Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept je podle pařížské pekařky (dříve advokátky :- ) ) Catherine Kluger. Vypadá to trochu složitě, ale není to tak hrozné, navíc se skoro všechno dá připravit dopředu. Těsto jsem si upravila podle sebe, tohle mám vyzkoušené.
Připravíme těsto - mouku dáme na vál, přidáme špetku soli, případně mák nebo jiné sypké ochucovadlo, nakrájíme dokola studené másla, uprostřed uděláme důlek, ve kterém rozmícháme pár lžic ledové vody a rychle zpracujeme těsto, až se vytvoří hladká hmota. Uděláme z ní kouli a dáme na hodinu odpočinout do chladna. Těsto lze udělat i v robotu, všichni to tvrdí, ale já to ještě nezkoušela, mám raději práci rukama :- ). Troubu předehřejeme na 160°C. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou nebo dortovou formu 22-24 cm, vytvoříme hezké vyšší okraje, těsto propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, pokryjeme fazolemi, čočkou nebo jinou zátěží (viz foto) a pečeme cca 30 minut. Po této době formu vyndáme z trouby, odstraníme alobal i zátěž. Takto vytvořený korpus můžeme použít buď hned, nebo si ho připravit dopředu a použít až těsně před přípravou koláče. Na náplň nejdřív smícháme mléko, smetanu, celá vejce se špetkou soli a pepře. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek, položíme slupkou nahoru na plech a dáme na dvacet minut pod gril, až z větší části zčernají. Přendáme do misky, přetáhneme fólií a po asi dvaceti minutách snadno oloupeme (nespěcháme-li, můžeme papriky nechat úplně vychladnout, loupání je pak příjemnější, člověk si nepálí prstíky). Česnek oloupeme, citron omyjeme a nastrouháme kůru z poloviny najemno. Jednu papriku nakrájíme na proužky, necháme stranou, zbylé dáme do mixéru nebo podobného přístrojku spolu s citrónovou kůrou, česnekem, mandlemi, olejem a octem. Osolíme, opepříme a mixujeme, až získáme jemnou homogenní hmotu. Troubu opět nastavíme na 160°C. Předpečený korpus potřeme kozím sýrem, poklademe proužky paprik. Paprikovou směs dobře smícháme se směsí vajec, smetany a mléka a nalijeme na proužky paprik. Posypeme proužky bazalky. Pečeme cca 45 minut.
Recept je z kategorií: Slané koláče
salát a lehké červené
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
7.12.12 17:12
Vynikající! Místo kozího sýra, který by u nás nejspíš nikdo nejedl, jsem dala žervé. Příště jen udělám větší množství směsi s paprikou (forma na koláč má moc velký průměr, takže mám všechny koláče nízké).
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Quiche s krémem z grilovaných paprik
395 příspěvků 20.1.15 22:21
Tak to není quiche a je to tarte nebo česky koláč. Lepší? Bohužel už to nemohu v názvu opravit, Borisi, bude to muset stačit takhle : -). Ale ten shovívavý tón si paní advokátka nezaslouží, je to opravdový koláčový talent, až budete v Paříži, zkuste k ní zajít.
2452 příspěvků 20.1.15 16:23
No, nejsem Zébulon, ani Hippolyta, nicméně jakés-takés vysvětlení ohledně " quiche " jsem našla, stačí to tak?
@BorisMicek vítám Tě, hezky jsi to tu rozjel
s mylně uvedenou kuchyní dvou receptů máš
pravdu, ale „quiche“ je slaný koláč. Nedávno jsem tu vedli dost
bouřlivou debatu na téma, jak má vypadat quiche lotrinský, alsaský apod.,
tak tohle je QUICHE paní advokátky 
Tohle není Quiche. Nechť se to nazývá jakkoliv, jen ne Quiche. Fantazii se meze nekladou. Toto je prostě koláč paní advokátky.
5068 příspěvků 27.9.12 09:32
..ked uz je rec o grilovanych paprikach..
Diky, jolano. Ancovicky mam rada, muze to byt dobre, zajimavy napad. Ja je davam na cibulovy kolac s cernyma olivama. Tak dobrou chut, jestli jeste neco zbylo!
5068 příspěvků 25.2.12 10:26
Zebulon, kedze sa jeden znamy chvalil ancovickami zrovna ked som pripravovala tento uzasny pokrm, tak som pridala susene paradajky a pokladla ancovickami miesto pruzkov paprik…mala som navstevu co rybicky akehokolvek druhu rada ..co ti budem vraviet, nikto nic nevravel bez slova za pomoci posunkov sa pytalo, pivom ciernym sa zapilo .. nestihala som krajat namojvieru..vdaka
Díky za vysvětlení, jolano.
5068 příspěvků 26.4.11 23:01
Zebulon, susene alebo cerstve..ake mam poruke- take dam. Prdopec nie. To drozdie prave da vonu a cesto je krehkejsie. Ked mam hosti cestom vykladam formu na tenko. Ale ked len pre nas tak davam viac/hrubsie . Mame radi ked je cesto citit..cize ked je do coho zahryznut
Zostali tri kusky a dosli nam dvaja kamosi, len
ich tak zlupli v okamihu a na tretom sa vyslovene natahovali…s ciernymi
olivami je bozsky..:)
jolano, na sladké koláče taky dělám těsto jinak, u těch slaných mi přijde jenom jako taková skořápka, která má držet náplň pohromadě :- ). Tím droždím myslíš sušené droždí, nebo spíš prdopeč?
5068 příspěvků 26.4.11 18:27
Zebulon, naozaj lahodna inspiracia
Papriky som mala.. takze urobila paprikovy
krem+feferonka.Dala som len vajicka a feta syr.Na spodok ziadny syr. Najrv som
uvazovala ze dam balkan miesto kozieho, ale kedze som mala hodne paprik, tak som
od toho upustila. Pruzky papriky pokladla na vrch.Zajedavame ciernymi olivami.
A uz ho skoro niet.
Fajitu mame radi 

Na dalsi recept sa tesim
Pekny tyzden
PS: Na slane kolace robim cesto podobne,niekedy pridam zltok a drozdie-nie vela, naozaj malicko..cesto je potom take..onakvejsie, krehkejsie aj vonu ma potom inu…:)
Příspěvek upraven 26.04.11 v 18:32
To jsem moc ráda, že jsem tě aspoň inspirovala :- ). Ta paní dělá desítky druhů koláčů a všechny jsou vlastně variantami tohohle. Až nějaký vyzkouším, zase přidám. Chystám se na jeden na způsob fajita.
5068 příspěvků 26.4.11 16:02
Zebulon, vdaka za recept
recept som sice nedodrzala, ale aj tak je
vysledok bajecny 
Esme, neříkej dvakrát

Jen pod tímhle receptem jsou pouhé tři příspěvky bez chybičky
4813 příspěvků 26.4.11 00:18
Di, díky za rozšíření mé slovní zásoby a též za ostatní kterým jsi udělala neskonalou radost a pomohla jim v léčení jejich komplexů.
Ale přísnost musí být!!!!
Jen doufám že budou používat tento přísný metr na každého bez rozdílu.
…a než se v tom někdo opět pozná, nepište mi. Opravdu to myslím všeobecně…
parles, měla jsem to napsat, já vím. Přidala jsem fotky (proč jsem je udělala? Že bych předvídala nějakou podobnou diskuzi??), jak postupovat při pečení korpusu. casino mi nedávno psal, že se zátěž dávat nemusí. To je pravda, nemusí, jde to i tak. Ale takhle má člověk jistotu, že se mu těsto nikde nepropadne (okraje) nebo nevyboulí (prostředek). Francouzi říkaj „cuire a blanc“, neboli „na bílo“, což tak nějak vystihuje vzhled těsta po předpečení.
glamo a wydro, že si nedáte pokoj. Střílíte na slepo.
Spíš dohromady, není to předložka a podst. jméno, ale příslovečná spřežka, alespoň jsme se to tak učili, kdysi.
Di, v tomto případu je to asi sporné, i když já se přikláním k dohromady
Zatížit jde i mincemi.
Příspěvek upraven 25.04.11 v 11:14
2452 příspěvků 25.4.11 11:10
Jsem ráda, že jsem Vám udělala radost a máte z toho druhé Vánoce, resp. vlastně Velikonoce.
wydra,

Preklep?
Néééé…
Lze tak i tak
di, na slepo ? Preklep?
parles: kromě toho, že správně gramaticky je pouze „naslepo“ (ono žádné slepo neexistuje)
to, kromě toho, co už esmeralda napsala, má
hlavně význam v tom, že při pečení se dno koláče nezvedne, nevyboulí,
ale zůstane ploché a připravené na náplň 

2452 příspěvků 25.4.11 09:56
esme: pečení na slepo
4813 příspěvků 25.4.11 01:48
Parles, nevím jaký výraz se používá v českém jazyce, v angličtině je to Blind-baking.
Neupečené těsto se zatíží fazolemi, nebo kuličkami z ložiska a peče se bez náplně.
Zátěž se pak odstraní, korpus se naplní a peče dále.
Tento postup se používá když obsah koláče potřebuje kratší pečící dobu než těsto, nebo když je náplň moc mokrá a těsto pod ní by se neupeklo a také by zůstalo mokré.
Nějak jsem nepochopil ty fazole a čočku…