Recept Rajčata po provensálsku trochu jinak

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájejte cibuli nadrobno a nechte zesklovatět na olivovém oleji ve větší pánvi. Rajčata překrojte na půl, šlupku propíchejte vidličkou (aby pak pustila šťávu) a řez potřete utřeným česnekem ze solí.

Až začne cibulka zlátnout, položte do pánve rajčata řezem dolů a míchejte opatrně tak, aby se vám nespálila cibule, ale aby se opekla rajčata. Po několika minutách obraťte a nechte opéci i druhou stranu rajčete.

Do hotového jídla přidejte spoustu petrželky, podle chuti osolte a opepřete, případně dodejte bylinky co máte po ruce.

Výborná lehká letní večeře či bohatá nedělní snídaně.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.08.08 vloženo
  • 3667x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 6 větších, pevných rajčat
  • 4 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 4 hrsti sekané petrželky
  • sůl
  • pepř
  • eventálně bylinky dle libosti

Doporučená příloha

  • pečivo s máslem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rajčata po provensálsku trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Tahle rajčata je lepší péct v troubě pod grilem. Na pánvi se dají připravit jako dušená a tam lze použít i konzervu.

 
Eja
3806 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

MI_LANe, zkusit to můžeš, ale současná kondice rajčat tomuto receptu moc nenahrává - zkusila bych možná nějaká španělská tmavě červené vejcovitého tvaru, někdy bývají v supermarketech. Ta mají tak ještě relativně výraznou chúť.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak - Ejo

souhlasím s Tebou; LABUŽNÍK je o jídle a o radosti z vaření i pojídání a vychutnávání uvařeného… Nebudu (a ani nechci!) se už proto k té (mně osobně nepříjemné) diskusi nijak vyjadřovat ani nijak reagovat.
Vždyť tento recept od „ou“ je fakt příjemně jednoduchý a vypadá skutečně chutně. Přemýšlím o jeho realizaci na Silvestra (neb Silvestra zá:,–(ně neslavím, někam se ukryji a poustevničím; nemám to umělé opilecké třeštění moc rád - na Silvestra ať pijí amatéři, profesionálové pijí po zbytek roku…)…

 
pastierka
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Zjistila jsem, že i na Labužníku se můžou objevit ukázky nepochopení. Nedá mi to: Paní inženýrko, pracuji také odborně a nemám předstírání ráda. Ale Vaše reakce se mi zdá přinejmenším nepřiměřená a nic nechápající. Především Vaše druhá reakce ukazuje, že jste skutečně nic nepochopila! Chtěla a musela jsem to napsat, ale to je také vše, nic víc již nechci. Souhlasím s protiklady, tedy vlastně jak s tím, co napsala Eja, tak s tím, co napsal casino. Dále však reagovat na tuto diskusi nebudu a naopak se budu věnovat hledání krásných receptů a kuchaření! Vždyť ten recept „Rajčata po provensálsku trochu jinak“ se mi líbí a klidně bych podepsala, co napsal MI_LAN, že to může být velmi chutné! A nezdá se to složité, což je prima, bude se to dobře vařit. Rajčata loupat nebudu.

 
casino
4463 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Vážená Eja, přeji krásný rok 2009 a více tolerance a smyslu pro humor a nadsázku. Já jsem si docela početl, i když ten guláš není zrovna o guláši…:-()

 
Eja
3806 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak- ing. Henychová

Vážená paní inženýrko Henychová, jak jste si jistě všimla, tento web je určen pro sdílení receptů a různých kulinářských fines. Jak jste si možná nevšimla, existuje tu i možnost posílat soukromé vzkazy a jde to poměrně jednoduše - prosím využijte tuto možnost, Vaše debata je zcela soukromá a nemá s kulinařením nic společného. Obtěžovat podobnými příspěvky lidi, kterých se to netýká, je mírně řečeno poněkud nevychované. Přeji krásný rok 2009 i se všemi Vašimi granty.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Milý pane MI_LANE,

Ano, zdá se, že obvinění z nedostatku smyslu pro humor a ironii bych měla považovat za horší než obvinění z nepoctivosti nebo neschopnosti. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku je zdá se, smysl pro humor tou nejvyšší kvalifikací a švejkovství tou nejideálnější morální kvalitou. Budete-li se toho držet, vždy se najde dost takových, co Vám budou tleskat a plácat Vás po rameni. Já se raději přidržím své poctivosti. Z podjatosti mě neobviňujte, řekla jsem jen, že si dám pozor na jakékoliv přiživování z Vaší strany. Pokud jste to myslel jako vtip, zajisté to bude zřetelné z jakékoliv grantové přihlášky, která vyjde z Vašeho pera.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak MI_LAN

škoda, že tu nejsou smajlíci s palcem nahoru, jeden bych ti poslal, nebo dva! Miloš

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak - Vážená ing. Kamilo Hen

Omlouvám se velice, pokud jsem se Vás dotkl! OVŠEM: Píšete, abych přesně citoval, že „těch, co se přiživují je v téhle zemi už trochu příliš mnoho“. Zdá se však také, že v této zemi na druhé straně není dostatek lidí, kteří mají smysl pro humor a ironii. Poněkud naivně jsem se domníval, že smysl pro humor je docela dobrá vlastnost - dokonce i pro vědeckého pracovníka. Ale abych vysvětlil dále (nyní již pro jistotu bez humoru a ironie, jelikož se zdá, že s tím bych neuspěl). Na osobních stránkách „ou“ je napsáno - abych citoval přesně - doslova toto: „Pracuji jako přiživuji se na grantu EQUAL“… A věřte mi, ani ve snu by mě nenapadlo z této věty usuzovat, že se někdo přiživuje skutečně; bral jsem to jako humornou nadsázku a také jsem se v humorné nadsázce pokusil odpovědět. No, nesetkalo se to s příznivým ohlasem; vidím, že si na humor budu muset dávat pozor! Nu což, někteří lidé se někdy pustí do druhých, aniž by přemýšleli a napočítali si do sta, než něco vyhrknou! Nenapadlo Vás, že jste mi mohla třeba Vašimi necitlivými větami ublížit? Představte si, kdybych informaci z osobních stránek „ou“ nebral jako humornou nadsázku, nýbrž bych reagoval podobně popudlivě jako Vy; jak by se „ou“ (o níž jsem přesvědčen, že na grantu EQUAL pracuje POCTIVĚ) asi cítila? Měla by radost? Nebylo by jí to líto? Nebo by si o mně naopak pomyslela něco nelichotivého? Nevím, neznám ji. Ale umím vycítit humor a ironii a nevyskočím hned jako popudlivý čertík. Nevím, jak moc ´podjatě´ budete posuzovat mé případné žádosti o grant; a popravdě řečeno, je mi to jedno. Nejsem si (v obecné rovině, samozřejmě, nikoli v rovině osobní - neznám Vás) úplně jist objektivitou lidí, kteří nemají smysl pro ironii a humor…

 
Kamila.Henychova
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Milý pane MI_LANE,

ráda bych Vás upozornila, že na grantech našeho programu (rozuměj EQUAL) se nikdo přiživovat nebude. Je tady dost skutečné práce, na níž stále chybí prostředky. Asi to není úplně spravedlivé k Vašemu regionu, ale na všechny granty ze Slezka si dám velký pozor, aby každý proposal, který by jen trochu připomínal Vás, Váš nick nebo jakékoliv přiživování, byl okamžitě vyřazen z procesu rozhodování o podpoře. Nejsem nějaká zvláštní netýkavka, ale těch, co se přiživují je v téhle zemi už trochu příliš mnoho.
Zdravím Ing. K. Henychová

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak - ou

souhlasím s jak s Tebou, tak s ejou; rozhodně v tomto receptu rajčata neloupat. Může to být velmi chutné!
A nemáš recept na přiživování se na grantu EQUAL? Rád bych si ho přečetl (ostatně, ono těch grantových programů je více…) Já nedávno s jedním grantem (nikoli EQUAL, alébrž jiný grantový program) skončil…

 
Eja
3806 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

Rajčata v tomto případě rozhodně neloupat, ve výsledné fázi to nemá bát kaše, ale opečené půlky rajčat s cibulkou a bylinkami. Znám to i ve verzi, kdy se po otočení rajčat na každou porci rozklepne vajíčko a nechá ztuhnout.

 
Ou
49 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

V tom okamžiku rajčata na pánviče patrně ztratí tvar a rozpliznout se mezi cibulku.

O vlánině ve šlupce ani nemluvě…

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajčata po provensálsku trochu jinak

není to bez zajímavosti, leč ptám se, není pak rozumnější rajčiny spařit a oloupat?Miloš

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz