Recept Prešporské šnicle (rezne)
Cuso Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Spomínam, ako ti maličkej vždy slinky tiekli, keď som niesla na nedeľný stôl misu so zlatými, ešte škvrčiacimi rezňami. Prešporské šnicle z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs sú skvelé iba vtedy keď sa osobitne predpripravia. Deň vopred musíš kilo teľacieho teľacieho orecha alebo morčacích pŕs nakrájať krížom cez vlákna tak, aby sa dali vyklepať čo najtenšie rezne také veľké, že jeden zakryje celú panvicu. Vyklep ich teda, osoľ a ukladaj do primerane veľkej misy. Jednotlivé rezne prekladaj kolieskami cibule, posekaným cesnakom, niekoľkými guľkami celého čierneho korenia a vetvičkami čerstvej petržlenovej vnate. Všetko dlaňou dobre utlač, zakry a na noc odlož do chladu. Tu sa rodí neopakovateľná vôňa prešporských rezňov, ktorú ešte zlepšíš, ak každý budúci rezeň poleješ kávovou lyžičkou zmesi citrónovej šťavy z prešporského vína. Pred konečnou prípravou cibuľu, cesnak, petržlen a korenie z mäsa starostlivo odstráň. Potom rezne obal v hladkej múke s primiešanou čajovou lyžičkou mletého bieleho korenia, potom v troch vajciach rozšľahaných s tromi polievkovými lyžicami sladkej smotany, a napokon v preosiatych žemľových omrvinkách. Rezniská okamžite vyprážaš v zmesi piatich polievkových lyžíc bravčovej alebo hydinovej masti, piatich polievkových lyžíc rastlinného oleja a piatich polievkových lyžíc masla. Rezne v tuku plávajú, strúhanka na nich vlnkovatie ako jazero čerené vánkom, len musíš dávať pozor, aby neprihoreli. Keď rezne z oboch strán vypražíš do zlata, každý z nich položíš na papierový obrúsok a uložíš do tepla. Rezne poukladáš na nahriatu misu vystlanú cvernovým obrúskom, prizdobíš ich rezmi citróna a vetvičkami petržlenovej vňate. Podávaš ich s niektorými zo zemiakových šalátov. Zdroj: Peter Ševčovič, Z kuchyne starého Prešporka, kde sú zozbierané staré bratislavské recepty aj s poznámkami kucháriek.
Recept je z kategorií: Historické recepty
- 12.03.05 vloženo
- 15586x zobrazeno
Ingredience
- viď nižšie
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Prešporské šnicle (rezne)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Prešporské šnicle (rezne)
2453 příspěvků 19.2.10 19:33
Jen malá poznámka k tomu odkazovanému receptu a diskusi pod ním, ta dáma, která tam diskutuje a má stejný nick jako já, já nejsem. Koneckonců, píšu se s malým písmenem na začátku, nebydlím v Petrovicích a i mail mám jiný. Už se mi to tu před pár lety stalo, že mi kdosi (airan?) odepisoval vnitřní poštou a myslel si, že jde o stejné osoby; do té doby jsem o té paní ani o receptech.cz nic nevěděla.
Dnes jsem u „sousedů“ narazil na podobné téma… Nic nového pod sluncem, ale „omrvinky“ a tuky na smažení je zajímavé počtení.
http://www.recepty.cz/recept.asp?…
5068 příspěvků 19.2.10 03:55
Casino, dnes som si lamala hlavu ze preco nemam jest tu kacaciu mast co mam odlozenu. Preco ale, na to som nedosla, az ked som dosla na Labuznika pri snicliach mi zaplo. Naozaj , popravde a uprimne.. vrela vdaka
NERAD BYCH BYL ZA Terinka
to je zajímavý odkaz od tebe, který sám vytváří duplicitní recepty
Teď nevím který si mám vytisknout? 
2904 příspěvků 18.2.10 22:35
„môj“ Tomčík v použitej literatúre spomína ako zdroj aj Ševčoviča.
Každopádně sem byl tento duplicitní recept od pana Ševčoviče vložený o celé čtyři a půl roku dřív než ten neduplicitní od pana Tomčíka
Tady je duplicitní recept: Prešporská šnicľa
)
je otázne, zda opisoval Peter Ševčovič od Vladimíra Tomčíka, nebo opačně ?
Nielen znie ale naozaj to aj chutí skvele. Dúfam že ti budú chutiť.
577 příspěvků 25.1.09 03:43
…to zní tak lákavě… šup do oblíbených, šnicle vyzkouším !
ten obrazek v zadnem pripade nemuze vyjadrit to, jak skvele snicle byly a jak nadherne vonely! Dekuji Ti za objeveni a postoupeni bajecneho receptu:)
veľmi pekne ďakujem za obrázok k receptu. Dúfam, že aj tak dobre chutili, ako dobre vyzerajú
diky Pepicku
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
díky garf
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Kouzelně popsáno, jistě i tak kouzelně chutnají. Díky Vám již v naší rodině od dneštního dne budou kralovat jen Prešporské šnicle. Díky.
Snehu, až teraz som si prečítal tvoj komentár. Vyskúšaj, budeš prekvapená chuťou tých šniclov.

O'groats ďakujem, aj keď vďaku si skôr zaslúži neznáma autorka receptu.
64 příspěvků 25.1.09 03:43
já skládám poklonu 1) nad receptem a 2) nad krásnou slovenčinou, kterou nám ty, cuso, tady předkládáš. Pro mě jako pro Čehúna, ktorý vojakoval dva roky v Novom Meste nad Váhom je to jako poklad pro duši a pro uši, a hlavně cením tvůj přístup k Bratislavě. Když jsem tam byl já na vojně v roce 1956, tak už Prešpurk nesměl existovat, ale před dalšími deseti léty v roce 1946 jsme jako skauti zpívali krásnou píseň „Pod Prešpurkem kraj dunaja…“
Já ti moc děkuji za oživení toho krásného města s hradem nad Dunajem, které bylo známé také jako Prešporok, Pozsony, nebo Pressburg.
Cuso, tys to podal tak, že až ty šnycle připravím a budu je servírovat s komentářem o původu tohoto lahodného pokrmu, tak vím, že se neubráním, abych neměl slzu v oku.
64 příspěvků 19.3.05 21:43
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Cuso, to je krása. Sbíhají se mi sliny. Že bych je někdy vyzkoušela?