Recept Prezidentský guláš

(Hodnoceno 1x) mrak Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Prezidentský guláš

Postup

Maso nakrájíme na kostky a s ostatními surovinami smícháme v míse. Přidáme 1 l vody a 2 masoxy a promícháme. Směs se nemusí připravovat předem. Dáme do pekáče , přikryjeme alobalem a pečeme bez odkrývání při 250 st.C asi 1,5 hod. Převzato z pořadu APETÝT Českého rozhlasu Brno

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 25.09.06 vloženo
  • 30657x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 2 hod.

Ingredience

  • 1 kg masa (nejlepší je vepřové plec, jde i z kabanosu)
  • 3 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky kari koření
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 3 lžíce (rovné) Solamylu
  • osolit a opepřit
  • je dobré přidat feferonku a pálivou papriku

Doporučená příloha

  • rýže, brambory. chléb, těstoviny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 4.3.12 21:56

Recept vyzkoušen díky nedostatku času. První dojem značně rozpačitý. Druhý den guláš snězen a dokonce pochválen.

Diskuse k receptu Prezidentský guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Prezidentský guláš

marecek111
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

pozor na masox,je to slané jak živica a pálí jak potvora,jinak chut perfektní,bacha na pepř ja jsem to přehnal.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Přikláním se k Ivovi. Tyto rádoby zázračné kostičky a prášky používám, jen když to opravdu jinak nejde. Viz moje oblíbené téma rybí bujón.:-)) Navíc nemám ráda rychlá jídla, asi na rozdíl od ostatních, protože když je byt provoněn hodiny lehce se táhnoucím guláškem nebo vývarem na plotně, a já čas od času nakouknu pod pokličku…to nemá chybu.:-)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Na zítřejší oběd už mám uvařeno, dělala jsem z kližky a po ochutnání …už teď je k sežrání.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Jedním slovem- vynikající. Chuť je vyvážená, asi jsem dala víc chilli papriček, takže to má říz, ale to si zase člověk může dát pivko na uhasení. Dělala jsem s houskovým knedlíkem a móc jsem si pochutnala. Už mám v oblíbených.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Zrovna jsem to dala do trouby, takže až bude mnou ochutnáno dám vědět jaké to bylo.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Právě jsem dodělala guláš v pomalém hrnci na High - 4 hod. Dávala jsem na začátku syrovou cibuli nakrájenou nadrobounko a přísahám na holý pupek, že je rozdušená a ve výsledné šťávě je cítit vše jen ne syrová cibule, potažmo cibule není cítit ani vidět vůbec - a můj chlap, který je fajnšmekr na guláše oblizoval vařečku tak usilovně, že jsem měla strach, že guláš sní ještě dnes a tak jsem mu vařečku rychle sebrala a vyhnala ho z kuchyně… vždyť dobrý guláš se musí přeci odležet…

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - nebyl bych to JÁ, abych se do toho zase

1. Esme…ti klokani na Tebe mají špatný vliv…pomalý hrnec na LOW je skoro totéž, jako když vystrčíš kastrol na sluníčko - pak je cibule syrová.....220°C je už sakra teplota, ta tu cibuli uvaří/podusí/upeče…
2. Eleeen - pod našimi smrčky je tolik zahrabaných kostí, které čekají na svůj „poločas“, že se divím, že ještě stojí (ty smrčky)…chci tím říct, že hafíci cítí onen zdroj vápníku a i když ty kosti dokonale ohlodáš, je to ještě stále pro ně lahůdka

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Esme

já to samé, je toho psa nemáme, protože na kostech obraných mnou, už by žádný pes nic nenašel :-D

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - všem co mě přesvědčují....

…o tom jak je dobrá vařená cibule.
Prostě to nemám ráda. Také občas děláme guláš v troubě (to je Mickův styl) ale napřed osmažíme veškerou zeleninu na pánvi.
Masoxovým kostkám také moc nefandím. Když chci vývar rychle, udělám ho v tlakovém hrnci.
Ivo, v pomalém hrnci dělám většinou na nižší teplotu (nebo jak se pěkně česky říká na LOW).
Ejo, nepochybuji že tvůj guláš je výborný. Pozor abych tě nevzala za slovo a nechtěla abys mi přinesla ochutnat na sraz. ;-))))
Elen, jsem jako ty, taky nic nevyhodím. Kosti (mnou napřed pečlivě obrané) dostane pes a šťávu přecedím do hrnku a dám do lednice. Když to ztuhne oberu tuk (a taky ho dám psovi) a zbylý rosol (když ho nesním) dám do polévky.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Donedávna jsem si připadala, jako naprostý debil, že si schovávám i výpeky z kuřat a různých mas a zbytky omáček apod., ale užse mi to osvědčilo a ráda tahám z mrazáku různé šťávy a chutě a přidávám právě místo masoxů, slepičích vývarů apod.
Taky mě Jenoféfa naučila báječnou věc s polívkama a od té doby to jinak nedělám: uvařenou polévku svařím - zredukuji na cca 2 - 3 dcl a zamrazím, na pytlík-krabičku si dám označení, kolik litrů to původně bylo. A když máme chuť na polívku, tak tuto KOSTKU (o pár cm větší než masox, ale o moc chutí lepší) vhodím do přiměřeného množství vody s mrkvičkou a hráškem a provařím a báječná polévka je hned. Navíc - dušená rýže, kterou dusíte na výpeku z vepřového masa - věřte, že nic lepšího snad ani není.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Eji...

…tys neměla být co jsi…tys měla být diplomat (kou)…

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Esme, já snad udělám v troubě guláš a přinesu Ti ochutnat :)). Chce to najít grif jak nakládat s teplotou v troubě a množstvím vody, ale výsledek je nádherný gulášek,který není třeba zahušťovat, zahustí se sám cibulí.

Yavanna
87 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Náhoda, zrovna v pátek jsem ho zkoušela. Ale v mé verzi jsou kari jen dvě lžičky a navíc je tam pepř. Vývar byl domácí ;o)
Kousky cibule znát byly, ale syrová chuť rozhodně ne. A litr vody je akorát, vznikne z toho opravdu omáčka. Nesedí mi k tomu akorát název (není to ani guláš ani pro prezidenta), je to spíš dobře chutnající a skoro bezpracné UHO…

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Eji...

…jsem si vědom, že to může být časově náročné (ale ruku na srdce…cokoliv uspěcháme, se nám nevyplatí…) - mi se to lehce mluví, já mám doma pejska a manželka jej natolik rozmazlila, že granule NEE, ovšem všelijaké masíčka a kostičky a podobné lahůdky ANO - takže u nás o různé vývary není nouze (to víš, že příjemné spojuji s užitečným). Ale i tak mi přijde, že pokud to někdo se seriózní kuchyní myslí vážně, tak si do zásoby nějaký ten vývar udělá!!!

PS: před pár dny jsem byl navíc vděčný za jakýsi vývar v mrazáku - manželka pod tlakem nějaké virózy a v teplotách konečně projevila zájem o jakousi konzumaci a konkrétně si přála „česnečku“ (podotýkám - byla neděle v noci) - tož super…

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Ivo, chechtám se nahlas…Vyprodukovat hovězí vývar je ale na půl dne, já tak jednou do měsíce navařím kotel a rozporcuji do mrazáku. Je to alchymie včetně cibulových slupek pro barvu a panáka alkoholu, aby vytáhl z masa úplně všechnu vůni a chuť…Což mi připomíná, že mne to o víkendu čeká, v mrazáku je poslední malá krabička.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - esme

tak nevim. Ja varila v pomalem hrnci gulas na low osm hodin a je pravda, ze cibule nebyla rozvarena, ale rozhodne ne syrova. Mne ani memu, na gulas jinak velmi rozezranemu a vybiravemu bratru, to vubec nevadilo. Byl moc dobry a kdo chce tak muze vybrat maso a rozmixovat, ale neprislo mi to alespon v mem pripade nutne :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - Esme

zde doporučovaných 220°C bude asi o něčem jiném než Tvůj 16ti hodinový zápas v pomalém hrnci......jakou teplotu jsi měla nastavenou?

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš - dovolte mi pár poznámek

1. souhlasím s Ejou, že alobal je „nouzovka“ - jen s tím dodatkem, že alobal v jedné vrstvě nenahradí pokličku a tudíž pokrm pod ním se napůl dusí a napůl peče
2. nebuďme připosrání z názvu „presidentský“...... - oni mají úplně stejný zažívací systém jako my a mnohým vrcholným politikům bych doporučil na nějakou dobu pobývat jen při guláši z kabanosu
3. když do tohoto guláše přidáme cibuli osmaženou nebo čerstvou, nebude to mít jiného efektu, než jen ten, že ten guláš bude chutnat mírně jinak - vaření není o tom, že jsou zavedené pravidla a přes ně nejede vlak, ale naopak - jeden a tentýž pokrm může mít všelijaké niance - a v tom vidím tu krásu
4. a nyní moje deformace, za kterou mě můžete ukamenovat: masox a podobné výrobky bych zakázal ze zákona…je to něco tak hrozného…je to, jako byste prováděli orální sex přes sklo (které je navíc posypané směsi strychninu a písku).....nechci však nikomu brát žádné hračky - jen Vás prosím - pokuste si někdy uvařit polévku či vývar z NORMÁLNÍCH SUROVIN - možná pocítíte rozdíl

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš....

…i po šestnácti hodinách se nic nezměnilo.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Tu cibuli bych definitivně napřed osmažila.
Zkoušela jsem recept na guláš v pomalém hrnci a cibule chutnala i po šesnácti hodinách syrově.
Snad jen nutno podotknout, že proti syrové cibuli na ozdobu vůbec nic nenamítám.

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Eleen, určitě, alobal je nouzovka, když není k nádobě poklice. Já dělám v troubě guláš dost často, protože se nemusí hlídat a úspěch je zaručen, masíčko je krásně měkké a šťávička je eméňam.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

A můžu to dělat v pekáči s poklopem??? Mě k tomu neladí ten alobal…

Eja
3880 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Při příprava guláše v troubě se dějí zajímavé věci, osmahnutí cibule předem není bezpodmínečně nutné, ve finále je krásně hustá a voňavá omáčka.
Vadí mi ty masoxové kostky, já v tom tu chuť masoxu cítím a není to ono. Když už, tak vegetu bez glutamanu. A litr vody je podle mne moc, raději v průběhu trochu podlít horkou vodou.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Recept s tímto názvem a i s zajímavou skladbou surovin je pod č. 12832. Tam ten název sedí. Snad kdyby se to přejmenovalo na Exprezidentský, tak bych to bral. Druhá připomínka je k cibuli. Myslím si, že tím, že používáš neosmaženou cibuli je název pokrmu guláš dost degradován. Jinak mám stejný názor jako kamaradka.

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prezidentský guláš

Nějak mi nejde dohromady prezident a kabanos s masoxem.
Podle názvu jsem si představovala něco úplně jiného. No ale jako levné jídlo, které nedá moc práce, bych to možná vyzkoušela.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz