Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Daube je dušené maso v omáčce. Správná daube se dělá několik hodin. Hospodyně dřív založila na omáčku, šoupla ji do trouby a buď přes noc, nebo přes den se v hrnci vlastně samo uvařilo úžasné, voňavé jídlo. Na daube existuje strašná spousta receptů, jako na guláš. Mně se dostal do ruky recept pivní, trochu jsem si ho poupravila a tady je. V původním receptu byla použita hovězí oháňka, já ji nemám moc ráda, ale pokud ji můžete, výsledek bude asi zajímavý.
Nejdříve si připravíme vývar a svaříme ho s půl litrem piva. Troubu zahřejeme na 150°C. Maso nakrájíme na velké kostky. 1 mrkev, řapík celeru a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek nasekáme také nadrobno. Ve velkém litinovém kastrolu rozpálíme tuk a opečeme maso ze všech stran dohněda - raději po částech, když ho tam vrhneme naráz, pustí moc šťavy a neopéká se. Osolíme a opepříme. Vyjmeme z kastrolu, na jeho místo dáme nakrájenou zeleninu, cukr, osolíme, opepříme a opékáme zprudka za stálého míchání, tak, aby nám vzniklo co nejvíc dohněda vypečených přípeků (všechno připečené dává daube tu správnou chuť). Přidáme česnek a bobkové listy - smažíme, co to jde, ale nespálíme! Pak přidáme do kastrolu rajčata a restujeme, až se z rajčat odpaří všechna tekutina a začnou se chytat dna kastrolu. Potom do kastrolu dáme studené máslo a rozmícháme. Přisypeme mouku a sušíme asi jako odpalované těsto, minutu až dvě. Vrátíme do kastrolu maso, zalijeme pivním vývarem, rozmícháme a dáme do trouby na cca 4 hodiny. Vždy po hodině zkontrolujeme, zamícháme a případně dolijeme vývar. Já jsem maso dala do trouby na noc, po třech hodinách jsem ji vypnula a daube dodělala druhý den ráno. Po uplynutí této doby přidáme do kastrolu zbylé mrkve, nakrájené na větší kousky, cibulky a rozmarýn. Dusíme ještě další hodinu. Ochutnáme, případně dosolíme a podáváme posypané čerstvou nasekanou petrželkou, s bagetou, pečenými brambory nebo opečenou polentou. Cibulky se dají dobře oloupat, když je na minutu hodíme do vařící vody, scedíme a ochladíme studenou vodou. Nařízneme pak vždycky slupku a cibulku snadno vytlačíme.
polenta, brambory, pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Provensálská daube s plzeňským pivem
Děkuji. Že to bylo/bude senzační, o tom vůbec nepochybuji.
A neboj, Ejo, pivo nenechá v omáčce výraznou stopu, jen tak nějak upraví chuť, nepoznáš ho tam.
Aha, tak takové varování jsem naštěstí předem nečetla. Použila jsem normální lahvovou plzeňskou dvanáctku a bylo to (odpusťte mi samochválu) senzační! Jen to loupání cibulek je - jak to říct slušně - trochu únavné. Ale stojí to za to. Jsou v té máčce kouzelné.
Už ten recept čtu asi popáté, když vidím fotku a cítím tu vůni, tak asi dlouho neodolám. Jen dotaz - to pivo opravdu plzeňské? Já pivo nerada v žádné podobě, ale matně se mi vybavuje, že jsem někde četla, že plzeňské není na vaření vhodné.