Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém stuhadle (strouhadle). Z kvasnic (droždí) a vlažného mléka za přidání trocha mouky necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek spolu s ostatními skladniky důkladně propracujeme a necháme vykynout. Těsto by mělo nabýt dvojnásobně. Lžicí (lžící, žící) vykrajujeme racuchy a smažíme na rozpáleném tuku
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
bílý kafe (melta se svařeným mlékem a do kafáče lžičku kondenzovanýho)
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
7.1.19 20:22
Bohužel vám to musím pohanět. Chuťově je to dost ubohé, vlastně to nechutná nijak. Možná je to tím, že člověk tak nějak podvědomě čeká známou bramborákovou kombinaci česnek - majoránka - kmín. Tady je ale cítit jen droždí, trocha cibule (tím hůř!) a spoooousta oleje. Klasický bramborák je nesrovnatelně lepší. Za mě velké mínus.
Líbí se mi16.3.15 00:15
Místo lněného semínka jsem dala loupaný a neloupaný sezam, cibuli jsem
nastrouhala, brambory použila půl na půl vařené a syrové a místo žitné
mouky jsem dala pohankovou a pohankové vločky. To červené je ruský vynález
- červená řepa s křenem.
Ať tak, nebo tak - tenhle recept je na metál! Dobře jsi ho, Zuzko,
vytáhla!
6.3.15 18:14
Kdyby šlo dát více hvězdiček - dám je bez váhání!
Je to dobrota převeliká.
Díky za super recept.
Cibuli jsem po nakrájení jen v sítu prolila horkou vodou z konvice a
osušila.
Lněná semínka zásadně vždy pomletá…
Těsto po vykynutí není takové, jako třeba na rohlíky - ale to je snad
jasné předem
Ale moc pěkně se díky tomu vykynutí ukrajuje a tvaruje lžící.
Peče se poměrně rychle, napřed jsem se zalekla toho množství po vykynutí:
už jsem si říkala, že to u sporáku zapustím kořeny, než to upeču Ale bez obav - šlo to opravdu rychle.
Mouku jsem měla žitnou, ale půl na půl hladkou žitnou a celozrnnou
žitnou. (Zbytky ze sáčků před dokoupením nových zásob )
Ale vážně dobrota!
Jen jsme neměla tak pěkné a šikovné fotomodely, jako autor - tak
nafoceno pouze ve fázi pečení a těsně před podáváním
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové
1150 příspěvků 23.3.15 21:35
@Zuzka1973 já zas nečetla diskuzi moc poctivě
těsto v teple kuchyně kynulo a ze
6 brambor jsem jich měla snad 20, ještě jedna leží na lince, tu dostane
ráno pes 
Ale na chuť není poznat jestli jsou brambory vařené nebo syrové a teď, když koukám na fotku Milošovo, tak asi ani na fotce se to nepozná. Jsou výborné, zkus ze syrových, já zase někdy až zbydou vařené, zkusím z nich
@daduuja Podle diskuze jsi mohla klidně dát do uvaření, sám autor níže v diskuzi píše, že sám pracoval také se syrovými brambory než ho z omylu vyvedl po telefonu kamarád, který ten omyl ale sám při konzumaci nepoznal

Zkusím také ze syrových, ještě tu mám půl pytle brambor z loňské úrody, tak se u nás nyní zkouší všelijaké dobroty z brambor.
1150 příspěvků 22.3.15 19:19
Milošu, všechno jsem udělala přesně dle pokynů, usmažila krásné kulaté zlatavé 15cm placky.

Když jsem chtěla přidat fotku pochopila jsem, že je všechno špatně, protože jsem neměla brambory vařené
Ale placky podávané s česnekovou zakysanou smetanou byly i tak strašně dobré
PS. Můj dvorní zahradník říká vžíce
A ještě - byla nahrazena i melta, takže fotku přidávám sem

Příspěvek upraven 22.03.15 v 22:19
Zase naskočilo moje foto místo toho autorského, které mě naladilo k tomu do Racuchů se pustit, ale už jsme psala adminům, aby to vrátili zpět…
Racuchy jsou vynikající
Všem doporučuju!
… i Ty Brute?!
935 příspěvků 23.4.09 04:28
Jen malá poznámečka. Lněná semínka se musí pomlet. Pokud je tam přihodíme celé, tak jak příjdou, tak i odejdou.
Prostě se nerozloží, tělo je neumí
zpracovat.
Veškeré úžasné živiny, co v nich jsou, skončí…ano, přesně tam.
551 příspěvků 23.4.09 03:29
v okoli Trencina sa robia z podobneho zemiakoveho cesta „beneše“…ale zemiakov sa dava menej a prida sa este lyzica-dve masla…zamiesi sa stredne tuhe cesto, necha vykysnut, rozvalka na 1 cm hruby plat, poharom sa vykrajavaju beneše, trosku sa roztiahnu, nechaju podkysnut a nasucho na liatinovej alebo inej panvici opekaju z oboch stran…hotove sa na minutku ponoria do osladeneho mlieka, daju sa do misy a posypu osladenym makom…podla potreby sa pokvapkaju zvysnym mliekom alebo maslom…ak sa robia na slano, potieraju sa podobne ako langose-cesnakom rozotretym so solou a zmiesanym s mastou a trochou vody
50 příspěvků 23.4.09 03:25
Žejo, hlavně Milošovi by jistě chutil.
2904 příspěvků 23.4.09 03:20
…teda ten špenát by tomu fakt neuškodil. Menej ako vodka.
50 příspěvků 23.4.09 03:13
Tak to vidíte, pohodová konstruktivní diskuse, Mrtvoly zůstávají v hrobech (prý si vzaly dovolenou) a pak že to nejde. Věčný problém jestli z vařených nebo syrových brambor je asi jako u švýcarských Rosti. Ale hlavně si Racuhy neumím představit bez špenátu.
Ty mě pěkně blbneš. Copak nevíš, že na to stačím sama? Takže teď jsou to brambory vařené a bude to tak i zítra?
Pa, Soňa.
Racuchy - typické polské národní jídlo na základě mouky, mléka sladkého nebo kysaného a kvasnic. V některých regionech byly připravovány z brambor nebo bramborové moučky. Typické „racuchy“ byly malé placičky s krájeným, nebo strouhaným jablkem. Dnes se podávají sypané moučkovým cukrem, nebo se šlehačkou, či marmeládou. V některých regionech se připravuje naslano.
Miloš čerpáno z: Kuchnia polska
Já jsem je dělal ze syrových, a byly jedlé, k vodce. Provedl jsem telefonisaci Andrzejovi a ten mou osobu nazval „durniem“, že z vařených - a při tom sám rozdíl nepoznal, když se tím cpal. Baszka-jeho žena mi poslala recepis na sladko: Vařené, vychladlé brambory postrouháme, přidáme 3 PL roztopeného másla, 3 žloutky, rozdrobíme kvasnice 40g, 2 dl smetany, 100g mouky,sůl do těsta zapracujeme sníh ze 3 bílků a necháme vykynout. Vykynuté těso vykrajujeme lžičkou a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme se šlehačkou.
8 příspěvků 22.4.09 22:47
Všimla jsem si, že inkrediencích jsou napsané bbambory uvařené. U nás se něco podobného dělá ke špenátu. Jde to i upéct v podobě jako vdolky, ale smažené je lepší.
právě jsem se dozvěděla „vedlejší“ cestou, že ty brambory jsou myšleny syrové. Aspoň tak mi to napsal autor gmp. O tekutině se ale nezmínil, tak nevím co s ní.
Ahoj, Soňa.
149 příspěvků 22.4.09 21:35
To by mě taky zajímalo. Ty brambory tipuju vařené, jinak by to asi odteklo (není tady nic o nějakém slévání přebytečné tekutiny).
můžu ty „skladníky“ propustit? Mně by totiž v tom těstíčku jejich montérky vadily. Určitě to bude moc dobré i bez nich. (Máš mě pořád rád, viď?)
Ale teď vážně, ty brambory strouháš syrové? Pa, Soňa.
Já nevím jak, kdo … ale já bych si recept v tomto podání prošpikovala švestkama a zapekla, ale to už by bylo něco jiného co? Ale mně to fakticky vadit nebude. A možná bych ty brambory dala napůl vařený a napůl syrový. Až se odhodlám … dám vědět. Všemu smaženému se teď trochu vyhýbám.
Lněné semínko mají i v DM drogerii (možná i Schlecker).
26 příspěvků 22.4.09 18:54
Na kilo brambor dvé kávové lžičky - asi to nic neudělá. Bude to asi příjemné na kousání
Mňam. Dík.
53 příspěvků 22.4.09 17:40
Tak jste mě namlsali, že jdu pro semínko taky. Jen mám menší obavy, abych pak po ztrávení netrávila tam, kam chodí i císař pán pěšky. Omlouvám se, nemyslím to zle. Ale lněné semínko se podává právě při … Nehrozí to.
50 příspěvků 22.4.09 17:32
Dík za radu, když chutnat nebude, vzpomenu na Krtečka a budou nové kalhoty s kapsama. To kafe jsem opravdu, ale opravdu k tomu pít nemínil.
Lněné semínko jsem koupil posledně v Tescu. Když nebude chutnat, tak to nasej, je to krásná kytka - trvalka. Ale to bílý kafe jsem k tomu opravdu, ale opravdu nikdá nepil. Miloš
4813 příspěvků 22.4.09 15:56
Milošku, to musí být dobrota.
Jen při čtení receptu jsem přibrala dvě kila.
50 příspěvků 22.4.09 15:29
Super Miloši,
Tohle je přesně ten typ receptu, kvůli kterým sem já i spousta dalších „gastronautů“ chodí. Jednoduché, a hlavně by mě v životě nenapadlo něco takového zkoušet. Osvěžení po zmatečných návodech, kterak nakydat na svíčkovou v trojobalu kečup. Jdu shánět lněné semínko.