Recept Raha/Rahat Lukum pre Casino

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Raha/Rahat Lukum pre Casino

Úvod

Casino, ani sa mi nechce verit ze som ten slub dodrzala , vyhrabala recept a pripravila ,,,to mi vier..:)

Toto je typicka Raha…taka aka ma byt, ludova, vonava s Mastica..

Postup

Nemala som ryzovu mucku/skrob tak som pouzila kukuricny skrob..nemusi byt ryzova mucka popravde…mozno pridat kvapku ale naozaj len 1-2 kvapky citronovej stavy–ja som nedala..

Zaciname:
1.
Do kastrolika nalejeme vodu, dame cukor, skrob, so stipkou cukru roztlcenu masticu a mahlab a dame na ohen.

Miesame!

2. Ked zacina! masa hustnut znizime teplotu uplne na mierne..co najmiernejsie tak aby masa malinko prebublavala a neustale pomalinky premiesavame.

Masa prebublava do bubliniek asi tak 15 minut.

Neustale premiesavame a pozorujeme ze masa zacina byt sklovita a priezracnejsi­a…vid foto..

Asi po 20-2–30 minutach sa masa zacina viacej zoskupovat …neustale miesame az pokial nemame jednoliatu hmotu ktora sa nam pri miesani zoskupi do stredu a potom pomaly schadza ku okrajom..ked vezmeme medzi prsty ma sa lepit a tahat…mne trvalo polovicne mnozstvo 40 minut.. na konci varenia ma byt ako gula tuhnuceho silikonu a nema sa masa z varesky trhat ale husto huste liat..a je hotovo..

3.
Masu nalejeme do stvorcovej primeranej nadoby(takej aby masa bola vysoka aspon asi 2 cm) vymazanej olejom , zahladime navhlcenou spachtlou alebo navlhcenymi prstami nechame vychladnut a potom dame do chladu/chladnicky..

4.
Preklopime na dosku vysypanu prachovym cukrom zmiesanym s troskou (1 PL ) kukuricneho skrobu a krajame na stvorce.

Poznamka:
Pripravila som z polovicnej davky..na prste na fotke ukazujem uz trochu prechladnute a v hrnci je vidno uz prechladnutu masu..
Raha vysla vyborna, len mala byt o malinko menej na ohni..pokial som skocila pre mensiu misticku aby bola vyssia mi prebublala trosku viac ako treba..
Na skodu ci zle to nie je a vobec nevadi.. ale ak stuhne mala by byt trosku viac tahavejsia-na obrazku sice sedi ..ale mala byt viac sadnuta ako .. asi ako tucna baba ked sadne a pak sa usadi jej telo ..ked vezmeme dva bebe piskoty a stlacime ju medzi ne ma sa rozplasknut tahavo a nie pukat/trhat alebo ked ju jeme ma byt mlazgava na jazyku..ty Casino urcite vies co opisujem, ze ano..:-)

Vsimnite si: aby bola ako ma byt! vari sa na miernej teplote za pomaleho miesania a nie zrovna kratko..

Ja som dala na dno misticky pistacie kvoli lepsiemu obrazu..mozno dat aj mandle..co sa raci..:)..ale aj bez..ludova raha je bez ..

Vela zdaru vsetkym milovnikom Rahat Lukum…nie je v tom ziadna veda.. len pekne do toho…

Dobru chut! :)

Recept je z kategorií: Cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.09.13 vloženo
  • 3879x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 litra vody
  • 220 gr cukru
  • 1,5 PL kukuricny skrob
  • 2 PL ryzovej mucky
  • 2-3 zrnka mastica/mastic
  • Ku koncu varenia crknutie ruzovej vody
  • +2 crknutia vody z pomarancovaych kvetov...tieto dve ingrediencie podla chuti, kto ako rad.. dakto rad aj aromatickejsie
  • *potravinarska farba ruzova sa pridava na koniec, ked rozdelime masu a rychlo do druhej polovice primiesame farbu
  • *mozno odobrat trosku z vody a nahradit jablkovym/pomarancovym cistym filtrovanym nezahustenym cukrom sirupom/stavou
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Mastic_(plant_resin)

Doporučená příloha

  • arak

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 14.09.13 12:40

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Raha/Rahat Lukum pre Casino

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 16.09.13 14:09

..a snad pre zaujimavost..
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lokum

Vraj kvoli zkazenym zubom a niektori vravia ze chcel cukrovinky nie drahe, dobre a zvlastne a aby ih bolo vela prave kvoli prave haremu aby mal cim damy obdaruvavat. :mavam:.

 
jolana
5065 příspěvků 16.09.13 13:46

Casino, mno… toto je original Raha..mozno dat este Salep koren, ktory tam napriklad turci davaju (aj ked teraz uz nie) a trosku Mahlab-ten sa uz tiez daavno nedava…davno tam ziadny citron nedavali, si pis..ja to musim vediet, aj ked som za davnych cias v pasovom hareme netancila a on ma za ten tanecek z kostenej vykladanej krabice rahat nekrmil :mrgreen:…davno sa Raha pripravovala len pre tych hooore, hooore a balila sa do drahych vykladanych krabic..

Pozri, na Raha sfotenu..aby bola ako ma byt mali byt jej hrany viac sadnute–take oblejsie..vtip pripravit Rahat je prave v tom vediet kedy prestat-nielen v jej jedeni ale aj vo vareni..to je vse.. nic viac a nic -menej.
PS: mozno si ani pravu Raha ani nejedol mile casino,..pretoze teraz do nej davaju agar alebo zelatinu abo s citronom…popravde s citron. stavou sa vari uz hodne davno..ze vsim je to oovela rychlejsie totizto..

V hrnci ju mas naschval odfotenu.. nazorna ukazka ze stuhla na ohni viac ako treba, pretoze keby bola ako ma byt tak ostatky po nej su viac rozplasle/roz­lezene..do kelu, kopec cukru a este kolo toho tolko reci, uz ma zas z toho cukru zacali ominat zuby…mimochodom, manzel kol nej priam tancil a blahorecil ti prevelice.. :mrgreen:

Dodatok editovany, velice prevelice dolezity…mastica-arabska guma..prave mastica jej dava gumovitost..mne sa skoncila a mala som pofidernu mastica od kamosky..pretoze nie je mastica ako mastica..

Příspěvek upraven 16.09.13 v 13:56

 
casino
4473 příspěvků 16.09.13 13:10
Slušnost velí za dárek poděkovat…

… ale avšak, „Bojím se Danaů, i když přinášejí dary, ať je to cokoli“ :)
Jolana, tento recept (zvláště po tom, co jsem si s recepty na Rahat už zakusil) mi přijde jako taková piškuntálkovina v rámci našeho kočkování :hug:

Nic nepotěší víc, než cizí neštěstí :) Zatímco MilenaD tady v komentáři
udělala zkušenost se slepicemi :mrgreen: tak já podobnou se psy! Ano, jsou to ti stejní, co si TADY (poslední dva odstavce) sami léčili játra, která jsem jim zhuntoval vejci… Snad mě nikdo nenabonzuje, že týrám zvířata, ale tady tím „produktem“ jsem znovu krmil naši smečku. No, zase to dopadlo: Jeden má diabetickou nohu…, druhý, ježto soudek není k dispozici tak má na krku kanystřík s vodou, protože má furt žízeň…, a ten bígl, tak ten raději umřel :,(

Ale ffčíl vážně:
Chyba je asi v tom, že jsem před časem ochutnal pravé „loukoumi“. :palec:
Váš recept, ať čtu jak čtu, furt to vidím na přeslazený pudink :nevim:
Opravdu tam nepatří žádná kyselina která by cukr varem hydrolyticky invertovala??? :nevim:
Naposledy jsem vařil podle TOHOTO RECEPTU a zase to nebylo to pravé ořechové! Kdyby se to pořádně obarvilo, tak to mohlo být za holuby pro střelbu na skeet, a dokonce k opakovanému použití, protože je to pevné jak luteránská víra :)
No, možná mám jenom olšové ruce :nevim:
Dám si ffčíl voraz a možná se k receptu zase vrátím :nevim:
… pro jistotu, až se zbylá psiska trochu zmátoří :mrgreen:

zapomněl na obrázek:

Příspěvek upraven 16.09.13 v 13:17

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz