Recept Provensálská daube s plzeňským pivem

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Provensálská daube s plzeňským pivem

Úvod

Daube je dušené maso v omáčce. Správná daube se dělá několik hodin. Hospodyně dřív založila na omáčku, šoupla ji do trouby a buď přes noc, nebo přes den se v hrnci vlastně samo uvařilo úžasné, voňavé jídlo. Na daube existuje strašná spousta receptů, jako na guláš. Mně se dostal do ruky recept pivní, trochu jsem si ho poupravila a tady je. V původním receptu byla použita hovězí oháňka, já ji nemám moc ráda, ale pokud ji můžete, výsledek bude asi zajímavý.

Postup

Nejdříve si připravíme vývar a svaříme ho s půl litrem piva. Troubu zahřejeme na 150°C. Maso nakrájíme na velké kostky. 1 mrkev, řapík celeru a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek nasekáme také nadrobno. Ve velkém litinovém kastrolu rozpálíme tuk a opečeme maso ze všech stran dohněda - raději po částech, když ho tam vrhneme naráz, pustí moc šťavy a neopéká se. Osolíme a opepříme. Vyjmeme z kastrolu, na jeho místo dáme nakrájenou zeleninu, cukr, osolíme, opepříme a opékáme zprudka za stálého míchání, tak, aby nám vzniklo co nejvíc dohněda vypečených přípeků (všechno připečené dává daube tu správnou chuť). Přidáme česnek a bobkové listy - smažíme, co to jde, ale nespálíme! Pak přidáme do kastrolu rajčata a restujeme, až se z rajčat odpaří všechna tekutina a začnou se chytat dna kastrolu. Potom do kastrolu dáme studené máslo a rozmícháme. Přisypeme mouku a sušíme asi jako odpalované těsto, minutu až dvě. Vrátíme do kastrolu maso, zalijeme pivním vývarem, rozmícháme a dáme do trouby na cca 4 hodiny. Vždy po hodině zkontrolujeme, zamícháme a případně dolijeme vývar. Já jsem maso dala do trouby na noc, po třech hodinách jsem ji vypnula a daube dodělala druhý den ráno. Po uplynutí této doby přidáme do kastrolu zbylé mrkve, nakrájené na větší kousky, cibulky a rozmarýn. Dusíme ještě další hodinu. Ochutnáme, případně dosolíme a podáváme posypané čerstvou nasekanou petrželkou, s bagetou, pečenými brambory nebo opečenou polentou. Cibulky se dají dobře oloupat, když je na minutu hodíme do vařící vody, scedíme a ochladíme studenou vodou. Nařízneme pak vždycky slupku a cibulku snadno vytlačíme.

Nahlásit recept

  • 10.03.13 vloženo
  • 2225x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 hodin plus příprava

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • olivový olej nebo pár lžic sádla (záleží na chuti)
  • 1,3 kg hovězího plecka bez kosti
  • 7 středních mrkví
  • 1 řapík celeru
  • 1 cibule
  • rozmarýn čerstvý nebo sušený
  • 1/2 lžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g slaného másla (nebo obyčejného, nemáme-li slané)
  • 2 menší plechovky krájených rajčat
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 0,5 l plzeňského piva
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • 500 g malých cibulek, oloupaných

Doporučená příloha

  • polenta, brambory, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 10.03.13 18:21

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Provensálská daube s plzeňským pivem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Provensálská daube s plzeňským pivem

Eja
3861 příspěvků 23.03.13 16:22

Děkuji. Že to bylo/bude senzační, o tom vůbec nepochybuji. :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.03.13 16:04

A neboj, Ejo, pivo nenechá v omáčce výraznou stopu, jen tak nějak upraví chuť, nepoznáš ho tam.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.03.13 15:52

Aha, tak takové varování jsem naštěstí předem nečetla. Použila jsem normální lahvovou plzeňskou dvanáctku a bylo to (odpusťte mi samochválu) senzační! Jen to loupání cibulek je - jak to říct slušně - trochu únavné. Ale stojí to za to. Jsou v té máčce kouzelné.

Eja
3861 příspěvků 23.03.13 15:13

Už ten recept čtu asi popáté, když vidím fotku a cítím tu vůni, tak asi dlouho neodolám. Jen dotaz - to pivo opravdu plzeňské? Já pivo nerada v žádné podobě, ale matně se mi vybavuje, že jsem někde četla, že plzeňské není na vaření vhodné.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz