Recept Qidre/Gedre

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Qidre/Gedre

Postup

Jahnacinu umyjeme, nechame dobre okapat, osusime. Na kazdy kusok struhneme muskatovy oriesok, stipocka skorice ,ukladame do misy a prekladame celym novym korenim,malymi vetcickami rozmarynu, tymianu, bobkovy list a stvrtkami citronu. Prikryte ulozime do chladnicky na den az dva. Pred pripravou cele korenie, vetvicky, citron a bobkovy list odstranime.

Do medenej nadoby alebo rimsky hrniec sa da ghee a maso. Zakryje sa poklickou (davno cestom) alebo castejsie alobalom a da sa do chlebovej pece na okraj.
Po hodine a pol (podla veku masa) sa hrniec vyberie , maso s cesnakom sa vyberie, prida sa okorenena ryza premiesana s cicerom ktora sa premiesa v hrnci s tukom, vrati sa naspat do pece na 10-15 minut, znova sa vyberie, premiesa, na vrch sa pouklada maso s cesnakom, zaleje sa bud vyvarom alebo vodou, prikryje a vrati sa spat do pece. Tam ostane este hodinu a pol az dve.

Podava sa na velkom taci posypane zlatavymi na ghee oprazenymi mandlami a piniovymi orieskami. K tomu biely jogurt a salat z paradajok, cibule a uhoriek– vsetko nakrajane na malinke kocky, osolene stipkou soli a poliate citronovou stavou.

Mozeme to pripravit aj doma v rure.

Dobru chut :)

PS:Su oblasti kde sa cicer pridava a oblasti kde sa pripravuje bez ciceru.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.04.10 vloženo
  • 4926x zobrazeno

Ingredience

  • jahnacina , najlesie krk a krkovicka nareezana na vacsie kusy (podla poctu osob)
  • ryza podlhovasta (podla poctu osob)
  • cesnak olupany cely
  • ghee/prepustene maslo
  • cicer cely uvareny do polovice
  • nove korenie mlete (najviac)
  • cierne korenie mlete
  • skorica mleta
  • muskatovy orech
  • kardamon mlety stipka
  • mleta paliva paprika (kto rad)
  • sol

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:57

Diskuse k receptu Qidre/Gedre

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
iva  07.12.10 20:42

DanaJ, dnes jsem vařila něco podobného podle rp. http://www.labuznik.com/…necim-masem/ . Měla jsem na to jeden jehněčí krček, který měl celkem 800g. No a masa na něm bylo, že jsem to ve dvou bez problémů snědli.

 
jolana
5064 příspěvků 07.12.10 10:26

Glamo, veru tak :palec: ..pokial som odpisala s vecnym odskakovanim, tak si odpovedala..dakujem :)
Pekny den :)

 
jolana
5064 příspěvků 07.12.10 10:18

Dano, pocita sa s davkovanim na osobu..cize podla toho kolko zjete a kolko vas je co do poctu..ale namatkovo: kus masa asi medzi tych 150 gr -200 gr na osobu (ja pocitam na osobu kusy masa dva)…a 1/2 salky ryze na osobu…cesnak sa uklada s masom najprv do hrnca, potom sa vyberie a ulozi sa navrch ryze ako je napisane v recepte..a davkujes ho podla vlastneho vkusu a vkusu spolustolovni­kov…v tomto co je na obrazku bola cela palicka cesnaku, ale je tam aj ked sa nezda myslim 5 ci 6 kilo masa ked nie viac asi..
Ahoj a pekny den :)

 
glama  07.12.10 10:16

DanaJ, zkusím ti odpovědět..
Kolik masa…no a pro kolik lidí to budeš vařit? Na osobu počítej cca 150-200g. Pro dva uvař třeba z půl kila, z třiceti deka snad nemá ani smysl to vařit…nesníte všechno? Tak zbyde a dojí se druhý den…Pro šest lidí budeš potřebovat kilo, či přes kilo masa..záleží na tom, jací jsou jedlíci..
Já obvykle vařím tak, že mám kus masa a podle něj přizpůsobuji množstvích dalších ingrediencí..
Krkem a krkovicí Jolana chtěla označit druh masa - žádné kotletky či kýta, ale „podřadnější“ druh.
Podobné je to s rýží i cizrnou, podle počtu osob, množství masa..
Kolik česneku…jak ho máte rádi a odkud je…český je snad 2× silnější než čínský. Pak těžko říci přesně. Buď opatrnější a maximálně si řekneš, že česneku dáš příště víc… :-D
Myslím, že tohle jídlo v zemi jeho původu těžko kdy odměřoval na lékárnických váhách a tak je to s vařením většinou vždy, ale je mi jasné, že člověk potřebuje občas upřesnění, pokud vůbec nemá představu nebo je začátečník..
Ale určitě to zvládneš i bez vážení :mrgreen:

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.12.10 09:03

Recept mne zaujal, ale protože neumím pracovat s jehněčím, tak by mě zajímalo množství ingrediencí. To má být celý krk a krkovice? Česneku stroužek nebo celá palice? Fakt nemám představu. :oops:
Jo a chybí Ti v postupu, kdy se dává česnek. ..jestli při naložení masa nebo až při vaření. Ale to bych řekla, že při vaření. :-)

 
Frantiska
927 příspěvků 05.04.10 06:30
Re: Qidre/Gedre

pro ty, kteri jako ja netusi co je cicer

Cizrna (Cicer) je rozsáhlý rod bobovitých rostlin. Jeden druh, cizrna beraní (Cicer arietinum), byl domestikován a je pěstován jako luštěnina. Po celém světě je známo přibližně 43 druhů

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Květáková polévka Květáková polévka
Tatranské kuře Tatranské kuře
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz