Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pupek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vykuchaného a očištěného pstruha důkladně opláchneme, pokapeme šťávou z půlky citronu a necháme ho chvilku v klidu. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, papriku na proužky, oloupané rajče na kostičky a smícháme s nasekaným zelením. Nedržíme-li zrovna nějakou dietu, šupneme tam i drobné kostičky slaniny, nasekaný česnek - nebo obojí. Pstruha symbolicky osušíme, osolíme a opepříme. Do pupku mu vecpeme několik hoblin másla a vycpeme si ho nachystanou zeleninovou směsí (párátkovat ani šít ho nemusíme). Rybu důkladně zabalíme do několika vrstev alobalu, aby při pečení nepřišel nazmar ani mililitr šťávičky. !!! Alobalový váleček velmi opatrně prohneme do mírného oblouku tak, aby byla páteř nahoře a aby se po upečení pstruh dal postavit na břuch – a nekotil se nám na talíři lekle na bok !!! Stříbrný zamotanec strčíme do rozpálené pece, pak poněkud zmírníme plamen a pstruha udusíme. Jen tak mezi řečí uvaříme bramborovou kaši a 1 tvrdé vejce. Na talíři vymodelujeme z bramborové kaše pstruhovi, vlastně teď už kladivounovi, kladivo (můžeme si pomoci i plnicím pytlíkem od cukrářů), rybu opatrně vyndáme z alobalu a čumák jí zaboříme částečně do bramborového kladiva. Případně ji ještě domodelujeme zakašováním. Na konce kladiva položíme půlky vaječných očí žloutkovými duhovkami nahoru, rybu pokapeme zbylou šťávičkou z alobalu, dozdobíme zeleninovou oblohou, kolečky citronu a několika snítkami kopru. Namícháme si Cuba libre.
Recept je z kategorií: Sladkovodní
bramborová kaše
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pstruh kladivoun
196 příspěvků 21.12.09 19:04
Nedělat zářezy moc hluboké, jinak se rozpadne.
ne, vezmi hodně soli, a tou solí ji otírej. Slovensky se říká „premni“, ne?
32 příspěvků 10.12.05 08:40
promni ji v soli znamena preper?
promni ji v soli.
32 příspěvků 10.12.05 08:30
Ako sa odslizuje ryba?
Místo pstruha lze použít samosebou cokoliv jiného. Já kupříkladu nedávno dělal „Jitrnici kladivounku“.
S tím solením ryb máš pravdu, ale tohle je taková rychlovka, že maso ani neví, čí je (Štěpnička Neštěpnička), a než si uvědomí, že se nemá rozpadat (ta ryba, ne Štěpnička), už ji mám v žaludku až po žábry.
Navíc já raději před vlastním upálením (na rychlovku) rybu ještě jednou lehce odslizím – a pak teprve solím. Ale při delším nakládání tam ten sanytr narvu, ať z té ryby nemám plastelínu. Takže souhlasím s tebou i Štěpničkou.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Bezva, sbíhají se mi sliny. Jen ještě přijít k čerstvému pstruhovi, když¨nám zrušili rybárnu.
Jen malá rada, zároveň s citronováním je dobré rybu i nasolit. Narozdíl od ostatních mas jí to nevadí, naopak zpevní a nedrobí se tak. Platí to i o ostatních rybách. Nemám to tedy z vlastní hlavy, radí to pan Štěpnička v Rybím receptáři. Já to praktikuji a oprävdu to funguje.