Recept Qidre/Gedre

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Qidre/Gedre

Postup

Jahnacinu umyjeme, nechame dobre okapat, osusime. Na kazdy kusok struhneme muskatovy oriesok, stipocka skorice ,ukladame do misy a prekladame celym novym korenim,malymi vetcickami rozmarynu, tymianu, bobkovy list a stvrtkami citronu. Prikryte ulozime do chladnicky na den az dva. Pred pripravou cele korenie, vetvicky, citron a bobkovy list odstranime.

Do medenej nadoby alebo rimsky hrniec sa da ghee a maso. Zakryje sa poklickou (davno cestom) alebo castejsie alobalom a da sa do chlebovej pece na okraj.
Po hodine a pol (podla veku masa) sa hrniec vyberie , maso s cesnakom sa vyberie, prida sa okorenena ryza premiesana s cicerom ktora sa premiesa v hrnci s tukom, vrati sa naspat do pece na 10-15 minut, znova sa vyberie, premiesa, na vrch sa pouklada maso s cesnakom, zaleje sa bud vyvarom alebo vodou, prikryje a vrati sa spat do pece. Tam ostane este hodinu a pol az dve.

Podava sa na velkom taci posypane zlatavymi na ghee oprazenymi mandlami a piniovymi orieskami. K tomu biely jogurt a salat z paradajok, cibule a uhoriek– vsetko nakrajane na malinke kocky, osolene stipkou soli a poliate citronovou stavou.

Mozeme to pripravit aj doma v rure.

Dobru chut :)

PS:Su oblasti kde sa cicer pridava a oblasti kde sa pripravuje bez ciceru.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.04.10 vloženo
  • 4979x zobrazeno

Ingredience

  • jahnacina , najlesie krk a krkovicka nareezana na vacsie kusy (podla poctu osob)
  • ryza podlhovasta (podla poctu osob)
  • cesnak olupany cely
  • ghee/prepustene maslo
  • cicer cely uvareny do polovice
  • nove korenie mlete (najviac)
  • cierne korenie mlete
  • skorica mleta
  • muskatovy orech
  • kardamon mlety stipka
  • mleta paliva paprika (kto rad)
  • sol

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:57

Diskuse k receptu Qidre/Gedre

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.12.10 20:42

DanaJ, dnes jsem vařila něco podobného podle rp. http://www.labuznik.com/…necim-masem/ . Měla jsem na to jeden jehněčí krček, který měl celkem 800g. No a masa na něm bylo, že jsem to ve dvou bez problémů snědli.

 
jolana
5065 příspěvků 07.12.10 10:26

Glamo, veru tak :palec: ..pokial som odpisala s vecnym odskakovanim, tak si odpovedala..dakujem :)
Pekny den :)

 
jolana
5065 příspěvků 07.12.10 10:18

Dano, pocita sa s davkovanim na osobu..cize podla toho kolko zjete a kolko vas je co do poctu..ale namatkovo: kus masa asi medzi tych 150 gr -200 gr na osobu (ja pocitam na osobu kusy masa dva)…a 1/2 salky ryze na osobu…cesnak sa uklada s masom najprv do hrnca, potom sa vyberie a ulozi sa navrch ryze ako je napisane v recepte..a davkujes ho podla vlastneho vkusu a vkusu spolustolovni­kov…v tomto co je na obrazku bola cela palicka cesnaku, ale je tam aj ked sa nezda myslim 5 ci 6 kilo masa ked nie viac asi..
Ahoj a pekny den :)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.12.10 10:16

DanaJ, zkusím ti odpovědět..
Kolik masa…no a pro kolik lidí to budeš vařit? Na osobu počítej cca 150-200g. Pro dva uvař třeba z půl kila, z třiceti deka snad nemá ani smysl to vařit…nesníte všechno? Tak zbyde a dojí se druhý den…Pro šest lidí budeš potřebovat kilo, či přes kilo masa..záleží na tom, jací jsou jedlíci..
Já obvykle vařím tak, že mám kus masa a podle něj přizpůsobuji množstvích dalších ingrediencí..
Krkem a krkovicí Jolana chtěla označit druh masa - žádné kotletky či kýta, ale „podřadnější“ druh.
Podobné je to s rýží i cizrnou, podle počtu osob, množství masa..
Kolik česneku…jak ho máte rádi a odkud je…český je snad 2× silnější než čínský. Pak těžko říci přesně. Buď opatrnější a maximálně si řekneš, že česneku dáš příště víc… :-D
Myslím, že tohle jídlo v zemi jeho původu těžko kdy odměřoval na lékárnických váhách a tak je to s vařením většinou vždy, ale je mi jasné, že člověk potřebuje občas upřesnění, pokud vůbec nemá představu nebo je začátečník..
Ale určitě to zvládneš i bez vážení :mrgreen:

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.12.10 09:03

Recept mne zaujal, ale protože neumím pracovat s jehněčím, tak by mě zajímalo množství ingrediencí. To má být celý krk a krkovice? Česneku stroužek nebo celá palice? Fakt nemám představu. :oops:
Jo a chybí Ti v postupu, kdy se dává česnek. ..jestli při naložení masa nebo až při vaření. Ale to bych řekla, že při vaření. :-)

 
Frantiska
927 příspěvků 05.04.10 06:30
Re: Qidre/Gedre

pro ty, kteri jako ja netusi co je cicer

Cizrna (Cicer) je rozsáhlý rod bobovitých rostlin. Jeden druh, cizrna beraní (Cicer arietinum), byl domestikován a je pěstován jako luštěnina. Po celém světě je známo přibližně 43 druhů

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuře na medu Kuře na medu
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz