Recept Provensálská daube s plzeňským pivem

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Provensálská daube s plzeňským pivem

Úvod

Daube je dušené maso v omáčce. Správná daube se dělá několik hodin. Hospodyně dřív založila na omáčku, šoupla ji do trouby a buď přes noc, nebo přes den se v hrnci vlastně samo uvařilo úžasné, voňavé jídlo. Na daube existuje strašná spousta receptů, jako na guláš. Mně se dostal do ruky recept pivní, trochu jsem si ho poupravila a tady je. V původním receptu byla použita hovězí oháňka, já ji nemám moc ráda, ale pokud ji můžete, výsledek bude asi zajímavý.

Postup

Nejdříve si připravíme vývar a svaříme ho s půl litrem piva. Troubu zahřejeme na 150°C.

Maso nakrájíme na velké kostky. 1 mrkev, řapík celeru a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek nasekáme také nadrobno. Ve velkém litinovém kastrolu rozpálíme tuk a opečeme maso ze všech stran dohněda - raději po částech, když ho tam vrhneme naráz, pustí moc šťavy a neopéká se. Osolíme a opepříme.

Vyjmeme z kastrolu, na jeho místo dáme nakrájenou zeleninu, cukr, osolíme, opepříme a opékáme zprudka za stálého míchání, tak, aby nám vzniklo co nejvíc dohněda vypečených přípeků (všechno připečené dává daube tu správnou chuť). Přidáme česnek a bobkové listy - smažíme, co to jde, ale nespálíme! Pak přidáme do kastrolu rajčata a restujeme, až se z rajčat odpaří všechna tekutina a začnou se chytat dna kastrolu. Potom do kastrolu dáme studené máslo a rozmícháme. Přisypeme mouku a sušíme asi jako odpalované těsto, minutu až dvě. Vrátíme do kastrolu maso, zalijeme pivním vývarem, rozmícháme a dáme do trouby na cca 4 hodiny. Vždy po hodině zkontrolujeme, zamícháme a případně dolijeme vývar. Já jsem maso dala do trouby na noc, po třech hodinách jsem ji vypnula a daube dodělala druhý den ráno.

Po uplynutí této doby přidáme do kastrolu zbylé mrkve, nakrájené na větší kousky, cibulky a rozmarýn. Dusíme ještě další hodinu. Ochutnáme, případně dosolíme a podáváme posypané čerstvou nasekanou petrželkou, s bagetou, pečenými brambory nebo opečenou polentou.

Cibulky se dají dobře oloupat, když je na minutu hodíme do vařící vody, scedíme a ochladíme studenou vodou. Nařízneme pak vždycky slupku a cibulku snadno vytlačíme.


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.03.13 vloženo
  • 1854x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 hodin plus příprava

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • olivový olej nebo pár lžic sádla (záleží na chuti)
  • 1,3 kg hovězího plecka bez kosti
  • 7 středních mrkví
  • 1 řapík celeru
  • 1 cibule
  • rozmarýn čerstvý nebo sušený
  • 1/2 lžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g slaného másla (nebo obyčejného, nemáme-li slané)
  • 2 menší plechovky krájených rajčat
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru
  • 0,5 l plzeňského piva
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • 500 g malých cibulek, oloupaných

Doporučená příloha

  • polenta, brambory, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 10.03.13 18:21

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Provensálská daube s plzeňským pivem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3788 příspěvků 23.03.13 16:22

Děkuji. Že to bylo/bude senzační, o tom vůbec nepochybuji. :mavam:

 
zébulon  23.03.13 16:04

A neboj, Ejo, pivo nenechá v omáčce výraznou stopu, jen tak nějak upraví chuť, nepoznáš ho tam.

 
zébulon  23.03.13 15:52

Aha, tak takové varování jsem naštěstí předem nečetla. Použila jsem normální lahvovou plzeňskou dvanáctku a bylo to (odpusťte mi samochválu) senzační! Jen to loupání cibulek je - jak to říct slušně - trochu únavné. Ale stojí to za to. Jsou v té máčce kouzelné.

 
Eja
3788 příspěvků 23.03.13 15:13

Už ten recept čtu asi popáté, když vidím fotku a cítím tu vůni, tak asi dlouho neodolám. Jen dotaz - to pivo opravdu plzeňské? Já pivo nerada v žádné podobě, ale matně se mi vybavuje, že jsem někde četla, že plzeňské není na vaření vhodné.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Tatranské kuře Tatranské kuře
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz