Recept Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

(Hodnoceno 2x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Postup

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém stuhadle (strouhadle). Z kvasnic (droždí) a vlažného mléka za přidání trocha mouky necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek spolu s ostatními skladniky důkladně propracujeme a necháme vykynout. Těsto by mělo nabýt dvojnásobně. Lžicí (lžící, žící) vykrajujeme racuchy a smažíme na rozpáleném tuku

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.04.09 vloženo
  • 7313x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor, uvařených
  • 200 - 250 g žitné mouky
  • 2 KL lněného semínka
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 40 g droždí nebo kvasnic
  • 1 dl mléka vlažného
  • tuk na smažení
  • sůl, pepř, trocha cukru na kvásek

Doporučená příloha

  • bílý kafe (melta se svařeným mlékem a do kafáče lžičku kondenzovanýho)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.03.15 00:15

Místo lněného semínka jsem dala loupaný a neloupaný sezam, cibuli jsem nastrouhala, brambory použila půl na půl vařené a syrové a místo žitné mouky jsem dala pohankovou a pohankové vločky. To červené je ruský vynález - červená řepa s křenem.
Ať tak, nebo tak - tenhle recept je na metál! Dobře jsi ho, Zuzko, vytáhla!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.03.15 18:14

Kdyby šlo dát více hvězdiček - dám je bez váhání!
Je to dobrota převeliká.
Díky za super recept.

Cibuli jsem po nakrájení jen v sítu prolila horkou vodou z konvice a osušila.
Lněná semínka zásadně vždy pomletá…
Těsto po vykynutí není takové, jako třeba na rohlíky - ale to je snad jasné předem ;)
Ale moc pěkně se díky tomu vykynutí ukrajuje a tvaruje lžící.
Peče se poměrně rychle, napřed jsem se zalekla toho množství po vykynutí: už jsem si říkala, že to u sporáku zapustím kořeny, než to upeču :) Ale bez obav - šlo to opravdu rychle.

Mouku jsem měla žitnou, ale půl na půl hladkou žitnou a celozrnnou žitnou. (Zbytky ze sáčků před dokoupením nových zásob :) )
Ale vážně dobrota!

Jen jsme neměla tak pěkné a šikovné fotomodely, jako autor - tak nafoceno pouze ve fázi pečení a těsně před podáváním :D

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 16.10.12 22:18

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1134 příspěvků 23.03.15 21:35

@Zuzka1973 já zas nečetla diskuzi moc poctivě :-)
Ale na chuť není poznat jestli jsou brambory vařené nebo syrové a teď, když koukám na fotku Milošovo, tak asi ani na fotce se to nepozná. Jsou výborné, zkus ze syrových, já zase někdy až zbydou vařené, zkusím z nich :-) těsto v teple kuchyně kynulo a ze 6 brambor jsem jich měla snad 20, ještě jedna leží na lince, tu dostane ráno pes :-)

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 23.03.15 19:58

@daduuja Podle diskuze jsi mohla klidně dát do uvaření, sám autor níže v diskuzi píše, že sám pracoval také se syrovými brambory než ho z omylu vyvedl po telefonu kamarád, který ten omyl ale sám při konzumaci nepoznal :mavam:
Zkusím také ze syrových, ještě tu mám půl pytle brambor z loňské úrody, tak se u nás nyní zkouší všelijaké dobroty z brambor. :mavam:

 
daduuja
1134 příspěvků 22.03.15 19:19

Milošu, všechno jsem udělala přesně dle pokynů, usmažila krásné kulaté zlatavé 15cm placky.
Když jsem chtěla přidat fotku pochopila jsem, že je všechno špatně, protože jsem neměla brambory vařené :(
Ale placky podávané s česnekovou zakysanou smetanou byly i tak strašně dobré :-)

PS. Můj dvorní zahradník říká vžíce :-)

A ještě - byla nahrazena i melta, takže fotku přidávám sem :-) :mavam:

Příspěvek upraven 22.03.15 v 22:19

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 06.03.15 18:19

Zase naskočilo moje foto místo toho autorského, které mě naladilo k tomu do Racuchů se pustit, ale už jsme psala adminům, aby to vrátili zpět… :kytka:

Racuchy jsou vynikající :palec:
Všem doporučuju!

 
gmp
1603 příspěvků 23.04.09 17:54
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové-Mrakoplas

… i Ty Brute?!

 
tea63
935 příspěvků 23.04.09 04:28
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Jen malá poznámečka. Lněná semínka se musí pomlet. Pokud je tam přihodíme celé, tak jak příjdou, tak i odejdou. :-)) Prostě se nerozloží, tělo je neumí zpracovat.
Veškeré úžasné živiny, co v nich jsou, skončí…ano, přesně tam. :-))

 
gabi
551 příspěvků 23.04.09 03:29
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

v okoli Trencina sa robia z podobneho zemiakoveho cesta „beneše“…ale zemiakov sa dava menej a prida sa este lyzica-dve masla…zamiesi sa stredne tuhe cesto, necha vykysnut, rozvalka na 1 cm hruby plat, poharom sa vykrajavaju beneše, trosku sa roztiahnu, nechaju podkysnut a nasucho na liatinovej alebo inej panvici opekaju z oboch stran…hotove sa na minutku ponoria do osladeneho mlieka, daju sa do misy a posypu osladenym makom…podla potreby sa pokvapkaju zvysnym mliekom alebo maslom…ak sa robia na slano, potieraju sa podobne ako langose-cesnakom rozotretym so solou a zmiesanym s mastou a trochou vody

 
Mrakoplas
50 příspěvků 23.04.09 03:25
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Žejo, hlavně Milošovi by jistě chutil.

 
anickav
2904 příspěvků 23.04.09 03:20
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

…teda ten špenát by tomu fakt neuškodil. Menej ako vodka.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 23.04.09 03:13
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Tak to vidíte, pohodová konstruktivní diskuse, Mrtvoly zůstávají v hrobech (prý si vzaly dovolenou) a pak že to nejde. Věčný problém jestli z vařených nebo syrových brambor je asi jako u švýcarských Rosti. Ale hlavně si Racuhy neumím představit bez špenátu. :-)

 
noskovice
1323 příspěvků 23.04.09 02:40
Re: Racuchy ziemniaczane - Milošku,

Ty mě pěkně blbneš. Copak nevíš, že na to stačím sama? Takže teď jsou to brambory vařené a bude to tak i zítra?
Pa, Soňa.

 
gmp
1603 příspěvků 22.04.09 23:22
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Racuchy - typické polské národní jídlo na základě mouky, mléka sladkého nebo kysaného a kvasnic. V některých regionech byly připravovány z brambor nebo bramborové moučky. Typické „racuchy“ byly malé placičky s krájeným, nebo strouhaným jablkem. Dnes se podávají sypané moučkovým cukrem, nebo se šlehačkou, či marmeládou. V některých regionech se připravuje naslano.
Miloš čerpáno z: Kuchnia polska

 
gmp
1603 příspěvků 22.04.09 23:01
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Já jsem je dělal ze syrových, a byly jedlé, k vodce. Provedl jsem telefonisaci Andrzejovi a ten mou osobu nazval „durniem“, že z vařených - a při tom sám rozdíl nepoznal, když se tím cpal. Baszka-jeho žena mi poslala recepis na sladko: Vařené, vychladlé brambory postrouháme, přidáme 3 PL roztopeného másla, 3 žloutky, rozdrobíme kvasnice 40g, 2 dl smetany, 100g mouky,sůl do těsta zapracujeme sníh ze 3 bílků a necháme vykynout. Vykynuté těso vykrajujeme lžičkou a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme se šlehačkou.

 
lachtan
8 příspěvků 22.04.09 22:47
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Všimla jsem si, že inkrediencích jsou napsané bbambory uvařené. U nás se něco podobného dělá ke špenátu. Jde to i upéct v podobě jako vdolky, ale smažené je lepší.

 
noskovice
1323 příspěvků 22.04.09 22:06
Re: Racuchy ziemniaczane - Kvetko,

právě jsem se dozvěděla „vedlejší“ cestou, že ty brambory jsou myšleny syrové. Aspoň tak mi to napsal autor gmp. O tekutině se ale nezmínil, tak nevím co s ní.
Ahoj, Soňa.

 
Kvetka
149 příspěvků 22.04.09 21:35
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

To by mě taky zajímalo. Ty brambory tipuju vařené, jinak by to asi odteklo (není tady nic o nějakém slévání přebytečné tekutiny).

 
noskovice
1323 příspěvků 22.04.09 21:30
Re: Racuchy zemniaczane - Milošku,

můžu ty „skladníky“ propustit? Mně by totiž v tom těstíčku jejich montérky vadily. Určitě to bude moc dobré i bez nich. (Máš mě pořád rád, viď?)
Ale teď vážně, ty brambory strouháš syrové? Pa, Soňa.

 
bedla  22.04.09 20:46
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Já nevím jak, kdo … ale já bych si recept v tomto podání prošpikovala švestkama a zapekla, ale to už by bylo něco jiného co? Ale mně to fakticky vadit nebude. A možná bych ty brambory dala napůl vařený a napůl syrový. Až se odhodlám … dám vědět. Všemu smaženému se teď trochu vyhýbám.

 
toffo
244 příspěvků 22.04.09 20:07
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Lněné semínko mají i v DM drogerii (možná i Schlecker).

 
Zuzuana
26 příspěvků 22.04.09 18:54
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Na kilo brambor dvé kávové lžičky - asi to nic neudělá. Bude to asi příjemné na kousání :-) Mňam. Dík.

 
verule
53 příspěvků 22.04.09 17:40
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Tak jste mě namlsali, že jdu pro semínko taky. Jen mám menší obavy, abych pak po ztrávení netrávila tam, kam chodí i císař pán pěšky. Omlouvám se, nemyslím to zle. Ale lněné semínko se podává právě při … Nehrozí to. :)

 
Mrakoplas
50 příspěvků 22.04.09 17:32
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Dík za radu, když chutnat nebude, vzpomenu na Krtečka a budou nové kalhoty s kapsama. To kafe jsem opravdu, ale opravdu k tomu pít nemínil. :-)

 
gmp
1603 příspěvků 22.04.09 17:10
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Lněné semínko jsem koupil posledně v Tescu. Když nebude chutnat, tak to nasej, je to krásná kytka - trvalka. Ale to bílý kafe jsem k tomu opravdu, ale opravdu nikdá nepil. Miloš

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.04.09 15:56
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Milošku, to musí být dobrota.
Jen při čtení receptu jsem přibrala dvě kila.

 
Mrakoplas
50 příspěvků 22.04.09 15:29
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Super Miloši,
Tohle je přesně ten typ receptu, kvůli kterým sem já i spousta dalších „gastronautů“ chodí. Jednoduché, a hlavně by mě v životě nenapadlo něco takového zkoušet. Osvěžení po zmatečných návodech, kterak nakydat na svíčkovou v trojobalu kečup. Jdu shánět lněné semínko.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz