženo
  • 1640x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • Vyzrálá rajčata
  • sůl
  • olej
  • cibule
  • italské koření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rajská kořeněná pasta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1671 příspěvků 25.09.14 10:22

:potlesk: za nápad, :potlesk: za krásně napsaný recept :palec:

S chutí bych i vyzkoušela, ale letošní rajčatové nadělení je již zpracováno.

P. S. Rajčata vysévám až začátkem března, aby byla tak „akorát“ k výsadbě po květnových mrazících. Mám stejný „problém“, jako autor receptu - zasívám s tím, že při výsadbě polovinu vyhodím. Pak je mi těch sazeniček líto a sázím jako „nouzovku“ i do větších pevnějších pytlů :mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 23.09.14 18:57
+

Dlouho sem si na techle stránkách nepočet… :!

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz