Recept Pstruh kladivoun

Pupek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pstruh kladivoun

Postup

Vykuchaného a očištěného pstruha důkladně opláchneme, pokapeme šťávou z půlky citronu a necháme ho chvilku v klidu. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, papriku na proužky, oloupané rajče na kostičky a smícháme s nasekaným zelením. Nedržíme-li zrovna nějakou dietu, šupneme tam i drobné kostičky slaniny, nasekaný česnek - nebo obojí. Pstruha symbolicky osušíme, osolíme a opepříme. Do pupku mu vecpeme několik hoblin másla a vycpeme si ho nachystanou zeleninovou směsí (párátkovat ani šít ho nemusíme). Rybu důkladně zabalíme do několika vrstev alobalu, aby při pečení nepřišel nazmar ani mililitr šťávičky. !!! Alobalový váleček velmi opatrně prohneme do mírného oblouku tak, aby byla páteř nahoře a aby se po upečení pstruh dal postavit na břuch – a nekotil se nám na talíři lekle na bok !!! Stříbrný zamotanec strčíme do rozpálené pece, pak poněkud zmírníme plamen a pstruha udusíme. Jen tak mezi řečí uvaříme bramborovou kaši a 1 tvrdé vejce. Na talíři vymodelujeme z bramborové kaše pstruhovi, vlastně teď už kladivounovi, kladivo (můžeme si pomoci i plnicím pytlíkem od cukrářů), rybu opatrně vyndáme z alobalu a čumák jí zaboříme částečně do bramborového kladiva. Případně ji ještě domodelujeme zakašováním. Na konce kladiva položíme půlky vaječných očí žloutkovými duhovkami nahoru, rybu pokapeme zbylou šťávičkou z alobalu, dozdobíme zeleninovou oblohou, kolečky citronu a několika snítkami kopru. Namícháme si Cuba libre.

Recept je z kategorií: Sladkovodní

Nahlásit recept

  • 20.09.05 vloženo
  • 9909x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 1 pstruh
  • po 1 malém pórku, rajčátku a paprice
  • nasekaná petrželová nať (nebo jiné oblíbené zelené bylinky na ryby)
  • sůl, bílý mletý pepř
  • kousek másla
  • 1 tvrdé vejce
  • 1 citron
  • pár snítek čerstvého kopru
  • (1 stroužek česneku, plátek slaniny);
  • libovolná zeleninová obloha
  • bramborová kaše.

Doporučená příloha

  • bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pstruh kladivoun

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pstruh kladivoun

van.Thomas
195 příspěvků 21.12.09 19:04
Re: cept:

Nedělat zářezy moc hluboké, jinak se rozpadne.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pstruh kladivoun

ne, vezmi hodně soli, a tou solí ji otírej. Slovensky se říká „premni“, ne? :-)

karci
32 příspěvků 10.12.05 08:40
Re: Pstruh kladivoun

promni ji v soli znamena preper?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.12.05 08:32
Re: Pstruh kladivoun - karci,

promni ji v soli.

karci
32 příspěvků 10.12.05 08:30
Re: Pstruh kladivoun

Ako sa odslizuje ryba?

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pstruh kladivoun

Místo pstruha lze použít samosebou cokoliv jiného. Já kupříkladu nedávno dělal „Jitrnici kladivounku“.
S tím solením ryb máš pravdu, ale tohle je taková rychlovka, že maso ani neví, čí je (Štěpnička Neštěpnička), a než si uvědomí, že se nemá rozpadat (ta ryba, ne Štěpnička), už ji mám v žaludku až po žábry.
Navíc já raději před vlastním upálením (na rychlovku) rybu ještě jednou lehce odslizím – a pak teprve solím. Ale při delším nakládání tam ten sanytr narvu, ať z té ryby nemám plastelínu. Takže souhlasím s tebou i Štěpničkou.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pstruh kladivoun

Bezva, sbíhají se mi sliny. Jen ještě přijít k čerstvému pstruhovi, když¨nám zrušili rybárnu.
Jen malá rada, zároveň s citronováním je dobré rybu i nasolit. Narozdíl od ostatních mas jí to nevadí, naopak zpevní a nedrobí se tak. Platí to i o ostatních rybách. Nemám to tedy z vlastní hlavy, radí to pan Štěpnička v Rybím receptáři. Já to praktikuji a oprävdu to funguje.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz