Recept Pstruh namodro po holandsku

manek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Holandská omáčka: V hrnku smícháme žloutky, mouku, vodu, trochu šťávy z citronu a vývar. Dáme do vodní lázně nebo na mírný oheň a za stálého míchání necháme projít varem. Přidáme na špičku nože sůl a necháme v omáčce rozpustit máslo. Podle chuti dosolíme, zalijeme vínem a přidáme pepř, muškátový květ nebo strouhaný křen. Jednodušší holandská omáčka: Bramborový škrob dobře rozmícháme ve studené vodě nebo vývaru na hladkou kaši, přidáme žloutky, sůl, zbytek vody nebo vývaru, na kousky nakrájené máslo a za stálého šlehání zahříváme ve vodní lázni, až začne houstnout. Pak odstavíme z ohně a podle chuti okyselíme. Ryby namodro: Očištěné ryby položíme na mísu hřbetem nahoru a přeléváme vařícím octem, až kůže zmodrá. Pak je necháme chvíli odležet. Mezitím svaříme vodu se solí, zeleninou a kořením. Touto marinádou zalijeme ryby, které jsme dali na pekáč a přidáme použitý ocet. Vaříme zvolna, nepřikryté, asi 5 minut, potom stáhneme plamen a necháme 10 minut táhnout. Poliožíme na mísu, přelijeme holandskou omáčkou a ozdobíme na nudličky nakrájenou šunkou, zelenou petrželkou a plátky citronu. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovými kroketami. (převzato z „Ryby v kuchyni“, Milan Pohunek, 1987)

Recept je z kategorií: Sladkovodní

Nahlásit recept

  • 6690x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 pstruzi
  • 50 g šunky
  • 1 citron
  • čerstvá petrželová nať
  • ryby namodro:
  • 1 l vody
  • ¼ l octa
  • 1 lžíce soli
  • cibule
  • kořenová zelenina
  • několik celých pepřů a nových koření
  • bobkový list
  • hřebíček
  • tymián,
  • holandská omáčka:
  • 3 žloutky
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 lžíce vody
  • šalvěj
  • citron
  • 0,15 litru rybího vývaru
  • sůl
  • 50 g másla
  • špetka cukru
  • 2 lžíce bílého vína
  • mletý pepř
  • muškátový květ nebo 2 lžíce strouhaného křenu.
  • Jednodušší holandská omáčka:
  • 3 žloutky
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • ¼ l vody nebo vývaru ze zeleniny nebo ryb
  • 100 g másla
  • sůl
  • citronová šťáva.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pstruh namodro po holandsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Chléb s celerem Chléb s celerem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz