Recept Převařené máslo

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Máslo dáme na menší pánvičku a na mírném ohni rozpustíme a vaříme, přitom sbíráme opatrně lžící tvarohovou pěnu. Tu buď dáme na malý talířek, nebo je-li v okolí malý mlsoun, mažeme na kůrky čerstvého chleba. Pak necháme máslo vychladnout a ustát, vrstvu tuku propíchneme a podmáslí, které zůstalo na dně, slijeme. Máslo znovu rozpustíme, až dostává zlatavou barvu a voní. Zasypeme lžičkou mouky, která strhne poslední zbytky podmáslí ke dnu a převařené máslo slijeme do porcelánové nebo nové smaltované nádoby. Jíšku se zbytkem másla ještě můžeme posypat lžičkou cukru a zapražit do ní další lžíci mouky. Je to pamlsek jen pro jednu osobu. *Poznámka:* Téměř totéž popisovala kdysi i babi na "diskusi":https://www.labuznik.cz/forum_posts.php?ID=797 . Čerpáno z knihy Jihočeská kuchařka (2000).

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 19.01.06 vloženo
  • 9968x zobrazeno

Ingredience

  • *Tradiční čerstvé máslo, které městské hospodyně kupovaly na trhu nebo se v selské domácnosti vyrábělo stloukáním smetany, dlouho nevydrželo a bylo nebezpečí, že zežlukne. Proto je každá kuchařka upravovala převařováním, aby je zbavila vody. Převařené máslo se uchovávalo většinou v hliníkovém hrnci a mastilo se jím vše, co potřebovalo polití máslem. Převařené máslo bylo chutnější a voňavější než máslo čerstvé a vydrželo několik týdnů.*
  • 500 g másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Převařené máslo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Převařené máslo

Manana
1512 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

no proto jsou taky porád v nirváně…

vrba
106 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo-manano

to musí být v té indii neustále pěkně sjetý co? :)))

Manana
1512 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

Správné indické ghí ale obsahovalo větší či menší množství trávy, tedy marihuany neboli konopí. A nikdy neobsahovalo množství menší než malé, spíš větší než velké! Hahaha!

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

Tak jsem to prostudovala a posílám přímý odkaz na dadalu.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

No, vidíte to, že se tomu ghí říká, vím, ale copak mne to v tu chvíli napadlo? Tak děkuji za doplnění infa, kde hledat zmínku o převařeném másle na fórech, ‚apropó‘, jaký je rozdíl mezi převařeným a přepuštěným máslem, žádný? Jdu si přečíst odkaz na dadalovi i ty místní, pokud je tam někde odpověď, omlouvám se, že se ptám, ještě jsem to nečetla ;o))))

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

Já jsem na ty odkazy nějak tupá, dala jsem tam dva stejný - druhý měl být tenhle (tedy ten mananuv postup tam nemám ověřený)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

tady
a tady":http://www.labuznik.com/forum_posts.php?…
a tady hledej heslo ghí":http://dadala.hyperlinx.cz/lexi/lexih.html jsou podobné postupy, je vidět, že se máslo přepouští v celém světě.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Převařené máslo

je vlastně máslo ghí, používané v indické kuchyni. :-) Jen bez té mouky…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz