Recept Přírodní vepřové řízky podle indické kuchařky

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Přírodní vepřové řízky podle indické kuchařky

Úvod

Indická kuchyně - Vladimír Miltner

Postup

Půlky broskví pokapeme citrónovou šťávou. Rozemeleme dušená kuřecí prsíčka a vařený celer, smícháme s polovinou majonézy a směsí naplníme broskve.

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a podélně rozpůlíme. Vyjmeme žloutky, smícháme je s nakrájenou šunkou, hráškem a zbytkem majonézy, je-li nutno, přisolíme a směsí naplníme bílky.

Řízky naklepeme, osolíme a na oleji po obou stranách osmažíme.
Hotové naskládáme na ohřátý podnos a obložíme plněnými broskvemi a vejci.

Nejlépe to chutná beze vší přílohy.

Recept je z kategorií: Minutky Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.08.11 vloženo
  • 11554x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 vepřové nebo telecí řízky
  • 200 g kuřecí prsíčka
  • 100 g šunka
  • 4 vejce
  • 8 půlených broskví z kompotu
  • citrón
  • menší celer
  • 2 lžíce zeleného hrášku
  • šálek majonézy
  • sůl
  • olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Přírodní vepřové řízky podle indické kuchařky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ssalonis
61 příspěvků 07.11.11 17:25

Pre Alis :potlesk:

 
meisje
580 příspěvků 18.10.11 06:08

Alis…vyborna prace :potlesk: :palec:

 
Alis
2617 příspěvků 17.10.11 23:19

Ahoj Dandi, když jsi pověsila svůj recept, přemýšlela jsem, jak se dostal do Miltnerovy kuchařky. Nedalo mi to a obeslala jsem pár dsítek restaurací a naše indology. Zajímalo mě, kde by se mohl tenhle recept nejspíš vařit. Teď jsem se konečně dostala k sesumírování všech odpovědí a chtěla bych se o ně podělit:

Dopis a odpovědi z indických restaurací:
Dobrý den, ráda bych se vás (jakožto odborníků na indickou kuchyni) zeptala na váš názor k tomuto receptu:

http://www.labuznik.com/…zky-z-indie/#…

Zajímalo by mě, kde je možné najít v Indii oblast, kde by byl tento pokrm servírován jako indické jídlo.

Děkuji za váš čas i odpověď

A.

restaurace:

CHANCHALA
Indian and oriental restaurant:
Dobrý den

Musím Vám říct že v Indií vepřové maso a ani šunka-hovezí nejí jedine pristahovalci je to pokrm podle indické kuchařky ale ne indický.

S přáni hezkého dne

Tibor Plonický
manager

Tandoor
Dobrý den, paní Aleno,
skoukli jsme ten recept a je tam dost věcí, které s Indií nejdou dohromady. Řízek by předně nebyl z telecího (kráva je posvátná). Navíc maso by mělo být kořeněné přinejmenším curry v nejlepším případě některým druhem masaly nebo naložené do marinády (např. z jogurtu a koření).
Také není zvykem maso smažit. Spíš se peče v horkém vzduchu v tandooru. Co se týká přílohy. Viděla bych to spíš na evropskou studenou kuchyni. Nebo vám to nepřipomíná? Myslím, že je to tam tak doložené, aby to vytvořilo barevnost Indie na talíři. Navíc majonéza se v Indické kuchyni příliš nepoužívá.
Jen na obranu autora, Indie je veliká, je docela možné, že v některé její části se toto vaří, ale spíš je tam cítit koloniální vliv, nebo by to mohlo být pákistánské jídlo.
Mějte se hezky a jsem s pozdravem
Za Indickou restauraci Tandoor
Hana Abera

Restaurant Toyal Maharaya
děkuji moc paní,
nejake pokrem neexistuje ve indie.to je kompletni nesmesyl.nasheo kuchezne beef (hovezi) a pork( veprove) ne existuje…
Majitel Indicka Restaurace
Vikram Ranawat

Restaurant Masala:
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.

Toto jídlo upřímně nelze považovat za indický pokrm.

S pozdravem

Masala Team

Khajuraho group
Dobrý den,

Indie je velice rozmanitá země a i co se týče jídla je velmi pestrá a
různorodá. Uvedený recept i zvolené ingerdience jsou ovšem velmi
překvapivé a pro indickou kuchyni ne zrovna typické. Nevím z jakých zdrojů čerpala jak autorka internetového receptu, tak autor knihy, my bychom asi
tento recept jako indický nepovažovali.

S pozdravem
Khajuraho group

restaurant satyam:
Dobry den.
Ja osobne si myslim ze s Indickou kuchyni to nema nic spolecneho.
 Dekuji

--
Best Regards,
Anil Joneja
satyam

Dopis a odpovědi indologů:

Dobrý den, pane doktore (profesore)…,

omlouvám se, že vás obtěžuji takovým přízemním dotazem, ale obracím se na vás jako na známého indologa. Vladimír Miltner kdysi napsal do své kuchařky recept, který mě trochu zarazil:

http://www.labuznik.com/…zky-z-indie/#…

Pokud byste měl čas a chuť, mohl byste se na něj podívat a jakožto odborník na danou oblast napsat, jestli je to opravdu indický pokrm? Pokud ano, zajímala by mě oblast, kde by se mohl takový pokrm podávat. Nejraději bych se zeptala autora samotného, ale to už bohužel nemohu.

Ještě jednou se omlouvám, pokud by vám můj dotaz připadal nemístný, ale gastronomie přece také patří ke kulturnímu dědictví národů, co myslíte?

Děkuji za váš čas i odpověď a přeji hezký den

A. H.

Vážená paní H.,
máte pravdu, že recept na přírodní řízky (z vepřového či telecího masa) s broskvemi plněnými fášem z kuřecích prsíček a vejci plněnými šunkou a majonézou otištěný v Miltnerově knížce „Indická kuchyně“(Merkur 1982, s. 92) a citovaný na internetu, nepůsobí příliš „indicky“ a můžeme pouze spekulovat, proč jej V. Miltner do své kuchařky zařadil (také občas lituji, že se již kolegy nemohu na leccos zeptat).
Na druhé straně záleží na tom, jak chceme definovat typický „indický pokrm“

* pro někoho je to hlavně produkt severoindické „mughalské“ (mughlaí)

kuchyně, od níž se ale často podstatně liší kuchyně jednotlivých regionů (maráthská, bengálská, jihoindická atd.), stejně jako způsoby přípravy jídel, používané ingredience a stravovací návyky indických muslimů, sikhů, Angloindů, góanských či syrských křesťanů, kmenových populací apod. Proto musíme být při posuzování „indickosti“ (nejenom) pokrmů velmi opatrní.
Ale abych se vrátil k receptu na přírodní vepřové řízky z Indie: může se jednat o angloindickou specialitu (i když s kombinací vepřových / telecích řízků, kuřecích prsíček, vajec, broskví, šunky a majonézy jsem se v Indii nesetkal – to ovšem není rozhodující, ani jsem podobné krmě nevyhledával), anebo o „lahůdku“ mezinárodní kuchyně, kterou západním turistům nabízí (či někdy nabízel) nějaký indický hotel a V. Miltner recept uvedl ve snaze o zdůraznění nekonečné různorodosti indické gastronomie. V tomto smyslu tedy může jít o „indický pokrm“, ale netroufal bych si tipovat oblast, pro niž by mohl být typický. (Ostatně na toto téma se v diskusi na www.labuznik.com docela rozumně vyjádřila danda.)
Je mi líto, že Vám nejsem schopen poskytnout jednoznačnější odpověď.
S pozdravem Jan Filipský

Vazena pani H.,
Vas dotaz je zajimavy, ale bojim se, ze ten recept neni v Indii „universalni“. Krome mnoha lokalnich variant „kuchyni“ je tam samozrejme velice rozvinuty prumyslu turisticky, a tak nevylucuji, ze to je spis neco, co se presentuje v drazsich hotelich zapadnim hostum jako indicka kuchyne. Urcite to neni nejak rozsirane jidlo. Nepochybuju, ze si toho byl dr. Miltner vedom, ale jeho motivaci neumim odhadnout.
Srdecne zdravim,
J.Vacek

 
ssalonis
61 příspěvků 15.08.11 04:49

Naozaj to vyzera velmi chutne, ale ak tento recept niekto dal do Indickej kucharskej nihy, tak je mi z toho do placu :-(

 
Alis
2617 příspěvků 14.08.11 22:16

Já ale vůbec nemluvila o courání po světě ani o zapomnění. Snad to pochopili aspoň někteří. Žiju v domnění, že V. M. žil víc v Čechách než venku, ale informace mám velmi kusé, nechci ještě víc čeřit vody.

Asi se občas nesprávně vyjadřuji - co už s tím. Lepší už to nebude :-D

Pochopí jen ti, co mě znají, exoti a mimozemšťani  :lol:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.08.11 09:50

mankote… já myslela, že je jasné, jak to myslím… :roll:
Myslela jsem to tak, že pokud někdo téměř celý život věnuje indologii, a indickému jídlu, mohlo by se mu snad věřit, že do indické kuchařky nepřidá jídlo z opačné polokoule a bez jakékoli vazby na indický kontinent…když už je chudák podezírán, že couráním po světě zapomněl na své češství..
Indické kuchyni nerozumím a ač mi jídlo přijde poněkud netypické, nehodnotím jestli může či nemůže být indické a tak věřím odborníkům..zde V.M. (a Dandě) :-)
Leda…že by bylo casino odborníkem na betel… :think: Tomu bych pak věřila taky.. ;-) :-D
:mrgreen:

Příspěvek upraven 14.08.11 v 10:02

 
casino
4469 příspěvků 14.08.11 00:14

No, kdyby nebylo známo, kdo kolonizoval Indii, tak to trochu vypadá na francouzkou haute cuisine…
Receptů na jednotlivá jídla se asi zmocnili Angláni a jako pomstu svému věčnému konkurentovi ty tři recepty zmatlali dohromady… :mrgreen:
Když to V.M. později potkal na jídelníčku v nějakém indickém hotelu, patrně ještě pod vlivem betelu (danda, receptík by Labužníci možná uvítali) si to poznamenal a později publikoval v kuchařce :wink: A že to „alchymistka“ opsala na Labužníka? No a co? Uvedla zdroj, tak je z obliga 8-)

danda, svým prvním příspěvkem jsem reagoval na otázku: „Co má tahle babicovina společného s indií?“ Domníval jsem se, že autora. Nic víc. O Indické kuchyni nevím ani zbla, a nejraději z ní mám pání (पानी) :-) =úsměv Takže můžete setrvat v klidu, protože já se do Vaší „domény“ tlačit nebudu :-) :-) =2úsměvy

Ou, jsem rád, že jste do „toho“ šlápla. Nakonec se našlo pár kolegů, kteří Vám dávají víceméně za pravdu. Pomalu to vypadalo, že sezobneme každou pitomost :think:

Alis, to nebyl šotek… Myslím, že V.M. byl dadaista :mrgreen: Je to jen otázka času, kdy další individua vybrakují pár receptů a poskládají (na Labu) něco „nového“. V hudbě už to letí staletí :-P

Příspěvek upraven 14.08.11 v 00:14

 
Alis
2617 příspěvků 13.08.11 22:28

mankote… já myslela, že je jasné, jak to myslím :roll:

Myslela jsem to tak, že pokud někdo téměř celý život věnuje indologii, a indickému jídlu, mohlo by být označení „český autor“ v kontextu s debatou o autenticitě receptu trochu zavádějící. Netušila jsem, že to někdo vezme doslova…

Pro ty, co to tak pochopili, omlouvám se, Glama má samozřejmě jako vždy pravdu. 8-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 21:19

Řekla bych, že Čech zůstane Čechem, ať žije kdekoli..jakkoli dlouho ;-) Národnost se nemění s překročením hranic..
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 13.08.11 20:35

Možná se by se V. M. už dávno za českého autora nepovažoval :think: (Po těch letech…)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 18:00

Dando…a neměla bys tam ještě doplnit ...... českého autora…? :wink: :lol: :lol: :lol:
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 13.08.11 16:38

Když jsem dnes poctivě prolezla celou zmíněnou kuchařku, musím říct, že tento recept je tu jako JEDINÝ zcela bez koření a jakýchkoli indických zvyklostí. Skoro mě napadla kacířská myšlenka, že se vloudil tiskařský šotek :-)

Pokud jste si chtěli pochutnat po indicku, myslím, žes udělala dobře, žes kořenila (asi Miltnerův recept z Polabí :-D )

 
Sylvie
2302 příspěvků 13.08.11 16:05

Že je tady Danda pořád, mě těší ze všeho nejvíc.

 
jolana
5064 příspěvků 13.08.11 15:13

Dando, ten rizek vypada skvele..len sa zahryznut :) .. mrkni sem..mozno sa aj na to pamatas ..ja uz mam nalozene :)..

http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

Ahooj :) a nech vam vydzri slunicko :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 14:58

zeb, pohoda, myslím, že recept už počátku je postaven tak, aby každý kořenil podle své chutě. Omalovánky je docela příhodné slovo, můj barvoslepý syn je nejlepší ochutnávač :-)

Konečně se snad dopršelo, jdu dát na rožeň tři kuřata pomatlaná jogurtem a kořením, dodělat esmeraldiny křídla a naplnit broskve, upéct slané mufiny …, takže teď tu nebudu pořád, ale vrátím se :-), doufám, že s fotkama :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 14:40

Ale mně osobně je to přeci jedno, dando. Jen bys podle mého měla upřesnit, jestli se to má kořenit všemi těmi směsmi, které jsi do toho nasypala, podle tvého komentáře soudě, nebo tak, jak jsi to napsala do receptu. Možná je ten recept jenom něco jako kuchařské omalovánky? Každý si doplň koření podle své chuti? Dando, nic proti tobě nemám, aby bylo jasno, vaříš určitě dobře!

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 13:51

zébulon, spokojenost? :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 13:45

A jak se to tedy má vařit - podle receptu, nebo stylem popsaným v komentáři? Zdá se, dando, že i tobě to bylo málo indické. Já bych to slovo z názvu dala pryč, stejně tak by tam mohlo být „z Polabí“.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 12:02

Rasóí au' rasájana - barábara adhjajana
Vaření a alchymie téhož druhu učení je.
(Hindské přísloví) :-)

Kuchařka začíná krásným úvodem - Jednota Indie tkví v její rozmanitosti.
To, co najdete kdekoli na světě, najdete i v Indii, ale co vidíte, slyšíte, hmatáte, chutnáte a čicháte v Indii, to se nevyskytuje nikde jinde. Na to můžete vzít jed.

Ivo, také by mne zajímalo, ono stačí chtít udělat pelmeně :-D :-P

Esme :-), absence koření mne udivila také, ale jsem alchymista :-), takže do broskví jsem dala indické kari, chilli …, byly snědené jako první a hodí se i samostatně jako lehká večeře apod.
Vajíčka jsem okořenila tandori masala a zázvorovojablečným čatní domácí výroby, klukům to připomínalo vlašský salát :-)
Teď doufám, že se do odpoledne vyčasí, mám naložená kuřata v jogurtu na rožeň a k nim ze dvou plechovek broskve :-), a aby byla změna, tak i 3kg tvojich úžasných křídel, ty děláme veeeelice často :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.08.11 01:31

Dando, určitě to bude dobrota. Z tvé kuchyně totiž nic jiného než lahůdky nevychází.
Celer, broskve a majonéza mi tam také moc nesedí, ale těch kuchyní je mnoho a tudíž tomu dávám privilegium pochyb.
Přiznám se ale, že je to první „indický recept“ kde není ž á d n é koření.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 01:08

Dando, a co teprv typické jídlo pro čínskou kuchyni nebo pro kuchyni Ruska!

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.08.11 20:20

Ou, nejsem si jistá, že jsem tvé komentáře pochopila, protože postrádají prostor pro dialog, nepochopila jsem ani smajlíky casina, jen doufám, že vědecký elév v oboru gastronomie nerozšířil své kulinářské spekulace od české kuchyně přes italskou a čínskou až po Indii.

Měla jsem možnost ochutnat a mám autentické recepty na vepřové karí, vindalú, kormu, kabáb, vepřové po drávidsku, světově proslulé vepřové ze Šilángu …
Dokonce kompotované broskve nejsou žádnou nedostupností …

Jaká je tedy indická kuchyně? Co vlastně jedí Indové. Co je pro ně typické?
A dá se vůbec říct, že pro Indii jako takovou je něco typické, nebo něco, co se tam nejí nebo nevyskytuje?

 
Ou
49 příspěvků 11.08.11 20:24

To je sice prima, ale jaksi to nepoužívá jedinný prvek z žádného regionu indie a používá to vepřové, které se tam používá jen velmi málokdy. O kompotovaných broskvích ani nemluvit.

 
casino
4469 příspěvků 11.08.11 19:57

Hmmm…, řekl bych, že Vladimíra Miltnera :think: :mrgreen:

 
Ou
49 příspěvků 11.08.11 18:00

Co má tahle babicovina společného s indií?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz