Recept Prešporské šnicle (rezne)

Cuso Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Prešporské šnicle (rezne)

Postup

Spomínam, ako ti maličkej vždy slinky tiekli, keď som niesla na nedeľný stôl misu so zlatými, ešte škvrčiacimi rezňami. Prešporské šnicle z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs sú skvelé iba vtedy keď sa osobitne predpripravia. Deň vopred musíš kilo teľacieho teľacieho orecha alebo morčacích pŕs nakrájať krížom cez vlákna tak, aby sa dali vyklepať čo najtenšie rezne také veľké, že jeden zakryje celú panvicu. Vyklep ich teda, osoľ a ukladaj do primerane veľkej misy. Jednotlivé rezne prekladaj kolieskami cibule, posekaným cesnakom, niekoľkými guľkami celého čierneho korenia a vetvičkami čerstvej petržlenovej vnate. Všetko dlaňou dobre utlač, zakry a na noc odlož do chladu. Tu sa rodí neopakovateľná vôňa prešporských rezňov, ktorú ešte zlepšíš, ak každý budúci rezeň poleješ kávovou lyžičkou zmesi citrónovej šťavy z prešporského vína. Pred konečnou prípravou cibuľu, cesnak, petržlen a korenie z mäsa starostlivo odstráň. Potom rezne obal v hladkej múke s primiešanou čajovou lyžičkou mletého bieleho korenia, potom v troch vajciach rozšľahaných s tromi polievkovými lyžicami sladkej smotany, a napokon v preosiatych žemľových omrvinkách. Rezniská okamžite vyprážaš v zmesi piatich polievkových lyžíc bravčovej alebo hydinovej masti, piatich polievkových lyžíc rastlinného oleja a piatich polievkových lyžíc masla. Rezne v tuku plávajú, strúhanka na nich vlnkovatie ako jazero čerené vánkom, len musíš dávať pozor, aby neprihoreli. Keď rezne z oboch strán vypražíš do zlata, každý z nich položíš na papierový obrúsok a uložíš do tepla. Rezne poukladáš na nahriatu misu vystlanú cvernovým obrúskom, prizdobíš ich rezmi citróna a vetvičkami petržlenovej vňate. Podávaš ich s niektorými zo zemiakových šalátov. Zdroj: Peter Ševčovič, Z kuchyne starého Prešporka, kde sú zozbierané staré bratislavské recepty aj s poznámkami kucháriek.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 12.03.05 vloženo
  • 14128x zobrazeno

Ingredience

  • viď nižšie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Prešporské šnicle (rezne)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Prešporské šnicle (rezne)

di
2452 příspěvků 19.2.10 19:33
Re: Prešporské šnicle (rezne) - casino

Jen malá poznámka k tomu odkazovanému receptu a diskusi pod ním, ta dáma, která tam diskutuje a má stejný nick jako já, já nejsem. Koneckonců, píšu se s malým písmenem na začátku, nebydlím v Petrovicích a i mail mám jiný. Už se mi to tu před pár lety stalo, že mi kdosi (airan?) odepisoval vnitřní poštou a myslel si, že jde o stejné osoby; do té doby jsem o té paní ani o receptech.cz nic nevěděla.

casino
4497 příspěvků 19.2.10 04:13
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Dnes jsem u „sousedů“ narazil na podobné téma… Nic nového pod sluncem, ale „omrvinky“ a tuky na smažení je zajímavé počtení.
http://www.recepty.cz/recept.asp?…

jolana
5068 příspěvků 19.2.10 03:55
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Casino, dnes som si lamala hlavu ze preco nemam jest tu kacaciu mast co mam odlozenu. Preco ale, na to som nedosla, az ked som dosla na Labuznika pri snicliach mi zaplo. Naozaj , popravde a uprimne.. vrela vdaka :)

casino
4497 příspěvků 19.2.10 01:59
Re: Prešporské šnicle (rezne) Danda

NERAD BYCH BYL ZA  Terinka :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.10 23:17
Re: Prešporské šnicle (rezne) - casino :-)

to je zajímavý odkaz od tebe, který sám vytváří duplicitní recepty :-) Teď nevím který si mám vytisknout? :-)

anickav
2904 příspěvků 18.2.10 22:35
Re: Prešporské šnicle (rezne),casino,

„môj“ Tomčík v použitej literatúre spomína ako zdroj aj Ševčoviča.

martin_etzl
280 příspěvků 18.2.10 19:32
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Každopádně sem byl tento duplicitní recept od pana Ševčoviče vložený o celé čtyři a půl roku dřív než ten neduplicitní od pana Tomčíka :)

casino
4497 příspěvků 18.2.10 18:21
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Tady je duplicitní recept: Prešporská šnicľa
je otázne, zda opisoval Peter Ševčovič od Vladimíra Tomčíka, nebo opačně ? :-()

Cuso
350 příspěvků 25.1.09 03:43
Scarlett

Nielen znie ale naozaj to aj chutí skvele. Dúfam že ti budú chutiť. :-)

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prešporské šnicle (rezne)

…to zní tak lákavě… šup do oblíbených, šnicle vyzkouším !

garf
49 příspěvků 14.4.05 15:34
Cuso,

ten obrazek v zadnem pripade nemuze vyjadrit to, jak skvele snicle byly a jak nadherne vonely! Dekuji Ti za objeveni a postoupeni bajecneho receptu:)

Cuso
350 příspěvků 25.1.09 03:43
Garf,

veľmi pekne ďakujem za obrázok k receptu. Dúfam, že aj tak dobre chutili, ako dobre vyzerajú :-)

garf
49 příspěvků 11.4.05 18:33
Obrazek - diky Pepicku:))

diky Pepicku

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prešporské šnicle (rezne) - přidán obrázek

díky garf :)

nefertiti
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Kouzelně popsáno, jistě i tak kouzelně chutnají. Díky Vám již v naší rodině od dneštního dne budou kralovat jen Prešporské šnicle. Díky.

Cuso
350 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Snehu, až teraz som si prečítal tvoj komentár. Vyskúšaj, budeš prekvapená chuťou tých šniclov. :-)
O'groats ďakujem, aj keď vďaku si skôr zaslúži neznáma autorka receptu. :-)

ogroats
64 příspěvků 25.1.09 03:43
Cuso,

já skládám poklonu 1) nad receptem a 2) nad krásnou slovenčinou, kterou nám ty, cuso, tady předkládáš. Pro mě jako pro Čehúna, ktorý vojakoval dva roky v Novom Meste nad Váhom je to jako poklad pro duši a pro uši, a hlavně cením tvůj přístup k Bratislavě. Když jsem tam byl já na vojně v roce 1956, tak už Prešpurk nesměl existovat, ale před dalšími deseti léty v roce 1946 jsme jako skauti zpívali krásnou píseň „Pod Prešpurkem kraj dunaja…“
Já ti moc děkuji za oživení toho krásného města s hradem nad Dunajem, které bylo známé také jako Prešporok, Pozsony, nebo Pressburg.
Cuso, tys to podal tak, že až ty šnycle připravím a budu je servírovat s komentářem o původu tohoto lahodného pokrmu, tak vím, že se neubráním, abych neměl slzu v oku.

ogroats
64 příspěvků 19.3.05 21:43
Cuso,
Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Prešporské šnicle (rezne)

Cuso, to je krása. Sbíhají se mi sliny. Že bych je někdy vyzkoušela? :-))))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz