Recept Prešporská šnicľa

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Dostala sa mi do rúk kniha - S vareškou dvoma tisícročiami - od Vladimíra Tomčíka o gastronómii na území Bratislavy. Tam som sa dočítala, že slávny Wiener Schnitzel sa do Viedne dostal sprostredkovane cez maršala Radeckého z Milána. Taliani ho vraj prebrali od Španielov, tí vraj od Maurov a tí z Byzancie. Z Viedne je do Bratislavy iba na skok a neznámy bratislavský kuchár ho priviedol k dokonalosti.
Recept zaznamenal Peter Ševčovič.

Postup

tento recept tu už je…
https://www.labuznik.cz/recipe.php?…

Recept je z kategorií: Historické recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.11.09 vloženo
  • 3212x zobrazeno

Ingredience

  • .

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Prešporská šnicľa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 16.02.10 00:12
Re: Prešporská šnicľa, Mánku,

si priekopník v skúšaní historických receptov! …ja som stále iba vo fáze ich prezerania a štúdia…Ale aspoň viem, kto ma to spomínal…čkalo (škytalo) sa mi ukrutne!:o

 
manek  15.02.10 20:14
Re: Prešporská šnicľa

Sice jsem tedy doma telecí ořech také nenašel, ale v koutku mrazáku se povaloval silně nevyužitý řízek z krůtích prsou. Protože jsem právě doma sám (žena moje milovaná v potu tváře vydělává na chléb svůj vezdejší) a řízek byl také sám, dali jsme to spolu dohromady podle tohoto receptu. Ta kombinace másla, sádla a oleje tomu dala perfektní chuť. Opravdu bezva recept!

 
sveva
751 příspěvků 30.11.09 05:35
Re: Prešporská šnicľa - anickav

Recept je zajímavý a doufám, že jich napíšeš více. Nedalo mi to a kupodivu klasický recept na milánskou kotletu jsem tady nenašla. Tak jsem to doplnila.
Zdravím.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 30.11.09 04:23
Re: Prešporská šnicľa, Aničko,

koupila jsem si ji přes internet ve vydavatelství Panorama - něco jsem hledala před odjezdem do Bratislavy a tohle se mi líbilo.

 
casino
4466 příspěvků 30.11.09 04:15
Re: Prešporská šnicľa

:o()

 
anickav
2904 příspěvků 30.11.09 03:45
Re: Prešporská šnicľa, Jenúfka,

…a kde si ju kúpila, tu?

 
Jenofefa
1315 příspěvků 30.11.09 03:41
Re: Prešporská šnicľa, Aničko

Knížku mám, ale omylem jsem ji založila do zadní police, aniž bych ji prostudovala. Tak jsem ji vytáhla na noční stolek :-)

 
anickav
2904 příspěvků 30.11.09 02:46
Re: Prešporská šnicľa, Vajgl,

ja tiež rezne solím tesne pred obaľovaním a smažením.
Ale ak ste hore pozorne čítali, zistíte, že recept je presne opísaný z knihy, nijaké zmeny som v ňom nerobila. Uvádzam ho pre zaujímavosť, mňa zaujal a možno zaujme aj niekoho z Labužníka a zrealizuje ho.
Jenoféfka, Tomčík veľa čerpal z Cusom spomínaného autora. V tejto publikácii je však nielen rozprávanie o jedle ale aj o spôsobe a štýle života v etnicky zmiešanom meste. Začína kuchyňou Keltov, Rimanov, Slovanov, noblesné korunovačné slávnosti (Bratislava bola korunovačné mesto R.U.), ľudové zvyky, zábavy, víno, viechy, kaviarne, všetko až do 20. storočia. Plus niektoré dobové recepty vychýrených prešporských špecialít…

 
vajgl
65 příspěvků 30.11.09 02:11
Re: Prešporská šnicľa Aničko, promiňte,

ale já jsem četl, že když nechám ležet osolené maso, vyteče z něj šťáva. Stejky se prý mají solit až hotové. Takže ty řízky budou suché a poteče z nich šťáva, takže se oloupou? Nebo se pletu?
Děkuju Jenoféfo, ty články jsem si přečetl a jsou super.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 29.11.09 23:54
Re: Prešporská šnicľa

Děkuji za připomenutí - kuchařku S vareškou dvoma tisícročiami jsem si před rokem koupila, ale odložila a neprostudovala. Hned to napravím.
Ty, kteří již nepamatují nebo přehlížejí roky nezměněné články zde na Labužníkovi, upozorňuji, že jsou zde krásné články od Cuso **Prešporská kuchyňa ** podle knihy Petra Ševčoviče Z kuchyne starého Prešporka. Je to celkem 9 částí - jsou všechny uvedeny v závěru u poslední části **Zaujímavé Prešporské kuchyne I. - cigánské kuchyne **.

 
anickav
2904 příspěvků 29.11.09 23:32
Re: Prešporská šnicľa

Ja som recept opísala doslovne, ale myslím, že aj kuracie alebo bravčové rezne by boli v pohode. (Manku, ja som ešte doma teľací orech nemala žiaden, nieto ešte zbytočný…)
Mimochodom, v knihe sa hrabem už asi týždeň, niektoré dobové recepty sú úžasné!

 
cookie123
253 příspěvků 29.11.09 23:07
Re: Prešporská šnicľa

mně se to taky líbí

 
manek  29.11.09 21:07
Re: Prešporská šnicľa

Tak to si schovám a zkusím hned, jak se u mě najdou nějaká zbytečná a nevyužitá krůtí prsa nebo telecí ořech. :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz