Recept Pšenice jako příloha - nic víc

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vsypeme pšeničné zrno do vody (vařící, neslané). Vaříme (dle typu - viz ingredience).

Krátce před dovařením přidáme ocet a sůl.

Zcedíme (dobře). Ještě vlhké a horké promícháme s vínem, česnekem.

Necháme trochu ´vyschnout´.

Nic víc! Jednoduché…

Pak prostě podáváme s různými pochutinami (zeleninovými, masovými… atd..), kam se třeba přidává rýže… dle fantazie. Mnohokrát osvědčené (máme-li odvahu)…

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 16.09.07 vloženo
  • 4339x zobrazeno

Čas přípravy

  • 29 - 69 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • pšenice - špalda na půl hodiny, běžná na hodinku (asi dvě hrsti)
  • voda (dost, nejméně dvojnásobek množství pšenice v hrnci)
  • 1/2 deci vína (bílého, suchého)
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 malý stroužek podrceného česneku
  • sůl

Doporučená příloha

  • příloha není, neb toto jídlo je přílohou samo o sobě

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pšenice jako příloha - nic víc

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Twirl
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pšenice jako příloha - nic víc

Tuhle dobrotu jsem si oblíbila ve Francii. Tam mají nemletou pšenici jako běžnou přílohu k těm jejich smetanovým omáčkám :-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pšenice jako příloha - nic víc... Dando, Jolano...

To s tím pomletím pšenice (na hrubo) je určitě zajímavá možnost - a pak ta bryndza!!! - to musí být super! Ale není špatné - věřte mi - také zkusit pšeničná zrna naopak NEPOMLÍT, neudělat je jako kaši, ale skutečně jako rýži (nebo kroupy nebo oves). Jsou to dvě různé varianty - kašovitá a nekašovitá - a mají něco osobitého. I nepomletá pšeničná zrna lze také různě vychutnat (ty sladkokyselé omáčky mě nadchly!)… A dělávám občas z pšenice (tentokrát pomleté spíše na jemno) sekanou - a je to docela poživatelné… před lety jeden predátor - tedy přesněji predátorka - nemohla uvěřit, že není z masa… Budu-li mít čas a má paměť bude mít dobrý den, recept se pokusím vložit!

jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pšenice jako příloha - nic víc

Dandi, konzistencia ako kasa ryzova a papa sa teple aj studene. Psenica nech je rozomleta na hrubo naozaj-len premliet. Moze sa aj na chvilu namocit a pomaly sa vari. Potom kazdy kusok tak napuchne fajne daco podobne ako krupy ked varime. Najnovsia moda je urobit k tomu pecene kuriatko a Eys ako priloha- fajnove… Ako vari Mi_lan psenicu varim aj ja, len na hrubo rozomletu a trosku masla a kurkum , uvarim ako ryzu… dobra, chutnaaa ku sladkokyselym ( nie smotanovym) omackam alebo k zeleninovym.. pekny den ;)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Pšenice jako příloha - nic víc - Jolano :-)

i když masožravec, tak toto je dobrůtka, kde masko být nemusí :-), milovaná bryndza, kterou můžu i jen tak :-)

jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pšenice jako příloha - nic víc

Mi_lane, psenicku rozomliet na hrubo,ktoru na oriesku masla trosku oprazime+stipka kurkum a zalejme vodou asi ako ryzu a uvarime do skoro makka. Pridame cmar/bryndza a na miernom plameni dovarime. Naservirujeme do tanierov alebo sklenenej ohnovzdornej misy tak, aby hrubka bola asi 5-7 cm. Mozeme poliat roztopenym maslom, posypat oprazenymi piniovymi orieskami alebo posypat nasekanou petrzelkou. Velky masozravci si mozu posypat oprazenym mletym maskom na cibulke aj ked original sa to nerobi. K tomu zelenu cibulku alebo redkvicky alebo nic.
Velmi, ale velmi prastary recept z oblasti povodu psenice asi… osobne ho mam velmi rada a vola sa Aes/Eys v preklade Zi!… ;)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Karbanátky Karbanátky
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz