Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Hyenek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dodnes si pamatuji tu hrůzu, když babička přišla z práce, nakrájela maso z vepřové plece na řízky, rozklepala je napadrť, osolila, opepřila, na pánvi je udělala „na prudko“, k tomu připálila pár hranolek a oslizla to domácím kečupem s maggi a majonézou z řepkového oleje. A my pak žvýkali podrážku s tučným a ještě jsme jí to museli pochválit. Tak jsem to zkusil jinak...
Řízky neklepat! Ostrým nožem nebo skalpelem vytvořit po obou stranách masa mělkou mřížku, asi tak jak u kolena před pečením. Utřít česnek se solí, vydlachňat si v tom prsty a maso jen lehce konečky prstů probubnovat. Zbytek česneku vyhodit nebo použít na něco jiného. Maso opepřit, pokapat worcesterem, zalít olejem a nechat v lednici proležet. Aspoň 2 dny. Naložené řízky zhurta opéct na pánvi. Řízky by měly mít lehkou zamřížovanou kůrčičku, ale vevnitř plno šťávy, křehkost sama, nenápadná chuť po pepři a česneku, žádné násilí. ----Under line--------- Nakonec můžeme maso osliznout babiččiným domácím kečupem s maggi a tunou usušeného libečku, majonézou z řepkového oleje a výtečnou domácí čalamádou. Pak jí poděkujeme, políbíme jí ruku, počkáme až baba Jaga vyplivne svůj obvyklý půldruhý tucet ropuch s heřmánkem – a jsme tam, kde jsme byli… ve vší slušnosti – v pr*eli! :-)
Recept je z kategorií: Vepřové maso
hranolky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Prudké maso
Recept jsem tedy z komentáře vložila, bohužel u ostatních receptů takové štěstí nemáme.
jolana - Podívám se na to - příště piš prosím do SZ, ať nepřehlédnu
5068 příspěvků 21.7.11 19:54
Terezko, prosim.. mohla by si pozriet do kuchyne narodov ? tam napriklad pri Belgii/Belgicko predslov ku kuchyni nie je uplny..jednoducho je to tam utnute za masom a dalej nic..a ako tak pozeram je to tam aj pri italie, aj pri madarskej, rakuskej, pri spanelsku je pozri kuk a kuk nefunguje..hmm?..
Já bych to asi nechala takhle… když se s tím už nic nenadělá
Není, náhodou, tenhle recept už obnoven v komentáři od pepíčka…?
Pak by ho přece stačilo jen vložit z komentářů do receptu..
Viz níže:
pepicek
Příspěvků: 1312 01.01.10 18:18
Já bych to asi nechala takhle… když se s tím už nic nenadělá
Bohužel recepty jsou ztraceny v nenávratnu. Buď je můžu smazat - což předpokládám, že nikdo nebude chtít kvůli diskusím pod nimi - nebo někdo recepty sepíše a já do nich text uložím - nebo to necháme takto.
Vypadá to, že text byl smazán již ve starší verzi Labužníka, takže text nevytáhnu. Zeptám se Radka.
DÍÍÍÍKY!!!
To je BOMBA!!! Řežu se tu jako blázen..!
S odchodem podobných lidí Labužník hodně ztratil…
Glamo, ještě si přečti ten argentinský T-bone stejk http://www.labuznik.com/profil/hyenek/, je osvěžující se podívat do hlubin labu .-), připomíná mi to pupka
Dando díky za vytažení receptu…parádně jsem se zasmála…perfektní diskuze!

Terezo !!!! nešel by najít tento vymazaný recept?,Vlastně všechny
- http://www.labuznik.com/profil/hyenek/?…
Pepíčku,to je od tebe krásné. Tak proto nám nešel labužník. Všem labužníkům krásný Nový rok. Hyenku, prosím tě, už nic nemaž.
1309 příspěvků 1.1.10 18:18
Dodnes si pamatuji tu hrůzu, když babička přišla z práce, nakrájela maso z vepřové plece na řízky, rozklepala je napadrť, osolila, opepřila, na pánvi je udělala „na prudko“, k tomu připálila pár hranolek a oslizla to domácím kečupem s maggi a majonézou z řepkového oleje. A my pak žvýkali podrážku s tučným a ještě jsme jí to museli pochválit. Tak jsem to zkusil jinak:
Ingredience:
2 řízky z vepřové kýty nebo pečeně, asi 2cm tlusté
sůl
drcený barevný pepř
olej
1 stroužek česneku
pár kapek worcesteru nebo tabasca
Příprava: Řízky neklepat!
Ostrým nožem nebo skalpelem vytvořit po obou stranách masa mělkou mřížku, asi tak jak u kolena před pečením.
Utřít česnek se solí, vydlachňat si v tom prsty a maso jen lehce konečky prstů probubnovat. Zbytek česneku vyhodit nebo použít na něco jiného. Maso opepřit, pokapat worcesterem, zalít olejem a nechat v lednici proležet. Aspoň 2 dny.
Naložené řízky zhurta opéct na pánvi.
Řízky by měly mít lehkou zamřížovanou kůrčičku, ale vevnitř plno šťávy, křehkost sama, nenápadná chuť po pepři a česneku, žádné násilí.
----Under line---------
Nakonec můžeme maso osliznout babiččiným domácím kečupem s maggi a tunou usušeného libečku, majonézou z řepkového oleje a výtečnou domácí čalamádou. Pak jí poděkujeme, políbíme jí ruku, počkáme až baba Jaga vyplivne svůj obvyklý půldruhý tucet ropuch s heřmánkem - a jsme tam, kde jsme byli… ve vší slušnosti - v prdeli!
Zdroj: rodinný archiv JC
Doporučená příloha:
Hranoly
74 příspěvků 1.1.10 17:53
Škoda je jenom dobrého člověka. Ale to neznamená, že musím békat nad Lennonovým hrobem a pít plastikovou vodu z Tesca. Na to je život příliš krátký a krásný.
Alice_G: to asi nepůjde. Zálohování není moje hobby. A taky dvakrát nevstoupím do stejného Rubikonu, protože neumím plovat.
Přeji všem hezký nový rok, hodně zdraví a trávicích enzymů , i když to sem nepatří, protože zase nejsem „mimo mísu“.
505 příspěvků 1.1.10 17:41
a matláš to podle bábi domácím kečupem s maggi a tunou libečku? Čímž se přimlouvám, abys vrátil recept, neboť náhodní kolemjdoucí netuší, o čem se
tu kdo baví. (Já recept viděla, ale u některých komentářů jsem taky mimo mísu.) AG
Škoda dobrého receptu…
Hyenek, není ve Vašich silách, bez Viktorovy pomoci, vygumovat komentáře. Škoda
() Ale vymazat tento recept je také škoda!!! To
s tím „mřížkováním“ masa vyzkouším. Ještě to zvažte, ale
myslím, že recept byl to poslední co zde nemnohým ?-) vadilo a klidně jej
sem vraťte.
)) Jinak, pro podobné příležitosti je zde
v diskuzním fóru „Narozeniny, svátky, výročí, gratulace“, kdybyste
příště cítila potřebu
)
) Docela mě rajcuje Vaše zkušenost
s Robertkem, jak zde sama kdesi v impotentních komentářich zmiňujete
(samozřejmě jako kuchyňským pomocníčkem
)
cookie123, kolik mi je? Co je Vám do toho:o) Tak dlouho jste zde v posledních dnech „nenápadně“ předhazovala své narozeniny, že mi nelze jinak, než Vám k včerejším jedenatřicátinám (sám bych nikdy věk ženy nezmínil:-) poblahopřáti
Pokud se mnou chcete i nadále laškovat, zkuste to:
1. soukromou zprávou
2. pokud chcete exhibovat, založte si v MIMO MÍSU nové vlákno, a tam mi to nandejte
3. nebo, abyste to měla jednodušší, račte se přesunout SEM
253 příspěvků 1.1.10 14:12
Housenko, přečti si ten recept ještě jednou, on naopak zbrojí proti kečupu!!!
Casino? Kolik je ti let? 100? Nejvetší mravokárce, pan Moudrý, že?
Na Silvestra se na Labu potratilo cca 7 hodin komentářů. Škoda… Škoda, že raději nezmizly ty bláboly tady zde…
Přeji hezký nový rok…:o)))
609 příspěvků 1.1.10 06:42
… co znamená vydlachňat si prsty?
Možná pro někoho zajímavý recept - ale mě na něm nejvíce vadí ten kečup ( ikdyž je domácí od babičky ) a hlavně to maggi, dvě věci které bych nikdy nevložila do úst ani pod nátlakem…
Přesně! Nejlepší je k prudkému masu uvařená csemege, ale postačí i cukrová z konzervy!
)
A pak že si nerozumíme…
2904 příspěvků 31.12.09 20:30
kukurica?
Máš svatou pravdu, sám bych to líp nenapsal. Snad bych jen na upřesnění dodal, že:
)
felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Üzletekben konzerváltan kapható. Beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.
Pf 10
tak správu nemáš, profil ti ich nepustí.
totálne off topic
asi bola obava že škodaSlov sa zmení na škodaslow ;o)
a keď chystali stavbu fabriky na dusíkaté hnojivá, tak špekulovali kde bude
na Morave? DuMO znie divne…
v Čechách? DuČe? to už vonkoncom nie!
tak máme v Šali DuSlo.
Pekný nový rok!
nno, ako by povedal kamoš, pekná flamewar
)))
Naložené a dobre odležané mäso je skoro vždy dobrá voľba.
RR - máš správu
253 příspěvků 31.12.09 01:23
Já psala vzkaz všem, kterí reagovali na naši konverzaci. Navíc jsem Vám posílala vzkaz na chat. Nekoho to opravdu může rušit.
74 příspěvků 31.12.09 01:13
Cookie123: dovolím si vás jenom trošku poopravit. Jestli máte ráda Pupka, jeho obhroublosti a nic neříkající recepty, tak proč to nenapíšete jemu? Co já s tím? Nejsem předžvýkávač.
Sveva: svým způsobem máte pravdu. Je to banální recept na vepřový řízek. Jenom nevím, co myslíte tou zbývající labužnickou obcí. To je ta slušná většina, která sice mlčí, ale mlčí spisovně? Nebo snad ti, kteří napíšou recept na kafe s máslem? Nebo recept, nad kterým nikdo ani neštěkne, ať je jakýkoliv. Vysvětlete mi to prosím. Nebo mně tu obec ukažte.
253 příspěvků 31.12.09 01:01
Kolik z váš si v samém rozhořčnení všimlo, že ja v té diskuzi zakompován recept od mojí babičky, která už menzi námi není - jedná se o Klrálovničku - tak hledejte.
Je to super.
K tomu se nevyjádřil nikdo. To mně mrzí
253 příspěvků 31.12.09 00:52
Promiňte - Pupku Máš , ne mám, překlep
253 příspěvků 31.12.09 00:51
1. recept vyzkoušen, neudělá to díru do světa, ale neuráží:))
2. bylo podotknuto, že se jedná jen o taková silvestrovkén chatování, navíc mě je přes 30, a zítra mám k tomu všemu narozeniny, takže jsem rozbrnkaná, což pochopíte.
3.anickav, hezky upozornila, že se to dělat nemá, ale pochopila srandu
4. Pupku tebe mám ráda, mám zajímavé, sice nic neříkající, recepty, ale pobavím se, pokud jde o obhroublost, míček je na Tvé straně
5.RR se baví a je vtipný
6. Casino, který má něco, proti mluvě Pupkově:)) se držel, takže jsem to nepřepískli.
7.JOOOOOOlanka, sluníčko, to vzala s naprostým klidem, naopak se jí to líbí!!!!!!!
Prosím nenuťnte mne v tyto čarovné dny poslat několik linku na diskuse, které taky probíhaly. Bylo z toho do pláče. God bless for this one
Ja si dovolim mit nazor. Jedna se o banalni recept na veprove rizky , napsany podle posledni mody na Labuzniku, radoby humornym, mistne obhroublym stylem, pod kterym se vykecava par osob radoby humornych a obcas obhroublych, aniz by se vyjadrili k receptu a respektovali zbyvajici labuznickou obec.
Zdravim.
74 příspěvků 30.12.09 23:51
Ano, ne, nevím, ne, nemám vlatní názor.
Vyzkoušeli jste tento recept? chybí mu podle Vás něco? něco byste přidali? nebo ubrali? jakpak Vám chutnalo?
5068 příspěvků 30.12.09 23:18
Poslyš, pionýre, ještě chvilku budeš sýčkovat a filozofovat - a přinutíš mě vstát a vytáhnout ti kabel ze zdi. Být tebou, tak sklapnu krovky a ke starším se chovám pěkně s pokorou a úctou, jmenovitě ke mně, nebo tě vydědím. A pamatuj si - burčák sice bublá, ale do archivu má ještě hodně daleko!
74 příspěvků 30.12.09 22:50
Asi jsem se špatně vyjádřil. A nechtěl jsem nikoho urazit nebo zesměšnit. Já proti starším nic nemám, spíš naopak. Vážím si jejich zkušeností, rozvahy avše co jsem se kdy naučil mám od starších. Ale slušelo by jim trošku nadhledu a tolerance, protože i oni byli někdy mladí a taky lezli těm starším na nervy.
45 příspěvků 30.12.09 22:14
Neblbněte lidi! Ještě pár slov o Mistrovi a máme na krku právníky. Některé národy zkrátka smysl pro humor nemají. Byl jsem v zapšklé cizině dost dlouho. Starší budou pamatovat různé podniky s národní příponou. Když jsem se v hospodě zeptal, zda jejich nově vyvíjené auto se bude jmenovat ŠkodaSlov, úsměvu jsem se nedočkal.
O stáří máte mlhavě nedobré představy. Moje přímá příbuzná sekla s klíčkama od auta v devadesáti, řkouc: s blbcema se nebudu honit, o dva roky později sekla s prací. Udělala chybu, dnes je jí devadesát šest a zahálka jí vůbec neprospívá. Bačkory nenosí, zuby má svý, tvrdí, že špatný po dětech a od sedmdesátníků dostává nemravné návrhy. Na Labu loví recepty, z nichž ukapává cholesterol a tvrdí, že chce žít zdravě. Jo a vůbec nedodržuje pitný režim.
253 příspěvků 30.12.09 20:57
Nic ve zlém, já taky doma taky smíchám, co mi zbyde, přece to nevyhodím. Jídlo se vyhazovat nemá. Ale příjde mi zrůdné říkat slepené rýži ze včerejška se vím možným rizoto. Prostě je to rýže s něčím,,,,,,
Je to taková alergie na koministické vaření, školní jídelny a bohužel i některé dnešní restaurace.
Italové nám taky neprzní naši svýčkovou nebo slovenské hlušky s bryndzou:)))
5068 příspěvků 30.12.09 20:25
cookie,s tym rizotom/ryzotom si ma dostala, som sa tu smiala az mi slzy vyhrkli…mi to pripomina diskusiu pri nasom(samozrejme!) rizote/ryzote s mojou vlnou" co mam doma ..
PS: ale ryzu so sacku nepouzivam , prisaham
5068 příspěvků 30.12.09 20:16
Hynku, ale na rohlik abo chlieb v bilem kafi/ mlieku nesahat! to je moje najoblubenejsie jedlo odkedy som este! nemala zuby..;)) prve jedlo, ktore si vobec vybavujem
2904 příspěvků 30.12.09 20:06
Cookie, nedorozumenie -„ale narozdíl od té staré si tady sporostě nenadávame“. Reagovala som na túto vetu, že sa ja teraz nebudem vyjadrovať ako sa urážali a napádali v minulosti niektorí, atď.
Babicu poznám, videla som zopár dielov, aby som vedela, o čom to je…
Hyenek, nemám zuby v pohári a nenosím filcáky. Ešte nemám na to vek.
Doteraz ma nik nezaradil medzi uhádané staré štruktúry.
Stále si myslím, že existuje pre vašu súkromnú zábavu aj iný priestor - „mimo mísu“, súkromné správy a pod.
253 příspěvků 30.12.09 19:47
A myslím, že tímto časově omezeným chatovaním, které u mě končí s nástupem do práce 4.1.10, uděláme měně škody, než po 80× vložit recept na Tiramisu (z nich autentické jsou max 2), 50 x rajskou, 30× bramboráky, 40× česnečku end so on.
Nebo rádoby autentïcké recepty, s českými náhražkami. Howk.
253 příspěvků 30.12.09 19:40
Nepamatuji se, že bychom někoho urazili? Nebo ano? Jen jsme si dělali legraci z kuchařského umění pana Babicy. Vy to na Slovensku asi nemáte možnost sledovat, ale zkuste na netu. My jsme neřekli, že on osobně je blbec nebo ano?
Dále, blíží se konec roku, mnoho lidí má mezi svátky volno, taky je uvolněněnjší atmosféra, lidé jsou laskavější, milejší, mají lepší náladu. Zkuste pochytit něco z milé atmosféry a nečertěte se.
Až začne nový rok, nebude tady na tokové cha¨tování čas, aspon já dělám 12 hod denně a často i o víkendech. Pak jsem ráda, že padnu.
A ještě jednu vec - my jsme lidé, kteří už si nemyslí, že rýže v sáčku, která je smycháná se zbytky z minulého dne je ryzoto - nic proti Vám osobně.
74 příspěvků 30.12.09 19:28
To máte pravdu, trošku zlobíme a neposloucháme. Ale zatím jsme ve věku, kdy je pro nás život jedná velká krásná show. A až se dostaneme do věku, neberte si to prosím osobně, kdy budeme nosit filcové papuče, zuby si dávat na noc do sklínky a ráno žužlat rohlík namočený v bílém kafi, tak nám třeba taky bude vadit, že to nefunguje tak jak je to někde napsané a proto to tak má být.
Cookie123: váš termín „nová vlna“ se mně moc líbí, škoda jen, že jsem na to nepřišel sám. Proto si dovolím drobnou úpravu „nová velká vlna“. Musíme těm uhádaným starým strukturám trochu provětrat krovky
2904 příspěvků 30.12.09 19:12
ja nikomu neberiem názor, právo na zábavu. Ale prečo to musí byť pod receptom? Citovala som majiteľa stránok, k čomu by diskusia pod receptom mala slúžiť. A k nechutnému správaniu a napádaniu sa iných, predsa nebudem teraz vyjadrovať a hodnotiť.
253 příspěvků 30.12.09 19:04
Klidně si to přečti. Je to vtipná konverzace. Možná jsme nová vlna, ale narozdíl od té staré si tady sporostě nenadávame.
A pokud „nová vlna“ má přinést i toto, tak DÍKY BOHU ZA NI! Howk
2904 příspěvků 30.12.09 18:44
Vyzkoušeli jste tento recept? chybí mu podle Vás něco? něco byste přidali? nebo ubrali? jakpak Vám chutnalo?
Komentáře k receptu Prudké maso
Nesmiete sa na mňa hnevať, začína sa to tu podobať na nejakú show. Sem-tam sa človek, samozrejme rozkecá, ale v poslednej dobe, s príchodom novej vlny, ma to tu udivuje a bojím sa otvoriť nejaký recept. Prosím a nepovedzte mi, že ak sa mi to nepáči, nemusím to čítať.
74 příspěvků 30.12.09 17:42
Jo jo,za Babicovo výroky by se nemusel stydět ani Rochefoucauld
253 příspěvků 30.12.09 17:32
Na tom byla přece většina učitelů na gymplu.
Nic ve zlým. Kukni na ten link.
74 příspěvků 30.12.09 17:20
Já bych si tě teda s dovolením vzal. Ale bez vibrátoru,jsem totiž hodně žárlivý.
A že má Babica v každém pořadu 2 promile v krvi? Tak to je na tom jak náš otec. Ten jak neměl aspoň dvojku pod zubem, tak nevlezl do třídy. On byl totiž učitelem.
253 příspěvků 30.12.09 17:07
Pardon - vanilková onáčka je podle něj řídkej puding.
http://www.okoun.cz/…a_fetisismus