Recept Prezidentský guláš

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Prezidentský guláš

Postup

Maso nakrájíme na kostky a s ostatními surovinami smícháme v míse. Přidáme 1 l vody a 2 masoxy a promícháme. Směs se nemusí připravovat předem. Dáme do pekáče , přikryjeme alobalem a pečeme bez odkrývání při 250 st.C asi 1,5 hod. Převzato z pořadu APETÝT Českého rozhlasu Brno

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 25.09.06 vloženo
  • 29802x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 2 hod.

Ingredience

  • 1 kg masa (nejlepší je vepřové plec, jde i z kabanosu)
  • 3 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky kari koření
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 3 lžíce (rovné) Solamylu
  • osolit a opepřit
  • je dobré přidat feferonku a pálivou papriku

Doporučená příloha

  • rýže, brambory. chléb, těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 4.3.12 21:56

Recept vyzkoušen díky nedostatku času. První dojem značně rozpačitý. Druhý den guláš snězen a dokonce pochválen.

Diskuse k receptu Prezidentský guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Prezidentský guláš

marecek111
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

pozor na masox,je to slané jak živica a pálí jak potvora,jinak chut perfektní,bacha na pepř ja jsem to přehnal.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Přikláním se k Ivovi. Tyto rádoby zázračné kostičky a prášky používám, jen když to opravdu jinak nejde. Viz moje oblíbené téma rybí bujón.:-)) Navíc nemám ráda rychlá jídla, asi na rozdíl od ostatních, protože když je byt provoněn hodiny lehce se táhnoucím guláškem nebo vývarem na plotně, a já čas od času nakouknu pod pokličku…to nemá chybu.:-)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Na zítřejší oběd už mám uvařeno, dělala jsem z kližky a po ochutnání …už teď je k sežrání.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Jedním slovem- vynikající. Chuť je vyvážená, asi jsem dala víc chilli papriček, takže to má říz, ale to si zase člověk může dát pivko na uhasení. Dělala jsem s houskovým knedlíkem a móc jsem si pochutnala. Už mám v oblíbených.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Zrovna jsem to dala do trouby, takže až bude mnou ochutnáno dám vědět jaké to bylo.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Právě jsem dodělala guláš v pomalém hrnci na High - 4 hod. Dávala jsem na začátku syrovou cibuli nakrájenou nadrobounko a přísahám na holý pupek, že je rozdušená a ve výsledné šťávě je cítit vše jen ne syrová cibule, potažmo cibule není cítit ani vidět vůbec - a můj chlap, který je fajnšmekr na guláše oblizoval vařečku tak usilovně, že jsem měla strach, že guláš sní ještě dnes a tak jsem mu vařečku rychle sebrala a vyhnala ho z kuchyně… vždyť dobrý guláš se musí přeci odležet…

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - nebyl bych to JÁ, abych se do toho zase

1. Esme…ti klokani na Tebe mají špatný vliv…pomalý hrnec na LOW je skoro totéž, jako když vystrčíš kastrol na sluníčko - pak je cibule syrová.....220°C je už sakra teplota, ta tu cibuli uvaří/podusí/upeče…
2. Eleeen - pod našimi smrčky je tolik zahrabaných kostí, které čekají na svůj „poločas“, že se divím, že ještě stojí (ty smrčky)…chci tím říct, že hafíci cítí onen zdroj vápníku a i když ty kosti dokonale ohlodáš, je to ještě stále pro ně lahůdka

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Esme

já to samé, je toho psa nemáme, protože na kostech obraných mnou, už by žádný pes nic nenašel :-D

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - všem co mě přesvědčují....

…o tom jak je dobrá vařená cibule.
Prostě to nemám ráda. Také občas děláme guláš v troubě (to je Mickův styl) ale napřed osmažíme veškerou zeleninu na pánvi.
Masoxovým kostkám také moc nefandím. Když chci vývar rychle, udělám ho v tlakovém hrnci.
Ivo, v pomalém hrnci dělám většinou na nižší teplotu (nebo jak se pěkně česky říká na LOW).
Ejo, nepochybuji že tvůj guláš je výborný. Pozor abych tě nevzala za slovo a nechtěla abys mi přinesla ochutnat na sraz. ;-))))
Elen, jsem jako ty, taky nic nevyhodím. Kosti (mnou napřed pečlivě obrané) dostane pes a šťávu přecedím do hrnku a dám do lednice. Když to ztuhne oberu tuk (a taky ho dám psovi) a zbylý rosol (když ho nesním) dám do polévky.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Donedávna jsem si připadala, jako naprostý debil, že si schovávám i výpeky z kuřat a různých mas a zbytky omáček apod., ale užse mi to osvědčilo a ráda tahám z mrazáku různé šťávy a chutě a přidávám právě místo masoxů, slepičích vývarů apod.
Taky mě Jenoféfa naučila báječnou věc s polívkama a od té doby to jinak nedělám: uvařenou polévku svařím - zredukuji na cca 2 - 3 dcl a zamrazím, na pytlík-krabičku si dám označení, kolik litrů to původně bylo. A když máme chuť na polívku, tak tuto KOSTKU (o pár cm větší než masox, ale o moc chutí lepší) vhodím do přiměřeného množství vody s mrkvičkou a hráškem a provařím a báječná polévka je hned. Navíc - dušená rýže, kterou dusíte na výpeku z vepřového masa - věřte, že nic lepšího snad ani není.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Eji...

…tys neměla být co jsi…tys měla být diplomat (kou)…

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Esme, já snad udělám v troubě guláš a přinesu Ti ochutnat :)). Chce to najít grif jak nakládat s teplotou v troubě a množstvím vody, ale výsledek je nádherný gulášek,který není třeba zahušťovat, zahustí se sám cibulí.

Yavanna
87 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Náhoda, zrovna v pátek jsem ho zkoušela. Ale v mé verzi jsou kari jen dvě lžičky a navíc je tam pepř. Vývar byl domácí ;o)
Kousky cibule znát byly, ale syrová chuť rozhodně ne. A litr vody je akorát, vznikne z toho opravdu omáčka. Nesedí mi k tomu akorát název (není to ani guláš ani pro prezidenta), je to spíš dobře chutnající a skoro bezpracné UHO…

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Eji...

…jsem si vědom, že to může být časově náročné (ale ruku na srdce…cokoliv uspěcháme, se nám nevyplatí…) - mi se to lehce mluví, já mám doma pejska a manželka jej natolik rozmazlila, že granule NEE, ovšem všelijaké masíčka a kostičky a podobné lahůdky ANO - takže u nás o různé vývary není nouze (to víš, že příjemné spojuji s užitečným). Ale i tak mi přijde, že pokud to někdo se seriózní kuchyní myslí vážně, tak si do zásoby nějaký ten vývar udělá!!!

PS: před pár dny jsem byl navíc vděčný za jakýsi vývar v mrazáku - manželka pod tlakem nějaké virózy a v teplotách konečně projevila zájem o jakousi konzumaci a konkrétně si přála „česnečku“ (podotýkám - byla neděle v noci) - tož super…

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Ivo, chechtám se nahlas…Vyprodukovat hovězí vývar je ale na půl dne, já tak jednou do měsíce navařím kotel a rozporcuji do mrazáku. Je to alchymie včetně cibulových slupek pro barvu a panáka alkoholu, aby vytáhl z masa úplně všechnu vůni a chuť…Což mi připomíná, že mne to o víkendu čeká, v mrazáku je poslední malá krabička.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - esme

tak nevim. Ja varila v pomalem hrnci gulas na low osm hodin a je pravda, ze cibule nebyla rozvarena, ale rozhodne ne syrova. Mne ani memu, na gulas jinak velmi rozezranemu a vybiravemu bratru, to vubec nevadilo. Byl moc dobry a kdo chce tak muze vybrat maso a rozmixovat, ale neprislo mi to alespon v mem pripade nutne :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Esme

zde doporučovaných 220°C bude asi o něčem jiném než Tvůj 16ti hodinový zápas v pomalém hrnci......jakou teplotu jsi měla nastavenou?

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - dovolte mi pár poznámek

1. souhlasím s Ejou, že alobal je „nouzovka“ - jen s tím dodatkem, že alobal v jedné vrstvě nenahradí pokličku a tudíž pokrm pod ním se napůl dusí a napůl peče
2. nebuďme připosrání z názvu „presidentský“...... - oni mají úplně stejný zažívací systém jako my a mnohým vrcholným politikům bych doporučil na nějakou dobu pobývat jen při guláši z kabanosu
3. když do tohoto guláše přidáme cibuli osmaženou nebo čerstvou, nebude to mít jiného efektu, než jen ten, že ten guláš bude chutnat mírně jinak - vaření není o tom, že jsou zavedené pravidla a přes ně nejede vlak, ale naopak - jeden a tentýž pokrm může mít všelijaké niance - a v tom vidím tu krásu
4. a nyní moje deformace, za kterou mě můžete ukamenovat: masox a podobné výrobky bych zakázal ze zákona…je to něco tak hrozného…je to, jako byste prováděli orální sex přes sklo (které je navíc posypané směsi strychninu a písku).....nechci však nikomu brát žádné hračky - jen Vás prosím - pokuste si někdy uvařit polévku či vývar z NORMÁLNÍCH SUROVIN - možná pocítíte rozdíl

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš....

…i po šestnácti hodinách se nic nezměnilo.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Tu cibuli bych definitivně napřed osmažila.
Zkoušela jsem recept na guláš v pomalém hrnci a cibule chutnala i po šesnácti hodinách syrově.
Snad jen nutno podotknout, že proti syrové cibuli na ozdobu vůbec nic nenamítám.

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Eleen, určitě, alobal je nouzovka, když není k nádobě poklice. Já dělám v troubě guláš dost často, protože se nemusí hlídat a úspěch je zaručen, masíčko je krásně měkké a šťávička je eméňam.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

A můžu to dělat v pekáči s poklopem??? Mě k tomu neladí ten alobal…

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Při příprava guláše v troubě se dějí zajímavé věci, osmahnutí cibule předem není bezpodmínečně nutné, ve finále je krásně hustá a voňavá omáčka.
Vadí mi ty masoxové kostky, já v tom tu chuť masoxu cítím a není to ono. Když už, tak vegetu bez glutamanu. A litr vody je podle mne moc, raději v průběhu trochu podlít horkou vodou.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Recept s tímto názvem a i s zajímavou skladbou surovin je pod č. 12832. Tam ten název sedí. Snad kdyby se to přejmenovalo na Exprezidentský, tak bych to bral. Druhá připomínka je k cibuli. Myslím si, že tím, že používáš neosmaženou cibuli je název pokrmu guláš dost degradován. Jinak mám stejný názor jako kamaradka.

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Nějak mi nejde dohromady prezident a kabanos s masoxem.
Podle názvu jsem si představovala něco úplně jiného. No ale jako levné jídlo, které nedá moc práce, bych to možná vyzkoušela.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Tatranské kuře Tatranské kuře
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz