Recept Rajčata po provensálsku trochu jinak

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájejte cibuli nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji ve větší pánvi. Rajčata překrojte na půl, šlupku propíchejte vidličkou (aby pak pustila šťávu) a řez potřete utřeným česnekem ze solí.

Až začne cibulka zlátnout, položte do pánve rajčata řezem dolů a míchejte opatrně tak, aby se vám nespálila cibule, ale aby se opekla rajčata. Po několika minutách obraťte a nechte opéci i druhou stranu rajčete.

Do hotového jídla přidejte spoustu petrželky, podle chuti osolte a opepřete, případně dodejte bylinky co máte po ruce.

Výborná lehká letní večeře či bohatá nedělní snídaně.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.08.08 vloženo
  • 3737x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 6 větších, pevných rajčat
  • 4 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 4 hrsti sekané petrželky
  • sůl
  • pepř
  • eventálně bylinky dle libosti

Doporučená příloha

  • pečivo s máslem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rajčata po provensálsku trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Tahle rajčata je lepší péct v troubě pod grilem. Na pánvi se dají připravit jako dušená a tam lze použít i konzervu.

 
Eja
3820 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

MI_LANe, zkusit to můžeš, ale současná kondice rajčat tomuto receptu moc nenahrává - zkusila bych možná nějaká španělská tmavě červené vejcovitého tvaru, někdy bývají v supermarketech. Ta mají tak ještě relativně výraznou chúť.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak - Ejo

souhlasím s Tebou; LABUŽNÍK je o jídle a o radosti z vaření i pojídání a vychutnávání uvařeného… Nebudu (a ani nechci!) se už proto k té (mně osobně nepříjemné) diskusi nijak vyjadřovat ani nijak reagovat.
Vždyť tento recept od „ou“ je fakt příjemně jednoduchý a vypadá skutečně chutně. Přemýšlím o jeho realizaci na Silvestra (neb Silvestra zá:,–(ně neslavím, někam se ukryji a poustevničím; nemám to umělé opilecké třeštění moc rád - na Silvestra ať pijí amatéři, profesionálové pijí po zbytek roku…)…

 
pastierka
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Zjistila jsem, že i na Labužníku se můžou objevit ukázky nepochopení. Nedá mi to: Paní inženýrko, pracuji také odborně a nemám předstírání ráda. Ale Vaše reakce se mi zdá přinejmenším nepřiměřená a nic nechápající. Především Vaše druhá reakce ukazuje, že jste skutečně nic nepochopila! Chtěla a musela jsem to napsat, ale to je také vše, nic víc již nechci. Souhlasím s protiklady, tedy vlastně jak s tím, co napsala Eja, tak s tím, co napsal casino. Dále však reagovat na tuto diskusi nebudu a naopak se budu věnovat hledání krásných receptů a kuchaření! Vždyť ten recept „Rajčata po provensálsku trochu jinak“ se mi líbí a klidně bych podepsala, co napsal MI_LAN, že to může být velmi chutné! A nezdá se to složité, což je prima, bude se to dobře vařit. Rajčata loupat nebudu.

 
casino
4473 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Vážená Eja, přeji krásný rok 2009 a více tolerance a smyslu pro humor a nadsázku. Já jsem si docela početl, i když ten guláš není zrovna o guláši…:-()

 
Eja
3820 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak- ing. Henychová

Vážená paní inženýrko Henychová, jak jste si jistě všimla, tento web je určen pro sdílení receptů a různých kulinářských fines. Jak jste si možná nevšimla, existuje tu i možnost posílat soukromé vzkazy a jde to poměrně jednoduše - prosím využijte tuto možnost, Vaše debata je zcela soukromá a nemá s kulinařením nic společného. Obtěžovat podobnými příspěvky lidi, kterých se to netýká, je mírně řečeno poněkud nevychované. Přeji krásný rok 2009 i se všemi Vašimi granty.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Milý pane MI_LANE,

Ano, zdá se, že obvinění z nedostatku smyslu pro humor a ironii bych měla považovat za horší než obvinění z nepoctivosti nebo neschopnosti. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku je zdá se, smysl pro humor tou nejvyšší kvalifikací a švejkovství tou nejideálnější morální kvalitou. Budete-li se toho držet, vždy se najde dost takových, co Vám budou tleskat a plácat Vás po rameni. Já se raději přidržím své poctivosti. Z podjatosti mě neobviňujte, řekla jsem jen, že si dám pozor na jakékoliv přiživování z Vaší strany. Pokud jste to myslel jako vtip, zajisté to bude zřetelné z jakékoliv grantové přihlášky, která vyjde z Vašeho pera.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak MI_LAN

škoda, že tu nejsou smajlíci s palcem nahoru, jeden bych ti poslal, nebo dva! Miloš

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak - Vážená ing. Kamilo Hen

Omlouvám se velice, pokud jsem se Vás dotkl! OVŠEM: Píšete, abych přesně citoval, že „těch, co se přiživují je v téhle zemi už trochu příliš mnoho“. Zdá se však také, že v této zemi na druhé straně není dostatek lidí, kteří mají smysl pro humor a ironii. Poněkud naivně jsem se domníval, že smysl pro humor je docela dobrá vlastnost - dokonce i pro vědeckého pracovníka. Ale abych vysvětlil dále (nyní již pro jistotu bez humoru a ironie, jelikož se zdá, že s tím bych neuspěl). Na osobních stránkách „ou“ je napsáno - abych citoval přesně - doslova toto: „Pracuji jako přiživuji se na grantu EQUAL“… A věřte mi, ani ve snu by mě nenapadlo z této věty usuzovat, že se někdo přiživuje skutečně; bral jsem to jako humornou nadsázku a také jsem se v humorné nadsázce pokusil odpovědět. No, nesetkalo se to s příznivým ohlasem; vidím, že si na humor budu muset dávat pozor! Nu což, někteří lidé se někdy pustí do druhých, aniž by přemýšleli a napočítali si do sta, než něco vyhrknou! Nenapadlo Vás, že jste mi mohla třeba Vašimi necitlivými větami ublížit? Představte si, kdybych informaci z osobních stránek „ou“ nebral jako humornou nadsázku, nýbrž bych reagoval podobně popudlivě jako Vy; jak by se „ou“ (o níž jsem přesvědčen, že na grantu EQUAL pracuje POCTIVĚ) asi cítila? Měla by radost? Nebylo by jí to líto? Nebo by si o mně naopak pomyslela něco nelichotivého? Nevím, neznám ji. Ale umím vycítit humor a ironii a nevyskočím hned jako popudlivý čertík. Nevím, jak moc ´podjatě´ budete posuzovat mé případné žádosti o grant; a popravdě řečeno, je mi to jedno. Nejsem si (v obecné rovině, samozřejmě, nikoli v rovině osobní - neznám Vás) úplně jist objektivitou lidí, kteří nemají smysl pro ironii a humor…

 
Kamila.Henychova
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Milý pane MI_LANE,

ráda bych Vás upozornila, že na grantech našeho programu (rozuměj EQUAL) se nikdo přiživovat nebude. Je tady dost skutečné práce, na níž stále chybí prostředky. Asi to není úplně spravedlivé k Vašemu regionu, ale na všechny granty ze Slezka si dám velký pozor, aby každý proposal, který by jen trochu připomínal Vás, Váš nick nebo jakékoliv přiživování, byl okamžitě vyřazen z procesu rozhodování o podpoře. Nejsem nějaká zvláštní netýkavka, ale těch, co se přiživují je v téhle zemi už trochu příliš mnoho.
Zdravím Ing. K. Henychová

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak - ou

souhlasím s jak s Tebou, tak s ejou; rozhodně v tomto receptu rajčata neloupat. Může to být velmi chutné!
A nemáš recept na přiživování se na grantu EQUAL? Rád bych si ho přečetl (ostatně, ono těch grantových programů je více…) Já nedávno s jedním grantem (nikoli EQUAL, alébrž jiný grantový program) skončil…

 
Eja
3820 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Rajčata v tomto případě rozhodně neloupat, ve výsledné fázi to nemá bát kaše, ale opečené půlky rajčat s cibulkou a bylinkami. Znám to i ve verzi, kdy se po otočení rajčat na každou porci rozklepne vajíčko a nechá ztuhnout.

 
Ou
49 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

V tom okamžiku rajčata na pánviče patrně ztratí tvar a rozpliznout se mezi cibulku.

O vlánině ve šlupce ani nemluvě…

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

není to bez zajímavosti, leč ptám se, není pak rozumnější rajčiny spařit a oloupat?Miloš

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz