Recept Proužkovaný piškot

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Proužkovaný piškot

Úvod

Takto upravený piškot používáme na rolády, okraje dortů atd. vždy proužky ven.

Postup

Tmavé proužky:
Mouku a kakao smícháme a prosejeme. Metličkou si smícháme změklé máslo s cukrem, až nám vytvoří krémovitě celistvou hmotu, přidáme bílek a vše smícháme.

Přidáme mouku s kakaem a mícháme, dokud se nám vše dobře nespojí.

Vytvořený krém přemístíme na silikonový pečící vál nebo na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše. Zubatou stěrkou uděláme proužky a dáme do mrazáku.

Mezitím si připravíme piškot:
Elektrickým šlehačem po dobu cca 10 minut si vyšleháme celá vejce s cukrem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nezbělají.

Přidáme mouku, sůl a jemnými pohyby ze shora dolů dobře promícháme.

Poté vyndáme „proužky“ z mrazáku a ně rozetřeme piškotové těsto.

Dáme péci do předehřáté trouby na 200 °C.

Recept je z kategorií: Základní těsto

Nahlásit recept

  • 23.10.12 vloženo
  • 3928x zobrazeno

Ingredience

Tmavé proužky:

  • 15 g másla
  • 15 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 15 g mouky
  • 10 g kakaa

Piškot:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 120 g mouky
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 23.10.12 14:35

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Proužkovaný piškot

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 21:23

Diky za odpoved, ja jsem si to myslela :- ). Tak ja to teda zkusim podle navodu a napisu!

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 21:16

Zebulon: Tak teda nevim jak je tady zvykem, ale všechno co jsem přidal na tento web jsem vařil, pekl a fotil já osobně. Takže roládu jsem dělal.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 21:07

Tak pekl sam, nebo nepekl? Co je na tom urazejiciho? Vzdyt tady vsem jde o radost z tvoreni, ne o exhibici, ne? Nebudme jako mali… Ja bych to rada zkusila, ale rada bych to zkusila s jistotou, ze se mi to povede :- ). Aspon teoretickou.

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 20:50

Ale vždyť já o tom těstě celou dobu píšu jako o krému :zed:
V receptu změním „nalejeme“ za „přemístníme“ ;) nebo nasypeme :think: :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 20:29

Joris, je to jak s malým dítětem - stojím si za svým: pokud na plech něco NALIJI, potom do toho NALITÉHO nadělám něčím proužky, tak se mi proužky slijí a budu mít celistvý plát.
Tuhle roládu dělám celkem často, naposled s karamelovým krémem a tmavé těsto je a musí být tužší, určitě nejde lít, pokud se ti nelíbí nutella, tak přirovnávám k hustému čokoládovému krému.
Na otázce nevidím z mého pohledu nic urážejícího, pokud něco nevím, tak se zeptám.
Dál komentovat nebudu, snad někdo nestranný vyzkouší a podělí se zkušenost s konzistencí tmavého těsta :-)

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 20:17

Danda:Tmavé těsto není tuhé jako nutela :cert: spíše, jak už jsem uvedl jako krém (ostatně jako krém to popisuji už v receptu), i když je pravda že s tím piškotovým těstem jsem to možná přepísk že to je o něco řidší.
Pro mě urážející otázku „Pekl jsi tu roládu opravdu ty?“ ani nebudu komentovat.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 18:18

Joris, promiň, ale pokud bude mít tmavé těsto konzistenci piškotového těsta, tak utvořené proužky se ti během chvilky slejí.
Pekl jsi tu roládu opravdu ty?

Pro ostatní, kteří by chtěli roládu péct, protože vypadá opravdu zajímavě a kolikrát si hosté lámou hlavu, jak se proužky vytvořily, :-)
Tmavé těsto z uvedených surovin má hustotu asi jako nutella.
Podle velikosti plechu si ustřihnu pečící papír a na pracovní desce na něj natřu stěrkou tmavé těsto, potom zubatou stěrkou, s velkými nebo malými zuby, podle toho jak široké proužky chcete, dělám přes roh rovné pruhy, musí být vidět pečící papír.
Až potom vrátím papír na plech a nechám vychladit.

Zuzko zkoušej, je to zábavné, na papír můžeš tmavým těstem vykreslit abstraktní obraz, kytičky, kolečka… :-)

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 24.10.12 08:40

Díky moc oběma :kytka:
Jak to tak vše čtu a přemýšlím, tak to vypadá, že si přece jen troufnu, napřed tedy nanečisto, jen pro nás… A pokud se zadaří, v lednu máme v rodině hned dvoje narozeniny a jeden z oslavenců je „roládožrout“ 8)
Také na Vánoce to není špatný tip, to bych mohla zkusit zdobení ve tvaru malých stromečků. No, každopádně jeto opravdu moc pěkný nápad, znám to zatím jen z obrázků a cukrárenských výkladů… Takže je na čase zkusit to také sama. Rolády peču docela často, tak mám na čem „trénovat“. Jenže zatím jsem vždy skončila u klasiky: pomazat krémem, udělat navrch kudrlinky a posypat čokoládou nebo kokosem. :kytka:
Ještě jednou dík :mavam:

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.12 04:28

Danda: Ale já tam mám uvedeno že to tmavé těsto(krém) rozetřeme po celé ploše silikonu nebo pečícího papíru ;). Toto těsto má zhruba konzistenci krému nebo piškotového těsta a podle mě se taková těsta nalévají :think: :nevim: na plech :mavam:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.10.12 20:08

Zuzko, nebo můžeš dát těsto do sáčku s hladkou trubičkou a na plech stříkat podlouhlé piškoty a střídat tmavou a světlou, roláda vypadá taky efektně :-), anebo zakoupit profesionálně vyhlížející na různorodé zdobení - http://www.teplickedorty.cz/…fni-podlozky, ale cena odrazuje.

Joris, v postupu na tmavé proužky píšeš - Vytvořený krém nalejeme na silikonový pečící vál nebo na plech -, ale těsto musí být hustší konzistence, spíš bych řekla, že ho roztírám, pokud bude tekuté, nepůjdou udělat proužky :-)

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 23.10.12 15:50

Tvé vychytávky se zdobením jsou super :palec:
Já vždy myslela, kdo ví, jak to je složité a co projíždím tvé recepty tak zjišťuji, že když nebudu zmatkovat, tak bych to mohla zvládnout…
Díky za další skvělý tip :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz