Recept Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

(Hodnoceno 3x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Postup

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém stuhadle (strouhadle). Z kvasnic (droždí) a vlažného mléka za přidání trocha mouky necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek spolu s ostatními skladniky důkladně propracujeme a necháme vykynout. Těsto by mělo nabýt dvojnásobně. Lžicí (lžící, žící) vykrajujeme racuchy a smažíme na rozpáleném tuku

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 21.04.09 vloženo
  • 8314x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor, uvařených
  • 200 - 250 g žitné mouky
  • 2 KL lněného semínka
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 40 g droždí nebo kvasnic
  • 1 dl mléka vlažného
  • tuk na smažení
  • sůl, pepř, trocha cukru na kvásek

Doporučená příloha

  • bílý kafe (melta se svařeným mlékem a do kafáče lžičku kondenzovanýho)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.01.19 20:22

Bohužel vám to musím pohanět. Chuťově je to dost ubohé, vlastně to nechutná nijak. Možná je to tím, že člověk tak nějak podvědomě čeká známou bramborákovou kombinaci česnek - majoránka - kmín. Tady je ale cítit jen droždí, trocha cibule (tím hůř!) a spoooousta oleje. Klasický bramborák je nesrovnatelně lepší. Za mě velké mínus.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.03.15 00:15

Místo lněného semínka jsem dala loupaný a neloupaný sezam, cibuli jsem nastrouhala, brambory použila půl na půl vařené a syrové a místo žitné mouky jsem dala pohankovou a pohankové vločky. To červené je ruský vynález - červená řepa s křenem.
Ať tak, nebo tak - tenhle recept je na metál! Dobře jsi ho, Zuzko, vytáhla!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.03.15 18:14

Kdyby šlo dát více hvězdiček - dám je bez váhání!
Je to dobrota převeliká.
Díky za super recept.

Cibuli jsem po nakrájení jen v sítu prolila horkou vodou z konvice a osušila.
Lněná semínka zásadně vždy pomletá…
Těsto po vykynutí není takové, jako třeba na rohlíky - ale to je snad jasné předem ;)
Ale moc pěkně se díky tomu vykynutí ukrajuje a tvaruje lžící.
Peče se poměrně rychle, napřed jsem se zalekla toho množství po vykynutí: už jsem si říkala, že to u sporáku zapustím kořeny, než to upeču :) Ale bez obav - šlo to opravdu rychle.

Mouku jsem měla žitnou, ale půl na půl hladkou žitnou a celozrnnou žitnou. (Zbytky ze sáčků před dokoupením nových zásob :) )
Ale vážně dobrota!

Jen jsme neměla tak pěkné a šikovné fotomodely, jako autor - tak nafoceno pouze ve fázi pečení a těsně před podáváním :D

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 16.10.12 22:18

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
daduuja
1144 příspěvků 23.03.15 21:35

@Zuzka1973 já zas nečetla diskuzi moc poctivě :-)
Ale na chuť není poznat jestli jsou brambory vařené nebo syrové a teď, když koukám na fotku Milošovo, tak asi ani na fotce se to nepozná. Jsou výborné, zkus ze syrových, já zase někdy až zbydou vařené, zkusím z nich :-) těsto v teple kuchyně kynulo a ze 6 brambor jsem jich měla snad 20, ještě jedna leží na lince, tu dostane ráno pes :-)

Zuzka1973
2297 příspěvků 23.03.15 19:58

@daduuja Podle diskuze jsi mohla klidně dát do uvaření, sám autor níže v diskuzi píše, že sám pracoval také se syrovými brambory než ho z omylu vyvedl po telefonu kamarád, který ten omyl ale sám při konzumaci nepoznal :mavam:
Zkusím také ze syrových, ještě tu mám půl pytle brambor z loňské úrody, tak se u nás nyní zkouší všelijaké dobroty z brambor. :mavam:

daduuja
1144 příspěvků 22.03.15 19:19

Milošu, všechno jsem udělala přesně dle pokynů, usmažila krásné kulaté zlatavé 15cm placky.
Když jsem chtěla přidat fotku pochopila jsem, že je všechno špatně, protože jsem neměla brambory vařené :(
Ale placky podávané s česnekovou zakysanou smetanou byly i tak strašně dobré :-)

PS. Můj dvorní zahradník říká vžíce :-)

A ještě - byla nahrazena i melta, takže fotku přidávám sem :-) :mavam:

Příspěvek upraven 22.03.15 v 22:19

Zuzka1973
2297 příspěvků 06.03.15 18:19

Zase naskočilo moje foto místo toho autorského, které mě naladilo k tomu do Racuchů se pustit, ale už jsme psala adminům, aby to vrátili zpět… :kytka:

Racuchy jsou vynikající :palec:
Všem doporučuju!

gmp
1603 příspěvků 23.04.09 17:54
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové-Mrakoplas

… i Ty Brute?!

tea63
935 příspěvků 23.04.09 04:28
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Jen malá poznámečka. Lněná semínka se musí pomlet. Pokud je tam přihodíme celé, tak jak příjdou, tak i odejdou. :-)) Prostě se nerozloží, tělo je neumí zpracovat.
Veškeré úžasné živiny, co v nich jsou, skončí…ano, přesně tam. :-))

gabi
551 příspěvků 23.04.09 03:29
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

v okoli Trencina sa robia z podobneho zemiakoveho cesta „beneše“…ale zemiakov sa dava menej a prida sa este lyzica-dve masla…zamiesi sa stredne tuhe cesto, necha vykysnut, rozvalka na 1 cm hruby plat, poharom sa vykrajavaju beneše, trosku sa roztiahnu, nechaju podkysnut a nasucho na liatinovej alebo inej panvici opekaju z oboch stran…hotove sa na minutku ponoria do osladeneho mlieka, daju sa do misy a posypu osladenym makom…podla potreby sa pokvapkaju zvysnym mliekom alebo maslom…ak sa robia na slano, potieraju sa podobne ako langose-cesnakom rozotretym so solou a zmiesanym s mastou a trochou vody

Mrakoplas
50 příspěvků 23.04.09 03:25
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Žejo, hlavně Milošovi by jistě chutil.

anickav
2904 příspěvků 23.04.09 03:20
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

…teda ten špenát by tomu fakt neuškodil. Menej ako vodka.

Mrakoplas
50 příspěvků 23.04.09 03:13
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Tak to vidíte, pohodová konstruktivní diskuse, Mrtvoly zůstávají v hrobech (prý si vzaly dovolenou) a pak že to nejde. Věčný problém jestli z vařených nebo syrových brambor je asi jako u švýcarských Rosti. Ale hlavně si Racuhy neumím představit bez špenátu. :-)

noskovice
1322 příspěvků 23.04.09 02:40
Re: Racuchy ziemniaczane - Milošku,

Ty mě pěkně blbneš. Copak nevíš, že na to stačím sama? Takže teď jsou to brambory vařené a bude to tak i zítra?
Pa, Soňa.

gmp
1603 příspěvků 22.04.09 23:22
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Racuchy - typické polské národní jídlo na základě mouky, mléka sladkého nebo kysaného a kvasnic. V některých regionech byly připravovány z brambor nebo bramborové moučky. Typické „racuchy“ byly malé placičky s krájeným, nebo strouhaným jablkem. Dnes se podávají sypané moučkovým cukrem, nebo se šlehačkou, či marmeládou. V některých regionech se připravuje naslano.
Miloš čerpáno z: Kuchnia polska

gmp
1603 příspěvků 22.04.09 23:01
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Já jsem je dělal ze syrových, a byly jedlé, k vodce. Provedl jsem telefonisaci Andrzejovi a ten mou osobu nazval „durniem“, že z vařených - a při tom sám rozdíl nepoznal, když se tím cpal. Baszka-jeho žena mi poslala recepis na sladko: Vařené, vychladlé brambory postrouháme, přidáme 3 PL roztopeného másla, 3 žloutky, rozdrobíme kvasnice 40g, 2 dl smetany, 100g mouky,sůl do těsta zapracujeme sníh ze 3 bílků a necháme vykynout. Vykynuté těso vykrajujeme lžičkou a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme se šlehačkou.

lachtan
8 příspěvků 22.04.09 22:47
Re: Racuchy ziemniaczane - Racuchy bramborové

Všimla jsem si, že inkrediencích jsou napsané bbambory uvařené. U nás se něco podobného dělá ke špenátu. Jde to i upéct v podobě jako vdolky, ale smažené je lepší.

noskovice
1322 příspěvků 22.04.09 22:06
Re: Racuchy ziemniaczane - Kvetko,

právě jsem se dozvěděla „vedlejší“ cestou, že ty brambory jsou myšleny syrové. Aspoň tak mi to napsal autor gmp. O tekutině se ale nezmínil, tak nevím co s ní.
Ahoj, Soňa.

Kvetka
149 příspěvků 22.04.09 21:35
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

To by mě taky zajímalo. Ty brambory tipuju vařené, jinak by to asi odteklo (není tady nic o nějakém slévání přebytečné tekutiny).

noskovice
1322 příspěvků 22.04.09 21:30
Re: Racuchy zemniaczane - Milošku,

můžu ty „skladníky“ propustit? Mně by totiž v tom těstíčku jejich montérky vadily. Určitě to bude moc dobré i bez nich. (Máš mě pořád rád, viď?)
Ale teď vážně, ty brambory strouháš syrové? Pa, Soňa.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.04.09 20:46
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Já nevím jak, kdo … ale já bych si recept v tomto podání prošpikovala švestkama a zapekla, ale to už by bylo něco jiného co? Ale mně to fakticky vadit nebude. A možná bych ty brambory dala napůl vařený a napůl syrový. Až se odhodlám … dám vědět. Všemu smaženému se teď trochu vyhýbám.

toffo
244 příspěvků 22.04.09 20:07
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Lněné semínko mají i v DM drogerii (možná i Schlecker).

Zuzuana
26 příspěvků 22.04.09 18:54
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Na kilo brambor dvé kávové lžičky - asi to nic neudělá. Bude to asi příjemné na kousání :-) Mňam. Dík.

verule
53 příspěvků 22.04.09 17:40
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Tak jste mě namlsali, že jdu pro semínko taky. Jen mám menší obavy, abych pak po ztrávení netrávila tam, kam chodí i císař pán pěšky. Omlouvám se, nemyslím to zle. Ale lněné semínko se podává právě při … Nehrozí to. :)

Mrakoplas
50 příspěvků 22.04.09 17:32
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Dík za radu, když chutnat nebude, vzpomenu na Krtečka a budou nové kalhoty s kapsama. To kafe jsem opravdu, ale opravdu k tomu pít nemínil. :-)

gmp
1603 příspěvků 22.04.09 17:10
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Lněné semínko jsem koupil posledně v Tescu. Když nebude chutnat, tak to nasej, je to krásná kytka - trvalka. Ale to bílý kafe jsem k tomu opravdu, ale opravdu nikdá nepil. Miloš

esmeralda
4813 příspěvků 22.04.09 15:56
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Milošku, to musí být dobrota.
Jen při čtení receptu jsem přibrala dvě kila.

Mrakoplas
50 příspěvků 22.04.09 15:29
Re: Racuchy zemniaczane - Racuchy bramborové

Super Miloši,
Tohle je přesně ten typ receptu, kvůli kterým sem já i spousta dalších „gastronautů“ chodí. Jednoduché, a hlavně by mě v životě nenapadlo něco takového zkoušet. Osvěžení po zmatečných návodech, kterak nakydat na svíčkovou v trojobalu kečup. Jdu shánět lněné semínko.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz