Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Dostala sa mi do rúk kniha - S vareškou dvoma tisícročiami - od
Vladimíra Tomčíka o gastronómii na území Bratislavy. Tam som sa
dočítala, že slávny Wiener Schnitzel sa do Viedne dostal sprostredkovane cez
maršala Radeckého z Milána. Taliani ho vraj prebrali od Španielov, tí vraj
od Maurov a tí z Byzancie. Z Viedne je do Bratislavy iba na skok a neznámy
bratislavský kuchár ho priviedol k dokonalosti.
Recept zaznamenal Peter Ševčovič.
tento recept tu už je…
https://www.labuznik.cz/recipe.php?…
Recept je z kategorií: Historické recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
2904 příspěvků 16.02.10 00:12
si priekopník v skúšaní historických receptov! …ja som stále iba vo fáze ich prezerania a štúdia…Ale aspoň viem, kto ma to spomínal…čkalo (škytalo) sa mi ukrutne!:o
Sice jsem tedy doma telecí ořech také nenašel, ale v koutku mrazáku se povaloval silně nevyužitý řízek z krůtích prsou. Protože jsem právě doma sám (žena moje milovaná v potu tváře vydělává na chléb svůj vezdejší) a řízek byl také sám, dali jsme to spolu dohromady podle tohoto receptu. Ta kombinace másla, sádla a oleje tomu dala perfektní chuť. Opravdu bezva recept!
Recept je zajímavý a doufám, že jich napíšeš více. Nedalo mi to a kupodivu klasický recept na milánskou kotletu jsem tady nenašla. Tak jsem to doplnila.
Zdravím.
koupila jsem si ji přes internet ve vydavatelství Panorama - něco jsem hledala před odjezdem do Bratislavy a tohle se mi líbilo.
2904 příspěvků 30.11.09 03:45
…a kde si ju kúpila, tu?
Knížku mám, ale omylem jsem ji založila do zadní police, aniž bych ji prostudovala. Tak jsem ji vytáhla na noční stolek
2904 příspěvků 30.11.09 02:46
ja tiež rezne solím tesne pred obaľovaním a smažením.
Ale ak ste hore pozorne čítali, zistíte, že recept je presne opísaný z knihy, nijaké zmeny som v ňom nerobila. Uvádzam ho pre zaujímavosť, mňa zaujal a možno zaujme aj niekoho z Labužníka a zrealizuje ho.
Jenoféfka, Tomčík veľa čerpal z Cusom spomínaného autora. V tejto publikácii je však nielen rozprávanie o jedle ale aj o spôsobe a štýle života v etnicky zmiešanom meste. Začína kuchyňou Keltov, Rimanov, Slovanov, noblesné korunovačné slávnosti (Bratislava bola korunovačné mesto R.U.), ľudové zvyky, zábavy, víno, viechy, kaviarne, všetko až do 20. storočia. Plus niektoré dobové recepty vychýrených prešporských špecialít…
65 příspěvků 30.11.09 02:11
ale já jsem četl, že když nechám ležet osolené maso, vyteče z něj šťáva. Stejky se prý mají solit až hotové. Takže ty řízky budou suché a poteče z nich šťáva, takže se oloupou? Nebo se pletu?
Děkuju Jenoféfo, ty články jsem si přečetl a jsou super.
Děkuji za připomenutí - kuchařku S vareškou dvoma tisícročiami jsem si před rokem koupila, ale odložila a neprostudovala. Hned to napravím.
Ty, kteří již nepamatují nebo přehlížejí roky nezměněné články zde na Labužníkovi, upozorňuji, že jsou zde krásné články od Cuso **Prešporská kuchyňa ** podle knihy Petra Ševčoviče Z kuchyne starého Prešporka. Je to celkem 9 částí - jsou všechny uvedeny v závěru u poslední části **Zaujímavé Prešporské kuchyne I. - cigánské kuchyne **.
2904 příspěvků 29.11.09 23:32
Ja som recept opísala doslovne, ale myslím, že aj kuracie alebo bravčové rezne by boli v pohode. (Manku, ja som ešte doma teľací orech nemala žiaden, nieto ešte zbytočný…)
Mimochodom, v knihe sa hrabem už asi týždeň, niektoré dobové recepty sú úžasné!
253 příspěvků 29.11.09 23:07
mně se to taky líbí
Tak to si schovám a zkusím hned, jak se u mě najdou nějaká zbytečná a nevyužitá krůtí prsa nebo telecí ořech.